Jäsentiedote 47/2012

ECF:n Velo-city-vierailu, 30 km/h rajoituksesta kansalaisaloite, Talvipyöräilykauden avajaiset, HePon talvikauden sunnuntairetket, Ajankohtaisia liikennesuunnitelmia, Junioripyöräily…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 47/2012
*********************************************************************

 1. ECF vieraili Helsingissä arvioimassa Velo-city-edellytyksiä
 2. 30 km/h nopeusrajoitus hyväksyttiin EU:n kansalaisaloitteeksi
 3. Talvipyöräilykauden avajaiset Narinkkatorilla 1.12.2012
 4. HePon sunnuntairetkiä ajetaan läpi talven
 5. HePon liikennetyöryhmän tapaaminen 28.11.2012
 6. Itäkeskuksen ja Herttoniemen suunnitelmat kommentoitavina
 7. Helsingin uusi yleiskaava valmisteilla
 8. Haetaan ohjaajia Fillarinappulakouluun
 9. Tule esittelemään pyöräilyharrastusta junioreille
 10. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. ECF vieraili Helsingissä arvioimassa Velo-city-edellytyksiä

Velo-city-pyöräilykonferenssien organisoija European Cyclists’ Federation (ECF) vieraili Helsingissä 20.-21.11. Vierailun taustalla on Helsingin hakemus vuoden 2015 konferenssin isäntäkaupungiksi. Helsingin lisäksi konferenssin isännyydestä kilpailevat Ranskan Nantes ja Sveitsin Basel. ECF:n edustajat vierailevat näissä kaupungeissa loppuvuoden aikana ja päätös isäntäkaupungin valinnasta julkaistaan tammikuussa 2013.

Helsingin kaupungin pääkumppanit Velo-city-hankkeessa ovat Helsingin Polkupyöräilijät, Pyöräilykuntien verkosto, Kunnossa kaiken ikää -ohjelma sekä Suomen Rakennusinsinöörien Liitto. Lisätietoa KSV:n sivuilla. Aiheesta uutisoi YLE.fi.

2. 30 km/h nopeusrajoitus hyväksyttiin EU:n kansalaisaloitteeksi

EU:n komissio hyväksyi ”30 km/h – Katuympäristö elävämmäksi” -aloitteen kansalaisaloitteeksi. Euroopan laajuinen 40 organisaatiota käsittävä verkosto on tehnyt aloitteen saadakseen 30 km/h nopeusrajoituksen normiksi kaikille EU:n keskusta- ja asuinkaduille. Komission on otettava aloite harkintaan, kun siihen on saatu kerättyä miljoona allekirjoitusta.

Alkuvaiheessa aloitteessa on Suomesta ollut mukana Pyöräilykuntien verkosto. Jatkossa HePo ja mahdollisesti muut liikennepoliittisesti suuntautuneet pyöräilyjärjestöt tulevat olemaan tiiviisti mukana kampanjoimassa aloitteen puolesta Suomessa. Konkreettiset kampanjoinnin muodot täsmentyvät lähiaikoina.

Lisätietoja: http://en.30kmh.eu/

3. Talvipyöräilykauden avajaiset Narinkkatorilla 1.12.2012

Helsingin kaupunki, Pyöräkeskus ja HePo avaavat talvipyöräilykauden Narinkkatorin tapahtumassa ensi lauantaina 1.12. klo 12-15. Ilmatieteen laitos ennustaa loppuviikoksi runsaita lumisateita, joten talvipyöräilykausi saattaa alkaa lumisissa merkeissä.

Tapahtumassa jaetaan talvipyöräilytietoa ja -kokemuksia sekä esitellään ja myydään varusteita, joilla pyöräily talvella sujuu mukavasti. Tapahtumassa voi myös asennuttaa pyöräänsä joko omat tai paikan päältä ostetut nastarenkaat. Kello 13 HePon edustaja tenttaa kaupungin virkamiehiltä, miten pyöräteiden talvikunnossapito hoituu ja millaisin keinoin pyöräilyä edistetään Helsingissä lähivuosina. Kello 15 Pyöräkeskukselta starttaa HePon katuajokurssi, jolla opastetaan ajamaan kantakaupungin kaduilla erityisesti talvella.

Lisätietoja KSV:n ja Pyöräkeskuksen sivuilta:
http://www.hel.fi/hki/Ksv/fi/Uutiset/talvipyorailykauden_avajaiset
http://www.pyorakeskus.info

4. HePon sunnuntairetkiä ajetaan läpi talven

Leppoisavauhtisia retkiä ajetaan tuttuun tapaan sunnuntaisin läpi talven, jos keli ei ole aivan mahdoton, ja paikalle tulee osallistujia. Lähtö on klo 11 Maunulan ulkoilumajalta. Kohde sovitaan osallistujien kesken ennen lähtöä. Kilometrejä kertyy 30-60 ja keskivauhti pidetään alle 18 km/h. Majalle voi tulla myös kävellen tai hiihtäen kahvittelemaan, hepolaista juttuseuraa löytyy yleensä viimeistään 10.30.

Tarkoitus on ajaa myös itsenäisyyspäivänä torstaina ja uudenvuodenpäivänä tiistaina. Vuoden kahtena viimeisenä sunnuntaina 23. ja 30.12. kahvio on kiinni, silloin lähdemme pihasta klo 11. Retket löytyvät Fillarikalenterista. Sieltä voi myös lukea jälkeenpäin, miten retki toteutui. Mukaan kannattaa varata valo, sopiva vaatetus ja (jos talvi tulee) nastarenkaat.

Retkien lisätiedot: http://www.fillarikalenteri.fi/

5. HePon liikennetyöryhmän tapaaminen 28.11.2012

Liikennetyöryhmä järjestää kaikille hepolaisille avoimen tapaamisen ensi keskiviikkona 28.11. klo 18.30 Kulmahuoneella osoitteessa Siltasaarenkatu 15. Tapaamisen asialistalla ovat mm. Pyöräilymanifestin jatkotoimet, Helsingin pyöräilyn edistämissuunnitelman kommentointi, katusuunnitelmien kommentointi ja pyöräilijän oikeusturva onnettomuustapauksissa. Tapaamisen asiasisältöä hahmotellaan yhteisöllisesti osoitteessa http://muistio.tieke.fi/3cYRBJPe2K. Tapaamiseen ovat tervetulleita kaikki HePon jäsenet.

HePon liikennepoliittinen työryhmä laatii muistutuksia ja muita kannanottoja ajankohtaisista suunnitelmista sekä seuraa muita pyöräilijöiden asemaa koskevia ajankohtaisia asioita. Keskustelua käydään sähköpostilistalla. Mikäli haluat mukaan työryhmän sähköpostilistalle, ilmoita sähköpostiosoitteesi Timolle (timo.hast at hepo.fi).

6. Itäkeskuksen ja Herttoniemen suunnitelmat kommentoitavina

Kehä I:n ja Itäväylän risteysalueen suunnitelmaluonnoksia esiteltiin yleisötilaisuudessa 20.11. Helsingin kaupungin ja Uudenmaan ELY-keskuksen laatimien suunnitelmien tarkoituksena on sujuvoittaa autoliikennettä joko 52 miljoonan euron sillalla tai 83 miljoonan euron tunnelilla. Suunnitelmat ovat nähtävillä ja kommentoitavina 30.11. asti. Lisätietoa suunnitelmista ja vaikutusmahdollisuuksista.

Myös Herttoniemeen Itäväylän ja Linnanrakentajantien liittymään suunnitellaan autoliikenteen sujuvuutta parantavaa 700 metrin mittaista tunnelia. Laajasalon asukkaille suunniteltu tunneli kulkisi Linnanrakentajantien alla. Suunnitelmia esitellään yleisötilaisuudessa maanantaina 26.11. klo 17-19 Herttoniemenrannan ala-asteella osoitteessa Petter Wetterin tie 5. Suunnitelmia voi kommentoida 10.12. asti. Lisätiedot ja suunnitteluaineisto.

7. Helsingin uusi yleiskaava valmisteilla

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on aloittanut uuden yleiskaavan laatimisen. Yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä. Yleiskaavalla on suuri vaikutus kaikkien pääkaupunkiseudun asukkaiden elämään. Esimerkiksi liikenneratkaisut vaikuttavat kuntarajojen yli. Kaavaprosessi nivoutuukin seudulliseen suunnitteluun ja sen aikana tehdään tiivistä yhteistyötä muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa.

Uuden yleiskaavan suunnittelun aloitustilaisuus järjestetään maanantaina 26.11.2012 klo 17-20 info- ja näyttelykeskus Laiturilla osoitteessa Narinkka 2 (vanha linja-autoasema). Tilaisuudessa pidetään kahdeksan lyhyttä esitystä, joilla valotetaan yleiskaavasuunnittelun näkökulmia. Esitysten pohjalta keskustellaan siitä, miten Helsinkiä tulisi suunnitella. Yleisötilaisuus on avoin kaikille.

Lisätiedot yleiskaavasta ja siihen liittyvistä tapahtumista: http://www.yleiskaava.fi

8. Haetaan ohjaajia Fillarinappulakouluun

Jäsentiedotteessa 42/2012 ilmoitimme 6-10-vuotiaille suunnatusta Fillarinappulakoulusta, jonka on suunniteltu alkavan Vantaalla ensi vuonna. Koulu kestää toukokuusta syyskuuhun ja pidetään kerran viikossa. Mukaan toimintaan etsitään edelleen lisää ohjaajia.

Ohjaajilta toivotaan innokasta asennetta lasten pyöräilyharrastuksen edistämiseen. Aikaisempi kokemus lasten kanssa työskentelystä ja pyöräilykokemus lasketaan eduksi.

Tässä vaiheessa mukaan tulevat ohjaajat voivat osallistua koulun meneillään olevaan suunnitteluvaiheeseen. Ohjaajille tarjotaan tehtävää varten kirjallista materiaalia ja perehdytystä.

Koulu on osallistujille maksullinen. Ohjaajat saavat korvausta, jonka määrä ja luonne tullaan määrittelemään myöhemmin, kun suunnitteluvaiheessa ollaan päästy pidemmälle.

Fillarinappulakoulun tavoitteina on mm. ajotaitojen kehittäminen, turvallisen liikkumisen oppiminen liikenteessä, erilaisiin pyöriin ja pyöräilylajeihin tutustuminen sekä perushuoltojen oppiminen.

Ota yhteyttä:
Jukka Mikkonen
puh. 040 596 1746

9. Tule esittelemään pyöräilyharrastusta junioreille

Laurea-ammattikorkeakoulun Otaniemen toimipisteessä järjestetään lauantaina 1.12.2012 Aktiivisuutta Elämään Lapsiperheille -tapahtuma, joka on suunnattu 1-12-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen. Tapahtuma järjestetään klo 10-13 osoitteessa Metsänpojankuja 3.

Tapahtumassa on mahdollisuus esitellä pyöräilyä lajina ja hankkia lisää junioripyöräilijöitä lajin pariin. Pyöräilyä esitellään näytösluonteisesti esimerkiksi treenaamalla rullilla ja lisäksi tapahtumaan rakennetaan temppurata, jossa esitellään tekniikka-ajoa. Mukana on myös muita laji- ja tuote-esittelyitä sekä musiikkia. Vastaava tapahtuma järjestettiin keväällä 2012 ja se sai silloin erittäin hyvän vastaanoton niin pienemmiltä kuin myös suuremmiltakin kävijöiltä.

Jos haluat mukaan tapahtumaan, ota yhteyttä:
Anne Palm
Lajipäällikkö SPU Maantiejaosto – Naiset maajoukkuetoiminta
puh. 050 520 2318
annsupalm at gmail.com

Ilmoita osallistumisestasi myös HePolle (info at hepo.fi), mikäli haluat toimia HePon edustajana tapahtumassa. Tapahtumasivu: http://bit.ly/WO0GJ6

10. Ajankohtaisia linkkejä

 • Jylkkäri 22.11.2012: ”Poliisi otti kantaa ’löytöpyöriin’ Jyväskylässä
  Keski-Suomen poliisin mukaan löytötavaratoimiston ei pitäisi häärätä lainkaan taloyhtiöiden tiloissa, sillä yksityisten löytötavaratoimistojen toimikenttä on laissa rajattu ainoastaan laitoslöytöihin.
 • Oulun talvipyöräilykongressin ohjelma on julkaistu. Kongressi järjestetään 13.-14.2.2013. Ohjelman voi ladata tästä (pdf, 168 kt). Kongressin kotisivut: http://www.ibikeoulu.com/
 • Liikkuvan arjen design (LAD) -hankkeen loka-marraskuun uutiskirjeessä aiheina mm. Pyöräkeskuksen käyttäjätutkimuksen tulokset, Sykleri-infonäyttö, Koulupolkumanuaali sekä uudenlaiset pyörän peräkärryt eri tarpeisiin. LADin tuloksiin voi tutustua tiistaina 27.11. avautuvassa KOE-näyttelyssä Vantaan Designikkunassa. Näyttely on avoinna 21.12. asti tiistaista perjantaihin klo 11-18 ja lauantaisin 11-15 Tikkurilan aseman vieressä osoitteessa Asematie 3. http://wiki.metropolia.fi/display/lad/Liikkuvan+Arjen+Design+-+loka-marraskuu+2012

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , ,