Jäsentiedote 41/2014

HePon syyskokous ja toimintailta, Spinning-tunnit alkavat, Taloushallinnon ulkoistaminen, Pyöräliitto perustettu, Kriittiset pyöräretket 2015, Uusia pyöräliikenteen suunnitteluohjeita…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 41/2014
*********************************************************************

 1. HePon syyskokous ja pikkujoulut perjantaina 28.11.2014
 2. HePon toimintailta Kulmahuoneella 8.11.2014
 3. HePon spinning-tunnit käynnistyvät
 4. HePon taloushallinto ulkoistettiin Administerille
 5. Pyöräliitosta valtakunnallinen pyöräilijöiden edunvalvoja
 6. Ensi vuoden Kriittisiä pyöräretkiä suunnitellaan 14.10.2014
 7. Virkamiespyöräretkellä tutustuttiin liikennejärjestelyihin pyöräilijän näkökulmasta
 8. Muista polkupyörän ajovalot – valkoinen eteen ja punainen taakse
 9. Uusia pyöräliikenteen suunnitteluohjeita
 10. Helsingin citylogistiikkaohjelma kommentoitavana
 11. Kalasataman postipakettikokeilu etsii vapaaehtoisia kuljettajia
 12. Sarka-ajot Helsingissä 25.10.2014
 13. Turun työmatkaliikuntahankkeen tuloksia esitellään seminaarissa 4.11.2014
 14. Arkiliikunnan olosuhdeseminaari 6.11.2014
 15. Talvipyöräilykongressi 10.-12.2.2015 Hollannissa
 16. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon syyskokous ja pikkujoulut perjantaina 28.11.2014

Tervetuloa HePon sääntömääräiseen syyskokoukseen perjantaina 28.11. klo 18:00 alkaen Kulmahuoneelle (Siltasaarenkatu 15).

Kokouksessa käsitellään syyskokouksen sääntömääräiset asiat, kuten yhdistyksen toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus vuodeksi 2015. Lisäksi valitaan yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Erovuoroiset hallituksen jäsenet ovat Timo Hast, Jari Kirjalainen, Otso Kivekäs, Satu Leppänen, Laura Nurminen ja Marjut Ollitervo. Sääntömääräisten asioiden lisäksi kokouksessa käsitellään luottamushenkilöiden palkkioperusteet. HePon säännöt löytyvät osoitteesta: http://www.hepo.fi/wiki/Säännöt

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan HePon hallitukseen, voit kysyä kokemuksia hallitustoiminnasta nykyisiltä hallituksen jäseniltä. Yhteystiedot löytyvät HePon kotisivuilta (http://www.hepo.fi). Voit ilmoittaa kiinnostuksesi jo etukäteen jollekin hallituksen jäsenelle tai vasta paikan päällä kokouksessa. Jos olet kiinnostunut hallitustoiminnasta, mutta et pääse paikalle kokoukseen, ota yhteyttä puheenjohtaja Janne Nurmiseen (pj at hepo.fi).

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Kokouksen jälkeen mahdollisuus vapaamuotoiseen keskusteluun pikkujoulutunnelmissa. Tervetuloa tapaamaan tuttuja ja tuntemattomia hepolaisia ja ideoimaan tulevaa pyöräilyvuotta 2015!

2. HePon toimintailta Kulmahuoneella 8.11.2014

Tervetuloa HePon toimintailtaan Kulmahuoneelle (Siltasaarenkatu 15) lauantaina 8.11. klo 16 alkaen. Vapaamuotoisessa illanvietossa ideoidaan tulevan vuoden toimintaa, jutellaan pyöräilystä ja sen edistämisestä ja tutustutaan toisiin HePon jäseniin. Keskustelu porisee klo 16-19, voit saapua paikalle silloin kun itsellesi parhaiten sopii.

Olitpa sitten uusi tai vanha jäsen, tule kuulemaan, keskustelemaan ja tutustumaan! Tarjolla pientä purtavaa ja juomaa!

3. HePon spinning-tunnit käynnistyvät

HePon järjestämät spinning-tunnit jatkuvat jälleen talvikaudella 2014-2015. Edellistalven harjoitusohjelmat saivat innostuneen vastaanoton, kun pitkälle toista sataa henkilöä ilmoittautui spinning-tunneille ja paikat loppuivat kesken. Tänä talvena järjestettiin jo yhteensä kolme ryhmää kattamaan kysyntää. Kisakuntoryhmät käynnistyvät marraskuussa, ja kuntoryhmä käynnistyy tänä vuonna jo lokakuun puolella.

Valitettavasti tiistain kisakuntoryhmä ja keskiviikon kuntoryhmä täyttyivät todella nopeasti ja moni päätyi jonotuslistalle. Sisään näihin ryhmiin on mahdollista päästä vain peruutusten kautta. Tiistain ja torstain kisakuntoryhmiä ohjaa HePon pj. Janne Nurminen. Keskiviikon kuntoryhmää ohjaa kokenut Kari Silpiö.

Näillä näkymin mitään ryhmiä ei olla perustamassa lisää, sillä HePolla ei ole uusille ryhmille omasta takaa ohjaajia eikä vuokrasopimuksia. Uusia vetäjiä pyritään kuitenkin kouluttamaan mukaan toimintaan ensi kautta ajatellen, sillä kysyntää sisäpyöräilytunneilla ainakin näyttää olevan.

Torstain ryhmässä on vielä jonkin verran tilaa uusille ilmoittautujille. Lisätietoa HePon järjestämistä spinning-tunneista osoitteessa: http://www.hepo.fi/spinning/

4. HePon taloushallinto ulkoistettiin Administerille

HePon toiminta on viime vuosina kasvanut voimakkaasti ja taloudenhoidon tehtävät kirjanpitoineen, projektiraportointeineen ja palkanmaksuineen ovat jo pitkän aikaa vaatineet kohtuuttomissa määrin vapaaehtoisuuteen perustuvaa työpanosta. HePon puheenjohtaja Janne Nurminen allekirjoitti tiistaina 16.9. tilitoimisto Administer Oy:n kanssa sopimuksen, jonka myötä yhdistyksen taloushallinto keskeisiltä osin ulkoistetaan ja sähköistetään. Taloudenhoidon ulkoistamisen myötä yhdistyksen aktiivit voivat jatkossa keskittyä enemmän itse toimintaan – siis pyöräilyyn ja sen edistämiseen. Uusi taloudenhoitojärjestely on voimassa 1.10. alkaen.

Käytännön tasolla etenkin taloushallinnon sähköistäminen tuo monia hyötyjä. HePon taloudenhoitoon liittyneet monet manuaalisen työn rutiinit poistuvat, ja yhdistyksen taloutta ja budjettitoteumaa voidaan seurata jatkossa reaaliaikaisesti niin yhdistys- kuin projektitasollakin. Näin esimerkiksi hankkeiden rahoittajille voidaan esittää tarkkoja ja ajantasaisia talouslukuja milloin vain. Lisäksi HePo saa oman verkkolaskuosoitteen ja siirtyy ostolaskujen osalta sähköiseen käsittelyyn.

Administer Oy:n kotisivut: http://www.administer.fi/

5. Pyöräliitosta valtakunnallinen pyöräilijöiden edunvalvoja

Suomeen on perustettu pyöräilijöiden oma valtakunnallinen etujärjestö, Pyöräliitto. Tampereella 14.9.2014 perustettu Pyöräliitto edistää pyöräilyä ja pyöräilyjärjestöjen yhteistyötä sekä toimii pyöräilijöiden valtakunnallisena edunvalvojana. Liiton perustajajäseniä ovat Helsingin Polkupyöräilijät, Tampereen polkupyöräilijät, Turun polkupyöräilijät ja Oulun polkupyöräilijät sekä joukko yksityishenkilöitä. Jäsenjärjestöjensä kautta liitto edustaa perustamishetkellä yhteensä noin 2000 kansalaista.

Perustamiskokouksessa Pyöräliiton puheenjohtajaksi valittiin Otso Kivekäs Helsingistä sekä hallituksen jäseniksi Martti Tulenheimo Helsingistä, Minna Takala Hämeenlinnasta, Tapio van Ooik Turusta, Michel Faas Tampereelta, Marjut Ollitervo Helsingistä ja Jenni Pitko Oulusta. Hallituksen varajäseniksi valittiin Pompo Stenberg Tampereelta, Timo Hast Espoosta, Jenny Rankka Oulusta sekä Tuula Lepistö Tampereelta.

Perustamiskokouksessa Pyöräliitto julkaisi Tampereen julistuksen, jossa liiton tavoitteet ja tarkoitus kristallisoitiin kuuteen teesiin. Tampereen julistus on luettavissa HePon kotisivuilla.

Pyöräliiton verkkosivut ja viestintä käynnistyy syksyn aikana. Sitä ennen voit pysyä ajan tasalla toiminnasta seuraamalla Pyöräliittoa Facebookissa ja Twitterissä.

Pyöräliiton perustaminen noteerattiin mediassa ympäri Suomen. Aiheesta uutisoivat ainakin Turun Sanomat, Helsingin Uutiset, Aamulehti, Kainuun Sanomat, Kouvolan Sanomat sekä Kansan Uutiset.

6. Ensi vuoden Kriittisiä pyöräretkiä suunnitellaan 14.10.2014

Lokakuun Kriittinen pyöräretki poljetaan tiistaina 14.10. Kokoontuminen tuttuun tapaan Narinkkatorilla klo 17.30 alkaen, liikkeelle lähdetään klo 18. Kulkueen jälkeen kokoonnutaan Kulmahuoneelle suunnittelemaan ensi vuoden Kriittisiä. Mitä teemoja pitäisi nostaa esille? Järjestetäänkö vuoden aikana 1-2 isoa tapahtumaa vai jatketaanko nykyiseen tapaan joka kuukausi järjestettävillä mielenosoituksilla? Tule mukaan ideoimaan ja kantamaan kortesi kekoon!

Tapahtuma ja reittikartta Facebookissa

7. Virkamiespyöräretkellä tutustuttiin liikennejärjestelyihin pyöräilijän näkökulmasta

Pyöräaktiivit Marjut Ollitervo, Tapio Keihänen ja Jari Aho kävivät syyskuussa pyöräretkellä yhdessä Helsingin kaupungin rakennusviraston, kaupunkisuunnitteluviraston ja Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staran edustajien kanssa. Mukana retkellä olivat mm. kaupungininsinööri Raimo K. Saarinen sekä katu- ja puisto-osaston uusi osastopäällikkö Silja Hyvärinen.

Retkellä ajettiin Helsingin keskustan alueella ja tutustuttiin mm. Katajanokan, Olympiaterminaalin, Bulevardin ja Jätkäsaaren pysyviin ja tilapäisiin pyöräliikennejärjestelyihin. Retken tarkoitus oli antaa osallistujille omakohtainen kokemus siitä, millaista on ajaa Helsingissä pyörällä. Osallistujat saivat ajaa Christiania-tavarapyörällä sekä etsiä laillisia reittejä tilapäisjärjestelyiden läpi. Retki koettiin hyödyllisenä ja avartavana kokemuksena. Matkakertomus kuvineen löytyy Kaupunkifillari-blogista.

8. Muista polkupyörän ajovalot – valkoinen eteen ja punainen taakse

Syksy on jo pitkällä ja illat pimenevät nopeasti. Hämärällä tai pimeässä ajaessa ajovalot ovat tieliikennelain mukaan pakollinen osa pyörän varustusta. Ajovalot valaisevat tietä ja toimivat merkkinä muille tiellä liikkujille.

On myös tärkeää käyttää valoja oikein. Lain mukaan polkupyörässä tulee olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Lisäksi pyörässä saa olla taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin. Muista kuitenkin, että punainen saa osoittaa vain ja ainoastaan taaksepäin!

Kaupunkiliikenteessä virrankulutukseltaan vähäiset LED-valot ovat vähintä, mitä pyöräilijä voi hankkia. Huomiovaloja saa halvimmillaan vain muutamalla eurolla. Käyttämällä ajo- ja huomiovaloja parannat niin itsesi kuin muidenkin turvallisuutta, sillä ilman valoja ja heijastimia liikkuva pyöräilijä erottuu liikenteessä erittäin huonosti.

Lainkohdat:

9. Uusia pyöräliikenteen suunnitteluohjeita

Helsingin rakennusvirasto on kesäkuussa hyväksynyt uudet tyyppipiirustukset, joiden mukaan pyöräteiden poikki ei enää laiteta risteyksissä reunakiviä. Ohjeiden mukaan risteykset tulisi jatkossa tehdä niin, ettei pyöräilijä joudu ajamaan reunakiven yli edetessään pyörätieltä pyörätien jatkeelle. Joitakin vanhoja risteyksiä on jo ryhdytty korjaamaan ja poistamaan niistä reunakiviä. Esimerkiksi Jätkäsaarenlaiturin ja Hietalahdenrannan risteyksessä reunakiviä jo poistetaan. Uusiin tyyppipiirustuksiin voi tutustua rakennusviraston sivuilla.

Liikennevirasto julkaisi huhtikuussa uusitun Jalankulku- ja pyöräilyväylien suunnittelu -ohjeensa. Ohjeen uudistaminen oli yksi vuonna 2012 valmistuneen kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallisen toimenpidesuunnitelman toimenpiteistä. HePo on osallistunut ohjeen työstämiseen yhdessä muiden pyöräilyjärjestöjen kanssa kommentoimalla ohjeen luonnosversioita.

Rakennustietosäätiö on päivittämässä omaa suunnitteluohjettaan Liikenneviraston ohjetta vastaavaksi. RT-ohje-ehdotus Jalankulku- ja pyöräilyväylät on parhaillaan lausuntokierroksella. Ohjeen aihealueita ovat jalkakäytävän ja pyörätien erottelutavat, suojatiet ja pyörätien jatke risteyksissä, esteettömyys, pyörätietyypit, yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä, varusteet ja päällysteet. Uudella ohjeella korvataan vuonna 1996 julkaistu ohje. Ohje-ehdotukseen voi tutustua 31.10. asti Rakennustiedon sivuilla.

10. Helsingin citylogistiikkaohjelma kommentoitavana

Helsingin citylogistiikkaohjelman luonnos on valmistunut ja sitä voi kommentoida 17.10. asti. Ohjelman tavoitteena on tehostaa kuljetuksia kantakaupungin alueella niin, että liikenteen ruuhkautuminen ja sen aiheuttamat haitat vähenevät.

Ohjelmaluonnoksessa tärkeimpänä asiana nähdään jakeluliikenteen huomioiminen kiinteistöjen suunnittelussa. Toinen toimenpide koskee tieliikennelain kokonaisuudistusta. Raportissa esitetään, että jalkakäytäville ja pyöräteille pysäköinnin ja pysäyttämisen tulisi olla kiellettyä, ellei liikennemerkillä toisin osoiteta. Ohjelmassa ehdotetaan myös pysäköintitunnusta jakeluliikenteelle, jätekuljetusten aikarajoituksia, pollareiden käyttöä kävelykatujen ja jalkakäytävien suojana, älyliikenteen ratkaisuja jakeluliikenteen pysähtymispaikkojen varaamiseen, katuesteistä tiedottamista, nettikaupan jakelukokeilua ja rakennusyritysten jakelukeskusta Kalasatamaan sekä keskustan huoltotunnelin kehittämistä.

Lisätiedot: http://www.yleiskaava.fi/2014/citylogistiikan-parantamiseksi-ehdotetaan-11-toimenpidetta/

11. Kalasataman postipakettikokeilu etsii vapaaehtoisia kuljettajia

Kalasatamassa aloitetaan kokeilu, jossa SmartPOST -paketteja kuljetetaan kalasatamalaisten tilauksesta joukkoistetusti Ympyrätalon SmartPOST -automaatista Kalasataman 24h-Älykontteihin. Kuljettajille maksetaan pieni kiitoslahja (3-5 euroa/kuljetus). Kokeilu jatkuu lokakuun 2014 ajan, joten toimi nopeasti.

Lisätiedot: http://tinyurl.com/kuljetaKalasatamaan

12. Sarka-ajot Helsingissä 25.10.2014

Vanhat Velot ry järjestää Sarka-ajot, eli jokseenkin tyylikkään kaupunkipyöräilyn lauantaina 25.10. Noin 15 kilometrin pyöräilylle lähdetään Cafe Caruselin (Merisatamanranta 10) luota klo 14. Parhaat ajoasut ja polkupyörät palkitaan.

Tapahtuma Facebookissa

13. Turun työmatkaliikuntahankkeen tuloksia esitellään seminaarissa 4.11.2014

Turun kaupungin Liikettä työmatkaan -hankkeessa seurattiin vuoden ajan kaupungin työntekijöiden työmatkaliikkumista. Hankkeella haluttiin selvittää työmatkaliikunnan hyötyjä ja löytää keinoja motivoida työntekijöitä työmatkaliikuntaan. Työmatkaliikunnan edistämistoimenpiteet ovat nopeasti käyttöön otettavissa ja niistä saatava hyöty kustannuksiin nähden erittäin suuri.

Hanke osoitti konkreettisesti työmatkaliikunnan tuottamat hyödyt henkilöiden terveyteen ja kuntoon. Työmatkaliikunnan toimenpiteiden kustannukset olivat vuoden kestävässä kokeilussa noin 150 euroa osallistujaa kohden, mikä vastaa keskimäärin noin yhden autopaikan pysäköintikustannuksia kuukaudessa Turun kaupungin keskusta-alueella. Sairauspoissaolot vähenivät keskimäärin 26 %:lla osallisten aiempien vuosien sairauspoissaoloihin verrattuna. Säästöä syntyi keskimäärin 810 euroa vuodessa henkilöä kohti.

Hankkeen tuloksia esitellään seminaarissa tiistaina 4.11. klo 9-12 kiinteistöliikelaitoksen auditoriossa (Puutarhakatu 1, Turku). Hankkeen tuloksiin voi tutustua myös Turun kaupungin sivuilla.

14. Arkiliikunnan olosuhdeseminaari 6.11.2014

Kunnossa kaiken ikää -ohjelma järjestää maksuttoman seminaarin, jossa etsitään vastausta kysymykseen: Miten kehitämme elinympäristöämme päivittäiseen liikunta-aktiivisuuteen kannustavaksi? Seminaari järjestetään Paasitornissa (Paasivuorenkatu 5A) Helsingissä torstaina 6.11. klo 8.30 – 16.00.

Tule kuulemaan, miten elinympäristöämme Suomessa kehitetään aktiiviseen arkiliikkumiseen. Aiheina kävelyn ja pyöräilyn edistäminen, keskustojen kehittäminen, asuinalueet, ympäristön kehittäminen, hyvinvointijohtaminen kunnissa erityisesti liikennesuunnittelun ja kaavoituksen näkökulmasta, lähiluonnon terveys- ja hyvinvointivaikutukset, tutkittua tietoa liikunnan vaikutuksesta terveyteen sekä tutkitun tiedon ja poikkihallinnollisuuden hyödyntäminen käytännön työssä.

Ohjelma ja ilmoittautuminen

15. Talvipyöräilykongressi 10.-12.2.2015 Hollannissa

Ensi vuoden talvipyöräilykongressi järjestetään Hollannin Leeuwardenissa 10.-12.2. Kongressi on järjestyksessä kolmas; ensimmäinen kongressi järjestettiin Oulussa vuonna 2013 ja tänä vuonna tapahtumapaikkana oli Winnipeg Kanadassa.

Kongressin ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Alennettu osallistumismaksu on voimassa 26.10. asti. Kongressipuhujaksi voi ilmoittautua 20.11. asti.

http://wintercyclingcongress2015.org/

16. Ajankohtaisia linkkejä

 • HS 14.9.2014: ”Oma paikka pyörälle
  Kunnollisessa kerrostalon pyörävarastossa on runsaasti tilaa ja kunnolliset telineet. Haastateltavana HePon hallituksen jäsen Timo Hast.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,