Jäsentiedote 48/2015

Syyskokouskuulumisia, HEAT-työpaja 2.12., I bike HKI -paidat ja ajoasut myynnissä, Tsygällä tsuffelle, Pyöräilykelitiedote…

Helsingin Polkupyöräilijöiden jäsentiedote 48/2015

 1. Syyskokouskuulumisia
 2. HEAT-työpajassa 2.12.2015 opitaan muuntamaan pyöräilyn terveyshyödyt euroiksi
 3. Tsygällä tsufelle – aamukahvit pyöräilijöille joka perjantai
 4. Lähde Koskelan vastaanottokeskukseen kunnostamaan pyöriä
 5. I bike HKI -paidat myynnissä
 6. Ajoasuja myynnissä
 7. Pyöräilykelitiedote
 8. Ehdota vuoden 2015 pyöräilytekoa
 9. Baanalla juhlittiin pyöräilijäennätystä 17.11.
 10. HePo mukaan Vantaan Poljin-ryhmään
 11. Ajankohtaisia linkkejä

1. Syyskokouksen kuulumisia

Helsingin Polkupyöräilijät juhlisti kulunutta vuotta syyskokouksen ja pikkujoulujen merkeissä lauantaina 21.11. Kulmahuoneella, Kalliossa. Paikalle oli saapunut noin 40 henkilöä.

Pöydät notkuivat jouluisia herkkuja ja muodollisen syyskokouksen jälkeen vaihdettiin vapaalle.

Varsinaisessa kokouksessa hyväksyttiin HePon talousarvio ja toimintasuunnitelma.

Syyskokous kiitti lämpimästi HePon hallituksen pitkäaikaista jäsentä ja entistä puheenjohtajaa, Janne Nurmista. Kuluneiden viiden vuoden aikana HePo on kasvanut pienestä alle 500 jäsenen yhdistyksestä nykyiseksi noin 2000 jäsenen aktiiviseksi liikennepoliittiseksi toimijaksi ja monimuotoista toimintaa järjestäväksi vahvaksi sosiaaliseksi yhteisöksi.

Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Markus Seppälä.

Lisäksi kuultiin HePon jäsenkyselyn tuloksista ja katsottiin videoita sekä kuultiin Helsingin kaupungin pyöräilykoordinaattori Reetta Keisasen tervehdys.

Syyskokouksen ja pikkujoulujen tunnelmia voi katsella täältä.

2. HEAT-työpaja 2.12. – pyöräilyn terveyshyödyt euroiksi

Maailman terveysjärjestö WHO:n kehittämällä Health Economic Assessment Toolilla voidaan laskea pyöräilyn ja kävelyn taloudellisia hyötyjä. Terveyshyötyjen muuttaminen euroiksi on erittäin tärkeää silloin, kun päättäjille perustellaan pyöräilyn ja kävelyn lisäämiseen tähtäävien investointien tärkeyttä. Suomessa HEAT-työkalua on hyödyntänyt mm. Helsingin kaupunki, jonka laskelmien mukaan Baanaverkkoon sijoitettu euro tuottaa 7,8 euroa yhteiskunnalle.

Pyöräliitto ja European Cyclists’ Federation (ECF) järjestävät Helsingissä kaksi HEAT-työpajaa keskiviikkona 2.12.2015 Kulttuuritehdas Korjaamolla (Töölönkatu 51 a-b).

Työpajoissa opitaan muuntamaan kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt euroiksi ja kertomaan tämä päättäjille. Työpajojen vetäjänä toimii huippuluokan asiantuntija Randy Rzewnicki ECF:stä. Työpajojen pääasiallinen kieli on englanti. Työpajat ovat maksuttomia.

Kello 13-16 työpaja 1: liikenteen, liikunnan ja terveyden ammattilaisille.

Ammattilaisille suunnatussa työpajassa pureudutaan liikennesuunnittelijoiden, konsulttien ja muiden ammattilaisten näkökulmasta HEAT-työkaluun. Koulutuksessa kuulla myös etäyhteyden kautta WHO:n Christian Schweizerin puheenvuoro. Kotimaista näkökulmaa tuo WSP Groupin Riikka Kallio, joka kertoo omista kokemuksistaan HEATin parissa.

Kello 18-20 työpaja 2: pyöräily- ja kävelyaktiiveille.

Alan aktiiveille ja vaikuttajille suunnatussa koulutuksessa keskitytään HEATin käyttömahdollisuuksiin vaikutustyössä.

Ilmoittaudu koulutuksiin osoitteessa http://goo.gl/forms/JUhDQObgkU

Lisätiedot:
Matti Koistinen, Pyöräliitto ry
p. 044-2795588
matti.koistinen at pyoraliitto.fi

3. Tsygällä tsufelle: pyöräilijöille aamukahvit perjantaisin

HePo tarjoaa jouluun saakka perjantaiaamuisin kello 8-9 aamukahvit (ja toki aamuteetkin) Hakaniemen torilla. Tarjoilu on Kahvisiskojen lämpimässä teltassa, josta saatavissa muuta evästä omakustanteisesti. Esimerksi Kahvisiskojen riisipuuro on todettu pyöräilijöiden makuun sopivaksi aamiaisruuaksi. Samalla voit ostaa Hepon uuden hienon I Bike HKI -paidan.

Tervetuloa tapaamaan muita pyöräilijöitä ja luomaan pyöräilijöiden yhteisöllisyyttä. Saat matkaasi hyvän mielen päivään!

4. Koskelan vastaanottokeskukseen korjaamaan pyöriä

Koskelassa on aloitettu yhdessä vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssa pyörien kunnostustoiminta. Kerran viikossa Koskelassa kunnostetaan kolme-neljä pyörää. Korjaajien taidot ovat vaihtelevat. Ohjaajien työ on lähinnä valvoa ja tarvittaessa ohjeistaa. Ohjeistus tapahtuu englanniksi tai elekielellä, tilanteen mukaan. Mukaan tarvitaan lisää ohjaajia, jotta toiminnan säännöllisyys voidaan taata. Jos pääset tulemaan torstaisin Koskelaan kunnostamaan pyöriä klo 18.05 – 19:00 ilmoittaudu Ismo Pykäläiselle – saat häneltä tarkemmat ohjeet. Mahdollisista kunnostettavista lahjoituspyöristä voi myös ilmoittaa Ismolle.

Lisätiedot: Ismo Pykäläinen, ismopykalainen at hotmail.com

5. I Bike HKI -paidat myynnissä

HePo on teettänyt I bike HKI-paitoja, joissa on takana HePon Logo. Paitoja on sekä naisille (koot XS – L) ja miehille (aina kokoon 4XL asti). Paitojen hinta on 20 euroa.

Paitoja voi tällä hetkellä ostaa Tsygällä tsufelle -aamukahveilla perjantaisin klo 8–9 Kahvisiskoilla Hakaniemen torilla. Maksu tapahtuu pankki- tai luottokortilla. Paitoja saatetaan myydä myös muissa HePon tapahtumissa. Tästä ilmoitamme HePon FB-ryhmässä ja Twitterissä.

6. Ajoasuja myynnissä

Kesän ajoasutilauksen varastokappaleita voi nyt ostaa. Myytävänä olevat tuotteet:

 • Lyhythihainen ajopaita täyspitkällä vetoketjulla ja kolmella taskulla. Valmistusmateriaali airtex. Hinta 50 euroa.
  • yksittäisiä kappaleita miehille S, M, L, XL ja XXL ja naisille S, M, L ja XL
 • Lyhytlahkeinen ajohousu henkseleillä ja säämiskällä. Valmistusmateriaali lycra. Hinta 57 euroa.
  • yksittäisiä kappaleita miehille S, M, L, XL ja XXL sekä naisille S, M ja L
 • Tuuliliivi täyspitkällä vetoketjulla ja kolmella taskulla. Valmistusmateriaali aerotech light. Hinta 76 euroa.
  • yksittäisiä kappaleita miehille S, M, L ja XL sekä naisille S, M ja L

Mikäli ostat sekä ajopaidan että ajohousut, tuotteiden yhteishinta-arvio on 99 euroa.

Asujen mallit, kokotaulukko sopivan koon määrittämiseksi sekä muut tiedot löytyvät HePon kotisivuilta: http://www.hepo.fi/ajoasu

Mikäli tuotteet kiinnostavat, ole yhteydessä HePon järjestökoordinaattori Petteri Nisulaan: petteri.nisula at hepo.fi / gsm 0400 957 014. Voit noutaa ja maksaa tuotteet Tsygällä tsufelle -tapahtuman yhteydessä (katso kohta 3) tai erikseen sovittavana ajankohtana Kulmahuoneelta (Siltasaarenkatu 15).

7. Pyöräilykelitiedote

HePon pyöräilykelitiedote ilmestyy Twitterissä arkipäivisin yleensä ennen kello 8 aamulla. Tiedote kertoo päivän säästä ja kelistä ja antaa muutenkin vinkkejä pyöräilyyn. Vanhoja tiedotteita näkee osoitteessa https://twitter.com/search?q=%23py%C3%B6r%C3%A4ilykelitiedote&src=typd.

8. Ehdota vuoden 2015 pyöräilytekoa

Vuoden pyöräilyteko –kisan järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ja Suomi Pyöräilee -hanke. Kisalla pyritään saamaan parhaat pyöräilyn edistämisteot julkisuuteen. Samalla pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneiden on mahdollisuus ottaa oppia hyvistä esimerkeistä.

Vuoden pyöräilyteko -kisa järjestetään toista kertaa. Vuoden 2014 pyöräilytekoina palkittiin Jyväskylän pyöräilyseuran toteuttama leikkipuistojen pyöräilykiertue, HePon järjestämä maahanmuuttajanaisten pyöräilykoulutus sekä Lujatalo Oy:n nastarengaskampanja työntekijöille.

Voit ehdottaa vuoden 2015 pyöräilytekoa 31.12.2015 asti Pyöräilykuntien verkoston nettisivulla:
http://www.poljin.fi/fi/toiminta/vuoden-pyorailyteko-2015-kisa

Sivulta löytyvät myös ohjeet muun muassa ehdotuksen sisältöön sekä valintakriteerit.

9. Baanalla juhlittiin pyöräilijäennätystä 17.11.2015

Tiistaina 17.11. Baanan laskuri ylitti 750 000 pyöräilijän rajapyykin, joka on enemmän pyöräilijöitä kuin viime vuonna yhteensä. Tapahtuman kunniaksi HePo järjesti pienimuotoisen juhlatilaisuuden baanan fillarilaskurin luona kello 16.30-17:30.

Paikalle saapui noin kolmesta neljäänkymmeneen iloista juhlijaa. Leppoisissa tunnelmissa sujuneen juhlan ohjelmassa oli muun muassa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin puhe, musiikkia soitettuna itse poljetulla sähköllä ja selfieiden ottamisia baanamittarin kanssa. Herkullisista tarjoiluista vastasi Etiofood-ruokapyörä. Tapahtuman tunnelmia videolla: https://vimeo.com/146089390

10. HePo mukaan Vantaan Poljin-ryhmään

Vantaan kaupunki on kutsunut HePon mukaan Vantaan Poljin-ryhmään. Ryhmä käsittelee pyöräilyä ja pyöräilyolosuhteita Vantaalla. HePon kutsui mukaan Helsingistä Vantaalle apulaiskaupunginjohtajaksi siirtynyt Hannu Penttilä. HePoa edustaa ryhmässä Maarit Leppänen. Poljin-ryhmä on HePolle tärkeä uusi yhteistyöelin Vantaan kanssa ja mahdollisuus osallistua paremmin ja laajemmin pyöräilyolosuhteiden kehittämiseen Vantaalla.

11. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,