Kaupunginosa-hanke

Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -hankkeen tarkoituksena on aktivoida asukkaat vaikuttamaan pyöräilyn edistämiseksi alueiden ja taloyhtiöiden suunnittelussa ja kehittämisessä. Pyrkimyksenä on saada kaupunginosa- ja asukasyhdistykset ottamaan pyöräilyn edistäminen osaksi toimintaansa. Tavoitteena on, että kaupunginosiin perustetaan pysyvät pyöräily- tai liikenneryhmät, jotka pyrkivät parantamaan alueidensa pyöräilyolosuhteita ja järjestävät pyöräilyyn kannustavaa toimintaa.

Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -hanke oli vuonna 2013 yksi Helsingin kaupungin demokratiapiloteista, joilla pyrittiin lisäämään alueellista osallistumista. Hanketta jatkettiin vuonna 2014.

Tällä hetkellä hanke elää hiljaiseloa ja etsii kiinnostuneita toimijoita kaupunginosista.  Toiminnan käynnistäminen on helppoa, koska erilaisia toimintamuotoja on kehitytetty ja konseptoitu valmiiksi. Pienenkin tapahtuman toteuttamisella tai vaikkapa pyöräilevän työmatkabussin perustamisella on helppo luoda pyöräilijöiden verkostoja, joissa voidaan ideoida ja kehittä lisää mukavaa pyöräilyyn liittyvää paikallista toimintaa. HePolta saat apua ja neuvoja.

Mikäli pyöräilyn edistäminen kaupunginosassasi kiinnostaa, ota yhteyttä: pj at hepo.fi.

Toimintamuodot

Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -hankkeessa voidaan kerätä kaupungin Kerrokartalla -nettisovelluksella  kaupunginosien asukkailta, yhdistyksiltä ja yrityksiltä tietoa siitä, millaiset liikenteeseen liittyvät ongelmat askarruttavat eri kaupunginosissa.

Kaupunginosissa voidaan järjestää koulutusta, jonka sisältönä ovat kaavoitukseen vaikuttaminen sekä taloyhtiöiden ja yritysten pyöräilynedistämistoimet. Asukkaiden ja yritysten kanssa voidaan laatia karttoja alueiden arkisista asiointireiteistä. Lisäksi toimintamuotoihin kuuluu aikuisten maahanmuuttajien pyöräilyopetusta ja katuajokoulutusta sekä pyöräilyyn kannustavaa ja voimaannuttavaa toimintaa ja tilaisuuksia kuten pyöräileviä työmatkabusseja, perhepyöräretkiä ja pyöränhuollon opastusta.