Jäsentiedote 10/2013

HePon uudet kotisivut käyttöön, Hallituksen kokouskuulumisia, HePo vapaaehtoistyön neuvottelukuntaan, Pyöräilyilta 14.3., Retkikokous 24.3., Pyöräsuunnitelmat lautakunnassa, Fillari-messut alkavat huomenna…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 10/2013
*********************************************************************

 1. HePon uudet kotisivut käyttöön tällä viikolla
 2. Hallituksen kokouskuulumisia
 3. HePo mukaan vapaaehtoistyön neuvottelukuntaan
 4. Pyöräilyilta Kulmahuoneella 14.3.2013
 5. Ensi kesän retkikalenteria suunnitellaan Kulmahuoneella 24.3.2013
 6. Helsingin pyöräväyläsuunnitelmat lautakuntakäsittelyssä
 7. HePo mukana huomenna alkavilla Fillari-messuilla
 8. Oulun Talvipyöräilykongressin esitykset ladattavissa
 9. Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys hakee liikennekouluttajaa
 10. Tule kertomaan pyörämatkailusta Haaga-Helian seminaariin
 11. Haetaan ohjaajia Fillarinappulakouluun
 12. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon uudet kotisivut käyttöön tällä viikolla

HePon uudet kotisivut otetaan käyttöön tällä viikolla. Kotisivujen uudistamishanke aloitettiin vuonna 2011, kun yhdistyksen visuaalinen ilme uudistettiin ja tämä edellytti myös kotisivujen päivittämistä uuden ilmeen mukaisiksi. Samassa yhteydessä oli järkevä toteuttaa myös sivuston teknisen alustan uusiminen.

Kotisivu-uudistus on edennyt hitaasti muiden kiireiden vuoksi, ja sivujen kehittäminen ja täydentäminen jatkuu julkaisun jälkeen. Esimerkiksi vanhojen sivujen arkistomateriaaleja siirretään uusille sivuille kevään kuluessa. Jäsenosio toteutetaan niin ikään myöhemmin.

Sivusto on jonkin aikaa poissa käytöstä päivityksen ajan.

2. Hallituksen kokouskuulumisia

HePon hallitus kokoontui vuoden toiseen kokoukseensa Kulmahuoneelle torstaina 28.2. Kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia aiheita:

 • Jäsenasiat: jäsenmäärä 28.2. 1171, noin puolet jäsenistä maksanut vuoden 2013 jäsenmaksun
 • Keskusteltiin toiminnan ja tapahtumien kokoamisesta toimintakalenteriin. Päätettiin ottaa käyttöön kaksi erillistä toimintakalenteria, toinen hallituksen sisäiseen käyttöön (ei-julkinen) ja toinen kaikille julkinen kalenteri. Toimintakalenteri tulee käyttöön kotisivu-uudistuksen yhteydessä.
 • Demokratiapilotti: Janne ja Petteri tapasivat kaupungin Demokratiapilotin koordinaattorit 27.2. HePo on jättänyt pilottiin liittyvän suunnitelman tammikuun lopussa. Tällä hetkellä odotetaan vastausta kaupungilta HePon tekemään suunnitelmaan ja projektin talousarvioon. Lisäksi ehdotettiin HePon helppojen retkien järjestämistä osana Demokratiapilottia. Helppoja retkiä voitaisiin järjestää yhdessä myös asukasyhdistysten kanssa.
 • Aamupalaa työmatkapyöräilijöille -tapahtumat: Kevään aamupalatapahtumat päätettiin järjestää Pyörällä töihin -päivänä 14.5. Suvilahdessa ja Maailman ympäristöpäivänä ke 5.6. Jälkimmäisen tempauksen sijainniksi ehdotettiin esimerkiksi Baanaa tai Kaapelitehdasta.
 • HePon esilläolo tapahtumissa: Fillari-messut 8.-10.3., Kierrätyskeskuksen pyöräilytapahtuma huhtikuussa (alustavasti 27.4.), naisille suunnattu pyöräilytapahtuma 3.-5.5. (Kansalaistorin tapahtuma ja aika-ajo Baanalla 3.5., etappi- ja kuntoajo Seutulassa 4.5., kortteliajo Eläintarhassa 4.5.)
 • Polkija-lehti: seuraava numero tavoitteena julkaista toukokuussa, päätoimittajaksi valittiin Timo Hast

Lisäksi keskusteltiin rahoitushakemuksista, spinning-projektin budjetista, kotisivu-uudistuksesta ja Fillarikalenterin mainoksista.

