Jäsentiedote 18/2012

Iloista vappua, Jäsenkortit lähetetään tällä viikolla, HePolle toimitila, Pyöräilyviikolla runsas tapahtumatarjonta, Kilometrikisa starttaa 1.5., Ajankohtaisia liikennesuunnitelmia ja linkkejä…

ILOISTA VAPPUA!

Kun leskenlehti ilmestyy
on siihen hyvä syy:

painotuore lehtinen
kertoo meille uutisen
ja otsikoi sen huolella:
OLLAAN KESÄN PUOLELLA!

– Kirsi Kunnas

HePo toivottaa kaikille jäsenilleen iloista vappua ja aurinkoisia toukokuun pyöräilykelejä! Muista myös vapunpäivän HePo-polkaisut 1.5.: ”Vapun ajo” retkivauhdilla Maunulan majalta klo 10.30 ja maantielenkki klo 18 Vantaankoskelta.

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 18/2012
*********************************************************************

 1. HePon jäsenkortit postitetaan tällä viikolla
 2. HePon käyttöön toimitilaa Kulmahuoneelta 1.5.2012 alkaen
 3. HePo tarjoaa aamupalaa työmatkapyöräilijöille Pyörällä töihin -päivänä 8.5.2012
 4. Suomen Liikenneliitolle uusi hallitus
 5. Kilometrikisa starttaa 1.5. – liity HePon joukkueeseen!
 6. HePo järjestää katuajokoulutuksia kesällä 2012
 7. Pyöräilyviikkoa vietetään 5.-13.5.2012
 8. Ajankohtaisia katu- ja liikennesuunnitteluasioita
 9. Ilmoittautuminen pääkaupunkiseudun kuntoajoihin käynnissä
 10. Seminaari 4.5.2012: Yhdenvertaisuus liikunnan harrastus- ja seuratoiminassa
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon jäsenkortit postitetaan tällä viikolla

HePon uudistuneet jäsenkortit vuodelle 2012 postitetaan tällä viikolla. Uudet jäsenkortit lähetetään jäsenistölle sähköpostitse. Sähköisen jäsenkortin voi tulostaa tai ladata puhelimeen. Sähköpostittomille jäsenille lähetetään jatkossakin paperinen jäsenkortti.

Kaikille vanhoille jäsenille on lähetetty maaliskuussa jäsenmaksulasku vuodelle 2012. Olethan muistanut hoitaa maksun? Voit tarvittaessa tarkistaa ja tilata jäsenmaksutietosi helposti tästä:
http://www.hepo.fi/index.php?sivu=jasenmaksutiedot.
Muista maksaessasi käyttää viitettä, jotta maksu kohdistuu juuri sinun jäsenyydellesi!

2. HePon käyttöön toimitilaa Kulmahuoneelta 1.5.2012 alkaen

HePon käyttöön on tarjottu osuutta Kalliossa sijaitsevasta yhteistoimisto Kulmahuoneesta. Hallitus tutustui tilaan 23.4. kokouksensa yhteydessä ja päätti hyväksyä tarjotun vuokrasopimuksen Kulmahuoneeseen.

Uusi tila sijaitsee osoitteessa Siltasaarenkatu 15. HePon ohella Kulmahuonetta käyttää kymmenisen muuta toimijaa mm. toimittajia ja suunnittelijoita. Tila on HePon käytössä 1.5. alkaen. Tila soveltuu esimerkiksi hallituksen kokousten pitämiseen, pienimuotoisten kokoontumisten ja tapahtumien järjestämiseen (esim. pyöräilyillat, uusien jäsenten illat) ja varastotilaksi. Tarkempia tietoja tilan yhteiskäytöstä seuraavassa jäsentiedotteessa.

3. HePo tarjoaa aamupalaa työmatkapyöräilijöille Pyörällä töihin -päivänä 8.5.2012

Pyörällä töihin -päivänä 8.5. järjestettävässä Aamupalaa työmatkapyöräilijöille -tapahtumassa avataan Sörnäisten rantatielle aamupalapiste kello 7:00. Aamupalapisteellä jaetaan sämpylöitä ja kahvi- ja teeannoksia ohi pyöräileville ainakin kello 9:00 saakka. Samalla tarkistetaan renkaiden ilmanpaineet ja tarvittaessa öljytään ketjut. Paikkana on Sörnäisten rantatien varsi Suvilahden sisäänajon kohdalla. Tapahtumasta on tarkoitus tiedottaa laajemmin myös tiedotusvälineille ja samalla kannustaa hyötyliikunnan harrastamiseen työmatkapyöräilyn muodossa.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Luontoliiton, ympäristöjärjestö Dodon ja kansalaisjärjestö Oranssin kanssa. Tapahtuman järjestämiseen on saatu tukea Helsingin liikuntalautakunnalta ja lisäksi siihen haetaan yrityssponsoreita.

Tapahtumajärjestelyihin mahtuu vielä mukaan aamuvirkkuja apulaisia mm. jakamaan aamupalaa ja pumppaamaan ilmaa pyöränrenkaisiin. Lisäksi mainoskylttejä aamiaisesta askarrellaan keskiviikkona 2.5. klo 17 Hapessa Sörnäisten rantatiellä. Jos olet halukas osallistumaan tapahtuman järjestämiseen 8.5. tai kylttitalkoisiin 2.5., ota yhteyttä Petteri Nisulaan (petteri.nisula at hepo.fi, puh. 044 550 1445).

4. Suomen Liikenneliitolle uusi hallitus

Suomen Liikenneliitto SuLi ry:n vuosikokous pidettiin 13.4.2012 Tampereella. Kokouksessa valittiin SuLille uusi hallitus vuodeksi 2012. HePon edustajana hallituksessa jatkaa Timo Hast. Uutena jäsenenä hallituksessa aloitti myös HePon varapuheenjohtaja Otso Kivekäs, joka valittiin samalla myös SuLin varapuheenjohtajaksi. Muut hallituksen varsinaiset jäsenet ovat Kirsikka Siik (pj.), Jan Wahlroos, Mika Pirhonen ja Juhani Tenhunen.

SuLi on valtakunnallinen kestävän liikenteen edunvalvontajärjestö, jonka tavoitteena on turvallinen, sujuva ja vähän ympäristöä rasittava liikennejärjestelmä ja sitä tukeva liikennepolitiikka ja -kulttuuri. HePo on SuLin jäsen. SuLin kotisivut: http://www.suli.org/fin/

5. Kilometrikisa starttaa 1.5. – liity HePon joukkueeseen!

Leikkimielinen Kilometrikisa on kaikille avoin ja maksuton kilpailu, jonka tarkoitus on innostaa ihmisiä pyöräilemään mahdollisimman suuren osa työ- ja muista arkimatkoistaan. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana 1.5.-30.9. poljetut kilometrit. Voit siis kirjata mukaan niin työmatkapyöräilyt, retket kuin lenkitkin! Kaikkien kisaan osallistuneiden kesken arvotaan joka kuukausi hienoja palkintoja, kuten mm. Merida-polkupyörä.

Kilometrikisaan osallistutaan joukkueittain ja HePolla on kisassa oma joukkue. Kuka tahansa hepolainen voi ilmoittautua mukaan HePon joukkueeseen osoitteessa: http://www.kilometrikisa.fi/. Ilmoittautumiseen tarvitset osallistumiskoodin, joka on: hepo1273

Kilometrikisa on osallistujilleen täysin maksuton ja sen järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry. ja Suomi Pyöräilee -kampanja.

6. HePo järjestää katuajokoulutuksia kesällä 2012

HePo aloittaa uutena toimintamuotona kesällä 2012 katuajokoulutuksen. Koulutus järjestetään touko-syyskuussa joka keskiviikko (ei heinäkuussa). Koulutukseen kuuluu lyhyt teoreettinen osuus Narinkkatorilla pyöräkeskuksen edustalla ja 30-45 minuuttia ajoa pienissä ryhmissä kantakaupungin rauhallisemmilla kaduilla.

Koulutus on suunnattu kaikille pyörällä ajamisen osaaville täysi-ikäisille takana oleviin kilometreihin katsomatta.

Ajorata on tutkimusten mukaan kaupungissa turvallisempi paikka pyöräillä kuin jalkakäytävät. Silti ajoradalla ajaminen koetaan vaarallisena. HePon katuajojen tarkoitus on, että osallistujat saavat omakohtaista kokemusta ja uskallusta ajaa kaduilla.

Katuajoja suunnitellaan keskiviikkona 2.5. klo 18 Kulmahuoneella osoitteessa Siltasaarenkatu 15 (Siltasaarenkadun ja Kolmannen linjan kulma). Kiinnostuneet tervetuloa mukaan. Lisää kouluttajia etsitään myös. Ilmoittautumiset Otsolle (otso.kivekas at hepo.fi).

7. Pyöräilyviikkoa vietetään 5.-13.5.2012

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään tänä vuonna 22. kertaa. Viikon teemana on ”Polkupyörä – autoa parempi kulkuneuvo!” Viikon aikana on tarjolla monenlaista pyöräilyaiheista ohjelmaa ja tapahtumia ympäri Suomen erityisesti Pyörällä töihin -päivänä tiistaina 8.5. sekä kansallisena pyöräilypäivänä lauantaina 12.5. Tässä joitain poimintoja Helsingin tapahtumista:

 • Kierrätystehtaan fillaripaja 5.-6.5. Kaapelitehtaalla. Helsingin Rengasmiehen ja Pro Pyöräpajan järjestämässä pajassa laitetaan pyörät kesäkuntoon. Lisätiedot:
  http://www.kierratystehdas.fi/ohjelma/tyopajat/
 • Aamupalatarjoilu työmatkapyöräilijöille 8.5. Sörnäisten rantatiellä Suvilahdessa klo 7-9. Lisätietoja tämän tiedotteen kohdassa 3.
 • Kriittinen pyöräretki 8.5. Lähtö Narinkkatorilta klo 18, kokoontuminen klo 17.30 alkaen. Pyörällä töihin -päivänä ajetaan erityisesti vilkkaita työmatkareittejä pitkin. Reitti kartalla: http://g.co/maps/9k8jx. Kriittiset pyöräretket Facebookissa: http://www.facebook.com/kriittinenpyoraretki
 • Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -paraati 11.5. HePo osallistuu paraatiin omalla paraatiosastollaan. Reitti kulkee Senaatintorilta Aleksanterinkatua Mannerheimintielle ja sieltä Pohjois-Esplanadia Unioninkadulle ja takaisin Senaatintorille. Paraati lähtee liikkeelle klo 16.30.
 • Tour de Lippakioski 12.5. Arabiasta Kaapelitehtaalle kulkevan pyöräreitin varrelta löytyy katutaidetta, fillarihuoltoa, pyöräkirppistä, dj- ja live-musiikkia sekä cycle in -elokuvateatteri. Tapahtuma alkaa klo 14.30 ja ohjelmaa riittää myöhään yöhön.
  Lisätiedot: http://www.yksivaihde.net/site/2012/04/26/tour-de-lippakioski-1252012/
 • Pyöräilyilta 12.5. klo 18-20 Uuden ylioppilastalon Kupolissa (Mannerheimintie 5 B, 7. krs). Pyöräilyillat ovat kaikille avoimia vapaamuotoisia keskustelutilaisuuksia, joissa käsitellään erilaisia pyöräilyn edistämiseen liittyviä aiheita.
 • Pohjois-Haagan liikenneryhmä esittäytyy 12.5. pyöräilyolosuhteiden kehittämisen merkeissä Pohjois-Haagan ostarilla klo 10-15.
  Lisätiedot: http://haaganliikenneryhma.blogspot.fi/2012/04/pohjois-haaga-viettaa-kansallista.html

Lisätietoa pyöräilyviikosta: http://www.poljin.fi/suomipyorailee

8. Ajankohtaisia katu- ja liikennesuunnitteluasioita

Maaliskuussa HePo kommentoi Vuosaareen Kallvikintielle suunnitellun liikenneympyrän luonnosta. Kommenttien seurauksena suunnitelma pantiin jäihin odottamaan tarkempaa selvitystä liikenneympyröiden suunnitteluperiaatteista. Kallvikintien suunnitelman on tarkoitus valmistua ja tulla nähtäville syksyllä 2012. Liikenneympyrän suunnitelmaluonnokseen ja HePon kommentteihin voi tutustua HePon kotisivuilla.

HePo kommentoi Viilarintien suunnitelmaluonnoksia maalis-huhtikuun vaihteessa. Suunnitelmat ovat nyt valmistuneet ja nähtävillä 8.5. asti HKR:n sivuilla. HePon kommenttien johdosta suunnitelmiin on tehty joitain muutoksia, esimerkiksi jalankulku ja pyöräily on eroteltu Viilarintien varrella. HePon kommentit ovat luettavissa HePon kotisivuilla.

Marja-Vantaan keskusta-alueen pääkatuverkon suunnitelmat olivat nähtävillä 12.4.-25.4. Alue rakentuu Kehäradan varteen Kivistön tulevan rautatieaseman ympäristöön. Suunnitelmat sisältävät useita liikenneympyräratkaisuita, joissa HePo katsoo jalankulun ja pyöräilijöiden turvallisuuden olevan kyseenalainen. HePo jätti suunnitelmista muistutuksen, jossa esitettiin mm. liittymäjärjestelyiden muuttamista. Muistutus sekä linkki katusuunnitelmiin löytyy HePon kotisivuilta.

Lauttasaarentielle suunnitellaan parhaillaan uusia pyöräliikenteen järjestelyitä. Liikennesuunnitelmasta on nähtävillä kaksi eri luonnosta 4.5. asti. Suunnittelija on toivonut HePon kommentoivan suunnitelmia. Kommentteja koostetaan HePon liikenne-listalla, ja mukaan pääsee myös lähettämällä sähköpostia Otsolle (otso.kivekas at hepo.fi). Liikennesuunnitelman vaihtoehtoihin voi tutustua Helsingin kaupungin sivuilla.

9. Ilmoittautuminen pääkaupunkiseudun kuntoajoihin käynnissä

Pääkaupunkiseudulla järjestettävien kuntoajotapahtumien määrä kohoaa tänä vuonna kolmeen, kun Tour de Helsinki saa seurakseen ensimmäistä kertaa järjestettävät Giro d’Espoon ja Vuelta Vantaan. Tapahtumista ensimmäisenä on vuorossa Giro d’Espoo, joka ajetaan 27.5. Keskikesällä 22.7. ajetaan Vuelta Vantaa ja alkusyksyllä 2.9. vuorossa on tuttuun tapaan Tour de Helsinki.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen:

Kuntoajojen reitteihin pääsee tutustumaan myös retkivauhdilla HePon lauantairetkillä, katso tarkemmat tiedot Fillarikalenterista: http://www.fillarikalenteri.fi/

10. Seminaari 4.5.2012: Yhdenvertaisuus liikunnan harrastus- ja seuratoiminassa

Onko eri vähemmistöihin kuuluvilla lapsilla, nuorilla ja aikuisilla tasavertaiset mahdollisuudet osallistua liikuntatoimintaan? Sisäasiainministeriön Yhdenvertaisuus Etusijalle -hanke järjestää yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä valtion liikuntaneuvoston kanssa miniseminaarin, jossa esitellään konkreettisia välineitä urheilu- ja nuorisojärjestöille yhdenvertaisten ja tasa-arvoisten vapaa-ajan mahdollisuuksien edistämiseksi sekä kuullaan urheilusektorin toimijoiden näkemyksiä syrjinnän ehkäisemisestä liikunnan kansalaistoiminnassa.

Seminaari pidetään perjantaina 4.5.2012 klo 9.30-12 Säätytalossa osoitteessa Snellmaninkatu 9-11, sali 23. Seminaarin ohjelma:

9.30 – 10.00 Kahvitarjoilu
10.00 – 10.15 Avaus, Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki
10.15 – 10.45 Yhteiset kentät? Puheita ja tekoja vähemmistöihin kuuluvien nuorten yhdenvertaisen liikunnan ja urheilun edistämiseksi, tutkija Pekka Junkala
10.45 – 11.10 Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä liikunnan ja urheilun parissa, tutkija Marja Kokkonen
11.10 – 11.30 Kop kop – pääseekö sisään? Yhdenvertaisen järjestötoiminnan opas urheilu- ja nuorisojärjestöille, yhdenvertaisuussuunnittelija Riika Hagman, Alliassi ry
11.30 – 12.00 Keskustelua

Ilmoittautuminen seminaariin umpeutuu 30.4. Kysy mahdollisuutta jälki-ilmoittautumiseen Katriina Nousiaiselta (katriina.nousiainen at intermin.fi, puh. 071 878 8290). Ilmoittautumislomake: http://www.yhdenvertaisuus.fi/ilmoittautumiset

11. Ajankohtaisia linkkejä

 • Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus 2010-2011 on valmistunut ja tutkimusraportti julkaistu maaliskuussa 2012. Tutkimustulosten mukaan jalankulun ja pyöräilyn kulkutapaosuudet ovat laskeneet. http://www.hlt.fi/
 • European Greenways Association (EGWA) -järjestön maaliskuun tiedotteessa (englanniksi, pdf, 460 kt) aiheina mm. Ranskan ensimmäinen kansallinen pyöräilykokous ja Irlannin The Great Southern Trail -projekti.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,