Pyöräilijöille laadukkaampia pyöräteitä

Mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 24.2.2017.

Pyöräliikenteen kulkutapa­osuus junnaa paikallaan, vaikka pyöräilyyn on viime vuosina panostettu (HS Kaupunki 2.2.). Tämä ei ole mikään ­yllätys, sillä Helsingissä nimenomaan pyöräväylien laatuun ei ole panostettu tarpeeksi.

Pyöräliikenteen kulkutapa­osuuden nostamiseen on selkeä resepti: pyöräilyn on oltava helppoa, miellyttävää ja turvallisen tuntuista. Sitä se ei Hel­singissä vielä ole.

Pyöräväylien suunnittelussa avainsana on tasavauhtinen pyöräily. Jokainen jarrutus ja kiihdytys syö pyöräilijän ener­giaa, pienentää pyörällä saa­vutettavaa etäisyyttä ja vähentää pyöräilyn houkuttelevuutta. ­Siksi suunnittelussa on panostettava pyöräteiden suoruuteen, tasaisuuteen, leveyteen ja sel­keään erotteluun jalankulusta.

Uudet pyörätiet eivät lisää pyöräilyä niin kauan kun niitä rakennetaan pätkä sinne, toinen tänne. Kaikkea ei voi tietenkään rakentaa kerralla, mutta jos edes yksi baana esikaupungista keskustaan rakennettaisiin keskeytymättömänä kokonaisuutena, sen myönteinen vaikutus pyöräilyn suosioon näkyisi nopeasti.

Laadukkainkaan pyörätie ei lisää pyöräilyä, jos se on pysäköinti- tai työmaakäytössä. ­Pyöräteille ja -kaistoille pysäköidään, koska se on helppoa ja ­ilmaista. Sakon saamisen todennäköisyys on pieni. Mutta jos pyörätiellä on auto, siinä ei voi ajaa pyörällä. Työmaa- ja muut poikkeusjärjestelyt pitäisi suunnitella ja tehdä sellaisiksi, että ne haittaavat pyöräliikennettä mahdollisimman vähän, esimerkiksi varaamalla ajoradalta reunimmaisin ajokaista pyörä­liikenteelle.

Keskeisille pyöräreiteille on saatava laadukkaat tilapäis­järjestelyt, joita pidetään kunnossa myös talviaikaan. Talvella pyörätiet tulisi harjata eikä levittää niille terävää ja liukasta ­sepeliä.

Jos pyöräliikenteen kulku­tapaosuus halutaan nousuun, ei riitä, että pyöräilyyn panostetaan. On panostettava pyörä­väylien laatuun. Mallia voi ottaa pyöräliikenteen edelläkävijämaasta Hollannista.

Markus Seppälä
puheenjohtaja
Helsingin Polkupyöräilijät

2016-11-30-tyomaa-pasila

Pieleen mennyt työmaajärjestely Pasilassa syksyllä 2016.

Tagit:, , , , ,