Mediatiedote: Kolmivuotinen aprillipila pilaa pyöräilyn pääväylän Pasilassa

Pasilan aseman työmaa katkaisi Ratapihantiellä Pasilan aseman reunaa kulkevan pyörätien 1.4.2016. Järjestely jatkuu vuoteen 2019 asti. Kyseinen pyörätie on yksi Helsingin pääpyöräreittejä ja se on myös osa tulevaa Baanaverkostoa. Käytännössä suurin osa Pohjois- ja Koillis-Helsingin pyöräliikenteestä keskustaan tulee tätä reittiä.

YIT ja Helsingin Kaupunkisuunnitteluvirasto on siirtänyt rakennustöiden ajaksi kolmeksi vuodeksi pyörätien Ratapihantien itäreunalle Haaga-Helian ammattikorkeakoulun kulmalta Teollisuuskadulle asti, josta palataan takaisin radan varteen jyrkkää ramppia pitkin. Ratapihantien itäreunalla pyörätie ja jalkakäytävä ovat eroteltu, mutta poiketen käytännössä katsottuna kaikista Suomen pyöräteistä, jalkakäytävä kulkee ajoradan reunassa ja pyörätie rakennusten seinustalla. Tällöin esimerkiksi Opastinsillan ja Lääninhallituksen ovet avautuvat suoraan pyörätielle. Liikennevaloja tälle noin 500 metrin kiertotiematkalle neljät ja keskikorokkeineen yhdeksät. Odotustilaa pyörille risteyksiin ei ole suunniteltu. 90 asteen käännöksiä reitillä on kuusi, joista useissa näkyvyys risteävään suuntaan on lähes olematon.

Pasilan Ratapihantien kiertotiejärjestely on hengenvaarallinen ja täysin vastoin kaupungin pyöräilystrategiaa. Reitti on niin kapea, etteivät tavarapyörä ja tavallinen pyörä mahdu kohtaamaan pyörätien puolella. Lisäksi pyörätielle aukeavista ovista tulee ihmisiä suoraan pyörätielle jyrkähkössä mäessä. Nykyisen järjestelyn aikana Helsingin Polkupyöräilijät suosittelee pyöräilemistä ajoradalla turvallisuuden vuoksi, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Matti Kinnunen.

Toimiva vaihtoehto tälle onnettomalle ratkaisulle on olemassa: ajoradalta voitaisiin erottaa kaista pyöräilylle työmaan ajaksi.

Pasilan alueen rakennustyömaanaikaiset liikennejärjestelyt ovat polkupyöräilijän kannalta sietämättömät ja jopa vaaralliset. Toisaalla Helsingin kaupunki haluaa edistää pyöräilyä mutta tällaiset Pasilan kaltaiset monivuotiset ratkaisut vesittävät hyvää suuntausta kohti puhtaampaa Helsinkiä. Jos pyöräilyä halutaan lisätä, on sille taattava edes kohtuulliset ja turvalliset olosuhteet kaikkialla kaupungissa, vaatii juontaja, innokas pyöräilyn puolestapuhuja ja pyöräilijä Mikko ”Peltsi” Peltola.

Huhtikuun Kriittisellä pyöräretkellä 12.4. haluamme lähettää vahvan viestin siitä, että pyöräilijöitä ei voi kohdella näin kaupungissa, joka pyrkii profiloitumaan pyöräilyn kehittäjänä.

Kriittisen pyöräretken järjestävät yhteistyössä Helsingin Polkupyöräilijät ja Helsingin seudun Maan ystävät.

Lähtöpaikkana Pyöräkeskus Narinkkatorilla. Kokoontuminen alkaa 17:30, liikkeelle lähdetään 18:00. Kriittinen pyöräretki on Pasilassa kello 18:10 ja tekee kolme kierrosta Ratapihantietä Asemapäällikönkadun ja Rautatieläisenkadun välillä

Reittikartta

Facebook-tapahtumasivu

Lisätiedot:
Helsingin Polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Matti Kinnunen pj at hepo.fi, 0400 163 618

Tagit:, , , ,