Pyöräliitosta valtakunnallinen pyöräilijöiden etujärjestö

Suomeen on perustettu pyöräilijöiden oma valtakunnallinen etujärjestö, Pyöräliitto (Cykelförbundet / Finnish Cyclists’ Federation). Tampereella 14.9.2014 perustettu Pyöräliitto edistää pyöräilyä ja pyöräilyjärjestöjen yhteistyötä sekä toimii pyöräilijöiden valtakunnallisena edunvalvojana. Liiton perustajajäseniä ovat Helsingin Polkupyöräilijät, Tampereen polkupyöräilijät, Turun polkupyöräilijät ja Oulun polkupyöräilijät sekä joukko yksityishenkilöitä. Jäsenjärjestöjensä kautta liitto edustaa perustamishetkellä yhteensä noin 2000 kansalaista.

Pyöräily on meille liikennettä. Se voi olla myös harrastus, liikuntamuoto, urheilukisoja ja muoti-ilmiöitä, mutta ennen kaikkea se on tapa kulkea paikasta toiseen,” sanoo Otso Kivekäs, Pyöräliiton puheenjohtaja. ”Pyöräily sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta ja asuinpaikasta riippumatta. Tavoitteemme on tehdä kaikista Suomen kaupungeista hyviä pyöräilykaupunkeja”, hän jatkaa.

Suomessa on ollut jo kauan paikallisia pyöräily-yhdistyksiä. Pyöräliiton jäsenyhdistyksistä Helsingin Polkupyöräilijät perustettiin 1981 ja Tampereen polkupyöräilijät 2007. Turun ja Oulun polkupyöräilijät perustettiin viime vuonna, ja tarve valtakunnalliselle yhteistyölle on sen jälkeen korostunut.

Pyöräily pitää huomioida liikennemuotona liikennesuunnitelmissa, kaavoissa, lainsäädännössä, liikennepolitiikassaja kaikessa muussa valtion ja kuntien liikennettä koskevassa päätöksenteossa,” kertoo liiton tavoitteista Marjut Ollitervo Helsingin Polkupyöräilijöistä. ”Tarvitsemme valtakunnallisen liiton, jotta olemme uskottavampi toimija koko maata koskevissa asioissa,” hän jatkaa.

Perustamiskokouksessa Pyöräliiton puheenjohtajaksi valittiin Otso Kivekäs Helsingistä sekä hallituksen jäseniksi Martti Tulenheimo Helsingistä, Minna Takala Hämeenlinnasta, Tapio van Ooik Turusta, Michel Faas Tampereelta, Marjut Ollitervo Helsingistä ja Jenni Pitko Oulusta. Hallituksen varajäseniksi valittiin Pompo Stenberg Tampereelta, Timo Hast Espoosta, Jenny Rankka Oulusta sekä Tuula Lepistö Tampereelta.

Pyöräliiton perustamiskokoukseen osallistui 25 aktiivia eri puolilta Suomea.

Pyöräliiton perustamiskokoukseen osallistui 24 aktiivia eri puolilta Suomea. Kokousviikonloppu vietettiin Tampereen Aitolahdessa, missä liiton tulevaa toimintaa visioitiin työryhmissä. ECF:n Jens Loft Rasmussen (takarivissä toinen oikealta) saapui paikalle sparraamaan ja innoittamaan kokousväkeä.

Pyöräliiton verkkosivut ja viestintä käynnistyy syksyn aikana. Sitä ennen voit pysyä ajan tasalla toiminnasta seuraamalla Pyöräliittoa Facebookissa ja Twitterissä.

Perustamiskokouksessa Pyöräliitto julkaisi Tampereen julistuksen, jossa liiton tavoitteet ja tarkoitus kristallisoitiin kuuteen teesiin.

Pyöräliiton Tampereen julistus

Me pyöräilijät Tampereelta, Helsingistä, Turusta, Oulusta, Hämeenlinnasta, Järvenpäästä, Espoosta, Rovaniemeltä, Kuopiosta, Porvoosta, Joensuusta, Jyväskylästä ja Ylöjärveltä olemme tänään perustaneet Pyöräliiton ajamaan pyöräilyn asiaa Suomessa ja esitämme seuraavat teesit ohjaamaan Pyöräliiton toimintaa:

1) Pyöräily on liikennettä. Pyöräily voi olla myös harrastus, liikuntamuoto, urheilukisoja, muoti-ilmiöitä ja tuunausta, mutta ennen kaikkea se on tapa kulkea paikasta toiseen.

2) Pyöräilyn lisääntyminen on kaikkien etu, kulkivat nämä sitten pyörällä, joukkoliikenteellä, autolla tai kävellen. Pyöräilyn lisääntyessä ruuhkat vähenevät, kansanterveys paranee, kylistä ja kaupungeista tulee mukavampia ja taloudellisesti tehokkaampia.

3) Kaikki saavat pyöräillä. Pyöräily sopii kaikille taaperosta taattaan. Lasten pitää saada pyöräillä kouluun ja työpaikoille pitää päästä pyörällä.

4) Pyöräily pitää huomioida liikennemuotona liikennesuunnitelmissa, kaavoissa, lainsäädännössä, liikennepolitiikassa ja kaikessa muussa valtion ja kuntien liikennettä koskevassa päätöksenteossa.

5) Vanhanaikaiset ja huonosti toimivat pyörätiet ja liikenneratkaisut pitää korvata nykyaikaisilla. Valtion ja kuntien suunnitteluohjeet pitää päivittää suosittamaan toimivia ratkaisuja huonojen sijasta.

6) Haluamme tehdä kaikista Suomen kaupungeista hyviä pyöräilykaupunkeja. Pyöräliitto kokoaa koko maan pyöräilyn edistäjät yhteen, ajaa pyöräilyn asiaa kansallisella tasolla, edustaa suomalaisia pyöräilijöitä kansainvälisesti ja pyrkii lisäämään pyöräilyä kaikin tavoin.

Emme edusta vain ”oikeita pyöräilijöitä”, vaan kaikkia, jotka ajavat pyörällä. Voit ajaa päivittäin tai kerran kesässä, mummopyörällä, krossarilla tai taittopyörällä, trikoissa tai puvussa, hattu tai kypärä päässä. Pyöräliitto on sinua varten.

Tagit:, ,