Pyöräilijät huomioitava liikenteessä

liikenneturvallisuus-autoilijaesite-2013-kansiHelsingin Polkupyöräilijät (HePo) julkaisi Fillarimessujen yhteydessä liikenneturvallisuusesitteet, joissa neuvotaan muita tienkäyttäjiä huomiomaan pyöräilijät konkreettisissa liikennetilanteissa. Oma esitteensä on sekä autoilijoille että jalankulkijoille.

– Esitteet syntyivät tarpeesta nostaa esiin pyöräilijän kannalta vaarallisia tilanteita. Pyöräilijöille suunnattuja ohjeita Suomessa on julkaistu useita, mutta vähemmän on tuotu esiin muiden liikkujien velvollisuuksia pyöräilijää kohtaan, toteaa esitteitä suunnittelemassa ollut Petri Sipilä HePon liikenneryhmästä.

Onnettomuuksia ja vaaratilanteita syntyy, koska muut tienkäyttäjät eivät aina tunne pyöräilijää koskevia liikennesääntöjä tai eivät hahmota pyöräilyn ominaispiirteitä liikennemuotona.

liikenneturvallisuus-jalankulkijaesite-2013-sisaltoEsitteiden tarkoituksena on parantaa eri liikennemuotojen välistä ymmärrystä ja keskinäistä yhteispeliä. Esitteet eivät listaa pelkästään pyöräilijöiden toiveita, vaan kaikki ohjeet perustuvat voimassa olevaan lainsäädäntöön.

– Pyöräilijöille osoittavat eniten mieltään ne autoilijat ja jalankulkijat, jotka eivät itse tunne liikennesääntöjä. He tulkitsevat pyöräilijän käyttäytyvän yllättävästi tai varomattomasti, vaikka tämä ajaisi täysin liikennesääntöjen mukaan, painottaa Sipilä.

Esitteiden kanssa julkaistiin pyöräilijöille tarkoitettu ohjekortti, jossa on toimintaohjeita onnettomuuteen tai läheltä piti -tilanteisiin joutumisen varalle. Kortin avulla pyritään parantamaan pyöräilijän oikeusturvaa. Pieneen tilaan taittuva kortti on tarkoitettu pidettäväksi aina mukana.

Myöhemmin on tarkoitus julkaista pyöräilijälle tarkoitettu esite.

Esitteet ja ohjekortti ovat ladattavissa:

Päivitys 15.3.2013: Lisätty ladattavaksi 8.3.2013 Suomi Pyöräilee -tietoiskussa Helsingin Messukeskuksessa pidetty esitys.

 

Lisätietoja

Petri Sipilä
Helsingin Polkupyöräilijät ry / Liikenneryhmä
GSM 050 5115 940
etunimi.sukunimi@hepo.fi

Tagit:, , , ,