3. HePo mukaan vapaaehtoistyön neuvottelukuntaan

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 18.2. ympäristöjärjestöt uutena sektorina mukaan vapaaehtoistyön neuvottelukuntaan. Neuvottelukunnan jäsenyyttä haki yhdessä helsinkiläisten järjestöjen ryhmittymä, jossa HePo on mukana. Muut järjestöt ovat Animalia, Dodo, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa, Natur och Miljö ja Virtavesien hoitoyhdistys. Ryhmään kuuluvista järjestöistä valitaan yksi henkilöedustaja neuvottelukuntaan seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Lisäksi kustakin järjestöstä valitaan yhteyshenkilö järjestön ja neuvottelukunnan välistä yhteydenpitoa varten. HePon yhteyshenkilönä toimii Timo Hast.

Helsingin kaupungin vapaaehtoistyön neuvottelukunta on Helsingin kaupunginhallituksen vuonna 1986 perustama toimielin, jossa on mukana poliittisia luottamusmiehiä, kaupungin virkamiehiä sekä kansalaisjärjestöjen edustajia. Neuvottelukunnan keskeinen tehtävä on myönteisten asenteiden ja edellytysten luominen vapaaehtoistyölle.

Lisäksi neuvottelukunnan tehtävänä on edistää Helsingin kaupungin ja vapaaehtoisyhteisöjen välistä yhteistoimintaa, tukea vapaaehtoistyötä, joka täydentää kaupungin virallisia organisaatioita, edistää Helsingin kaupungin alueella toimivien vapaaehtoisyhteisöjen toimintamahdollisuuksia, tehdä kaupunginhallitukselle aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vapaaehtoistyötä koskevissa asioissa.

Lisätietoa vapaaehtoistyön neuvottelukunnasta: http://www.vapaaehtoistoiminta.fi/

4. Pyöräilyilta Kulmahuoneella 14.3.2013

Seuraava pyöräilyilta järjestetään torstaina 14.3. klo 19-21 Kulmahuoneella (Siltasaarenkatu 15). Illan teemana on pyöräilystä vastaavan henkilöstön kasvattaminen erityisesti Espoossa ja Vantaalla.
Puutteellisen henkilöresursoinnin vuoksi pyöräliikenteen suunnittelu ja pyöräilyn edistäminen jäävät usein tärkeämpinä ja kiireellisempinä pidettyjen asioiden varjoon. Pyöräilyn tarpeet ymmärtäviä
vastuuhenkilöitä tarvitaan niin liikennesuunnittelun kuin kunnossapidon pariin nykyistä enemmän.

Pyöräilyillassa ovat paikalla ainakin Helsingin pyöräliikennesuunnittelija Niko Palo ja Espoon kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr.).

Pyöräilyillat ovat kaikille avoimia vapaamuotoisia illanviettoja, joissa pyöräilymieliset kaupunkilaiset kokoontuvat keskustelemaan ajankohtaisista aiheista ja pohtimaan uusia ideoita pyöräilyn edistämiseksi. Ensimmäinen pyöräilyilta järjestettiin keväällä 2011. Iltojen aiheina ovat olleet niin ajankohtaisiin suunnitelmiin vaikuttaminen kuin tiedonkulun, demokratian ja liikennekasvatuksen
edistäminenkin.

5. Ensi kesän retkikalenteria suunnitellaan Kulmahuoneella 24.3.2013

HePon kesän 2013 retkikalenteria kasataan Kalliossa Kulmahuoneella (Siltasaarenkatu 15) sunnuntaina 24.3. klo 15-17. Kaikki retkitoiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita ilmoittautumaan
vetäjäksi tai kertomaan muuten mielipiteensä.

Erityisesti uudet retkenvetäjät ovat lämpimästi tervetulleita. Vetäjän tehtävä ei ole vaikea. Hän suunnittelee reitin ja käy ajamassa sen etukäteen, etteivät tietyöt tms. aiheuta yllätyksiä, sekä tarkistaa taukokahvilan aukiolon ja informoi emäntää/isäntää. Retkellä voi olla joku erityinen kohde, mutta pelkkä pyöräilystä nauttiminenkin riittää. Vetovuoron voi myös jakaa ystävänsä kanssa. Palkaksi vetovuorosta saa hyvän mielen ja pullakahvit.

