Jäsentiedote 23/2012

Polkija-lehdelle etsitään tekijöitä, Baana ja Pyöräkeskus avataan, Kriittinen pyöräretki ensi tiistaina, Vuelta Vantaa etsii liikenteenohjaajia, SF-Tour 2012, Uusia fillarioppaita julkaistu…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 23/2012
*********************************************************************

 1. Polkija-lehden toimitus järjestäytyy
 2. Baana ja Pyöräkeskus avataan 12.6.2012
 3. Kriittinen pyöräretki 12.6.2012: Kohti parempaa pyöräilykaupunkia
 4. Vuelta Vantaa etsii liikenteenohjaajia
 5. SF-Tour 2012: ”Karjalasta takaisin”
 6. Uudet Fillarioppaat ilmestyneet: reittejä Helsingistä itään ja Helsingistä länteen
 7. pyoraillensuomessa.fi -sivusto uudistuu
 8. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Polkija-lehden toimitus järjestäytyy

HePon Polkija-lehdelle etsitään tekijöitä. Seuraavan lehden teemana ovat liikenneonnettomuudet, joissa toisena osapuolena on ollut pyöräilijä, mutta lehteen tulee totuttuun tapaan monipuolisesti juttuja myös muista aihepiireistä. Lehdelle muodostetaan halukkaista ilmoittautuneista koostuva toimituskunta, joka tulee kokoontumaan kesäkuun aikana. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan juttujen kirjoittamiseen tai muuhun lehden tekoon vaikka vain pienelläkin panoksella, ota yhteyttä Petteri Nisulaan (petteri.nisula at hepo.fi). Kaikki lehden tekemisestä kiinnostuneet uudet ja vanhat jäsenet tervetuloa mukaan!

2. Baana ja Pyöräkeskus avataan 12.6.2012

Helsinki-päivä tiistai 12.6. on tänä vuonna pyöräilyn juhlaa: uusi pyöräväylä Baana avataan ja Pyöräkeskus saa virallisen avajaiskasteensa. Lisäksi Fiilari-näyttely jakaa hyvää pyöräilyfiilistä ja -tietoa ja kaikille kaupunkilaisille avoimessa tapahtumassa Narinkkatorilla pääsee kokeilemaan erilaisia fillareita tavarapyöristä katupyöriin.

Avajaisohjelma:

Juhlallisuudet alkavat Baanan länsipäässä Ruoholahdessa Työmiehenpuistikon kohdalla Porkkalankadun sillan alla kello 13.

 • Kirjailija Jukka Pakkanen lausuu oodin stadilaiselle pyöräilylle ja sen uudelle upealle väylälle
 • Avaussanat apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri

Pyöräkaravaani ajaa Baanaa pitkin Narinkkatorille.

 • Fiilari-näyttelyn avajaiset klo 14 Laiturilla, Narinkka 2, vanha linja-autoasema
 • Tutustuminen Pyöräkeskukseen sekä pyörätestirataan

Lisätiedot: http://www.facebook.com/events/107511322723726/

3. Kriittinen pyöräretki 12.6.2012: Kohti parempaa pyöräilykaupunkia

Joka kuun toinen tiistai järjestettävä Kriittinen pyöräretki on kulkenut niillä katuosuuksilla, joilla pyöräilyjärjestelyt ovat erityisen heikot. Tällä kertaa Kriittinen pyöräretki kulkee kohteissa, joille ollaan jo toteuttamassa uudenlaisia, hyviä pyöräväyliä tai joissa niiden toteuttaminen olisi hyvin helppoa.

Ensimmäinen kohde on upouusi Baana, jonka avajaisia vietetään samana päivänä. Töölönlahden Ruoholahteen yhdistävä pyöräilyn ohitustie sujuvoittaa tuhansien ihmisten työmatkaa merkittävästi. Lisäksi reittiin kuuluvat mm. Mechelininkatu ja Nordenskiöldinkatu, joille uudet pyöräkaistat ja -tiet ovat jo suunnitteilla, ja rakentaminen alkamassa. Tulevaisuudessa näillä kaduilla kulkevat suorat ja tasaiset pyörätiet, joita ei katkaise yksikään reunakivi eikä pysäköity auto.

Tule mukaan muistuttamaan ihmisiä siitä, että kaupungin viihtyisyyden, taloudellisen menestymisen, ilmastotavoitteiden ja kansanterveyden kannalta on erittäin tärkeää jatkaa Helsingin pyöräilyolosuhteiden kehittämistä Baanan ja Nordenskiöldinkadun pyöräkaistojen viitoittamaa tietä!

Kokoontuminen tiistaina 12.6. klo 17.30 Pyöräkeskuksella, Narinkkatorilla. Lähtö klo 18.00. Retki päättyy Kalasataman konttiaukiolle, jossa on luvassa musiikkia ja mukavaa illanviettoa. Retken reitti kartalla: http://goo.gl/maps/CLYc

Kriittinen pyöräretki Facebookissa: http://www.facebook.com/events/320241504722910/

4. Vuelta Vantaa etsii liikenteenohjaajia

Sunnuntaina 22.7.2012 järjestettävään Vuelta Vantaa -pyöräilytapahtumaan etsitään liikenteenohjaajia, joiden tehtävänä on huolehtia pyöräilijöiden turvallisuudesta pysäyttämällä liikenne risteyksissä ohi kulkevan pyöräletkan ajaksi. Vapaaehtoisille liikenteenohjaajille tarjotaan palkkioksi ruokailu, pullakahvit, 50 euroa kulukorvausta sekä ilmainen osallistuminen vuoden 2013 Vueltaan. Jos kiinnostuit, ilmoittaudu 17.6.2012 mennessä sähköpostitse osoitteeseen euromestari at hotmail.com. Lisätietoja saa Eero Väisäseltä numerosta 040 045 1175.

Lisätietoa tapahtumasta: http://act.sporttisaitti.com/vuelta-vantaa-kuntotapahtuma/

5. SF-Tour 2012: ”Karjalasta takaisin”

Vuosittain järjestettävä SF-Tour -pyöräilytapahtuma ajetaan tänä vuonna halki kauneimman Järvi-Suomen Joensuusta Helsinkiin. Matkaa kertyy 1.-7.7. välisenä aikana yhteensä 612 km ja päivämatkat vaihtelevat 60 ja 130 km:n välillä. Tapahtumassa ei oteta aikaa, vaan päivämatkat voi ajaa omaan tahtiin ja matkalla voi pysähtyä rentoutumaan, lepäämään tai ihailemaan maisemia oman aikataulunsa mukaan. Hintaan sisältyy telttamajoitus ja matkatavaroiden kuljetus huoltoauton kyydissä.

Lisätiedot: http://www.sftour.fi/

6. Uudet Fillarioppaat ilmestyneet: reittejä Helsingistä itään ja Helsingistä länteen

Kesäkuun alussa ilmestyi kaksi uutta fillariopasta, jotka sisältävät testatun ja monipuolisen valikoiman eteläisen Suomen pyöräilyreittejä. Toinen opas keskittyy reitteihin Helsingistä itään ja toinen Helsingistä länteen. Kummassakin oppaassa on kaksi pääreittiä, joiden lisäksi esitellään erimittaisia paikallisia reittejä ja kierroksia. Reitit on rakennettu siten, että niiden lähituntumasta löytyy kiinnostavia luonto- ja kulttuurikohteita ja mahdollisimman paljon maaseudun majoituskohteita. Oppaissa on myös monipuolinen kartta sekä vinkkejä melonta- tai vaellusretkien yhdistämiseksi pyörämatkan oheen.

Fillarioppaita julkaisee Karttakeskus, jonka nettikaupasta niitä voi myös tilata.

7. pyoraillensuomessa.fi -sivusto uudistuu

Fillarioppaiden julkaisun yhteydessä avattiin myös uudistunut pyoraillensuomessa.fi -sivusto. Uudistuneella sivustolla on muun muassa google maps -kartat pyörämatkailupaketeista. Kartoista löytyy pyöräilijän kannalta olennaisia palveluita.

Sivuston uudistus on osin vielä keskeneräinen ja tietoa lisätään sivustolle kesäkuun aikana. Kesäkuun kuluessa sivustosta pitäisi ilmestyä myös englanninkielinen versio. Venäjänkielinen versio julkaistaan kesän aikana.

Pyöräilykuntien verkostossa sivustouudistusta on vetänyt HePon projektityöntekijänä päivän viikossa työskentelevä Petteri Nisula. Hänelle kannattaa antaa palautetta ja kehittämisideoita sivustosta, erityisesti sitten kun sivustouudistus on viety loppuun kesäkuun loppuun mennessä (petteri.nisula at hepo.fi, puh. 044 550 1445).

8. Ajankohtaisia linkkejä

 • Helsingin Uutiset 9.6.2012: ”Apu tulee polkien paikalle
  Helsingin Rengasmies Jouni Hurskainen auttaa tien päällä huoltoa tarvitsevia pyöräilijöitä Kehä I:n sisäpuolella. Juttu lehden sivulla 6.
 • Teksti-tv-toimittaja Matti Rämön tämänvuotinen Andalusian polkaisu on valmistautumista ensi vuoden Himalajan matkaa varten. Tämän kesän matkan vaiheita voi seurata teksti-tv:ssä: http://www.yle.fi/tekstitv/html/P836_01.html
 • Poljin-lehden numerossa 2/2012 aiheina mm. PYKÄLÄ I -hankkeen tulokset, pyöräilyn kaksinkertaistamistavoitteet Lahdessa, Tampereen Minä poljen -kampanja ja pyöräliikenteen laskennat. Näistä ja monista muista aiheista voit lukea lataamalla lehden tästä (pdf, 3,0 Mt): http://www.poljin.fi/Poljin%202_2012_netti.pdf

Tagit:, , , , , , , , , , , ,