Jäsentiedote 6/2015

Espoon liikenneilta, Oikeusapua tarvitaan, Kevään tapahtumia, Liikennesuunnitelmia, Talvipyöräilyasiaa…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 6/2015
*********************************************************************

 1. HePon liikenneilta Espoossa 3.2.2015
 2. HePo etsii vapaaehtoisia antamaan oikeusapua jäsenilleen
 3. Vantaa otti HePon muistutuksen uuteen käsittelyyn
 4. HePolla runsas tapahtumakevät – osallistu järjestelyihin
 5. Ajankohtaisia liikennesuunnitelmia
 6. Talvipyöräilykongressi Leeuwardenissa 10.-12.2.2015
 7. Anna palautetta auraamattomista pyöräteistä
 8. Talvikilometrikisa käynnistyi – vielä ehdit mukaan
 9. Pyöräilyohjaajakoulutukset tulevat jälleen
 10. Espoo kysyy asukkaiden toiveita tulevaisuuden asuinympäristöistä ja virkistysalueista
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon liikenneilta Espoossa 3.2.2015

HePon liikennetyöryhmän espoolaisaktiivit järjestävät liikenneillan Sellon kirjastossa ensi tiistaina 3.2. klo 17:30 alkaen. Illan aikana on tarkoitus keskustella pyöräilystä Espoossa, espoolaisesta pyöräilystä ja saada ajankohtaista tietoa Espoon liikennesuunnitelmista. Myös toiveet ja ideat toiminnasta ovat tervetulleita, oman aktivoitumisen uhallakin.

Paikalla on HePon hallituksen jäseniä, ja lisäksi paikalle on tulossa ainakin Espoon kunnallisvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Kirsi Louhelainen. Tervetuloa keskustelemaan!

Tilaisuus järjestetään Sellon kirjaston Ilmari-tilassa (2. krs., pohjapiirros). Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tapahtumakutsu Facebookissa: https://www.facebook.com/events/792747837485944/

2. HePo etsii vapaaehtoisia antamaan oikeusapua jäsenilleen

HePon jäsenet joutuvat silloin tällöin tilanteisiin, joiden selvittelyssä olisi oikeudellinen ammattiapu tarpeen. Jos olet oikeusasioiden ammattilainen ja haluat auttaa pro bono -periaatteella pulaan joutuneita pyöräilijöitä, kerro siitä puheenjohtajallemme Matille (pj at hepo.fi). Kerro myös jos olet ammattilainen ja haluat auttaa HePon jäseniä vaikkapa jäsenhintaan.

3. Vantaa otti HePon muistutuksen uuteen käsittelyyn

Edellisessä jäsentiedotteessa kerroimme, että Vantaan tekninen lautakunta päätti joulukuun kokouksessaan olla käsittelemättä HePon muistutusta, joka koski Valimotien ja Tapaninkyläntien katusuunnitelmia. Lautakunnan päätös perustui väärään laintulkintaan. HePon yhteydenoton johdosta katusuunnitelmapäätös luvattiin käsitellä uudestaan siten, että HePon muistutus huomioidaan.

Vantaan tekninen lautakunta otti Valimotien ja Tapaninkyläntien katusuunnitelmat uuteen käsittelyyn kokouksessaan 20.1.2015. Kokouksessa päätettiin molempien katusuunnitelmien osalta seuraavaa: Valimotien jalankulku- ja pyörätien linjausta tarkistetaan liittymän välittömässä läheisyydessä siten, että tarvittavat odotustilat saadaan muodostettua. Samalla jalankulku- ja pyörätien linjaus muuttuu jouhevammaksi ja turvallisemmaksi polkupyöräilijän kannalta. Pyöräliikenteen ja jalankulkuliikenteen erottelua liittymässä ei nähdä tarkoituksenmukaisena eikä se vastaa Vantaan hyväksyttyjä suunnitteluperiaatteita. Rakennetun sillan hyötyleveys asettaa rajoituksensa jalankulku- ja pyörätien leveydelle. Sillan omistava Helsingin kaupunki selvittänee sillan leventämis-mahdollisuutta tulevaisuudessa sillan perusparantamissuunnittelun yhteydessä.

