Jäsentiedote 19/2012

Aamiaistapahtuma oli menestys, Katuajokoulutukset, Hepolaisille pyöränpesupaikka, Pyöränhuolto-opastajia etsitään, Katusuunnitelmia, Vuoden pyöräilijä…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 19/2012
*********************************************************************

 1. Aamiaistapahtuma sai suuren suosion
 2. HePon katuajokoulutukset käynnistyivät
 3. HePon pyöränpesuvuorot Hapessa
 4. Tule opastajaksi nuorille suunnattuun pyöränhuolto-opetukseen
 5. HePo jätti muistutukset Viilarintien ja Vienankadun suunnitelmista
 6. Kilometrikisa alkoi 1.5.2012 – oletko jo mukana?
 7. Kaisa Lekasta Vuoden pyöräilijä 2012
 8. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Aamiaistapahtuma sai suuren suosion

HePon, Oranssin, Luonto-Liiton ja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen järjestämä Aamupalaa työmatkapyöräilijöille -tapahtuma osoittautui huimaksi menestykseksi, kun arviolta 600-700 pyöräilijää piipahti paikalla.

Pyörällä töihin -päivänä tiistaina 8.5. kello 7-9 Sörnäisten rantatien varteen Suvilahden sisäänajon kohdalle perustettiin aamupalapiste, jossa jaettiin pyöräilijöille sämpylöitä sekä kahvi- ja teeannoksia, öljyttiin ketjuja ja pumpattiin renkaita.

Tapahtumasta teki jutun mm. Radio-Suomi ja Hufvudstadsbladet, joka tallensi tunnelmia myös videolle: http://www.youtube.com/watch?v=vubxp_84Eis

Lisää linkkejä, osallistujien kommentteja ym. tapahtuman Facebook-sivulla:
http://www.facebook.com/events/258120157619696/

2. HePon katuajokoulutukset käynnistyivät

HePon katuajokoulutukset käynnistyivät viime keskiviikkona. Katuajojen tarkoituksena on opettaa kaupunkilaisia pyöräilemään ajoradalla. Koulutuksen sisältönä on liikennesääntöjen perusteet katuajossa, pyörän paikka ajoradalla, ryhmittyminen ja risteyskäytös sekä hyvät liikennetavat. Koulutukseen kuuluu lyhyt teoreettinen osuus pyöräkeskuksen edustalla ja 30-45 minuuttia ajoa pienissä ryhmissä kantakaupungin rauhallisemmilla kaduilla.

Katuajokoulutus järjestetään touko-, kesä-, elo- ja syyskuussa joka keskiviikko seuraavina päivinä: 16.5., 23.5., 30.5., 6.6., 13.6., 20.6., 27.6., 1.8., 8.8., 15.8., 22.8., 29.8., 5.9., 12.9., 19.9. ja 26.9. Kokoontuminen klo 17.30 Narinkkatorilla.

Kysymyksiä koulutuksiin liittyen voi esittää Facebook-tapahtumassa tai sähköpostitse Otsolle (otso.kivekas at hepo.fi).

Katuajot HePon kotisivuilla: http://www.hepo.fi/toiminta/katuajot/

3. HePon pyöränpesuvuorot Hapessa

HePo on saanut käyttöönsä kesän ajaksi pyöränpesutilaa Nuorten toimintakeskus Hapesta. Sisäänkäynti lastauslaiturin välittömässä läheisyydessä sijaitsevalle pyöränpesupaikalle sijaitsee osoitteesta Suvilahdenkatu 6 C.

Pesupaikka on käytössä maanantaisin ja perjantaisin klo 17-20 VAIN seuraavina päivinä:

 • Toukokuu: 25, 28
 • Kesäkuu: 1, 4, 8, 11, 15, 18
 • Heinäkuu: 2, 6, 9, 13, 16, 20, 27, 30
 • Elokuu: 6, 10, 13, 17, 24, 27

HePon käyttöön tulee myös peltinen kaappi, jossa voimme säilyttää pesutarvikkeita.

4. Tule opastajaksi nuorille suunnattuun pyöränhuolto-opetukseen

Nuorten toimintakeskus Happi järjestää nuorille suunnattua pyöränhuolto-opetusta ke 6.6. – la 9.6. kello 11-16. Olisiko sinusta antamaan nuorille neuvoja ja opastusta pyörän huoltamisessa?

Opetuksen tarkoituksena on antaa nuorille eväitä tehdä itse pyöriinsä perustavaa laatua olevia huolto- ja korjaustoimenpiteitä. Ilmoittaudu opastajaksi, jos voit olla paikalla vaikkapa vain kahdenkin tunnin ajan. Toivon mukaan saamme jaettua vuoroja useammalle henkilölle.

Pyöränhuolto-opetukseen osallistuminen on HePolle hyvä mahdollisuus tukea pyöräilyyn liittyvää nuorisotoimintaa ja samalla tehdä vastapalvelus Hapelle korvauksena tilojen käyttämisestä pyörien pesuun ja osallistumisesta aamiaistapahtumaan. Lisäksi ohjaamisen yhteydessä voimme myös kutsua nuoria mukaan esimerkiksi HePon katuajokoulutuksiin.

Ilmoittautumiset pyöränhuolto-opastajaksi Janne Nurmiselle (janne.nurminen at hepo.fi, puh. 044 353 4922) tai ruksaamalla sinulle sopivat ajankohdat Doodlessa: http://www.doodle.com/dw7fqgezspy5dbsn

5. HePo jätti muistutukset Viilarintien ja Vienankadun suunnitelmista

HePo jätti 8.5.2012 kaksi muistutusta Helsingin katusuunnitelmista. Toinen muistutus koski Viilarintien suunnitelmia, joita HePo kommentoi jo aiemmin huhtikuun alussa. Useat HePon esittämistä parannusehdotuksista päätyivät myös valmiiseen katusuunnitelmaehdotukseen, mutta parannuksista huolimatta HePo jätti suunnitelmasta vielä muistutuksen, jossa tarkennetaan kommenteissa esitettyjä liikenneympyröihin liittyviä suunnittelunäkökohtia.

Toinen muistutus koski Vartiokylään rakennettavan asuinalueen katusuunnitelmia, joihin sisältyvät myös pyöräliikenteen järjestelyt Kontulantien ja Vienankadun risteyksessä. Muistutuksessa kiinnitetään huomiota kyseisen risteyksen ongelmalliseen pyörätielinjaukseen.

Muistutukset ovat luettavissa HePon kotisivuilla Kannanotot ja lausunnot -osiossa:
Viilarintie
Vienankatu

6. Kilometrikisa alkoi 1.5.2012 – oletko jo mukana?

Pyöräilykilometrejä ryhdyttiin jälleen kartuttamaan leikkimielisessä Kilometrikisassa, jonka tarkoitus on innostaa ihmisiä pyöräilemään mahdollisimman suuri osa työ- ja muista arkimatkoistaan. Kisa käydään 1.5.-30.9. välisenä aikana ja mukaan hyväksytään kaikki kilpailuaikana poljetut kilometrit.

Kilometrikisan Tehosarjassa kisaavan HePon joukkueessa on tällä hetkellä 64 jäsentä ja kilometrejä on reilun viikon aikana kertynyt reilut 16000. Tule mukaan polkemaan HePo kisan voittoon! Mukaan HePon joukkueeseen voi ilmoittautua osoitteessa: http://www.kilometrikisa.fi/. Ilmoittautumiseen tarvitset osallistumiskoodin, joka on: hepo1273

7. Kaisa Lekasta Vuoden pyöräilijä 2012

Sarjakuvataiteilija Kaisa Leka on valittu Vuoden 2012 pyöräilijäksi. Perusteluna valinnalle ovat aktiivinen pyöräilyharrastus, pyöräilyn puolesta puhuminen ja kirjoittaminen sekä toimiminen inspiroivana esimerkkinä arkipyöräilyyn ja pyörämatkailuun.

Valintaansa Kaisa kommentoi näin: ”Olen todella innoissani siitä, että minut on valittu Vuoden pyöräilijäksi ja toivon, että voisin inspiroida mahdollisimman monia muitakin hyppäämään pyörän päälle niin arjessa kuin lomillakin. Minulla ei ole jaloissani pullistelevia pohjelihaksia vaan proteesit, mutta pyörämatkoilla tärkeintä ei olekaan lihasvoima vaan sinnikkyys.

Pyöräilykuntien verkoston Lehdistötiedote 7.5.2012.

8. Ajankohtaisia linkkejä

 • Yle Radio 1:n Välilevyjä-ohjelmasarja 7.5.2012: ”Polkupyörä – muka autoa parempi kulkuneuvo”.
  Jokakeväinen pyöräilysaarna ruotii pyöräilyviikon teemaa ”Polkupyörä – autoa parempi kulkuneuvo” ja kertoo, miten monin tavoin suomalainen liikennesuunnittelu tekee pyöräilyviikon teemasta mustaa huumoria.

Tagit:, , , , , , ,