Jäsentiedote 35/2012

Yhdistyksen ylimääräinen yleiskokous 24.9., HePon uudet T-paidat ja Velo-city 2012 -konferenssin antia, Viikonloppu- ja päiväretki Vaakkoille, Kriittinen pyöräretki Hakamäentielle, Baanatutkimus, Pyöräilyn väistämissääntötuntemus, Armi OPEN Workshop…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 35/2012
*********************************************************************

 1. Yhdistyksen ylimääräinen yleiskokous 24.9.2012
 2. HePon uudet kotisivut ja T-paidat sekä Velo-city 2012 -kuulumiset 24.9.2012
 3. Hallituksen kokouskuulumisia
 4. Viikonloppu- ja päiväretki Vaakkoille 22.-23.9.2012
 5. Kriittinen pyöräretki 11.9.2012: Hakamäentie, henkiin herätetty dinosaurus
 6. Osallistu pieneen baanatutkimukseen
 7. Liikenneturvan julkaisu: Pyöräilyn väistämissääntöjen tuntemus
 8. Fillaristit-palvelussa uusia ominaisuuksia
 9. Armi OPEN Workshop kokoaa kaupunkitilasta kiinnostuneet Jätkäsaareen 7.9.2012
 10. Energiatehokasta liikennettä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi -seminaari 19.9.2012
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Yhdistyksen ylimääräinen yleiskokous 24.9.2012

Hallitus on päättänyt järjestää ylimääräisen yleiskokouksen maanantaina 24.9. klo 18 alkaen. Kokous pidetään Kulmahuoneella osoitteessa Siltasaarenkatu 15.

Kokouksen taustalla on aiemmissa vuosikokouksissa hyväksytty sääntömuutos, joka tänä vuonna on ollut käsittelyssä Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH). PRH on ehdottanut sääntöihin teknisluonteisia muutoksia, jotka esitetään hyväksyttäviksi ylimääräisessä yleiskokouksessa. Hyväksyntä tarvitaan, jotta uudet säännöt tulisivat voimaan syyskokoukseen mennessä. Uudet säännöt mahdollistavat yhdistykselle laajemman hallituspohjan. Samalla esitetään, että kokous valtuuttaa hallituksen tekemään mahdolliset muut tarvittavat teknisluonteiset muutokset, jotta uudet säännöt saadaan vietyä rekisteriin.

Kokouksessa käsitellään myös lyhyesti HePon kuluvan vuoden taloustilannetta. Menestyksellisten rahoitushakemusten johdosta taloustilanne poikkeaa oleellisesti vuoden 2011 lopulla tehdystä talousarviosta vuodelle 2012.

Kaikki HePon jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen!

2. HePon uudet kotisivut ja T-paidat sekä Velo-city 2012 -kuulumiset 24.9.2012

Yleiskokouksen 24.9. yhteydessä on mahdollisuus tutustua HePon uusien kotisivujen luonnosversioon ja antaa parannusehdotuksia.

HePolle on myös suunniteltu ja tilattu laadukkaita puuvillaisia T-paitoja. Paitoihin on painettu HePon uusi logo sekä yhdistyksen nimi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Paitoja saa keltaisina tai tummanruskeina. Näillä näkymin paidat ehtivät myyntiin kokoukseen. Hinta 15 euroa / kpl.

Kokouksen jälkeen HePon entinen puheenjohtaja Klaus Tuurala esittelee Vancouverissa kesäkuussa pidetyn Velo-city Global 2012 -konferenssin antia valokuvien kera. (Paikkana siis Kulmahuone, Siltasaarenkatu 15. Esitykset alkavat arviolta n. klo 18:45.)

3. Hallituksen kokouskuulumisia

HePon hallitus kokoontui maanantaina 27.8. vuoden viidenteen live-kokoukseensa. Asialistalla oli rutiiniasioiden lisäksi mm. seuraavia aiheita:

 • Velo-city 2015 -hakemus. Helsingin kaupunki hakee Velo-city -konferenssia järjestettäväksi Helsinkiin. HePo on mukana hakijatahona.
 • Polkija-lehden tilanne. Lehden teko on etenemässä Jannen vetämänä.
 • Hyvä työpaikka pyöräillä -projektin jatkosuunnitelmat. HTP-projektiin tarvitaan palkattu projektipäällikkö.
 • HePon toiminta Autottomana päivänä 22.9. Sovittu yhteistyöstä Liikenneturvan kanssa. Kriittinen pyöräretki ja Valoa pyöräilykansalle -kulkue toteutuvat.
 • T-paidat: Saatu suunniteltua uusi hieno T-paita. Valmistus parasta aikaa käynnissä ja paidat tulevat myyntiin syksyn aikana.
 • Spinning-projekti: Pyritään saamaan spinning-käyntiin heti alkutalvesta. Spinningiin on saatu hieman rahoitusta, mutta käytännön kysymykset ovat vielä auki. Janne, Petteri ja Pekka hoitavat jatkoa.
 • HePon uudet kotisivut: Uudet sivut ovat olleet Jannella työn alla. Luonnosversio tulee kommentoitavaksi yleiskokoukseen 24.9.
 • Lisäksi keskusteltiin mm. uusista pyöräilyaiheisista nettipalveluista, pyöriin liittyvästä kaupunginosatoiminnasta, HePon retken- ja lenkinvetäjien sekä katuajokouluttajien muistamisesta.

4. Viikonloppu- ja päiväretki Vaakkoille 22.-23.9.2012

HePon viimevuotisten 30-vuotissynttäreiden kunniaksi Helsingin Latu lahjoitti Vihdin ja Espoon rajalla sijaitsevan kämppänsä käyttöoikeuden HePolle viikonlopuksi. HePon jäsenillä on mahdollisuus yöpyä kämpällä la-su 22.-23.9. tai osallistua vain päiväretkelle lauantaina. Katso tarkemmat tiedot Fillarikalenterista: http://fillarikalenteri.fi/

Retkelle osallistuminen ja yöpyminen kämpällä on maksutonta. Mahdollisista yhteisistä ruuista sovitaan osallistujien kesken myöhemmin.

Ohjelmassa mahdollisesti pientä patikointia, saunomista, makkaranpaistoa ja hauskaa yhdessäoloa. Kämpässä on kaksi isoa laveria, joissa on patjat ja tyynyt 12 hengelle, lattialle mahtuu omilla patjoilla tarvittaessa muutama. Ulkona on grillauspaikka, puucee ja keittovesikaivo. Sähköä ei ole, kaasuliesi löytyy. Telttailu ei ole sallittua.

Yöpyjien ilmoittautumiset pe 14.9. mennessä osoitteeseen retket at hepo.fi. Päiväretkelle ei tarvitse ilmoittautua. Jos halukkaita yöpyjiä on enemmän kuin majalle mahtuu, etusijalla ovat tämän kesän retkenvetäjät ja retkivastaava. Loput paikat arvotaan ennen sunnuntairetkeä 16.9. Maunulan majalla.

Retkelle ovat tervetulleita kaikki niin vanhat kuin uudetkin hepolaiset!

5. Kriittinen pyöräretki 11.9.2012: Hakamäentie, henkiin herätetty dinosaurus

Syyskuun Kriittinen suuntaa menneisyyteen, aikaan jolloin pyöräilystä pyrittiin eroon rakentamalla moottorikatuja keskelle kaupunkia autoliikennettä sujuvoittamaan. Havainnointikohteena toimii Hakamäentie, joka rakennettiin 2000-luvulla 1960-luvun periaattein.

Tiehallinto toteutti Hakamäentien rakennushankkeen vuosina 2006-2009. Hankkeen myötä Hakamäentie paisui moottoritieksi keskelle kaupunkia. Tämä lukuisten eritasoliittymien ja siltojen järkäle rakennettiin täysin autoilun sujuvuuden ehdoilla. Pyöräilyä ”sujuvoitettiin” ja pyöräilyn turvallisuutta ”parannettiin” siirtämällä pyöräilijät mutkaisille ja mäkisille kiertoreiteille alikulkusokkeloihin pois autoilun tieltä. Pyöräteiden yhteyteen jätettiin vaarallisia näkemäesteitä. Parannukset tehtiin pyöräilijöiltä kysymättä.

Hakamäentietä päivittäin kulkeva työmatkapyöräilijä joutuu ”parannusten” myötä polkemaan vuosittain jopa kymmeniä kilometrejä enemmän kuin ennen. Tästä ilosta hän on myös maksanut. Helsingin osuus yli sadan miljoonan euron jättihankkeen kuluista oli runsas kolmannes.

Hakamäentie on kuin henkiin herätetty dinosaurus, joka itsepintaisesti toteuttaa sen, mikä Smith-Polvisen suunnitelmassa tyrmättiin vuonna 1968. Tiistaina 11.9.2012 Kriittinen pyöräretki matkustaa menneisyyteen, 1960-luvun moottoritiefantasiaan. Poljemme Hakamäentielle, missä pyöräily ei ole liikennettä, vaan melualueita koristava maisemallinen elementti.

Kokoontuminen Narinkkatorilla tiistaina 11.9. klo 17.30, lähtö klo 18. Retki päättyy Tilkantorille Pikku-Huopalahteen. Tervetuloa mukaan!

Reittikartta: http://goo.gl/maps/X55xV

6. Osallistu pieneen baanatutkimukseen

Kaupunkifillari-blogi ja HePo tekevät liikennetutkimusta siitä, miten Baana on vaikuttanut pyöräilijöiden työmatkoihin. Tutkimukseen kaivataan osallistujia, joiden nykyinen työmatka kulkee Baanan kautta. Idea on polkea viikko vanhaa reittiä ja viikko Baanaa ja ottaa matka-ajat ylös. Tuloksia tullaan käyttämään vaadittaessa pyöräilyolosuhteiden parantamista muuallakin kuin vain Baanan seudulla.

Tutkimus tehdään viikoilla 37 ja 38, eli 10.-23.9. Ei haittaa vaikka et polkisi joka päivä Baanalla, kunhan poljet useimpina.

Lisätietoa tutkimuksesta ja ilmoittautumisesta Kaupunkifillari-blogissa:
http://www.kaupunkifillari.fi/blog/2012/09/02/osallistu-pieneen-baanatutkimukseen/

7. Liikenneturvan julkaisu: Pyöräilyn väistämissääntöjen tuntemus

Liikenneturva on julkaissut tutkimusraportin pyöräilyn väistämissääntöjen tuntemisesta. Tutkimuksessa selvitettiin kyselytutkimuksella eri tienkäyttäjäryhmien sääntötuntemusta. Samalla selvitettiin myös ihmisten mielipiteitä pyöräilyn turvallisuudesta ja kypärän käytöstä.

Tutkimuksen mukaan 15 % kyselyyn vastanneista autoilijoista ei tiennyt olevansa väistämisvelvollisia pyöräilijään nähden kääntyessään risteyksessä pyöräilijän ajolinjan poikki. Niin ikään autoilijoista 21 % ei tiennyt olevansa väistämisvelvollisia liikenneympyrästä poistuessaan.

62 % vastaajista piti pyöräilyä turvallisena liikkumismuotona, joskin 55 % vastaajista oli sitä mieltä, että pyöräily liikenteen seassa tuntuu joskus niin vaaralliselta, että jalkakäytävällä tulee pyöräiltyä lainvastaisesti.

Tutkimusraportti on ladattavissa (pdf, 5,2 Mt):
http://www.liikenneturva.fi/www/fi/tutkimus/tutkimusmonisteet/liitetiedostot/Pyrilyn-vistmissntjen-tuntemus-Liikenneturva2012.pdf

8. Fillaristit-palvelussa uusia ominaisuuksia

Fillaristit on yhteisöllinen nettipalvelu, jossa pyöräilijät voivat jakaa kartan avulla pyöräilyyn liittyvää tietoa, kuten paikkoja ja reittejä. Palvelun alkuperäinen tarkoitus on ollut mahdollistaa Pyöräilyn ja kävelyn reittioppaan käyttäjille oman sisällön tuottaminen reittioppaan karttapohjalle. Fillaristit-palvelussa kartalle tehdyt merkinnät näytetään myös reittioppaassa ja merkintöjä voi myös kommentoida. Palveluun voi lähettää myös kuvia. Palvelu on tarkoitettu kaikille pyöräilijöille, niin tavallisille arkipyöräilijöille kuin erilaisille harrastusryhmillekin, kuten maasto- tai maantiepyöräilijöille.

Fillaristit-palvelua on kehitetty tämän vuoden aikana. Uutta on mm. reittien ja paikkojen parempi erottelu, käyttäjäprofiilit sekä uudet paikalliset keskustelufoorumit. Palvelun toteutuksesta vastaavat Logica ja Trafix toivovat nyt palvelulle lisää käyttäjiä ja palautetta palvelun ominaisuuksista.

Tutustu palveluun osoitteessa: http://www.fillaristit.fi

9. Armi OPEN Workshop kokoaa kaupunkitilasta kiinnostuneet Jätkäsaareen 7.9.2012

Armi OPEN Workshop on kansainvälinen, kaupunkiympäristöä kehittävä työpaja, joka on osa sekä World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden että Helsinki Design Weekin ohjelmistoa. 24 tunnin sisällä eri puolilla maailmaa tapahtuvassa työpajojen sarjassa eri alojen ammattilaiset yhdessä kaupunkilaisten kanssa pohtivat kaupunkisuunnittelun ajankohtaisia haasteita, kuten arjen liikkumiskokemuksen ja yhteisöllisten kaupunkitilojen kehittämistä.

Työpajojen tuloksia esitellään yleisölle avoimessa keskustelutilaisuudessa perjantaina 7.9. klo 15-19 Jätkäsaaren infokeskus Huutokonttorissa osoitteessa Tyynenmerenkatu 1. Mukana keskustelemassa on useita kaupunkikulttuurin aktiiveja, poliitikkoja ja elinkeinoelämän edustajia, kuten kaupunginvaltuutetut Sirpa Asko-Seljavaara ja Kimmo Helistö, Helsinki Design Weekin johtaja ja perustaja Kari Korkman, Kaapelitehtaan ja Suvilahden toimitusjohtaja Stuba Nikula, Helsingin Sanomien toimittaja Kimmo Oksanen, Helsingin Vihreiden puheenjohtaja Hannu Oskala sekä apulaiskaupunginjohtajat Hannu Penttilä ja Pekka Sauri.

Lisätietoa: https://www.facebook.com/armifoorumi

10. Energiatehokasta liikennettä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi -seminaari 19.9.2012

Greenpeace järjestää tulevaisuuden liikennejärjestelmää käsittelevän seminaarin keskiviikkona 19.9. klo 8.30-12 Ravintola Pääpostin auditoriossa osoitteessa Mannerheiminaukio 1 B. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Seminaarin ohjelma:

 • Suomen liikennepolitiikka ja ilmastonmuutoksen torjunta, liikenneministeri Merja Kyllönen
 • Suomen liikennejärjestelmästä energiatehokas, tutkija, DI Heikki Liimatainen, Liikenteen tutkimuskeskus Verne, Tampereen teknillinen yliopisto
 • Kouvolassa joukkoliikenne uuteen nousuun, joukkoliikennelogistikko Tero Rämä, Kouvolan kaupunki
 • Millä tulevaisuuden autot kulkevat? Koska muutos tapahtuu, professori Matti Juhala, Aalto-yliopisto
 • Biopolttoaineet – ongelma vai ratkaisu, metsävastaava Sini Harkki, Greenpeace
 • Eväitä energiavallankumoukseen, energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen, Greenpeace

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: viestintäpäällikkö Juha Aromaa, sähköposti juha.aromaa at greenpeace.org, puh. 050 369 6202.

11. Ajankohtaisia linkkejä

 • Puheen Aamu – Olga K: Toimittaja-ohjaaja Axa Sorjanen kertoo pyöräilystä ja kokemuksistaan maantieraivon kohteeksi joutumisesta (esim. kohdasta 15:00 eteenpäin).
  http://areena.yle.fi/radio/1647239

Tagit:, , , , , , , , , , , , ,