Jäsentiedote 37/2012

Ylimääräinen yleiskokous 24.9.2012, Valoa pyöräilykansalle, Pääpyöräilyverkko ja laatukäytävät, Mannerheimintien pyörätiesuunnitelmat, Pyöräkeskuksen kehittäminen…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 37/2012
*********************************************************************

 1. Yhdistyksen ylimääräinen yleiskokous 24.9.2012
 2. Valoa pyöräilykansalle Autottomana päivänä 22.9.2012
 3. Helsingin seudun pääpyöräilyverkko määritelty
 4. Mannerheimintien pyörätiesuunnitelma kommentoitavana
 5. Keskustelutilaisuus Pyöräkeskuksen kehittämisestä 20.9.2012
 6. Vanhat Velot ry:n juhlaseminaari Tampereella 29.9.2012
 7. Talvipyöräilykongressi Oulussa 13.-14.2.2013
 8. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Yhdistyksen ylimääräinen yleiskokous 24.9.2012

Hallitus on päättänyt järjestää ylimääräisen yleiskokouksen maanantaina 24.9. klo 18 alkaen. Kokous pidetään Kulmahuoneella osoitteessa Siltasaarenkatu 15.

Kokouksen taustalla on yhdistyksen sääntömuutos, joka tänä vuonna on ollut käsittelyssä Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH). PRH on ehdottanut sääntöihin teknisluonteisia muutoksia, jotka esitetään hyväksyttäviksi ylimääräisessä yleiskokouksessa. Samalla esitetään, että kokous valtuuttaa hallituksen tekemään mahdolliset muut tarvittavat teknisluonteiset muutokset, jotta uudet säännöt saadaan vietyä rekisteriin. Asialistalla myös kuluvan vuoden talousarvion tarkistaminen.

Kokouksen yhteydessä on mahdollisuus tutustua HePon uusien kotisivujen luonnosversioon ja antaa parannusehdotuksia.

Kokouksen jälkeen HePon entinen puheenjohtaja Klaus Tuurala esittelee Vancouverissa kesäkuussa pidetyn Velo-city Global 2012 -konferenssin antia valokuvien kera. Esitykset alkavat arviolta n. klo 18.45.

Kaikki HePon jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita kokoukseen!

2. Valoa pyöräilykansalle Autottomana päivänä 22.9.2012

Lauantaina 22.9. vietetään jälleen perinteistä Autotonta päivää, joka on osa jokavuotista kansainvälistä Liikkujan viikkoa 16.-22.9. Teemaviikon tarkoituksena on kannustaa ihmisiä kiinnittämään huomiota omiin liikkumisvalintoihin. Autottomana päivänä HePo ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys (Helsy) esittelevät toimintaansa yhteisellä kojulla Narinkkatorilla Pyöräkeskuksen luona noin klo 15-19. Tervetuloa piipahtamaan!

Autottoman päivänä iltana järjestetään myös Kriittinen pyöräretki ja Valoa pyöräilykansalle -kulkue. Kokoontuminen klo 19 Narinkkatorilla, lähtö klo 19.30. Klo 19 alkaen Liikenneturva jakaa osallistujille ilmaisia polkupyörän valoja niin kauan kuin niitä riittää. Pyöräily kestää noin tunnin ja vauhti on sopivan leppoisa myös lapsiperheille. Reitin varrella esiintyy kolmen hengen mieskuoro Äijätertsetti.

Kulkueella muistutetaan, että pyöräilijän on tarpeellista näkyä myös pimeällä. Hämärällä tai pimeässä ajaessa ajovalot ovat tieliikennelain mukaan pakollinen osa pyörän varustusta. Autosta on vaikea nähdä valotonta pyöräilijää, ja kolarin sattuessa valotonta pyöräilijää voidaan pitää syyllisenä, vaikka tämä muuten olisi ajanut sääntöjen mukaan.

Kulkueen järjestävät HePon kanssa yhteistyössä Liikenneturva, Maan ystävät, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Suomi Pyöräilee -kampanja ja Pyöräilykuntien verkosto.

Kriittinen pyöräretki ja Valoa pyöräilykansalle -kulkue Facebookissa:
http://fi-fi.facebook.com/events/513332478680485/

Autottoman päivän tapahtumien viralliset järjestäjätahot viettävät päivää tänä vuonna nimellä Auton vapaapäivä. HePo päätti kuitenkin säilyttää alkuperäisen nimen, sillä uusi nimi kuulostaa enemmän auton hemmottelupäivältä kuin päivältä, jona kiinnitetään huomiota autoilun haittoihin ja kannustetaan ihmisiä liikkumaan muilla tavoin. HePossa on keskusteltu myös päivän nimeämisestä pyöräpäiväksi.

3. Helsingin seudun pääpyöräilyverkko määritelty

Helsingin seudun liikenne (HSL) on saanut päätökseen selvitystyön pyöräilyverkon laatukriteereistä ja Helsingin seudun pääpyöräilyverkosta. Työn tavoitteena oli muodostaa yhtenäinen ja laadukas pyörätieverkosto, joka tarjoaa katkeamattomat ja sujuvat yhteydet ja lisää siten pyöräilyn houkuttelevuutta.

Vuonna 2020 pyöräilyn tavoiteverkkoon kuuluu 12 pyöräilyn laatukäytävää, jotka yhdistävät suurimmat asuinalueet ja työpaikkakeskittymät. Laatukäytäviä täydentää seutureittiverkko, joka yhdistää kuntien suurimmat asutus-, työpaikka- ja palvelukeskittymät. Laatukäytäväverkon kokonaispituus on 186 km ja seutureittiverkon 714 km.

Helsingin seudun pääpyöräilyverkon ja laatukäytävien määrittely -raporttiin voi tutustua osoitteessa:
http://www.hsl.fi/fi/mikaonhsl/uutiset/2012/Sivut/Page_20120911090430.aspx

Juttu aiheesta Länsiväylä-lehden verkkosivuilla 11.9.2012:
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/138677-tyomatkapyorailyn-kasvu-vaatii-paremman-pyorailyverkoston

4. Mannerheimintien pyörätiesuunnitelma kommentoitavana

Mannerheimintielle suunnitellaan uusia yksisuuntaisia pyöräteitä välille Ooppera – Postikatu. Yksisuuntaisen pyörätiejärjestelyn tavoitteena on parantaa Mannerheimintien kasvavan pyöräliikenteen sujuvuutta sekä kohentaa pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden turvallisuutta. Mannerheimintien länsilaidalle rakennetaan pääosin uutta pyörätietä ja itälaidalla nykyinen pyörätie parannetaan soveltumaan paremmin yksisuuntaiselle pyöräliikenteelle.

Suunnitelmiin voi tutustua ja niitä voi kommentoida kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla 24.9. asti: http://www.ksv.hel.fi/keskustelut/aiheet/mannerheimintien_pyoratie

5. Keskustelutilaisuus Pyöräkeskuksen kehittämisestä 20.9.2012

Liikkuvan Arjen Design -projekti on toteuttanut Pyöräkeskuksessa käyttäjäselvityksen, jonka tavoitteena oli kerätä tietoa keskuksen käyttäjiltä pyöräkeskuksen sijainnista, palveluiden tarpeesta ja toimivuudesta. Selvitykseen haastateltiin reilua 300 Pyöräkeskuksen kävijää.

Käyttäjäselvityksen tulokset esitellään torstaina 20.9. klo 13-16 info- ja näyttelytila Laiturilla (Narinkka 2). Tilaisuudessa keskustellaan myös Pyöräkeskuksen kehittämisestä. Tilaisuus on kaikille avoin.

Ohjelma klo 13-16 (muutokset mahdollisia)

 • Tilaisuuden avaus
 • Pyöräkeskus 1.0 – selvityksen tausta ja tarve (Leena Silfverberg)
 • Selvityksen suunnittelu ja toteutus (Mari Siikonen ja Pia Salmi)
 • Selvityksen tulokset (Maiju Malk ja Sanna Viik)
 • Pyöräkeskuksen kehittäminen kesän kokemusten pohjalta (Leena Silfverberg)
 • Kahvia ja keskustelua

Lisätietoa Pyöräkeskuksen palveluista ja toiminnasta: http://www.pyorakeskus.info/

6. Vanhat Velot ry:n juhlaseminaari Tampereella 29.9.2012

Vanhat Velot ry. järjestää lauantaina 29.9. 10-vuotisjuhlaseminaarin Tampereella museokeskus Vapriikissa (Alaverstaanraitti 5, Tampellan alue). Seminaarin aiheena on pyöräily, pyöränvalmistus ja pyöräkauppa Suomessa.

Seminaarin ohjelma:

12.00 Seminaarin avaus, Markku Lahtinen
12.10 Vanhojen pyörien lumo, Kimmo Antila
12.15 Pyörillä sotimaan, Martti Piltz
12.45 Pyörien rekisteröinti Hämeenlinnassa, Mikko Kylliäinen
13.15 Oulun pyöräliikenteen suunnittelun ensietapit, Mauri Myllylä
13.45 Täytekakkua ja kahvia tarjoaa Suomen Erikoisruuvi
14.15 Vanhan pyörän tekniikan korjaukset, Risto Heinonen
14.45 Kilpapyörän entisöiminen, Ari Sinkkonen
15.15 Pyöräilijän vaatteet – pukeutumisesta, Lassi Patokorpi
15.45 Linderin pyörä, Tapani Mauranen
16.00 Vanhat Velot eilen, Kalevi Lepo
16.30 Tilaisuuden päätös
17.00 Sarka-ajot Tampereen keskustassa, vanhoilla pyörillä ajanmukaisissa asuissa, osanottajien valokuvaus Jyrki Nisonen
19.30 Illanvietto tamperelaisessa ravintolassa

Lisätiedot: http://www.vanhatvelot.org/

7. Talvipyöräilykongressi Oulussa 13.-14.2.2013

Oulussa järjestetään ensi talvena 13.-14.2. kansainvälinen talvipyöräilyyn keskittyvä kongressi. Ensimmäistä kertaa järjestettävässä tapahtumassa perehdytään talvipyöräilyn edellytyksiin ja vaikutuksiin, talvipyöräilyn edistämiseen sekä talvipyöräilyn vaatimiin varusteisiin.

Lisätiedot: http://www.ibikeoulu.com/

8. Ajankohtaisia linkkejä

 • Puoli seitsemän -ohjelmassa 13.9.2012 aiheena maantiepyöräilyn suosio, haastateltavana hepolaiset Pekka Sirkiä ja Esko Lius. http://areena.yle.fi/tv/1633779 (kohdasta 11:08 eteenpäin)

Tagit:, , , , , , , , , , ,