Jäsentiedote 24/2014

HePon Porvoon-retki, Tieliikennelain uudistus, Baanaverkon yleissuunnitelmat, Lauttasaarentie, Pyöräilyleffoja ja pyöräillen leffaan…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 24/2014
*********************************************************************

 1. HePon viikonloppuretki Porvooseen 12.-13.7.2014
 2. Tieliikennelain kokonaisuudistus: viranomaisten vastuu
 3. Tieliikennelain kokonaisuudistus: ota kantaa liikennesääntöihin
 4. Pyöräilyn baanaverkon yleissuunnitelmat hyväksyttiin
 5. Lauttasaarentien pyöräkaistasuunnitelmat nähtävillä 25.6.2014 asti
 6. HePo Espoo Cinéssä: tule vetämään yhteisajoja leffapalkalla
 7. Pyöräilyleffoja KAVI:ssa 13.7.-17.8.2014
 8. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon viikonloppuretki Porvooseen 12.-13.7.2014

HePo järjestää jäsenretken Porvooseen viikonloppuna 12.-13.7. Retkelle lähdetään lauantaiaamuna Maunulan majalta ja Porvooseen saavutaan iltapäiväksi. Retkivauhti pidetään maltillisena (15-18 km/h). Porvoossa matkalaisilla on aikaa kierrellä kaupungissa. Alkuillasta matka jatkuu yöpymispaikkaan Abborsjö-järven rannalle majatalolle. Ensimmäisenä päivänä ajokilometrejä kertyy noin 75 km.

Seuraavana päivänä poljetaan takaisin Helsinkiin Pornaisten ja Sipoon kautta. Matkakilometrejä kertyy paluumatkalle noin 70 km.

Retken hinta on 65 euroa, joka sisältää majoittumisen Abborsjön majatalolla 2-4 hengen huoneissa, illallisen, saunan sekä aamiaisen sunnuntaiaamuna.

Mukaan voidaan ottaa maksimissaan kaksikymmentä osallistujaa. Mikäli ilmoittautuneiden määrä ylittää tämän, paikat arvotaan ilmoittautuneiden kesken. Ilmoittautua voi yksin tai yhdessä puolison tai ystävän kanssa. Vähintään toisen tulee olla HePon jäsen.

Ilmoittaudu retkelle sunnuntaihin 22.6. mennessä. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet HePon sivuilla.

Lisätietoa majapaikasta: http://www.abborsjo.fi/

2. Tieliikennelain kokonaisuudistus: viranomaisten vastuu

Kesällä 2013 Liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti tieliikennelain kokonaisuudistushankkeen. HePo yhdessä muiden pyöräjärjestöjen kanssa seuraa uudistusta ja pyrkii vaikuttamaan siihen. Vaikutusprosessin ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus kerätä tietoa eri uudistustarpeista ja julkaista näistä kirjoitukset Kaupunkifillari-blogiin. Viranomaisten vastuuta esimerkiksi epäselvistä ja laittomista liikennejärjestelyistä käsittelevä blogikirjoitus on julkaistu 14.6. Kirjoitus on luettavissa täältä.

3. Tieliikennelain kokonaisuudistus: ota kantaa liikennesääntöihin

Liikenne- ja viestintäministeriössä on käynnissä tieliikennelainsäädännön kokonaisuudistus. Hankkeessa arvioidaan ja uudistetaan mm. tieliikennelakiin sisältyvät liikennesäännöt.

Liikennesäännöt perustuvat Suomessa ja koko Euroopassa pääosin Wienin tieliikennesopimukseen. Siksi liikennesääntöjen ydin pysyy edelleen samanlaisena. Niitä pyritään kuitenkin selkiyttämään ja uudistamaan tämän päivän liikennettä paremmin palveleviksi.

Kansalaisilla on nyt mahdollisuus esittää näkemyksensä liikennesäännöistä otakantaa.fi-sivustolla. Kesän 2014 aikana keskustelua käydään seuraavista teemoista:

 1. pyöräily (11.6.-1.7.)
 2. mopot ja moottoripyörät (25.6.-15.7.)
 3. ajoneuvot (9.7.-29.7.)
 4. jalankulkijat (23.7.-12.8.)

Jokaisen hepolaisen kannattaa osallistua keskusteluun. Oikea hetki on juuri nyt. Huomaa, että pyöräilyä koskevia sääntöjä käsitellään sekä pyöräily-kohdassa 11.6.-1.7. että ajoneuvot-kohdassa 9.7.-29.7.

Ota kantaa täällä.

4. Pyöräilyn baanaverkon yleissuunnitelmat hyväksyttiin

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli 10.6. Helsingin baanaverkon alustavia yleissuunnitelmia. Suunnitelmat koskevat osuuksia Merikannontie – Missisipinraitti, Kaisaniemi – Linnanmäki, Pasila – Käpylä sekä Itäbaanan osuuksia Junatie – Itäväylä ja Kulosaaren puistotie – Marjaniemen siirtolapuutarha. Näissä suunnitelmissa on selvitetty baanojen rakennettavuus ja rakentamiskustannukset yleissuunnittelutarkkuudella.

Pyöräliikenteen laatukäytävät eli baanat vastaavat erityisesti pitkämatkaisen pyöräliikenteen kasvavaan kysyntään. Baanat ovat pyöräliikenteen runkoväyliä, jotka yhdistävät seudun suurimmat asuinalueet keskustoihin ja mahdollistavat nopean, suoran ja tasavauhtisen pyöräliikenteen kaupungissa.

Valmistuneet yleissuunnitelmat käsittelevät ensimmäisenä toteutettavaksi ajateltuja baanaverkon osuuksia, joilla tavoitellaan erittäin korkeaa palvelutasoa sekä pyöräilyn sujuvuuden että miellyttävyyden näkökulmasta. Alustavien yleissuunnitelmien tavoitteena on ollut selvittää baanojen toteuttamismahdollisuudet ja keskeisimmät tekniset ratkaisut.

Lautakunta päätti hyväksyä baanaverkon alustavat yleissuunnitelmat jatkosuunnittelun pohjaksi. Kokouksen päätöstiedote liitteineen.

Suorat linkit suunnitelmiin:

5. Lauttasaarentien pyöräkaistasuunnitelmat nähtävillä 25.6.2014 asti

Lauttasaarentien pyöräkaistojen suunnittelu on edennyt katusuunnitelmavaiheeseen. Valmistunut katusuunnitelma on nähtävillä 25.6. asti. Suunnitelma sisältää Lauttasaarentien pyöräliikenteen järjestelyt välillä Ruukinlahdentie – Meripuistotie. Lisäksi nähtävillä on Koivusaaren metroaseman edustan suunnitelma.

Tutustu suunnitelmiin

6. HePo Espoo Cinéssä: tule vetämään yhteisajoja leffapalkalla

Espoo Ciné on kansainvälinen elokuvafestivaali, joka järjestetään vuosittain Espoon Tapiolassa. Tänä vuonna festivaali järjestetään 22.-31.8. Tiistaina 26.8. järjestetään fillari-ilta, johon kuuluu mm. fillari-aiheisten elokuvien näytöksiä ja mahdollisesti muuta oheisohjelmaa.

HePoa on pyydetty mukaan festivaalille järjestämään yhteisajoja pyöräillen Helsingistä Tapiolaan. Yhteisajoja on tarkoitus järjestää fillari-iltana ja mahdollisesti jonain toisena iltana. Yhteisajojen vetäjiksi etsitään nyt vapaaehtoisia hepolaisia. Vaivanpalkaksi vetäjille on luvassa henkilökohtainen festivaalipassi, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn kaikkiin näytöksiin.

Lopullinen ohjelmisto ja elokuvien esitysaikataulut varmistuvat heinäkuun aikana. Jo tätä ennen kiinnostuneiden yhteisajojen vetäjien toivotaan ilmoittautuvan Timolle (timo.hast at hepo.fi). Yhteisajoja järjestetään vain muutama, joten toimi ripeästi, mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lisätietoa Espoo Ciné festivaalista: http://www.espoocine.fi/2014/

Espoo Cinéssä on mahdollisuus työskennellä talkoolaisena muillakin tavoin ja näin ansaita leffalippuja. Festivaaleille etsitään mm. asiakaspalveluhenkisiä Ciné-pyöräilijöitä, jotka jakavat festivaalimateriaaleja ja jutustelevat kaupunkilaisten kanssa. Lisätietoa talkootehtävistä: http://www.espoocine.fi/2014/fi/info/talkoo

7. Pyöräilyleffoja KAVI:ssa 13.7.-17.8.2014

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI esittää heinä-elokuussa pyöräilyaiheisten elokuvien sarjan elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15). Sarjassa nähdään elokuvat Bellevillen kolmoset (Sylvain Chomet, 2003), Fillarijengi (Peter Yates, 1979), Katupeilin takana (Toivo Särkkä, 1949), Polkupyörävarkaat (Wang Xiaoshuai, 2001), Cyclomania (Simo Halinen, 2001) sekä Lystikäs kirjeenkantaja (Jacques Tati, 1949). Liput 6,50 euroa.

Lisätiedot: https://kavi.fi/fi/elokuvasarja/polkien-paasee-pyorailyelokuvia

8. Ajankohtaisia linkkejä

 • HS 14.6.2014: ”Sähköllä pyörästä kakkosauto
  ”Hollantilaisen tutkimuksen mukaan sähköavusteisella pyörällä ajetaan pidempiä matkoja ja useammin kuin tavallisella”, toteaa Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Tagit:, , , , , , , , , ,