Jäsentiedote 17/2016

Hämeentien pyörätiet hyväksyttiin!, tapahtumajärjestelyihin tarvitaan vapaaehtoisia, Länsimetropyöräily 7.5., Aamupalaa pyöräilijöille 10.5., Tsygällä Tsufelle juhlii vappua, Vappuaattoretki, Kilometrikisa alkaa 1.5., Kaupunkipyörät käyttöön 2.5…

HePon jäsentiedote 17/2016

 1. Hämeentien pyörätiet hyväksyttiin!
 2. Osallistu Länsimetropyöräilyn 7.5. ja Aamupalaa pyöräilijöille 10.5. –tapahtumien järjestelyihin
 3. Länsimetropyöräily 7.5. 2016 Matinkylästä Lauttasaareen
 4. Aamupalaa pyöräilijöille 10.5.2016 Suvilahdessa
 5. Tsygällä Tsufelle juhlii vappua
 6. Vappuaattoretki
 7. Kilometrikisa alkaa 1.5.2016
 8. Kaupunkipyörät käyttöön 2.5.2016
 9. Tripla-työmaan liikennejärjestelyt Pasilassa
 10. HePo jätti muistutukset Otaniemen, Veromiehen ja Hakkilan katusuunnitelmista
 11. Helsingille pyöräliikenteen suunnitteluohje
 12. Ajankohtaisia linkkejä

1. Hämeentien pyörätiet hyväksyttiin!

Kaupunginvaltuusto hyväksyi eilen 27.4.2014 Hämeentien suunnitelman, jossa kadulle tehdään yksisuuntaiset pyörätiet välille Mäkelänkatu-Hakaniemi. Samalla parannetaan joukkoliikenteen toimivuutta kieltämällä läpiajo henkilöautolla.

HePo on tehnyt Hämeentien pyöräteiden eteen töitä hartiavoimin yli viisi vuotta. Iloitsemme suuresti, että työ tuotti tulosta!

Toteutuksen aikataulusta valtuusto päättää talousarviokäsittelyn yhteydessä. Uudistus toteutettaneen todennäköisesti vuosina 2017–2019.

Tulevaisuuden Hämeentiellä:

 • Pyörällä pääsee turvallisesti niin ala- kuin ylämäkeenkin
 • Bussit ja ratikat kulkevat nykyistä nopeammin
 • Jalankulkijoille on enemmän tilaa ja vähemmän meteliä sekä pakokaasua
 • Kadunvarren liikkeille on enemmän asiakkaita
 • Asukkaille on kivempi kotikatu
 • Kallion läpi ajavat henkilöautot siirtyvät rantatielle. Matka pitenee keskimäärin parikymmentä sekuntia.

Hämeentie osoittaa konkreettisesti, miten suuri merkitys HePon työllä on pyöräilyn olosuhteiden parantamisessa pääkaupunkiseudulla. Nyt on erityisen hyvä hetki suositella HePon jäsenyyttä omille tuttaville!

2. Osallistu Länsimetropyöräilyn 7.5. ja Aamupalaa pyöräilijöille 10.5. –tapahtumien järjestelyihin

Ilman vapaaehtoistyötä HePo ei pystysi hoitamaan edunvalvontaa tai järjestämään tapahtumia pääkaupunkiseudun pyöräilijöille. Nyt olisi jälleen tarvetta reippaille vapaaehtoisille tapahtumien järjestelyissä.

Länsimetropyöräily 7.5.

HePo järjestää yhdessä HSL:n kanssa Länsimetropyöräilyn lauantaina 7.5. klo 10–14. Reitti mukailee länsimetron reittiä, lähtee Matinkylästä ja päättyy Lauttasaareen.

Reitin varrella on HePon toteuttama rasti, jonne tarvittaisiin hepolaisia kertomaan pääkaupunkiseudun pyöräilymahdollisuuksista ja pyöräilyn edistämisestä sekä antamaan pyöräilyneuvontaa, muun muassa huoltovinkkejä.

