Jäsentiedote 8/2014

Koulujen pyöräilykielto, Fillari-messut ja Suomi Pyöräilee -tietoisku, Osallistu Vuoden pyöräilykunnan valintaan, HePon retkitoimintaa suunnitellaan, Pyöräilynohjaajakoulutus…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 8/2014
*********************************************************************

 1. Kaupunginhallitukselta selkeä vastaus koulujen pyöräilykieltoon
 2. Tule esittelemään HePon toimintaa Fillari-messuille 7.-9.3.2014
 3. Suomi Pyöräilee -tietoisku 7.3.2014
 4. Osallistu Vuoden pyöräilykunnan valintaan 28.2.2014 mennessä
 5. Pykälät ja pyöräily – keskustelutilaisuus tieliikennelain uudistuksesta
 6. Tule mukaan suunnittelemaan HePon retkitoimintaa Kulmahuoneelle 16.3.2014
 7. Pyöräilynohjaajakoulutus Jyväskylässä maalis-toukokuussa
 8. MaastoMittelöt Espoossa 24.5.2014
 9. Liikkuvan arjen designia – kohti pyöräilevää pääkaupunkiseutua
 10. Pyöränhuoltokursseja ja kulttuuripyöräilyä työväenopistossa
 11. Liikettä työmatkaan! -hanke etsii tietoa työ- ja työasiamatkaliikunnan hankkeista ja tutkimuksista
 12. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Kaupunginhallitukselta selkeä vastaus koulujen pyöräilykieltoon

Alakoulujen pyöräilykielloista keskusteltiin useaan otteeseen viime vuoden aikana. Useissa suomalaiskouluissa lapsia kielletään pyöräilemästä koulumatkojaan vedoten milloin turvallisuuteen, milloin pyöräpysäköinnin ongelmiin. Esimerkiksi Tampereella Aamulehti nosti pyöräilykiellot puheenaiheeksi 17.5. Helsingissä Vihreiden valtuustoryhmä puolestaan jätti 19.6. aloitteen alakoulujen polkupyöräilykieltojen kumoamiseksi ja koulun lähialueiden liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Helsingin Sanomat kertoi opetusviraston nuivasta suhtautumisesta Vihreiden aloitteeseen 17.11, minkä seurauksena HePon varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo otti kantaa asiaan lehden mielipideosastolla 19.11. Jo aiemmin elokuussa Kriittinen pyöräretki oli ehtinyt puolustaa lasten pyöräilyoikeuksia 13.8.

Helsingissä asiaan saatiin viimein pari viikkoa sitten selkeä vastaus, kun kaupunginhallitus käsitteli Vihreiden aloitetta kokouksessaan 10.2. Samana päivänä aiheesta uutisoi Svenska Yle. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan:

 • koulun järjestyssäännöissä ei voida kieltää koulumatkapyöräilyä
 • oppilaita tulisi kannustaa polkupyörän käyttöön
 • pyöräpysäköinnin puutteet koulujen pihoissa pitää selvittää ja korjata
 • oppilaiden kuljetus autolla kouluun on liikenneturvallisuusongelma
 • kaupungin on suunniteltava liikennejärjestelyt turvallisiksi

2. Tule esittelemään HePon toimintaa Fillari-messuille 7.-9.3.2014

Vuosittaiset Fillari-messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa 7.-9.3. Haluatko mukaan messuille esittelemään HePon toimintaa, kertomaan pyöräilystä monipuolisena liikkumismuotona ja houkuttelemaan lisää jäseniä HePoon? Tartu tilaisuuteen ja tule mukaan! Osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla kaikkitietävä pyöräilyasiantuntija, vaan tärkeintä on reipas asenne ja mielenkiinto HePon toimintaa kohtaan. HePon esittelypisteellä ei tarvitse päivystää yksin, vaan tukena on aina muita hepolaisia. Vastineeksi läsnäolostasi saat vapaan pääsyn koko GoExpo-messujen tarjontaan.

Messut ovat avoinna seuraavasti:

 • perjantai 7.3. klo 12-19
 • lauantai 8.3. klo 10-18
 • sunnuntai 9.3. klo 10-17

Ilmoittautumiset ja lisätiedustelut Jarille (puh. 050-3079673, jari.kirjalainen at hepo.fi). Kerrothan mikä päivä ja aika sopii sinulle parhaiten, niin jaetaan messuamisvuoroja! Lisätietoa messuista: http://www.goexpo.fi

3. Suomi Pyöräilee -tietoisku 7.3.2014

Pyöräilykuntien verkosto kutsuu kaikki pyöräilyn ystävät ja edistäjät Suomi Pyöräilee -tietoiskuun kuulemaan pyöräilyn edistämisen ajankohtaisimmat uutiset, tutkimustulokset ja julkistukset. Aiheina:

 • Vuoden pyöräilykunnan 2014 julkistus
 • Liikkumisen ohjaus kaupan alalla -selvityksen tulokset
 • Pyöräväylien talvihoidon parhaat käytännöt Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa
 • Hylätyt pyörät taloyhtiöissä -ohje avuksi pyörävarastojen siivoukseen
 • Vaasan pyöräilyn kehittämisohjelma
 • Pyöräilyn taloudellinen arvo laskettu seitsemässä Suomen kaupungissa
 • Pyörämatka Helsingistä Istanbuliin – metsämansikoita ja kyynelkaasua

Tietoiskun ohjelma löytyy kokonaisuudessaan Pyöräilykuntien verkoston sivuilta.

Tietoisku pidetään Fillari-messujen avajaispäivänä perjantaina 7.3. Helsingin Messukeskuksen Auditoriossa klo 12-14. Kahvitarjoilu klo 11.30 alkaen. Ilmoittaudu tilaisuuteen keskiviikkoon 26.2. mennessä osoitteeseen matti.hirvonen at poljin.fi. Mainitse ilmoittautuessasi nimesi, yhteystietosi ja taustatahosi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen jälkeen on mahdollisuus maksutta tutustua Fillari-messujen antiin ja muuhun GoExpo-messujen tarjontaan. Nopeimmat 80 ilmoittautunutta mahtuvat mukaan.

4. Osallistu Vuoden pyöräilykunnan valintaan 28.2.2014 mennessä

Vuoden pyöräilykunta -tunnustus annetaan vuosittain kunnalle tai kaupungille, joka on määrätietoisesti edistänyt pyöräilyä. Vuoden pyöräilykunnan valinnan tekee Suomi Pyöräilee -työvaliokunta. Tunnustus on luonteeltaan kannustepalkinto, jossa huomioidaan viimeaikainen kehitys ja kaupungin sitoutuminen tuleviin suunnitelmiin pyöräilyn edistämisessä.

Tänä vuonna kaikilla pyöräilijöillä on mahdollisuus osallistua valintaprosessiin. Suomi Pyöräilee -työvaliokunta on valinnut kaksi ehdokaskuntaa: Joensuun ja Vaasan. Voit esittää kommentteja jomman kumman puolesta tai ehdottaa omaa ehdokastasi. Ehdokaskuntien esittelyt ja kommentointimahdollisuus lisätietoineen löytyy osoitteesta: http://www.poljin.fi/fi/toiminta/vuoden-pyorailykunnan-valinta-2014

Vuoden pyöräilykunta julkistetaan Suomi Pyöräilee -tietoiskun alussa 7.3.2014 klo 12.00 (katso tarkemmat tiedot tiedotteen edellisestä kohdasta). Jätä kommenttisi ja perustelusi viimeistään torstaihin 28. helmikuuta mennessä.

5. Pykälät ja pyöräily – keskustelutilaisuus tieliikennelain uudistuksesta

Miten pyöräilijöiden asemaa voidaan parantaa tieliikennelakia uudistettaessa?

Liikenne- ja viestintäministeriö on parhaillaan uudistamassa tieliikennelakia. Tervetuloa seminaariin tiistaina 25.2. klo 15 keskustelemaan, miten lakiuudistuksen yhteydessä voidaan parantaa pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta.

Paikka: Sähkötalon auditorio, Runeberginkatu 1 A, 1. krs, 00100 Helsinki

Ohjelma:

 • Kahvitarjoilu klo 14.30 alkaen
 • Tervetulosanat, kansanedustaja Oras Tynkkynen
 • Tieliikennelain uudistus – mitä luvassa pyöräilijöille, liikenneministeri Merja Kyllönen
 • Tilanne muissa Euroopan maissa, Kalle Vaismaa, Liikenteen tutkimuskeskus Verne
 • Nykyisen tieliikennelain ongelmat pyöräilijöille, Otso Kivekäs, Helsingin Polkupyöräilijät
 • Mitä laissa pitäisi sanoa kypärän käytöstä, Marjut Ollitervo, Helsingin Polkupyöräilijät
 • Keskustelu, vetäjänä Oras Tynkkynen

Järjestäjät:

 • Vihreä eduskuntaryhmä
 • Ajatuspaja Visio
 • Helsingin vihreät ry
 • Helsingin Polkupyöräilijät ry

Lisätiedot: https://www.facebook.com/events/1446852138877171/

6. Tule mukaan suunnittelemaan HePon retkitoimintaa Kulmahuoneelle 16.3.2014

Kevät on tulossa ja HePon ohjattu päiväretkitoiminta starttaa jälleen.

Viime kesänä HePon rennoilla sunnuntairetkillä vierailtiin mm. Koiramäen Pajutallilla, ihasteltiin salaisia puutarhoja ja nautittiin kauniista luonnosta Nuuksiossa. Pidemmillä lauantairetkillä polkaistiin Tuusulanjärven ympäri, vierailtiin Lohjalla pullakahveilla ja pulahdettiin Sääksijärveen uimaan. HePon retket ovat rentoa pyöräilyä hyvässä seurassa ja samalla on tutustuttu mielenkiintoisiin taukopaikkoihin ja niiden maistuviin tarjoiluihin. Kuvia viime kesän puutarharetkeltä (kuvat Mirja Priha).

Perinteisten lauantai- ja sunnuntairetkien lisäksi HePo järjesti useita perhepyöräretkiä sekä maahanmuuttajille suunnatun pyöräretken, jossa tutustuttiin kantakaupungin parhaisiin pyöräreitteihin.

Minne sinä toivoisit HePon retkien suuntaavan tulevana kesänä? Onko sinulla ehdotuksia hyvistä retkikohteista? Haluaisitko kenties järjestää perhepyöräretken omassa kaupunginosassasi, mutta sinulla ei ole kokemusta pyöräretkien vetämisestä?

Tule mukaan ideoimaan kauden retkitoimintaa Kulmahuoneelle (Siltasaarenkatu 15) sunnuntaina 16.3 klo 15 alkaen. HePo tarjoaa osallistujille kahvit ja pientä purtavaa.

Uudet retkivetäjät ovat erittäin toivottuja mukaan! Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta retkien vetämisestä, voit myös aloittaa apuvetäjänä ja suunnitella retkiä yhdessä kokeneemman vetäjän kanssa. Retkien vetäminen on hauskaa ja palkitsevaa toimintaa!

Lisätietoa HePon pyöräretkistä: http://www.hepo.fi/retket-ja-lenkit/pyoraretket/
Yhteystiedot: Satu Leppänen, retkivastaava (satu.leppanen at hepo.fi)

7. Pyöräilynohjaajakoulutus Jyväskylässä maalis-toukokuussa

Jyväskylän Pyöräilyseura ja Suomen Pyöräilyunioni kouluttavat ohjaajia pyöräilyyn valtakunnallisen pyöräilynohjaajien koulutusjärjestelmän mukaisesti. Tavoitteena on tuoda lisää osaamista pyöräilytoimintaan, erityisesti seuroihin ja pyöräilypalveluita tarjoaviin yrityksiin. Toistaiseksi viralliseksi pyöräilyn ohjaajaksi voi kouluttautua vain Jyväskylässä. JYPS ja SPU toteuttivat kolme Suomen ensimmäistä pyöräilynohjaajakoulutusta vuonna 2013. Koulutuksissa oli yhteensä noin 50 osallistujaa.

Pyöräilynohjaajakoulutuksen tavoitteena on antaa osallistujalle tiedot ja osaaminen, jotta tämä voi omatoimisesti järjestää ja ohjata perustasoisia aloittelijoiden ja harrastajien lenkkejä, retkiä ja muita pyöräilytapahtumia. Koulutus antaa perusvalmiudet myös lasten ja nuorten ohjaamiseen. Koulutuksessa pääpaino on liikenne-, kunto- ja retkipyöräilyn hallitsemisessa ja opettamisessa.

Seuraava valtakunnallinen pyöräilynohjaajakoulutus järjestetään maalis-toukokuussa 2014. Koulutuksen kontaktijaksot ovat Jyväskylässä lauantaista sunnuntaihin 22.-23.3. ja 5.-6.4. Koetilaisuuksia pidetään kaksi huhti-toukokuussa, ja koulutettavat osallistuvat toiseen omien aikataulujensa mukaan. Koulutukseen sisältyvät harjoittelut voi suorittaa kotipaikkakunnallaan ennen koetilaisuutta.

Koulutukseen voivat osallistua kaikki täysi-ikäiset, jotka ovat harrastaneet pyöräilyä vähintään vuoden. Noin 50-tuntisen koulutuksen osallistumismaksu on 120 euroa. Ohjaajan rekisteröiminen maksaa lisäksi 20 euroa.

HePo korvaa puolet osallistumismaksusta eli 60 euroa niille HePon jäsenille, jotka sitoutuvat koulutuksen käytyään osallistumaan aktiivisesti HePon toimintaan esimerkiksi lenkin- tai retkenvetäjänä, katuajokouluttajana tai maahanmuuttajien pyöräilykouluttajana. Muutkin osallistumismuodot ovat mahdollisia, mikäli pyöräilynohjaajakoulutuksen saaneella henkilöllä itsellään on intoa käynnistää uutta toimintaa. Jos toivot HePon korvaavan osan osallistumismaksusta, ota yhteyttä ennen koulutukseen ilmoittautumista: info at hepo.fi.

Lisätiedot koulutuksesta ja ilmoittautumisohjeet: http://www.jyps.fi/ohjaajakoulutus

8. MaastoMittelöt Espoossa 24.5.2014

MaastoMittelöt-tapahtuma on kahden lajin yhdistelmäkisa, jossa lajeina ovat pyöräily erilaisilla alustoilla sekä polkujuoksu Espoon keskuspuistossa merkityllä reitillä. Pyöräilyosuudesta suurin osa on ulkoilureittejä, pikkuisen metsätietä, hyväkuntoisia polkuja sekä asfalttia.

MaastoMittelöt järjestetään lauantaina 24.5. Kisakeskuksena toimii Hotelli Kuninkaantie Espoon keskuksessa. Kisa on tarkoitettu aikuisille ja sarjoja on kolme:

 • Kilpasarjassa pyöräiltävä matka on noin 42 km ja juoksu noin 21 km. Lähtö on klo 7 kisakeskuksesta.
 • Kuntosarjassa pyöräiltävä matka on noin 21 km ja juoksu noin 10,5 km. Lähtö on klo 9 kisakeskuksesta.
 • Hupisarjassa pyöräiltävä matka on noin 20 km ja juoksu noin 10,5 km. Lähtö on klo 9 kisakeskuksesta.

Kilpa- ja kuntosarjaan osallistutaan maastopyörällä, hupisarjassa kelpaa mikä vain fillari.

HePon jäsenet saavat alennusta osallistumismaksusta. Kun ilmoittaudut 15.4. mennessä, osallistumismaksu on 25 euroa/hlö (norm. 30 euroa/hlö). Alennuksen saa mainitsemalla ilmoittautumisen yhteydessä olevansa Helsingin Polkupyöräilijöiden jäsen. Osallistumismaksu sisältää kisahuollon notkuvat pöydät, saunan ja lounaan hotellissa kisan jälkeen.

MaastoMittelöt järjestää Kondis Kohilleen -yhteisö. Lisätietoja tapahtumasta ja ilmoittautuminen: http://maastomittelot.blogspot.fi/

9. Liikkuvan arjen designia – kohti pyöräilevää pääkaupunkiseutua

Liikkuvan Arjen Design (LAD) on kolmivuotinen pyöräilyä, jalankulkua ja julkisen liikenteen käyttöä edistävä hanke. Metropolia Ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman hallinnoima hanke toteutettiin pääkaupunkiseudulla 2011-2013.

Hankkeessa keskityttiin kolmen pääteeman ympärille: uuden Marja-Vantaan alueen liityntäpysäköinnin suunnitteluun, pyöräkeskuskonseptin kehittämiseen sekä pääradan asemien ympäristöjen viihtyisyyden ja toimivuuden parantamiseen.

Liikkuvan arjen designia – kohti pyöräilevää pääkaupunkiseutua -teos kuvaa hankkeen kolmivuotista muotoilutaivalta. Kirja käsittelee yhtä 2010-luvun suurista haasteista, kestävää kaupunkiliikkumista, muotoilun lähtökohdista. Teos on yhdistelmä asiantuntijapuheenvuoroja ja hankkeen aikana kehitettyjä tuoreita palvelu- ja tuotekonsepteja.

Lisätietoa hankkeesta sekä Liikkuvan arjen designia -teos löytyvät osoitteesta: http://lad.metropolia.fi/julkaisut.html

10. Pyöränhuoltokursseja ja kulttuuripyöräilyä työväenopistossa

Helsingin, Espoon ja Vantaan työväenopistoissa järjestetään kevään ja alkukesän aikana pyöräilyaiheisia kursseja. Tarjolla on niin pyöränhuoltoa kuin pyöräretkiäkin.

Pyöränhuoltokursseilla käydään läpi tarkastus-, huolto- ja korjaustoimenpiteet (jarrujen, ohjauksen ja vaihteiden toiminta) sekä puhdistus- ja säätötoimenpiteet. Kaksipäiväinen kulttuuripyöräily puolestaan vie Järvenpäähän Tuusulanjärven itäpuolen kulttuurinähtävyyksien äärelle, kun taas keväinen villivihannespyöräily johdattaa keräämään heräävän luonnon antimia nokkosesta vuohenputkeen sekä harjoittelemaan syötäväksi kelpaavien kasvien tunnistamista.

Villivihannespyöräilyt ovat jo täynnä, mutta myös jonoon kannattaa ilmoittautua. Kurssien tiedot ja ilmoittautuminen: https://ilmonet.fi/. Hae kursseja esimerkiksi hakusanalla ”pyörä”.

11. Liikettä työmatkaan! -hanke etsii tietoa työ- ja työasiamatkaliikunnan hankkeista ja tutkimuksista

Turun kaupungin Liikettä työmatkaan! -hankkeen avulla halutaan saada uusia henkilöitä kävelemään, pyöräilemään tai liikkumaan muulla aktiivisella kulkutavalla työ- ja työasiamatkansa. Samalla pyritään löytämään ne keinot, joilla voidaan parhaiten lisätä työntekijöiden työmatkaliikuntaa. Hankkeeseen sisältyy vuoden kestävä pilottikokeilu, johon osallistuu Turun kaupungin henkilöstöstä poimittuja vapaaehtoisia.

Hankkeeseen liittyen aiheesta ”Työ-ja työasiamatkaliikunnan edistäminen Suomessa – Selvitys kansallisista työ- ja työasiamatkaliikunnan hankkeista ja tutkimuksista” on tällä hetkellä tekeillä gradu. Mikäli sinulla on tietoa vaikkapa työpaikallasi tehdyistä aiheeseen liittyvistä hankkeista tai tutkimuksista, välitä tietosi hankkeen projektipäällikkö Tapio Hartikaiselle (tapio.hartikainen at turku.fi).

Lisätietoa Liikettä työmatkaan! -hankkeesta löytyy Turun kaupungin sivuilta.

12. Ajankohtaisia linkkejä

 • Poljin-lehden numero 1/2014 on ilmestynyt. Lehdessä aiheina mm. Hyvinkään Paana, pyöräväylien talvikunnossapidon laiminlyönnin taloudelliset vaikutukset, Vanhat Velot ry:n uusi pyöräilykulttuuria esittelevä kirja, koulumatkojen kävely ja pyöräily sekä pyöräilyn taloudelliset hyödyt Joensuussa. Lataa lehti täältä.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , ,