Jäsentiedote 6/2014

Pyöräilyn edistäminen arjessa Stadi.TV:ssä, Keskustelutilaisuus tieliikennelain uudistuksesta, Helsingin pyöräilyn edistämisohjelma hyväksytty, Gotlanninkadun suunnitelma…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 6/2014
*********************************************************************

 1. Päätöksen äärellä: Pyöräilyn edistäminen arjessa
 2. Pykälät ja pyöräily – keskustelutilaisuus tieliikennelain uudistuksesta
 3. Kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin pyöräilyn edistämisohjelman
 4. Gotlanninkadun liikennesuunnitelma arvioidaan uudelleen
 5. Puolivälin etappi saavutettu HePon sisäpyöräilytuntisarjassa
 6. Talvikilometrikisa käynnissä – vielä ehdit mukaan!
 7. Talvipyöräilykongressi Winnipegissä 12.-13.2.2014
 8. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Päätöksen äärellä: Pyöräilyn edistäminen arjessa

HePo on tehnyt Stadi.TV:n Päätöksen äärellä -sarjaan ohjelman, jonka aiheena on pyöräilyn edistäminen arjessa. Ohjelmassa keskustellaan siitä, mitä pyöräilyn edistämiseksi voidaan tehdä asuinalueilla, taloyhtiöissä ja työpaikoilla.

Keskustelijoina ohjelmassa ovat HePon puheenjohtaja Janne Nurminen, HePon kaupunginosaprojektin koordinaattori Marko Reponen, HePon Hyvä työpaikka pyöräillä -hankkeessa toiminut projektikoordinaattori Ismo Pykäläinen, roihuvuorelainen kaupunginosa-aktiivi Jani Marjanen sekä asiantuntija Helena Suomela HSL:n liikkumisen ohjauksen tiimistä.

Ohjelmasta löytyy lisätietoja HePon sivuilta, josta YouTube-tallenne on myös katsottavissa.

2. Pykälät ja pyöräily – keskustelutilaisuus tieliikennelain uudistuksesta

Miten pyöräilijöiden asemaa voidaan parantaa tieliikennelakia uudistettaessa?

Liikenne- ja viestintäministeriö on parhaillaan uudistamassa tieliikennelakia. Tervetuloa seminaariin tiistaina 25.2. klo 15 keskustelemaan, miten lakiuudistuksen yhteydessä voidaan parantaa pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta.

Paikka: Sähkötalon auditorio, Runeberginkatu 1 A, 1. krs, 00100 Helsinki

Ohjelma:

 • Kahvitarjoilu klo 14.30 alkaen
 • Tervetulosanat, kansanedustaja Oras Tynkkynen
 • Tieliikennelain uudistus – mitä luvassa pyöräilijöille, liikenneministeri Merja Kyllönen
 • Tilanne muissa Euroopan maissa, Kalle Vaismaa, Liikenteen tutkimuskeskus Verne
 • Nykyisen tieliikennelain ongelmat pyöräilijöille, Otso Kivekäs, Helsingin Polkupyöräilijät
 • Mitä laissa pitäisi sanoa kypärän käytöstä, Marjut Ollitervo, Helsingin Polkupyöräilijät
 • Keskustelu, vetäjänä Oras Tynkkynen

Järjestäjät:

 • Vihreä eduskuntaryhmä
 • Ajatuspaja Visio
 • Helsingin vihreät ry
 • Helsingin Polkupyöräilijät ry

Lisätiedot: https://www.facebook.com/events/1446852138877171/

3. Kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin pyöräilyn edistämisohjelman

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi pyöräilyn edistämisohjelman kokouksessaan 27.1.2014. Päätöstekstin mukaan ”ohjelmaa toteutetaan siinä esitettyjen vastuutahojen toimesta kunkin vuoden talousarvion mahdollistamassa laajuudessa huomioiden katualue- ja liikenneväylämuutosten vaikutukset alueen asukkaiden ja yritysten toimintaan.”

HePo jätti 29.6.2013 edistämisohjelmasta lausunnon useiden muiden tahojen tapaan. Lausunnot eivät aiheuttaneet muutoksia edistämisohjelmaan.

Kaupunki antoi omat vastineensa lausuntoihin. HePon saamasta vastineesta on tulkittavissa, että Rakennusviraston mukaan uudet pyöräväylät on mitoitettava kunnossapitokoneiden tilantarpeen mukaan sen sijaan että uusille väylille hankittaisiin niille paremmin sopivaa kalustoa. Samoin vastineesta on pääteltävissä, että Rakennusviraston mukaan esimerkiksi pyöräteiden kunnossapito ja työnaikaiset järjestelyt ovat nykyisellään hyvällä tasolla eikä muutoksia tarvita.

Itse edistämisohjelma on kuitenkin hyvä, ja siinä listattuja toimenpiteitä tulisikin ryhtyä nopeasti toteuttamaan.

Linkit päätösasiakirjoihin, edistämisohjelmaan sekä HePon lausuntoon löytyvät HePon kotisivuilta.

4. Gotlanninkadun liikennesuunnitelma arvioidaan uudelleen

Itäkeskukseen suunnitellaan uutta katuyhteyttä Marjaniementien ja Visbynkadun välille. Uusi Gotlanninkatu osuu reitille, joka on merkittävä itä-länsisuuntainen pyöräily-yhteys ja se kuuluu osaksi pyöräilyn laatukäytäväverkkoa.

HePon liikennetyöryhmä perehtyi tammi-helmikuun vaihteessa kommentoitavana olleeseen Gotlanninkadun suunnitelmaluonnokseen ja havaitsi, että siinä ei riittävästi huomioitu pyöräilyn sujuvuutta, laatukäytäväverkon jatkuvuutta tai laatukäytävien korkeampia laatukriteereitä.

HePo jätti rakennusvirastolle suunnitelmasta kommentin, jossa muistutettiin Gotlanninkadun merkityksestä pyöräilyverkon osana. Lisäksi kiinnitettiin huomiota pyörätien turvalliseen linjaukseen Gotlanninkadun ja Marjaniementien risteykseen suunnitellussa liikenneympyrässä.

Rakennusvirasto antoi HePon kommentteihin vastauksen, jonka mukaan Gotlanninkadun liikennesuunnitelma tullaan tarkistamaan kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosastolla. Myös katusuunnitelmaluonnos tullaan tarvittaessa päivittämään siten, että se vastaa liikennesuunnitelman periaatteita.

Suunnitelmiin ja HePon kommenttiin voi tutustua ja niistä voi keskustella Kaupunkifillari-blogissa.

5. Puolivälin etappi saavutettu HePon sisäpyöräilytuntisarjassa

Suuren suosion saaneita HePon sisäpyöräilytunteja on ajettu kahdella ryhmällä marraskuun alusta lähtien. Tiistain kisakuntoryhmän ja torstain kuntoryhmän yhteensä yli 100 paikkaa myytiin loppuun ennätysvauhdilla. (Huom. uusia ilmoittautumisia ei siis oteta vastaan!)

Ohjelmasarjan aikana on toteutettu myös erikoistunteja. Viime sunnuntaina 2.2. kuntoryhmä ajoi normaaliohjelman lisäksi 3-tuntisen maraton-spinningin. Kisakuntoryhmän niin ikään 3-tuntinen maraton-spinning ajettiin tänään 9.2.

Ohjelmasarja päättyy kisakuntoryhmän osalta 22.4. ja kuntoryhmän osalta 16.4. Tavallisten 60-minuuttisten tuntien sijaan ajetaan vielä 90-minuuttiset ohjelmat seuraavasti:

 • Kisakuntoryhmä 90 min: 18.2. ja 18.3.
 • Kuntoryhmä 90 min: 12.2., 12.3. ja 9.4.

Lisätietoa HePon sisäpyöräilytunneista: http://www.hepo.fi/spinning

6. Talvikilometrikisa käynnissä – vielä ehdit mukaan!

Talvikilometrikisa on kesäisin järjestettävän Kilometrikisan talviversio. Kisa on kaikille avoin ja maksuton leikkimielinen kilpailu, jolla innostetaan ihmisiä työmatkapyöräilyyn ja muuhun arkipyöräilyyn. Talvikilometrikisan tavoite on erityisesti kannustaa jatkamaan pyörällä liikkumista talvellakin.

Kilpailuun osallistutaan joukkueittain. Joukkueen jäsenet kirjaavat ylös pyöräilykilometrejään tavoitteenaan polkea kilpailun aikana niin paljon kuin mahdollista. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit niin työ kuin vapaa-ajan matkoistakin.

HePolla on totuttuun tapaan kisan tehosarjassa oma joukkue, johon kuka tahansa HePon jäsen voi liittyä. Kisaan voi ilmoittautua osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi/. Rekisteröitymiseen tarvitset HePon osallistumiskoodin: hepotin14

Talvikilometrikisa alkoi 1.2. ja kestää 31.3. saakka. Kisassa arvotaan jälleen hienoja pyöräilypalkintoja ja kisan loputtua palkitaan ahkerimmat talvipolkijajoukkueet. Kisa on kaikille osallistujille maksuton ja sen järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry ja Suomi Pyöräilee kampanja.

7. Talvipyöräilykongressi Winnipegissä 12.-13.2.2014

Kansainvälinen talvipyöräilyyn keskittyvä kongressi järjestetään 12.-13.2. Winnipegissä Kanadassa. Kongressi on jatkoa viime talvena Oulussa järjestetylle maailman ensimmäiselle talvipyöräilykongressille.

Kongressissa käsitellään mm. talvipyöräilyn turvallisuutta, lasten ja nuorten talvipyöräilyä, talvipyöräilyn terveysvaikutuksia sekä tietenkin pyöräväylien talvikunnossapitoa ja sen kustannuksia monelta eri kantilta.

Lisätietoa Winnipegin talvipyöräilykongressista: http://wintercyclingcongresswinnipeg.org/

8. Ajankohtaisia linkkejä

 • Talven tyylikkäin pyöräilytapahtuma Winter Tweed Run Helsinki 2014 poljetaan rautaisin ratsuin lauantaina 22. helmikuuta. Lähtö tapahtuu kello 12.00 Senaatintorilta. Sekä reitti että ohjelma noudattelevat edellisvuosien vastaavia.
 • Uudessa auratkartalla.com-nettipalvelussa voi seurata reaaliajassa, missä kaupungin talvikunnossapitokoneisto liikkuu. Kartalta näkyy Staran toimittamien tietojen pohjalta, missä milloinkin on käynnissä hiekoitus, suolaus tai auraus. Tiedot ovat osa Helsingin kaupungin avoimen datan hanketta. Kartan on harrasteprojektinaan ilman rahoitusta toteuttanut 25-vuotias helsinkiläinen Sampsa Kuronen.
 • Yle TV1 Uutiset 28.1.2014 klo 20.30: Liikenneministeri Merja Kyllösen mielestä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta ei pystytä valvomaan riittävästi. http://areena.yle.fi/tv/2119812 (kohdasta 14:35 eteenpäin)

Tagit:, , , , , , , , , , , , , ,