Jäsentiedote 21/2012

HePolle tukea spinning-toimintaan, Ongelmia HePon sähköpostilistan toiminnassa, Aamupalahaaste, Pyöränpesuvuorot Hapessa, Tule pyöränhuolto-opastajaksi, Pyöräliikenteen tavoiteverkko, Kriittinen pyöräretki, Ajankohtaisia suunnitelmia, linkkejä ja tapahtumia…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 21/2012
*********************************************************************

 1. HePolle seuratoiminnan kehittämistukea spinning-toiminnan vakiinnuttamiseen
 2. HePon sähköpostilistan toiminnassa ongelmia
 3. Haastekampanja: aamupalaa työmatkapyöräilijöille 7.6.2012
 4. HePon pyöränpesuvuorot Hapessa
 5. Tule opastajaksi nuorille suunnattuun pyöränhuolto-opetukseen
 6. Kantakaupungin pyöräliikenteen tavoiteverkko käsittelyssä
 7. Kriittinen pyöräretki 12.6.2012: Kohti parempaa pyöräilykaupunkia
 8. Uudet pääkaupunkiseudun pyöräilykartat jaossa
 9. Matinsolmun tiesuunnitelma nähtävillä 19.6.2012 asti
 10. Ajankohtaisia linkkejä ja tapahtumia

*********************************************************************

1. HePolle seuratoiminnan kehittämistukea spinning-toiminnan vakiinnuttamiseen

HePo sai aikuisten terveyttä edistävän liikunnan kehittämistukea spinning-toiminnan vakiinnuttamiseen. Tukisumma on 2500 euroa ja sillä on tarkoitus kattaa osa ohjaajakoulutuksen ja tilavuokrien kustannuksista talvikaudella 2012-2013.

Tukirahat ovat opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön myöntämää seuratoiminnan kehittämistukea, jonka jakamisesta vastaavat Suomen Liikunta ja Urheilu (SLU), Nuori Suomi ja Suomen Kuntoliikuntaliitto yhdessä lajiliittojen, TUL:n, FSI:n, muiden valtakunnallisten liikuntajärjestöjen ja liikunnan aluejärjestöjen kanssa. Rahat ovat kokonaisuudessaan Veikkauksen tuottoa.

Seuratoiminnan kehittämistuen Etelä-Suomen julkistamistilaisuus pidettiin tiistaina 22.5. Töölön kisahallissa. HePoa edustivat paikalla hallituksen jäsen Pekka Sirkiä ja HePon projektityöntekijä Petteri Nisula.

2. HePon sähköpostilistan toiminnassa ongelmia

HePon jäsenmäärän kasvaessa sähköpostilistan toiminnassa on alkanut esiintymään ongelmia. Suuresta jäsenmäärästä johtuen sähköpostilistoista vastaava palvelinohjelmisto avaa runsaan määrän yhteyksiä sähköpostien lähettämiseksi. Suositut sähköpostipalvelut kieltäytyvät vastaanottamasta posteja, kun sähköpostien lähetyksestä vastaava palvelinohjelmisto lähettää viestejä turhan kärkkäästi. Tämän seurauksena jäsen voi saada palvelinohjelmiston lähettämän viestin, joka alkaa:

Hi! This is the ezmlm program. I’m managing the jasenet-lista mailing list […] Messages to you from the jasenet-lista mailing list seem to have been bouncing. I’ve attached a copy of the first bounce message I received […]”.

Palveluntarjoaja on ilmoittanut uusivansa sähköpostilistoista vastaavan palvelinohjelmistonsa, mutta aikataulusta ei ole varmuutta.

3. Haastekampanja: aamupalaa työmatkapyöräilijöille 7.6.2012

Toukokuun alussa Pyörällä töihin -päivänä järjestetyn Aamupalaa työmatkapyöräilijöille -tapahtuman innoittamana Facebookissa on ryhdytty järjestämään vastaavaa tempausta torstaiksi 7.6. Osallistu tempaukseen ja haasta työnantajasi tai työporukkasi järjestämään aamupalaa työmatkapyöräilijöille! Kutsu mukaan myös kaikki työpaikkasi potentiaaliset työmatkapyöräilijät. Katso lisätiedot ja tähän mennessä mukaan ilmoittautuneet työpaikat tapahtuman Facebook-ryhmästä: http://www.facebook.com/events/362971650434238/

4. HePon pyöränpesuvuorot Hapessa

HePo on saanut käyttöönsä kesän ajaksi pyöränpesutilaa Nuorten toimintakeskus Hapesta. Toisin kuin viime jäsentiedotteessa 19/2012 ilmoitettiin, sisäänkäynti pesupaikalle tapahtuu Hapen pääoven kautta (Sörnäisten rantatie 31, kartalla: http://goo.gl/maps/E9m7).

Ulkotiloissa sijaitseva pesupaikka on käytössä maanantaisin ja perjantaisin klo 17-20 VAIN seuraavina päivinä:

 • Toukokuu: 28
 • Kesäkuu: 1, 4, 8, 11, 15, 18
 • Heinäkuu: 2, 6, 9, 13, 16, 20, 27, 30
 • Elokuu: 6, 10, 13, 17, 24, 27

Saapuessasi paikalle ilmoittaudu ensin Hapen vahtimestarille sisäänkäynnin luona ja pyydä tarkempia ohjeita pesupaikan käytöstä. Paikalla ei aina ole HePon vastuuhenkilöä, joten pesupaikan käyttö edellyttää oma-aloitteisuutta ja vastuullisuutta. Tiloissa voi myös tehdä pyöränhuoltotöitä. Pesupaikalle pyritään järjestämään pesutarvikkeita ja työkaluja, mutta ainakin alkuvaiheessa mukaan kannattaa ottaa omat työvälineet. Pesupaikan käytöstä ja varusteista tiedotetaan tarvittaessa lisää tulevissa jäsentiedotteissa.

5. Tule opastajaksi nuorille suunnattuun pyöränhuolto-opetukseen

Nuorten toimintakeskus Happi järjestää nuorille suunnattua pyöränhuolto-opetusta ke 6.6. – la 9.6. kello 11-16. Olisiko sinusta antamaan nuorille neuvoja ja opastusta pyörän huoltamisessa?

Opetuksen tarkoituksena on antaa nuorille eväitä tehdä itse pyöriinsä perustavaa laatua olevia huolto- ja korjaustoimenpiteitä. Nuoret tulevat Happeen omien, huoltoa kaipaavien pyöriensä kanssa. Hepolaiset voivat neuvoa nuoria miten pyörän saa kuntoon ja auttaa huoltotoimenpiteissä sekä neuvoa mahdollisten uusien osien hankinnassa. Paikalla kannattaa toimia tilanteen mukaan: mikäli paikalla on enemmän nuoria, heille voi järjestää yhteisen huolto-opastuksen. Hapen toimesta paikalla on työkaluja, mutta mahdollisuuksien mukaan ohjaajina toimivat hepolaiset voivat ottaa mukaan omiakin.

Ilmoittaudu opastajaksi, jos voit olla paikalla vaikkapa vain kahdenkin tunnin ajan. Toivon mukaan saamme jaettua vuoroja useammalle henkilölle.

Pyöränhuolto-opetukseen osallistuminen on HePolle hyvä mahdollisuus tukea pyöräilyyn liittyvää nuorisotoimintaa ja samalla tehdä vastapalvelus Hapelle korvauksena tilojen käyttämisestä pyörien pesuun ja osallistumisesta aamiaistapahtumaan. Lisäksi ohjaamisen yhteydessä voimme myös kutsua nuoria mukaan esimerkiksi HePon katuajokoulutuksiin.

Ilmoittautumiset pyöränhuolto-opastajaksi Janne Nurmiselle (janne.nurminen at hepo.fi, puh. 044 353 4922) tai ruksaamalla sinulle sopivat ajankohdat Doodlessa: http://www.doodle.com/dw7fqgezspy5dbsn

6. Kantakaupungin pyöräliikenteen tavoiteverkko käsittelyssä

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli kokouksessaan 22.5.2012 kantakaupungin pyöräliikenteen tavoiteverkkoa vuodelle 2025. Tavoite sisältää periaatteellisen linjauksen suosia jatkossa yksisuuntaisia pyöräliikenteen järjestelyitä kantakaupungin kaduilla. Tavoiteverkko on ladattavissa pdf-tiedostona (347 kt): http://bit.ly/KaD7TW

Tavoiteverkon lisäksi kokouksessa käsiteltiin myös pyöräliikenteen suunnitteluohjeen ensimmäistä osaa. Ohje on ladattavissa (pdf, 2,1 Mt): http://bit.ly/JVJ20f

Kaupunkisuunnittelulautakunnan päätösasiakirjat löytyvät osoitteesta:
http://www.hel.fi/hki/Ksv/fi/P__t_ksenteko/Lista?year=2012

7. Kriittinen pyöräretki 12.6.2012: Kohti parempaa pyöräilykaupunkia

Kesäkuun Kriittinen pyöräretki suuntaa tulevaisuuteen, jossa Helsinki on hyvä kaupunki pyöräillä. Liikkeelle polkaistaan tiistaina 12.6., kokoontuminen Narinkkatorilla Pyöräkeskuksen edessä klo 17.30 alkaen. Reitti kulkee samana päivänä avattavaa Baanaa pitkin Mechelininkadulle, jolle tulevaisuuden pyöräliikenteen järjestelyt ovat jo suunnitteilla. Matka jatkuu Pasilan kautta Kalasatamaan, missä on luvassa musiikkia ja mukavaa illanviettoa. Koko reitti kartalla: http://g.co/maps/cy4fs

8. Uudet pääkaupunkiseudun pyöräilykartat jaossa

Uudet pääkaupunkiseudun kaupunkikohtaiset pyöräilykartat on julkaistu. Helsingin, Espoon ja Vantaan karttojen kääntöpuolelta löytyy myös seudullinen pyöräilykartta. Perinteinen koko pääkaupunkiseudun ulkoilu- ja pyöräilyreitit kattava ulkoilukartta julkaistaan 15. kesäkuuta. Painetut kartat ovat maksuttomia ja niitä voi noutaa ainakin liikuntatoimen toimipisteistä ja yhteispalvelupisteistä. Kartan sähköinen versio löytyy osoitteesta: http://www.ulkoilukartta.fi/

9. Matinsolmun tiesuunnitelma nähtävillä 19.6.2012 asti

Matinsolmun eli Kehä II:n ja Länsiväylän liittymäalueen sekä Piispansillan itäramppien tiesuunnitelma on nähtävillä 19.6. asti Espoon kaupungin sivuilla. Suunnitelmaan sisältyy myös uusia pyöräliikenteen yhteyksiä.

Tiesuunnitelmaluonnos oli nähtävillä viime marraskuussa, jolloin HePo kommentoi suunnitelmia. Kommentit löytyvät HePon kotisivuilta.

10. Ajankohtaisia linkkejä ja tapahtumia

 • Matti Rämö kertoo Polkupyörällä Jäämerelle -kirjastaan Maailma kylässä -festareilla sunnuntaina 27.5. klo 17.20 Rautatientorin Amazon-lavalla. Lisäksi
 • HKR 23.5.2012: Pihlajamäen, Pihlajiston ja Savelan aluesuunnitelma esitellään yleisötilaisuudessa to 7.6. klo 18 Pihlajamäen nuorisotalolla (Moreenitie 2). http://bit.ly/Kapmo5
 • Länsiväylä 26.5.2012: ”Remontti vie pyöräilijät kantatie 51:n kupeesta
  Kantatie 51:n muuttuminen moottoritieksi Kivenlahden ja Kirkkonummen välillä pakottaa pyöräilijät kiertotielle. Pyörätietä ei moottoritien varrelle ole luvassa. Juttu lehden sivulla 4.

Tagit:, , , , , , , , , , ,