Katusuunnitelmat, HePon muistutus ja päätöspöytäkirjat löytyvät HePon kotisivuilta:
https://www.hepo.fi/2014/11/19/muistutus-valimotien-ja-tapaninkylantien-katusuunnitelmista/

4. HePolla runsas tapahtumakevät – osallistu järjestelyihin

HePo järjestää kevään aikana paljon erilaisia tapahtumia ja osallistuu muiden järjestämiin tapahtumiin. Tapahtumat ovat avoimia kaikille jäsenille ja osin suurelle yleisöllekin. Alustavasti suunnitteilla ovat seuraavat tapahtumat ja osallistumiset:

 • HePo osallistuu Fillari-messuille Messukeskuksessa 6.-8.3.
 • HePo ja Pyöräliitto järjestävät yhdessä Janne Käpylehdon kanssa vaalikahvit Pyöräkeskuksen luona 1.4. Tilaisuudessa puolueet kilpailevat siitä, kuka pystyy keittämään nopeimmin kupin kahvia generaattoriin kytkettyä kuntopyörää polkemalla.
 • HePo järjestää maantiepyöräilyn klassikkokisojen katselutilaisuudet 5.4. (Tour des Flanders) ja 12.4. (Paris-Roubaix) Roihuvuoren kirjastossa.
 • HePo osallistuu kaupunginsuunnitteluviraston Kaupunkisuunnittelumessuille 13.-18.4.
 • Retki- ja lenkkikausi käynnistyy normaaliin tapaan huhtikuussa. Uusille vetäjille on aina tilaa!
 • HePo, HSL ja Liikennevirasto järjestävät Kehäratapyöräilyn 9.5. Retken aikana pääsemme tutustumaan mm. Aviapoliksen uuteen maanalaiseen asemaan.
 • Aamupalaa pyöräilijöille -tapahtumaa on suunniteltu järjestettäväksi toukokuussa Finlandiatalon uudella pyörätiellä.
 • Stadin Slangi ry:n kanssa HePo järjestää pyöräretken Stadissa toukokuussa.
 • HePo osallistuu Maailma kylässä -festivaaleille Kaisaniemessä 23.-24.5.

Kaikkiin näihin tapahtumiin tarvitsemme jäsentemme apua ja osallistumista. Jos haluat osallistua järjestelyihin, ilmoita siitä Matille pj at hepo.fi tai HePon FB-ryhmissä (HePon joukkovoimansiirto https://www.facebook.com/groups/601943933204347/ ja https://www.facebook.com/groups/HelsinkiCyclists/). Tapahtumista tiedotetaan tarkemmin suunnittelun edetessä.

5. Ajankohtaisia liikennesuunnitelmia

Helsingin pääkadun Mannerheimintien pyöräilyolosuhteita ollaan parantamassa. Tässä vaiheessa suunnitelmavuorossa ovat välit Reijolankadusta Nordenskiöldinkadulle sekä Helsinginkadulta Postikadulle. Mannerheimintien pyöräliikenne on tarkoitus yksisuuntaistaa kadun molemmille reunoille. Suunnitelmat sisältävät hyviä ratkaisuita, mutta monissa yksityiskohdissa on vielä parannettavaa. Katusuunnitelmaluonnokset olivat kommentoitavina tammikuun loppupuolella, jolloin HePo jätti suunnitelmista omat kommenttinsa. Suunnitelmiin ja HePon kommentteihin voi tutustua kotisivuilla: https://www.hepo.fi/2015/01/28/kommentti-mannerheimintien-katusuunnitelmaluonnoksista/

Pääkaupunkiseudun laatukäytävä- eli baanasuunnitelmat etenevät. Tällä hetkellä on nähtävillä kaksi laatukäytäväosuutta: Munkkiniemessä Munkinpuiston läpi kulkevan laatukäytävän osuus Ritokalliontieltä Munkkiniemen puistotielle sekä Espoon kaupunkiradan viereen rakennettavan laatukäytävän osuus Leppävaarasta Espoon keskukseen.