Jos haluat olla mukana edustamassa HePoa, ilmoittaudu mahdollisimman pian Petteri Nisulalle (petteri.nisula at hepo.fi). HePon rastin tarkempi sijainti ilmoitetaan myöhemmin (ilmoittautuneille lähetetään ohjeita sähköpostilla).

Aamupalatapahtuma 10.5.

HePo järjestää yhdessä Oranssin ja Classic Biken perinteeksi muodostuneen Aamupalaa pyöräilijöille –tapahtuman 10.5. Suvilahdessa, skeittiparkin kulmilla

Tapahtuman järjestelyissä tarvitaan hepolaisten panosta: mm. kylttien ripustajia, telttojen ja kalusteiden pystyttäjiä, ruoan jakajia, kahvin keittäjiä, ketjujen öljyäjiä ja renkaiden pumppaajia.

Yleisölle tapahtuma on avoinna noin klo 7-9. Järjestelyihin osallistuvilta toivotaan läsnäoloa noin klo 6-10 välisenä aikana kullekin itselleen sopivan rupeaman verran.

Jos haluat olla mukana toteuttamassa vuoden mukavinta aamupalatapahtumaa, ilmoittaudu mahdollisimman pian Petteri Nisulalle (petteri.nisula at hepo.fi).

Ilmoittautuessasi kerro mihin aikaan voit olla paikalla ja mitä olet valmis tekemään (esim. ruoan jakaminen / pyöränhuolto / mitä vain).

3. Länsimetropyöräily 7.5.2016 Matinkylästä Lauttasaareen

HePo järjestää yhdessä HSL:n kanssa Länsimetropyöräilyn lauantaina 7.5. klo 10–14. Reitti mukailee länsimetron reittiä, lähtee Matinkylästä ja päättyy Lauttasaareen. Reitin varrella tehdään kaksi pysähdystä metroasemien tuntumassa. Toinen pysähdyksistä on HePon toteuttama rasti, jossa kerrotaan pääkaupunkiseudun pyöräilymahdollisuuksista ja pyöräilyn edistämisestä. Yleisön ehdotusten pohjalta valittu reitti ja pysähdyspaikat julkaistaan 29.5. Facebook-tapahtumasivulla.

4. Aamupalaa pyöräilijöille 10.5.2016 Suvilahdessa

HePo, Oranssi, ja Classic Bike järjestävät Aamupalaa pyöräilijöille -tapahtuman Pyöräilyviikolla 10.5.2016 kello 7–9.

Suvilahteen, skeittipuiston kulmille perustetaan aamupalapiste, jossa pyöräilijöille jaetaan maksuttomia sämpylöitä sekä kahvia ja teetä. Lisäksi paikalla öljytään ketjuja, pumpataan renkaita ja annetaan pyöräilyvinkkejä.

​Facebook-tapahtumasivu

Tervetuloa aamupalalle!

5. Tsygällä Tsufelle juhlii vappua

Pyöräilysakin vappu alkaa perjantaina 29.4. aamulla Kahvisiskoilla Hakaniemen torilla kello 8-9. HePo tarjoaa mainiot simat! Munkkeja on. HePo myy I Bike Helsinki/Espoo/Vantaa T-paitoja. Pyöräilijät nauttivat toistensa seurasta. Paras vapun aloitus!

6. Vappuaattoretki

HePon vappuaattoretki lähtee Kahvisiskoilta Hakaniemen torilta 30.4. klo 14. Ensin juomme simaa ja kahvia ja syömme munkkeja Kahvisiskoilla. Sitten pyöräilemme tunnin pari jossain kivassa maisemassa ja pysähdymme jonnekin hetkeksi vappujuomia nauttimaan ja sitten palaamme Stadin Panimon terassille. Reitti siis muotoutuu osallistujien yhteisen pohdiskelun ja mielihalujen mukaisesti.

Jos sataa kaatamalla, niin retki lyhenee.

​Facebook-tapahtumasivu

7. Kilometrikisa alkaa 1.5.2016 – tehdään HePosta suurin joukkue!

Leikkimielinen Kilometrikisa käynnistyy toukokuun alussa ja sitä poljetaan ajanjaksolla 1.5.-22.9. Kisan ilmoittautuminen on meneillään.

Kilpailuun osallistutaan joukkueittain. Joukkueen jäsenet kirjaavat ylös pyöräilykilometrejään tavoitteenaan polkea kilpailun aikana niin paljon kuin mahdollista. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit niin työ kuin vapaa-ajan matkoistakin.

HePolla on totuttuun tapaan kisan tehosarjassa oma joukkue, johon kuka tahansa HePon jäsen voi liittyä. Sarjan nimi ei siis viittaa kilometrien määrään, elin joukkueeseen liittyäkseen ei tarvitse polkea pitkiä matkoja. Riittää kunhan kirjaat ajamasi työmatkat, kauppareissut, lenkit ja retket.

Hepo on teho-sarjassa vain siksi, että olemme yhdistys eikä työpaikka. Kesällä 2015 HePolla oli 43 polkijaa, kun Kaupin Kanuunat sai liikkeelle 119. Reippaat hepolaiset kirjasivat kesän aikana kilometrejä 200-10000 km/hlö.

HePon joukkueen tiedot ovat:

Kisa: Kilometrikisa 2016
Joukkueen nimi: Helsingin Polkupyöräilijät ry. (HePo)
Osallistumiskoodi: hepotin

Kisaan voi ilmoittautua osoitteessa: http://www.kilometrikisa.fi/teams/join/

Kisassa arvotaan jälleen pyöräilypalkintoja ja kisan loputtua ahkerimmat polkijajoukkueet palkitaan. Kisan järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry ja Suomi Pyöräilee -kampanja. Mikäli mieleesi tulee kysymyksiä tai tarvitset ohjeita, lue ensin tämä: http://www.kilometrikisa.fi/faq/

8. Kaupunkipyörät käyttöön 2.5.2016

Helsingin uusi kaupunkipyöräjärjestelmä otetaan käyttöön maanantaina 2.5. Käyttöön tulee 500 pyörää ja 50 asemaa kantakaupungin alueelle. Lisää tietoja HSL:n sivuilta.

Käyttöönottoa juhlistetaan avaijaisilla maanantaina 2.5. Narinkkatorilla klo 14.30 alkaen. Paikalla on satoja kaupunkipyöriä, jotka HSL:n ja Alepan työntekijät polkevat asemilleen. Komea kulkue tiedossa. Avajaisissa on luonnollisesti myös juhlapuheita, musiikkia ja muuta. Myös HePon puheenjohtaja Matti Kinnunen tervehtii uutta järjestelmää juhlapuhein.

Tilaisuuden ohjelma:

 • Klo 14.30 Sebastian Rejman avaa tapahtuman
 • Klo 14.35 apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri
 • Klo 14.40 Ville Lehmuskoski, HKL
 • Klo 14.45 Suvi Rihtniemi, HSL
 • Klo 14.50 HOK-Elanto/Alepa, CityBike Finland ja Clear Channel)
 • Klo 15.15 Fillarikulkue starttaa
 • Klo 15.30 STIG esiintyy
 • Klo 16.45 Punainen risti: Ketjureaktio
 • Klo 16.50 Matti Kinnunen, HePo
 • Klo 17.00 Ellinoora esiintyy
 • Klo 17.45 Pääpalkinnon arvonta (puolen vuoden matkat: HSL:n matkakortille ladattava kausi kesä-lokakuulle)
 • Klo 18.00 Tapahtuma päättyy

9. Tripla-työmaan liikennejärjestelyt Pasilassa

Huhtikuun alussa YIT:n Tripla-työmaa sulki radan varren pääpyöräväylän aseman kohdalta Ratapihantieltä. Tilalle pystytettiin hengenvaarallinen tilapäisjärjestely, jossa ohjataan pyöräilijät Ratapihantien itäpuolen jalkakäytävälle. HePo on keskustellut useita kertoja kaupungin ja YIT:n edustajien kanssa heikkolaatuisesta järjestelystä ja ehdottanut tilalle kahta vaihtoehtoa, joissa pyöräliikenteelle otettaisiin tilaa Ratapihantien länsipuolen ajoradalta. YIT on neuvotellut vaihtoehdoista kaupungin kanssa. Tällä hetkellä odotamme kaupungin ratkaisua asiaan.

Kolmivuotisen tilapäisjärjestelyn surkeuden kunniaksi Huhtikuun Kriittinen pyöräretki ajoi Tripla-kierroksen Ratapihantiellä. Mielenosoituksesta uutisoivat Hufvudstadsbladet ja Yle. Katso HePon varapuheenjohtajan puhe Pasilan järjestelyistä täältä.

10. HePo jätti muistutukset Otaniemen, Veromiehen ja Hakkilan katusuunnitelmista

Raide-Jokerin ja Länsimetron myötä uusi Otaniemi tukeutuu jalankulkuun, pyöräliikenteeseen ja joukkoliikenteeseen. Otaniementie katkaistaan henkilöautoliikenteen läpiajolta, ja se muuttuu osittain aukioksi ja joukkoliikennekaduksi, jonka läpi kulkee vain Raide-Jokeri. Alueen läpi kulkee pyöräilyn seutureitti. Alueella autoilu on paikallista ja vähäistä. Tästä huolimatta kadut ovat geometrialtaan maantiemäisiä ja vanhanaikaiset liikenneratkaisut on tehty ensisijaisesti autoilun ehdoilla.

Vantaan Veromiehen ja Hakkilan katusuunnitelmissa HePo kiinnitti huomiota muun muassa pyöräteiden linjauksiin ja leveyteen, jalankulun ja pyöräliikenteen erotteluun pääreiteillä sekä sivukatujen liittymiin, jotka pitäisi tehdä korotettuina. Osalla suunnitelmien kaduista kulkee pyöräilyn laatukäytävä tai seutureitti.

11. Helsingille pyöräliikenteen suunnitteluohje

Helsingin pyöräväylien suunnittelusta on valmistunut ohjeistus kaupunki- ja liikennesuunnittelun tueksi. Se on ensimmäinen erityisesti kaupunkiympäristöön tarkoitettu pyöräliikenteen suunnitteluohje Suomessa.

Suunnitteluohjeessa käsitellään verkkotason suunnitteluperiaatteita, erilaisia pyöräväylä- ja risteysratkaisuja sekä tiemerkintöjen ja liikennemerkkien käyttöä. Ohjeen tarkoituksena on edistää turvallisen ja houkuttelevan jalankulku- ja pyöräily-ympäristön suunnittelua. Tavoitteena on tehdä pyöräilystä entistä kilpailukykyisempi kulkumuoto.

Suunnitteluohje ilmentää sitä ajattelutavan muutosta, joka Helsingin pyöräliikenteen suunnittelussa on viime vuosina tapahtunut. Pyöräilyä ei enää niputeta yhdessä jalankulun kanssa kevyeksi liikenteeksi, vaan pyöräily nähdään ajoneuvoliikenteenä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pyöräliikenne erotetaan aiempaa tehokkaammin jalankulusta. Uudessa ohjeistuksessa lähdetään myös siitä, että pyöräteitä rakennetaan sinne, missä niille on tarvetta. Rauhallisilla kaduilla pyöräteitä ei välttämättä tarvita, vaan pyörät voivat ajaa ajoradalla kuten muutkin ajoneuvot.

Helsingin kaupungin pyöräliikenteen suunnitteluohje: http://pyoraliikenne.fi/

​12. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , ,