Hiekkatie- ja talvilenkit

Hiekkatielenkit (lokakuu-joulukuu)

Lähtöaika Lähtöpaikka Kuormitus Keskivauhti Ajoaika
Lauantaisin 10:30 Maunulan maja tasatehoinen tai sopimuksen mukaan 20-24 km/h 3-4 h

Syksyn hiekkatielenkeillä ajetaan pääasiallisesti pääkaupunkiseudun hiekkateillä ja pienemmillä asfalttiteillä. Teiden kunto reitillä voi olla hyvin vaihtelevaa, ja lenkkiin saattaa sisältyä myös jonkin verran helpohkoja polkuja.

Lenkkien keskinopeus on noin 20-24 km/h, lumisissa olosuhteissa hieman vähemmän. Lenkkien pituus on tyypillisesti noin 3-4 tuntia ajoaikaa, jonka lisäksi saatetaan pitää kahvitauko. Hiekkatielenkkejä ei ajeta vakioreiteillä.

Kalustoksi hiekkatielenkeille suositellaan cyclocross-, maasto- tai hybridipyörää. Renkaissa on hyvä olla sen verran kuviota, että pitoa löytyy pehmeämmälläkin alustalla. Jäisissä olosuhteissa suositellaan nastarenkaita. Koska käytetyillä reiteillä liikkuu paikoitellen muita ulkoilijoita, on suotavaa, että pyörästä löytyy soittokello. Kostealla kelillä myös takalokasuoja on suositeltava lisävaruste, muttei pakollinen.

Tarkempi ohjelma hiekkatielenkeistä julkistetaan vuosittain alkusyksyllä ennen hiekkatiekauden alkua, ja se löytyy HePon kotisivujen lisäksi Fillarikalenterista.

Talvilenkit (tammikuu-maaliskuu)

Sydäntalven kuntolenkkejä ajetaan epävirallisemmin, mutta varsin säännöllisesti tammikuusta eteenpäin. Lähdot ovat yleensä sunnuntaisin Maunulan majalta klo 11. Lisätietoa näistä löytyy Fillarifoorumin keskusteluista.

Talvikaudella suunnataan pk-seudun pienemmille teille ja poluille, joita ei juuri kesällä tule koluttua. Lenkkien sisällöt vaihtelevat tasatehoisista peruskestävyyslenkeistä nousevan kuormituksen lenkkeihin ja kestävät yleensä 3-5 tuntia.

Talvella sopivin kalusto on nastarenkailla varustettu maastopyörä, joka antaa enemmän vapauksia reitinvalintaan. Lenkeille osallistuu yleensä sekä kuntoilijoita että talvikauden pk-harjoitteita hakevia kisakuskeja.

Silloin tällöin suunnataan maastopyörillä lumipolkulenkeille (näistä ilmoitetaan erikseen).