Munkinpuiston suunnitelmiin voi tutustua 10.2. asti rakennusviraston sivuilla:
http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/rakennusvirasto/katusuunnitelmia_nahtavilla_270115

Espoon kaupunkiradan suunnitelmiin voi tutustua Liikenneviraston sivuilla: http://www.liikennevirasto.fi/espoonkaupunkirata. Suunnitelma on virallisesti nähtävillä 27.2. asti, mihin mennessä siitä voi jättää muistutuksia.

6. Talvipyöräilykongressi Leeuwardenissa 10.-12.2.2015

Kansainvälinen talvipyöräilykongressi järjestetään tänä vuonna Hollannissa Leeuwardenissa 10.-12.2. Tapahtumassa käsitellään useita talvella pyöräilyyn liittyviä aihealueita, kuten talvella pyöräilyyn kannustavia kampanjoita, kaupunkisuunnittelun merkitystä väylien kunnossapidettävyydelle, sään vaikutusta ihmisten käyttäytymiselle sekä useita väylien kunnossapitoon liittyviä teemoja. Suomesta paikalla on useita henkilöitä, mm. Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen, joka pitää oman kongressiesitelmänsä Tampereen polkupyöräilijöiden joukkoistetusta talvikunnossapitoseurannasta.

Lisätiedot ja kongressin ohjelma:
http://wintercyclingcongress2015.org/

7. Anna palautetta auraamattomista pyöräteistä

Sujuva ja turvallinen pyöräily edellyttää talvisin pyöräväylien laadukasta kunnossapitoa. Talvipyöräilyn yleistymiseksi kaupungeilta ja urakoitsijoilta vaaditaan oikeanlaista otetta, jotta pyöräliikenteen väylät todella saadaan pidettyä liikennöitävässä kunnossa. Talvipyöräilyolosuhteiden parantumista vauhdittaakseen HePo kannustaa kaikkia jäseniään aktiivisesti ilmoittamaan havaitsemistaan talvikunnossapidon puutteista vastuutaholle. Yhteystiedot koottuna alla.

HELSINKI

ESPOO

VANTAA

KAUNIAINEN

 • Kunnossapitomestari Veli Keski-Kohtamäki
 • puh. 09 505 6391, 050 548 0391, veli.keski-kohtamaki at kauniainen.fi
 • Katujen kunnossapitoluokitus

LIIKENNEVIRASTO

 • Moottori-, kehä- ja maanteiden varsilla kulkevat pyörätiet
 • Tienkäyttäjän linja: puh. 0200 2100 (24 h/vrk)
 • Palautelomake

8. Talvikilometrikisa käynnistyi – vielä ehdit mukaan

Talvikilometrikisa polkaistiin käyntiin 15.1., mutta mukaan kisaan ehtii vielä hyvin. HePolla on kisan tehosarjassa oma joukkue, johon kuka tahansa HePon jäsen voi liittyä. Kisaan voi ilmoittautua osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi/. Rekisteröitymiseen tarvitset HePon osallistumiskoodin: hepotalvi2015

Talvikilometrikisa on kesäisin järjestettävän Kilometrikisan talviversio. Kisa on kaikille avoin ja maksuton leikkimielinen kilpailu, jolla innostetaan ihmisiä työmatkapyöräilyyn ja muuhun arkipyöräilyyn. Talvikilometrikisan tavoite on erityisesti kannustaa jatkamaan pyörällä liikkumista talvellakin.

Kilpailuun osallistutaan joukkueittain. Joukkueen jäsenet kirjaavat ylös pyöräilykilometrejään tavoitteenaan polkea kilpailun aikana niin paljon kuin mahdollista. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit niin työ kuin vapaa-ajan matkoistakin.

Talvikilometrikisa kestää 15.3. saakka. Kisassa arvotaan pyöräilypalkintoja ja kisan loputtua palkitaan ahkerimmat talvipolkijajoukkueet. Kisan järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry ja Suomi Pyöräilee kampanja.

9. Pyöräilyohjaajakoulutukset tulevat jälleen

Jyväskylän pyöräilyseura kouluttaa yhteistyössä Suomen Pyöräilyunioni ry:n kanssa pyöräilyohjaajia. Koulutusten tavoitteena on tuoda lisää osaamista pyöräilytoimintaan, erityisesti seuroihin ja pyöräilypalveluita tarjoaviin yrityksiin. Koulutus järjestetään Jyväskylässä. HePo rohkaisee jäseniä kouluttautumaan pyöräilynohjaajiksi maksamalla osallistumismaksun (120€). Edellytyksenä osallistumismaksun korvaamiselle on osallistuminen yhdistyksen tapahtumien järjestämiseen, kuntolenkkien tai retkien vetäjämiseen tai muuhun toimintaan, kuten katuajokoulutuksen järjestämiseen. Osallistuja kustantaa itse matka-, majoitus- ja ruokailukulut.

Pyöräilyohjaakoulutus antaa eväät erikoistua kunto-, retki- tai maastopyöräilyn ohjaajaksi tai tapahtuman järjestäjäksi. Ohjaaja hallitsee koulutuksen jälkeen:

 • ihmisten kanssa toimimisen ja ryhmän ohjaamisen perusteet
 • perustiedot pyöräilystä alalajeineen sekä pyöräilyn edistämisestä
 • keskeiset pyöräilyvaatteet, -varusteet ja -välineet sekä niiden säätämisen ja huoltamisen
 • keskeiset tiedot ihmisen fysiologiasta, ravinnosta, kehonhuollosta ja valmentautumisesta
 • perustasoisen pyörätapahtuman suunnittelemisen ja järjestämisen
 • keskeiset seikat tapahtumien turvallisuudesta, mm. vastuut, vakuutukset, ohjeet ja lainsäädännön
 • pyöräilyyn liittyvät liikennesäännöt ja liikenteessä kulkemisen
 • suunnistamisen ja reitinvalinnat.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön sekä aikatauluihin täällä:
http://www.jyps.fi/tapahtumat-ja-toiminta/koulutus/ohjaajakoulutus

Mikäli päätät osallistua koulutukseen, ilmoita siitä HePon hallitukselle (info at hepo.fi). Ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta. Ilmoittautumiset ovat jo avoinna, joten toimi pikaisesti. Kurssilla on rajattu osallistujamäärä.

10. Espoo kysyy asukkaiden toiveita tulevaisuuden asuinympäristöistä ja virkistysalueista

Espoon kaupunkisuunnittelukeskus on käynnistänyt kaksi verkkokyselyä, jotka liittyvät tulevaisuuden asuinympäristöihin ja virkistyksen toiveympäristöihin Espoossa. Tavoitteena on tarjota asukkaille mahdollisuus osallistua keskusteluun tulevasta kaupunkiympäristöstä. Samalla lisätään kaavoituksessa käytettävää arvokasta asukastietoa. Kyselyjen tuloksia käytetään hyväksi asema- ja yleiskaavoituksessa. Kyselyt ovat avoinna 28.2.2015 asti.

Asuinympäristöjen kehittämiseen liittyvän kyselyn tarkoituksena on selvittää asukkaiden näkemyksiä siitä, minkälainen on espoolainen kaupunkiympäristö tulevaisuudessa. Virkistysalueita koskevalla kyselylllä puolestaan pyritään selvittämään, miten nykyiset virkistysalueet ja -reitit palvelevat asukkaita ja minkälaisia toiveita asukkailla on niiden kehittämiseen.

11. Ajankohtaisia linkkejä

 • Yle Areena 29.1.2015: ”Peltsi talvipyöräilyn jäljillä
  Talvella pyöräilystä keskustelemassa Mikko ”Peltsi” Peltolan vieraina Pyöräilykuntien verkosto ry:n toiminnanjohtaja Matti Hirvonen ja pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.
 • Poljin-lehden numerossa 1/2015 aiheina mm. Kööpenhaminan pyöräliikenteen suunnittelu, talvikunnossapidon parhaat opit, Australian kypärälaki ja New Yorkin muutos kävely- ja pyöräilykaupungiksi.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , ,