Jäsentiedote 9/2015

Jäsenhankintakampanja, Jäsenmaksut ja -kortit, Oikeusapua, Tulevia tapahtumia, Kuulumisia HePon tilaisuuksista…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 9/2015
*********************************************************************

 1. Jäsenhankintakampanja: Auta HePoa kasvamaan
 2. Jäsenmaksulaskut lähetetty, jäsenkortit matkalla
 3. Oikeusapua HePon jäsenille
 4. Right to Ride -tukitapahtuma 26.2.2015: Naurujoogalla iloa arkeen
 5. Right to Ride -tukitapahtuma 28.2.2015: Soppaa ja seikkailupyöräilyä
 6. Cafe Polkuhinta on tour
 7. Tule esittelemään HePoa Fillari-messuille 6.-8.3.2015
 8. Suomi Pyöräilee -tietoisku 6.3.2015
 9. Osallistu Vuoden pyöräilykunnan valintaan 27.2.2015 mennessä
 10. HePon virkamiespyöräretkellä tutustuttiin pyöräteiden talvikunnossapidon todellisuuteen
 11. HePon yleiskaavatilaisuuden kuulumiset
 12. Espoossa järjestetyn HePon liikenneillan kuulumiset
 13. Hollannin talvipyöräilykongressin antia

*********************************************************************

1. Jäsenhankintakampanja: Auta HePoa kasvamaan

Meitä HePon jäseniä on nyt jo yli 1600. Se on kunnioitettava määrä, mutta ei vielä riittävästi, jotta voisimme toimia niin hyvin kuin pääkaupunkiseudun pyöräilijät ansaitsisivat. Jos meitä olisi 5000, voisimme palkata yhden tai kaksi kokopäiväistä työntekijää pyöräilyä edistämään. Se nostaisi sekä toimintamme että vaikutusvaltamme aivan eri tasolle kuin nyt.

Auta siis HePoa kasvamaan. Kerro HePosta ystävillesi, työtovereillesi ja muille tutuille ja tuntemattomille. Jaa uutta esitettämme, jota saat tapahtumistamme ja erikseen sovitusti vaikka Kulmahuoneelta tai puheenjohtajan työpaikalta Kaisaniemestä. Sovi esitteiden noudosta sähköpostitse: pj at hepo.fi.

Seuraa HePon Facebook-sivua (tykkää siitä!) ja Twitteriä, niin tiedät mitä HePossa ja Helsingin seudun pyöräilyskenessä on kulloinkin menossa.

Mitä isompi HePo, sitä kivempaa pyöräily!

2. Jäsenmaksulaskut lähetetty, jäsenkortit matkalla

Vuoden 2015 jäsenmaksulaskut lähetettiin 2.2. sähköpostitse kaikille niille HePon jäsenille, joiden sähköpostiosoite on yhdistyksen tiedossa. Sähköpostittomat jäsenet saavat jäsenmaksulaskun paperipostina. Sähköiset jäsenkortit lähetetään automaattisesti sähköpostitse sitä mukaa kun maksutietoja päivitetään jäsenrekisteriin noin 1-2 kertaa kuussa. Helmikuun alussa laskun saaneille ja eräpäivään mennessä maksunsa maksaneille kortteja lähetetään tällä viikolla.

Jos et ole saanut jäsenmaksun maksamiseen tarvittavia tietoja, tai haluat muutoin tarkistaa jäsenmaksutilanteesi, käytä tätä lomaketta: https://www.hepo.fi/yhdistys/jasenyys/tarkista-jasenmaksutietosi/. Muistathan ensin tarkistaa roskapostikansiosi.

Ota yhteyttä jäsensihteeriin (jasensihteeri at hepo.fi)

 • jos olet saanut aiheettoman maksumuistutuksen
 • jos yhteystietosi ovat muuttuneet
 • kaikissa jäsenyyteen liittyvissä epäselvissä tilanteissa

3. Oikeusapua HePon jäsenille

HePo on järjestänyt jäsenilleen mahdollisuuden saada pyöräilyyn liittyvää maksutonta oikeusapua. Jos siis liikenteessä sattuu ja tapahtuu ja tarvitset neuvoja lakien ja oikeuskäytäntöjen kanssa, ota yhteyttä puheenjohtaja Matti Kinnuseen (pj at hepo.fi). Matti saattaa sinut ja HePolle ystävällisesti pro-bono-periaatteella apua tarjoavan asianajajan yhteyteen toistenne kanssa. Apua tarjotaan pro-bono -periaatteella, mutta HePo ei voi taata, että apua on aina saatavissa. HePo kiittää apua tarjoavaa jäsentään.

Apua juridisiin kysymyksiin voi hakea myös Asianajajaliiton Asianajajapäivystyksestä. Asianajajaliitto tarjoaa maksutonta oikeudellista neuvontaa kerran viikossa Itäkeskuksen ja Rikhardinkadun kirjastoissa. Siitä lisää osoitteessa http://www.asianajajaliitto.fi/asianajopalvelut/asianajajapaivystys.

4. Right to Ride -tukitapahtuma 26.2.2015: Naurujoogalla iloa arkeen

Tee elämästäsi hauskempaa ja tule naurujoogaan Oulunkylän ala-asteelle torstaina 26.2. kello 18. Samalla tuet afganistanilaisen naispyöräilyjoukkueen Right To Ride toimintaa.

Tilaisuuden järjestää HePon ja Naistoimittajat ry:n Tukea Right to Ride -joukkueelle -ryhmä ja ohjaajana on hepolainen kokenut naurujoogaohjaaja Leena Kontunen.

Osallistumismaksun 10 € tuotto käytetään kokonaisuudessaan afgaaninaisten tukemiseen. Tavoitteenamme on aluksi hankkia joukkueelle ajopaidat, joiden suunnitteluun afgaaninaiset osallistuvat.

Varusteiksi riittää paljaat jalat ja mukavat vaatteet, ehkä sukat viluisimmille varpaille. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1378051809178983

5. Right to Ride -tukitapahtuma 28.2.2015: Soppaa ja seikkailupyöräilyä

HePon ja Naistoimittajat ry:n Tukea Right to Ride -joukkueelle -ryhmä järjestää lauantaina 28.2. hyväntekeväisyyspäivällisen, jonka yhteydessä on mahdollisuus kuulla ja katsoa seikkailupyöräilijä Matti Rämön kuvia ja kokemuksia hänen viimeisimmältä pyöräretkeltään Himalajan rinteille.

Osallistumismaksu 20 € sisältää Matin esityksen lisäksi afganilaisittain valmistettua ruokaa (menu vielä avoin), joka tarjoillaan luonnollisesti tuoreen, vastapaistetun leivän kera. Tilaisuuden tuotto käytetään kokonaan afganistanilaisen naispyöräilyjoukkueen Right to Ride tukemiseen, ensimmäisenä tavoitteenamme on hankkia joukkueelle ajopaidat.

Tilaisuuden osallistujamäärä on rajoitettu, voimme vastaanottaa 20 päivällisvierasta, sillä toivomme tilaisuuden olevan lämminhenkinen ja keskusteleva. Toivomme sitovia ilmoittautumisia sähköpostiosoitteeseen ilse.lappalainen at gmail.com. Tilaisuus järjestetään Pikku Huopalahdessa osoitteessa Sireenikatu 6, kerhohuone. Ruokaa saa kello 16:30 alkaen, Matin on tarkoitus aloittaa esityksensä kello 17. Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1547851335502858/

6. Cafe Polkuhinta on tour

HePo ja Janne Käpylehto järjestivät Ravintolapäivänä 15.2. Cafe Polkuhinnan, jossa asiakkaat polkivat itselleen kahvit kuntopyöriin liitettyjen generaattoreiden tuottamalla sähköllä. Tapahtuma oli menestys, HePo sai paljon julkisuutta ja kaikilla oli hauskaa. Katso tapahtumassa kuvatut videot:

Cafe Polkuhinta on avoinna kevään aikana monissa eri tilaisuuksissa. Seuraa HePon tiedotusta Facebookissa, Twitterissä tai kotisivuilla, niin tiedät missä pääset koittamaan kahvin keittämistä pyörällä. Voit myös kaverisi kanssa koittaa, josko teiltä onnistuu kahvinkeitto nopeammin kuin pohja-ajan tehneiltä Niki Birlingiltä ja Matti Kinnuselta.

7. Tule esittelemään HePoa Fillari-messuille 6.-8.3.2015

Jokavuotiset Fillari-messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa 6.-8.3. Haluatko mukaan messuille esittelemään HePon toimintaa, kertomaan pyöräilystä monipuolisena liikkumismuotona ja houkuttelemaan lisää jäseniä HePoon? Tartu tilaisuuteen ja tule mukaan! Osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla kaikkitietävä pyöräilyasiantuntija, vaan tärkeintä on reipas asenne ja mielenkiinto HePon toimintaa kohtaan. HePon esittelypisteellä ei tarvitse päivystää yksin, vaan tukena on aina muita hepolaisia. Vastineeksi läsnäolostasi saat vapaan pääsyn koko GoExpo-messujen tarjontaan. Nälkäisenäkään ei tarvitse messuta, sillä HePo tarjoaa edustajilleen pientä purtavaa Messukeskuksen kahviloissa.

Messut ovat avoinna seuraavasti:

 • perjantai 6.3. klo 12-19
 • lauantai 7.3. klo 10-18
 • sunnuntai 8.3. klo 10-17

Voit ilmoittautua mukaan merkitsemällä päivystysvuorosi suoraan Doodleen http://doodle.com/qqdkqxhrkw7eyaqe. Vaihtoehtoisesti voit ilmoittautua Jarille (puh. 050-3079673, jari.kirjalainen at hepo.fi), ja häneltä saat tarvittaessa myös lisätietoja.

Lisätietoa messuista

8. Suomi Pyöräilee -tietoisku 6.3.2015

Pyöräilykuntien verkosto kutsuu kaikki pyöräilyn ystävät ja edistäjät Suomi Pyöräilee -tietoiskuun kuulemaan pyöräilyn edistämisen ajankohtaisimmat uutiset, tutkimustulokset ja julkistukset. Aiheina:

 • Vuoden pyöräilykunnan 2015 julkistus
 • Vuoden pyöräilyteko 2014: kolmen parhaan julkistus
 • Pyöräilylähetystön julkistaminen
 • Helsingin uudet suunnitteluohjeet
 • Talvihoidon parhaat opit
 • Pimeässä pyöräily, sosiaalinen turvallisuus ja uusin teknologia
 • Pyöräilyn pikaväylät
 • Polkupyörällä Himalajalle – Monsuunitasangolta 5000 metrin viimaan

Tietoiskun ohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta:
http://www.poljin.fi/fi/kalenteri/6-maaliskuu-2015-1200/suomi-pyorailee-tietoisku-pe-63-klo-12-14

Tietoisku pidetään Fillari-messujen avajaispäivänä perjantaina 6.3. Helsingin Messukeskuksen Auditoriossa klo 12-14. Kahvitarjoilu klo 11.30 alkaen. Ilmoittaudu tilaisuuteen perjantaihin 27.2. mennessä osoitteeseen matti.hirvonen at poljin.fi. Mainitse ilmoittautuessasi nimesi, yhteystietosi ja taustatahosi. HePon jäsenille on tilaisuuteen vapaa pääsy ja sen jälkeen on mahdollisuus maksutta tutustua Fillari-messujen antiin ja muuhun GoExpo-messujen tarjontaan. Nopeimmat 80 ilmoittautunutta mahtuvat mukaan.

9. Osallistu Vuoden pyöräilykunnan valintaan 27.2.2015 mennessä

Vuoden pyöräilykunta -tunnustus annetaan vuosittain kunnalle tai kaupungille, joka on määrätietoisesti edistänyt pyöräilyä. Vuoden pyöräilykunnan valinnan tekee Suomi Pyöräilee -työvaliokunta. Tunnustus on luonteeltaan kannustepalkinto, jossa huomioidaan viimeaikainen kehitys ja kaupungin sitoutuminen tuleviin suunnitelmiin pyöräilyn edistämisessä.

Kaikilla pyöräilijöillä on mahdollisuus osallistua valintaprosessiin. Tälle vuodelle on valittu yksi ehdokaskunta, Lappeenranta. Voit esittää kommentteja Lappeenrannan valinnan puolesta tai sitä vastaan, tai voit ehdottaa jotain muuta kuntaa. Lappeenrannan esittely ja kommentointimahdollisuus lisätietoineen löytyy osoitteesta: http://www.poljin.fi/fi/toiminta/vuoden-pyorailykunnan-valinta-2015

Vuoden pyöräilykunta julkistetaan Suomi Pyöräilee -tietoiskun alussa 6.3. klo 12.00 (katso tarkemmat tiedot tiedotteen edellisestä kohdasta). Jätä kommenttisi ja perustelusi viimeistään perjantaihin 27. helmikuuta mennessä.

10. HePon virkamiespyöräretkellä tutustuttiin pyöräteiden talvikunnossapidon todellisuuteen

Perjantaina 6.2. HePon Tapio Keihänen ja Otso Kivekäs veivät Helsingin rakennusviraston ja Staran päättäjiä pyöräretkelle tutustumaan talvikunnossapitoon ja keskustelemaan, miten pyöräväylien talvikunnossapitoa saataisiin parannettua.

Lyhyelläkin matkalla kaupungin keskustan tuntumassa kohdattiin monenlaista kunnossapitoa hyväkuntoisesta Mannerheimintien pyöräkaistasta lähes ajokelvottomaan pyöräpolkuun Jätkäsaaressa ja Bulevardilla. Keskustelua herättivät niin perinteinen inhokki hiekoitussepeli kuin aurauksen priorisointi ja reittipohjainen kunnossapito pääreiteille.

Parin tunnin retken jälkeen päällimmäiseksi tuntemukseksi jäi se, että rakennusvirastossa halutaan selvästi parannusta nykyiseen talvikunnossapitoon ja ollaan innostuneita toteuttamaan erilaisia pilotteja, joilla saadaan mitattua ja testattua erityyppisiä talvihoitoon liittyviä ratkaisuja. HePo haluaa ojentaa auttavan kätensä vahvan pyöräilykokemuksen muodossa kaupungille ja toivoo, että talvihoito saadaan aivan uudelle tasolle tämän myötä.

Retken tarkempi kuvaus Kaupunkifillari-blogissa:
http://www.kaupunkifillari.fi/blog/2015/02/10/virkamiespyoraretki-2-talvinen-taival/

11. HePon yleiskaavatilaisuuden kuulumiset

HePon aktiivit ja kaupunkisuunnitteluviraston (KSV) edustajat tapasivat Kulmahuoneella maanantaina 16.2. KSV:n asiantuntijat kertoivat yleiskaavasta, sen laatimisprosessista ja merkityksestä. Nykyisessä kaavaehdotuksessa pyöräilyn baanaverkosto ei sisälly varsinaiseen yleiskaavaan, vaan se on esitetty erillisessä liitteessä. Tästä johtuen baanaverkko ei ole yhtä sitova lainvoimaisesti kuin yleiskaavan pääkartta. Asiasta käytiin pitkä keskustelu, minkä tuloksena HePo jättää 27.2. mennessä oman kannanottonsa yleiskaavaan. Kannanotto tulee kaikkien nähtäville HePon kotisivuille ja siitä ilmoitetaan mm. Twitterissä.

KSV ja HePo järjestävät isomman tilaisuuden kaavoituksesta ja pyöräteiden suunnittelusta loppukeväästä. Siitä aikanaan lisätietoja HePon Twitterissä ja Facebook-sivulla.

12. Espoossa järjestetyn HePon liikenneillan kuulumiset

HePo järjesti ensimmäisen Espoon liikennesuunnitteluun keskittyvän liikenneillan Sellon kirjastossa tiistaina 3.2. Paikalle saapui yhteensä 17 HePon aktiivia, päättäjää ja muuta kiinnostunutta keskustelemaan pyöräilystä ja sen olosuhteista Espoossa sekä pohtimaan, kuinka Espoostakin saisi kunnon pyöräilykaupungin. Saimme kuulla Kirsi Louhelaisen (kaupunginvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajan) esityksen nykyisestä tilanteesta ja tavoitteista ja saimme hyviä vinkkejä kommentointiin. Minna Raatikka (WSP Finland) kertoi kuulumisia Espoon pyöräilynedistämisohjelman laatimisesta. Kokemuksiaan jakamassa olivat myös kaupunginvaltuutettu Tiina Elo ja Otso Kivekäs (HePo, Helsingin kaupunginvaltuutettu, Pyöräliiton pj).

13. Hollannin talvipyöräilykongressin antia

Vuoden 2015 talvipyöräilykongressi järjestettiin Hollannin Leeuwardenissa 10.-12.2. Paikalla ollut Pyöräliiton puheenjohtaja Matti Koistinen raportoi tapahtuman kokemuksista ja opeista Tampereen Kaupunkifillari -blogissa. Tähän mennessä on julkaistu kaksi kirjoitusta, jotka käsittelevät pyöräteiden keliolosuhteiden ennustamista ja Hollannin pyöräteiden suunnittelua tulevaisuudessa. Pyöräilyn markkinointia käsittelevän kirjoituksen on määrä ilmestyä 25.2.

Talvipyöräilykongressin kotisivut: http://wintercyclingcongress2015.org/

Tagit:, , , , , , , , , , , , ,