Valmis ajatus kohteesta ja arvio matkasta on hyvä, mutta niitä voidaan keksiä porukallakin. Vaihtoehtoja päiväksi on hyvä miettiä muutama, että saadaan kaikkien toiveet yhdistettyä. Viime vuoden tapaan lauantaisin ajetaan hieman kovempaa ja kauemmas, sunnuntaisin hitaammin. Joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ajetaan Tapiolan kautta Espooseen.

Uutuutena aloitetaan ns. Helpot retket, joko osana yhdistyksen ”Helsingin pyöräilevät kaupunginosat” -projektia tai retkiryhmän omana toimintana. Tarkoitus on houkutella aloittelevia pyöräilyn harrastajia mukaan. Retket ovat lyhyitä, n. 10-20 km, jotta kynnys osallistua olisi mahdollisimman alhainen. Retkien yhteyteen voidaan järjestää esim. vierailu museoon, puutarhaan tms. Retket soveltuvat erityisesti lapsiperheille. Lähtöpaikkaa ei sidota Maunulan ulkoilumajaan, vaan retkiä pyritään sijoittamaan vaihtelevasti ympäri kaupunkia. Päivinä alustavasti myös lauantait tai arki-illat.

Jos et pääse paikalle, voit ilmoittautua vetäjäksi tai kertoa asiasi sähköpostitse osoitteeseen retket at hepo.fi. Vetovuorojen yhteensovittamista helpottaa, jos olet kokouksen aikana puhelimella tavoitettavissa. Ennen kokousta klo 11-15 ajetaan normaali talviretki alkaen Maunulan ulkoilumajalta ja päättyen Kallioon. Tervetuloa!

6. Helsingin pyöräväyläsuunnitelmat lautakuntakäsittelyssä

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli 5.3. kokouksessaan Helsingin pyöräilyn edistämisohjelmaa, pyöräliikenteen laatukäytävien verkkosuunnitelmaa sekä Mannerheimintien, Runeberginkadun ja Helsinginkadun pyöräliikennejärjestelyitä. Suunnitelmat ovat herättäneet vastustusta, sillä ne vähentäisivät pysäköintipaikkoja katujen varsilta.

Pyöräilyn edistämisohjelma hyväksyttiin mm. sillä ohjeistuksella, että muutosten johdosta mahdollisesti poistuville pysäköintipaikoille on pyrittävä osoittamaan korvaavat paikat. Laatukäytävien verkkosuunnitelma puolestaan hyväksyttiin sillä tarkennuksella, että kantakaupungin ulkopuoliset verkon osat priorisoidaan toteutettavaksi ensin. Kantakaupunki joutunee siis odottamaan baanojaan pidempään.

Mannerheimintien pyörätiejärjestelyt Runeberginkadun ja Postikadun välillä hyväksyttiin. Sen sijaan Helsinginkadun ja Runeberginkadun suunnitelmat palautettiin jatkovalmisteluun. Palauttamisen taustalla oli mm. vaatimus perusteellisesta vuorovaikutuksesta asukkaiden ja muiden asianosaisten kanssa. Vuorovaikutusta tärkeämpi vaatimus näytti kuitenkin olevan pysäköintipaikkojen säilyttäminen.

Suunnitelmat ovat esityslistan liitteenä.

Kokouksen eteneminen selviää päätöstiedotteesta.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan varsinaisista ja varajäsenistä yhteensä kuusi on allekirjoittanut HePon Pyöräilymanifestin. Lisätietoa manifestista.

Aiheesta uutisoivat mm.:

7. HePo mukana huomenna alkavilla Fillari-messuilla

Jokavuotiset Fillari-messut järjestetään Messukeskuksessa Pasilassa ensi viikonloppuna 8.-10.3. Tänä vuonna messujen teemamaa on Hollanti. Teemamaa näkyy messuilla mm. omalla osastollaan sekä Fillarilavan ohjelmistossa. Pyörien testiradalla voi kokeilla eri pyörämerkkien mallistoja ja pyöräkrossiparkissa testailla BMX-pyöräilyä sekä seurata radalla ajettavia kilpailuita. Lasten liikennekaupungissa puolestaan perheen pienimmät pääsevät kokeilemaan paitsi pyöräilyä, myös uusia fillareita.

HePo on mukana messuilla, ja esittelee toimintaansa Pyöräilykuntien verkoston kanssa osastolla 6h71. Osastolla on myynnissä HePon puuvillaisia T-paitoja 15 euron hintaan (koot M-XXL), ja jaossa on
Polkija-lehtien lisäksi mm. HePon uusia liikenneturvallisuusesitteitä, jotka julkaistaan messujen avajaispäivänä järjestettävässä Suomi pyöräilee -tietoiskussa. Paikalla on myös megapolkaisuistaan tunnettu Matti Rämö, joka kertoo Fillarilavalla tuoreesta Polkupyörällä Islannissa -kirjastaan pe-su klo 13 ja viimekesäisestä Andalusian ja Marokon helleretkestään pe-la klo 17.

Messut ovat avoinna seuraavasti:

 • perjantai 8.3. klo 12-19
 • lauantai 9.3. klo 10-18
 • sunnuntai 10.3. klo 10-17

Lisätietoa messuista: http://www.goexpo.fi

8. Oulun Talvipyöräilykongressin esitykset ladattavissa

Oulussa 13.-14.2. järjestetyn talvipyöräilykongressin seminaariesitykset on julkaistu. Esitysten aiheita ovat mm. talvipyöräily maankäytön suunnittelussa, talvipyöräilyonnettomuudet, talvipyöräilyn
terveysvaikutukset ja väylien talvikunnossapito.

Esitykset ovat ladattavissa kongressin sivuilta osoitteesta: http://www.ibikeoulu.com/programme

9. Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys hakee liikennekouluttajaa

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys (Hely) on järjestänyt vapaaehtoista liikennekoulutusta mopolla ajaville nuorille jo parinkymmenen vuoden ajan. Keväästä 2012 lähtien Mopokoulussa on tarjottu uudistuneen ajokorttilainsäädännön mukaista M-luokan ajokorttiin tähtäävää opetusta.

Mopokoululle haetaan nyt erityisesti teoriatunneista vastaavaksi kouluttajaksi vastuuntuntoista, aktiivista ja nuorten kanssa hyvin pärjäävää liikenneopettajaa, jolla on vankka käytännön kokemus kaksipyöräisten kuljettamisesta. Tehtävään hakevilta odotetaan pelivara-ajattelumallin hallitsemista.

Työ on kausiluonteista (noin huhtikuusta syyskuuhun) ja osa-aikaista. Työnkuvaa on mahdollista laajentaa myös muihin koulutustehtäviin esimerkiksi päiväkoteihin tai kouluihin.

Lisätietoja tehtävästä antaa Helyn toiminnanjohtaja Annukka Luoderanta (puh. 09 454 3569, hely at hely.fi). Helyn kotisivut: http://www.hely.fi.

10. Tule kertomaan pyörämatkailusta Haaga-Helian seminaariin

Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa järjestetään tiistaina 19.3. matkailualan seminaari, jonka teemana on erilaiset tavat matkustaa Euroopassa. Seminaarin järjestävät Haaga-Helian matkailualaan kuuluvan englanninkielisen Experience and Wellness Management -koulutusohjelman opiskelijat.

Seminaariin toivotaan henkilöä kertomaan pyörämatkailusta Euroopassa. Jos olet matkustanut pyörällä Euroopassa ja haluat kertoa kokemuksistasi matkailualan opiskelijoille, ilmoittaudu mukaan tai kysy lisätietoja: Julia Shumeyko, julia.a.shumeyko at gmail.com. Jos haluat edustaa tilaisuudessa HePoa, ilmoitathan osallistumisestasi myös osoitteeseen info at hepo.fi.

Muita seminaarissa edustettuja tahoja ovat ainakin VR, Kilroy ja Autoliitto. Seminaarin kieli on englanti.

11. Haetaan ohjaajia Fillarinappulakouluun

Vantaalla aloitetaan tänä vuonna 6-10-vuotiaille suunnattu Fillarinappulakoulu. Koulu kestää toukokuusta syyskuuhun ja pidetään kerran viikossa. Haemme lisää ohjaajia mukaan toimintaan.

Ohjaajilta toivotaan innokasta asennetta lasten pyöräilyharrastuksen edistämiseen. Aikaisempi kokemus lasten kanssa työskentelystä ja pyöräilykokemus lasketaan eduksi.

Ohjaajille tarjotaan tehtävää varten kirjallista materiaalia ja perehdytystä.

Fillarinappulakoulun tavoitteina on mm. ajotaitojen kehittäminen, turvallisen liikkumisen oppiminen liikenteessä sekä erilaisiin pyöriin ja pyöräilylajeihin tutustuminen.

Lisätietoja
Jukka Mikkonen
040 596 1746

12. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , ,