Jäsentiedote 26/2012

Hallituksen kesäterveiset, Polkija tekeillä, Velo-city-kuulumiset, Perhepyöräilyopas, Katuajot, Kriittiset pyöräretket, Liikenneturvalta uusi opas, Bicycle Film Festival…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 26/2012
*********************************************************************

 1. Hallituksen kesäterveiset
 2. Polkija-lehti tekeillä
 3. Sadat pyöräilynedistäjät kokoontuivat Vancouverissa 26.-29.6.2012
 4. Perhepyöräilyopas antaa vinkkejä lapsiperheiden arkipyöräilyyn
 5. HePon katuajo-opit hyödyttäneet monia
 6. Kriittisellä pyöräretkellä osallistujaennätys Baanan avajaispäivänä – seuraava retki 10.7.2012
 7. Liikenneturvan uusittu Jalan ja pyörällä -opas julkaistu
 8. Bicycle Film Festival Helsingissä 26.-29.7.2012
 9. Matkalla kaksipyöräisellä -kyselyssä etsitään pyöräilymuistoja
 10. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Hallituksen kesäterveiset

HePon hallitus piti vuoden neljännen live-kokouksensa Kulmahuoneella viime keskiviikkona 27.6. Kokouksen asialistalla olivat mm. Katuajo-koulutusten ja Hyvä työpaikka pyöräillä -projektin kuulumiset, liikenneturvallisuusesitteiden painatus, Polkija-lehden suunnittelu, uudet kotisivut, T-paitojen tilaaminen sekä projektityöntekijän työsuhteen jatkaminen.

Jäsentiedotteet jäävät kesätauolle heinäkuun ajaksi. Hallitus toivottaa kaikille hepolaisille kesäisiä pyöräilykelejä!

2. Polkija-lehti tekeillä

Polkija-lehden suunnittelupalaveri pidettiin torstaina 28.6. Lehteen on tulossa erityisesti pyöräilyturvallisuuteen ja liikenneonnettomuuksiin liittyviä juttuja, mutta lehdessä käsitellään myös monia muita aiheita. Lehteen toivotaan mm. juttua siitä, miten ulkomailla tulee toimia onnettomuustilanteessa. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan tällaisen jutun tai olet joutunut liikenneonnettomuuteen ulkomailla pyöräillessäsi ja haluat jakaa kokemuksesi esimerkiksi haastattelun muodossa, ota yhteyttä lehden toimitussihteeri Timo Hastiin (timo.hast at hepo.fi). Lehteen otetaan vastaan myös muita pyöräilyaiheisia juttuja ja kuvia, joten jos olet kiinnostunut osallistumaan lehden tekemiseen vaikkapa toimittajan tai taittajan roolissa, ota yhteyttä edellä mainittuun osoitteeseen!

Lehti pyritään julkaisemaan loka-marraskuussa ja julkaistava materiaali toivotaan syyskuun puoleenväliin mennessä.

3. Sadat pyöräilynedistäjät kokoontuivat Vancouverissa 26.-29.6.2012

Kansainvälinen pyöräilykonferenssi Velo-city Global 2012 keräsi tällä viikolla Kanadaan Vancouveriin noin 800 pyöräilynedistäjää 40 eri maasta. Konferenssin järjestäminen ensi kertaa Euroopan ulkopuolella osoittaa pyöräilyn merkityksen kasvua maailmanlaajuisella tasolla.

HePoa edustivat konferenssissa Klaus Tuurala ja projektityöntekijä Petteri Nisula, joka raportoi tapahtuman antia paikan päältä: ”Pohjoisamerikkalaiset näkökulmat ovat olleet hyvin esillä konferenssin ohjelmassa. Ohjelmassa on painotettu erityisesti lasten ja nuorten pyöräilyä, jota käsitellään myös konferenssin julkilausumassa. Pyöräilyn nousevista trendeistä kannattaa mainita sähköavusteisuus, joka on viikon aikana nostettu esiin lukuisissa esityksissä ja puheenvuoroissa.

Konferenssiohjelman taso oli vaihteleva. Uusia ajatuksia esiin nostavien huippuluentojen ja työpajojen lomaan mahtui myös monia varsin köykäisiä esityksiä. Konferenssiohjelman suhteen Petteri esittikin saman toiveen kuin pyöräilyinfrastruktuurin suhteen usein esitetään: ”Vähemmän mutta laadukkaampaa.

Myös kokousjärjestelyissä olisi ollut parantamisen varaa. Helsinki on hakemassa konferenssin isäntäkaupungiksi vuonna 2015, minkä vuoksi 17-henkinen suomalaisryhmä tarkkaili järjestelyitä erityisen kriittisesti. ”Pohdimme suomalaisten kesken paljon sitä mitä Helsingissä voitaisiin tehdä vielä paremmin,” kertoo Petteri.

Velo-city 2012 kansallinen jälkiseminaari järjestetään Helsingissä keskiviikkona 24.10. Tilaisuudesta tiedotetaan tarkemmin lähempänä ajankohtaa.

Velo-city 2012 -konferenssin kotisivut: http://www.velo-city2012.com/

4. Perhepyöräilyopas antaa vinkkejä lapsiperheiden arkipyöräilyyn

Tavarafillari.fi on julkaissut Pienen perhepyöräilyoppaan. Oppaan tarkoitus on helpottaa sopivan perhepyörän valintaa. Oppaassa esitellään erilaisia kuljetusratkaisuita lastenistuimesta laatikkopyörään.

HePo kustantaa oppaasta tuhannen kappaleen painoksen jaettavaksi esimerkiksi tapahtumissa ja Pyöräkeskuksessa. Oppaan voi tulostaa myös itse ja sitä saa vapaasti kopioida ja levittää. Oppaan voi ladata tästä (pdf, 1,4 Mt): https://www.hepo.fi/uploads/julkaisut/pieni-perhepyorailyopas-2012.pdf

Lisätietoa Pienestä perhepyöräilyoppaasta: http://www.tavarafillari.fi/esite/

5. HePon katuajo-opit hyödyttäneet monia

HePon katuajot ovat jakaneet pyöräilyoppeja kahdeksan kertaa touko-kesäkuun aikana. Katuajoihin osallistuneet ovat mm. kertoneet pyöräilyn muuttuneen turvallisemmaksi, kun he ovat katuajojen oppien mukaisesti siirtyneet pyöräilemään keskemmälle kaistaa kauemmas pysäköidyistä autoista ja reunakiveyksestä. Katuajokurssien tueksi on tehty myös opetusvideo, joka on katseltavissa HePon Vimeo-sivulla osoitteessa http://vimeo.com/43963387.

Heinäkuun ajaksi katuajot jäävät kesätauolle, ja ne jatkuvat jälleen elokuussa. Seuraavan kerran katuajoihin kokoonnutaan keskiviikkona 1.8. klo 17.30 Pyöräkeskukselle Narinkkatorille ja sen jälkeen joka keskiviikko syyskuun loppuun asti. Kellonaika ja paikka pysyvät samoina. Lisätietoa katuajoista: http://hepo.fi/katuajot

Katuajokurssien konsepti on otettu käyttöön myös Jyväskylässä, missä Jyväskylän Pyöräilyseura järjestää ensimmäisen kurssin ensi viikolla. Myös Tampereen Polkupyöräilijät suunnittelee katuajokoulutuksen käynnistämistä.

6. Kriittisellä pyöräretkellä osallistujaennätys Baanan avajaispäivänä – seuraava retki 10.7.2012

Pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden väylä Baana avattiin viimein Helsinki-päivänä 12.6. Avajaispäivän tapahtumista ja Baanan suosiosta uutisoivat mm. MTV3.fi, Ilta-Sanomat, HBL.fi ja Metro.

Myös samana iltana järjestetty Kriittinen pyöräretki kulki Baanaa pitkin kohti parempaa pyöräilykaupunkia. Kulkueeseen osallistui ennätykselliset 367 pyöräilijää. Seuraava Kriittinen pyöräretki järjestetään tiistaina 10.7. Kokoontuminen klo 17.30 Pyöräkeskuksella, Narinkkatorilla. Lähtö klo 18.00. Retken teemana on tällä kertaa keskustan pyöräilyväylien kiireellinen parannustarve. Retken päätteeksi piknik Tokoinrannassa. Omat eväät mukaan! Heinäkuun reitti kartalla: http://goo.gl/maps/xI7N

Kriittisiä pyöräretkiä järjestetään ympärivuotisesti joka kuukauden toinen tiistai eli vuonna 2012 seuraavina päivinä: 10.7., 14.8., 11.9., 9.10., 13.11. ja 11.12. Kriittinen pyöräretki Facebookissa: http://fi-fi.facebook.com/kriittinenpyoraretki

7. Liikenneturvan uusittu Jalan ja pyörällä -opas julkaistu

Liikenneturva on päivittänyt jalankulkijoille ja pyöräilijöille suunnatun liikennesääntöoppaan. Oppaassa käydään läpi liikkuminen erityyppisillä väylillä, toiminta risteystilanteissa sekä väistämissäännöt. Lisäksi oppaassa annetaan vinkkejä erilaisten vaaratilanteiden ennakointiin. Oppaan laatimiseen osallistui kaupunkipyöräilyn asiantuntijana HePon varapuheenjohtaja Otso Kivekäs.

Opas on ladattavissa (pdf, 1,5 Mt): http://www.liikenneturva.fi/vanhat/118/Jalanjapyoralla_opas.pdf

Lisätietoa Liikenneturvan tiedotteessa 28.6.2012.

8. Bicycle Film Festival Helsingissä 26.-29.7.2012

Polkupyörää ja pyöräilykulttuuria taiteen, musiikin ja elokuvan keinoin juhlistava Bicycle Film Festival saapuu Helsinkiin heinäkuun lopussa. Tapahtumassa esitettävät lyhytelokuvat ja dokumentit välittävät monipuolisesti pyöräilyn tunnelmaa tarkastelemalla maailmaa kaikenlaisen polkupyörällä liikkumisen kautta. Elokuvanäytösten lisäksi ohjelmaan kuuluvat bileet, pyöräilytapahtumat ja pyöräilyaiheinen taidenäyttely. Tapahtumapaikkana on L3-Makasiini Helsingin Jätkäsaaressa.

Ohjelmisto ja liput: http://www.bicyclefilmfestival.com/helsinki

9. Matkalla kaksipyöräisellä -kyselyssä etsitään pyöräilymuistoja

Tieliikenteen alan valtakunnallinen erikoismuseo Mobilia kokoaa parhaillaan aineistoa vuoden 2013 näyttelyään varten. Näyttelyn nimi on Kaksipyöräisten vuosikymmenet. Näyttelyä ja siihen liittyvää julkaisua varten kerätään omakohtaista muistitietoa matkoilta, joita on tehty polkupyörällä, mopolla tai moottoripyörällä. Matkat voivat olla lomamatkoja kotimaassa tai ulkomailla, työmatkoja, tanssi-, kalareissuja, sukulaisissa käyntejä jne.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 10 näyttelyjulkaisua ja pääsylippua Mobiliaan. Kyselyyn voi vastata myös nimettömänä, jolloin ei osallistu arvontaan. Kysely on avoinna 15.9.2012 asti.

Kyselyyn pääsee ja lisätietoa kyselystä löytyy tästä:
http://digiumenterprise.com/answer/?sid=838995&chk=7TUP5UPQ

Lisätietoa Mobiliasta: http://www.mobilia.fi/

10. Ajankohtaisia linkkejä

 • Länsiväylä 29.6.2012: ”Pyörämatka alkaa reitin valinnalla
  Polkupyörän kuljettajan on hallittava liikennesäännöt ajaessaan niin kaupungin kaduilla kuin maantielläkin.

Tagit:, , , , , , , , , , , , ,