Jäsentiedote 50/2011

Syyskokouksen satoa, Jäsenkysely sähköisestä jäsenkortista, Talvikauden retket ja lenkit, Luento pyörämatkalle valmistautumisesta, Kyselytutkimusten tuloksia…

HYVÄÄ JOULUA!

”Tumma taivas jouluyönä,
tähdet tuikkii valovyönä.
Ilmassa on ripaus taikaa.
Rauhallista joulunaikaa!”

HePo toivottaa kaikille jäsenilleen oikein tunnelmallista joulua!

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 50/2011
*********************************************************************

 1. HePon syyskokouksen satoa
 2. Jäsenkysely sähköisen jäsenkortin hankkimisesta HePolle
 3. HePo-tietäjät 2011 palkittiin
 4. HePon talvikauden pyöräretket ja kuntolenkit
 5. Työväenopistossa luento pyörävaellukselle valmistautumisesta
 6. Yli puolet helsinkiläisistä kannattaa pyöräilyn edistämistoimia
 7. Suomalaisten tyytyväisyys liikennejärjestelmään selvitetty
 8. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon syyskokouksen satoa

Yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous pidettiin viime perjantaina 9.12. Sanomatalossa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat ja luottamushenkilöiden palkkioperusteet.

Hallituksen kokoonpano pysyi samana, kun erovuorossa olleet hallituksen jäsenet Risto Mäentie ja Pekka Sirkiä valittiin myös jatkokaudelle.

Kokouksessa vahvistettiin myös toimintasuunnitelma ja tulo- ja menoarvio vuodelle 2012. Molemmat dokumentit ovat luettavissa HePon kotisivujen jäsenosiossa. Jäsenmaksun (15 eur) ja kannatusmaksun (50 eur) suuruus seuraavalle vuodelle vahvistettiin, eikä niihin tullut muutoksia.

Kokouksen asialistalla oli myös luottamushenkilöiden palkkioperusteet. Pohjaesityksestä poiketen kokous päätti nostaa puheenjohtajan palkkiota ensi vuodelle 200 euroon/kk (aiemmin 150 e/kk). Muille hallituksen jäsenille maksetaan kokouspalkkioita kuluvan vuoden tapaan 30 eur/kokous. Kaikki palkkiot ovat veronalaista tuloa.

2. Jäsenkysely sähköisen jäsenkortin hankkimisesta HePolle

Syyskokouksen jälkeen keskusteltiin vapaamuotoisesti sähköisen jäsenkortin hankkimisesta HePolle. Keskustelun pohjalta laadittiin kysely, jonka tarkoituksena on kartoittaa jäsenistön mielipiteitä jäsenkortin uudistamisesta ja kortin tarpeellisuudesta. Jäsenkyselyyn vastaaminen vie vain muutaman minuutin. Jäsenkyselyyn pääsee tästä: http://www.hepo.fi/kyselyt/jasenkortti/

Jäsenkyselyn tulokset julkistetaan tammikuun lopussa. Vastaa ja vaikuta siihen millainen jäsenkortti HePolla jatkossa on!

3. HePo-tietäjät 2011 palkittiin

Syyskokouksen jälkeen jaettiin myös 30-vuotisjuhlissa pidetyn HePo-tietäjä 2011 -tietokilpailun palkinnot. Parhaimpina tietäjinä palkittiin Janne Helin, Leena Kontunen, Martti Vakkari ja Satu Leppänen, jotka kaikki saivat HePon uuden ajopaidan. Onnittelut voittajille!

4. HePon talvikauden pyöräretket ja kuntolenkit

Vaikka lumesta ei vielä ole tietoakaan, on talven retki- ja lenkkikausi täydessä käynnissä. Lähdöt Maunulan majalta.

Pyöräretket

Sunnuntaisin kello 11 Maunulan majalta

 • Sunnuntaina 18.12.2011 vielä pyöräretkeillään, mutta 25.12.2011 ja 1.1.2012 pidetään taukoa (Maunulan majakaan ei ole auki). Joulutauon jälkeen pyöräretket jatkuvat taas 6.1.2011.
 • Matka 30-60 km, keskivauhti alle 18 km/h.
 • Retkikohde sovitaan yleensä vasta retkipäivänä Maunulan majalla, säätila huomioiden.
 • Retken aikana pidetään juomataukoja, sekä kahvitauko.
 • Ajokalustoksi sopii mikä tahansa pyörä maantiepyörää lukuun ottamatta.
 • Retki ajetaan osallistujien omalla vastuulla.

Tervetuloa mukaan!

Huom: Pyöräilijöitä ja muita ulkoilijoita kokoontuu Maunulan majalla sunnuntaisin jo kello 10 alkaen, kahvittelun ja jutustelun merkeissä. Pyöräretkelle lähdetään noin kello 11 mikäli osallistujia on.

HePon retkiin liittyvää keskustelua käydään Fillarifoorumin HePon retket -viestiketjussa.

Ylimääräisenä retkenä järjestetään lisäksi maanantaina 26.12.2011 Tapaninpäivän ajelu, kello 11 Maunulan majalta. Retkitiedot samat kuin yllä, mutta huomioi, että koska Maja on tuolloin kiinni, paikalle ei kannata tulla liian aikaisin.

Kuntolenkit

HePon kalenterista löytyvä lauantaisin Maunulan majalta klo 10.30 starttaava talvikauden kuntolenkki on merkitty ajettavaksi vielä huomiseen saakka. Jatkossa viikonlopun lenkkitilannetta kannattaa seurailla kalenterista ja Fillarifoorumin HePon yhteislenkit -viestiketjusta.

Lisätietoa retkistä ja lenkeistä HePon kalenterista.

5. Työväenopistossa luento pyörävaellukselle valmistautumisesta

Retkipyöräilijä Kari Mattila luennoi pitkälle pyörämatkalle valmistautumisesta Helsingin työväenopistossa torstaina 12.1.2012 Luennolla käydään läpi pyörän ja varusteiden valinta, reitin ja retken
suunnittelu sekä kerrotaan kokemuksia reiteistä Euroopan maissa.

Luento pidetään Kannelmäessä osoitteessa Klaneettitie 5 (Kanneltalo) torstaina 12.1. klo 19.00-20.30. Luento on kaikille avoin ja maksuton.

6. Yli puolet helsinkiläisistä kannattaa pyöräilyn edistämistoimia

Helsingin kaupungin tietokeskus selvitti vuoden 2011 aikana helsinkiläisten ympäristöasenteita ja ympäristökäyttäytymistä. Kyselytutkimuksessa tiedusteltiin myös suhtautumista suunnitteilla oleviin pyöräilyn edistämiskeinoihin. Tutkimustulosten mukaan vähintään puolet vastaajista kannatti kaikkia kyselyssä mainittuja pyöräilyn edistämistoimia. Eniten kannatusta saivat pyörätie- ja pyöräkaistaverkoston laajentaminen, turvallisten pysäköintipaikkojen lisärakentaminen sekä pyöräilyn ja jalankulun entistä selkeämpi erottelu. Näitä toimia kannatti noin 80 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksessa tiedusteltiin myös Helsingin kaupungin onnistumista ympäristöön liittyvien tehtävien hoitamisessa sekä keinoja moottoriajoneuvoliikenteen haittojen vähentämiseksi. Kolme neljästä vastaajasta oli sitä mieltä, että Helsinki on hoitanut pyöräilyn järjestelyt huonosti tai kohtalaisesti. Vain neljännes katsoi, että pyöräilyjärjestelyt on hoidettu hyvin. Noin 80 prosenttia vastaajista puolestaan katsoi, että moottoriajoneuvoliikenteen haittoja tulisi vähentää pyöräilyverkostoa kehittämällä.

Tutustu tutkimustuloksiin tästä (pdf, 630 kt).

7. Suomalaisten tyytyväisyys liikennejärjestelmään selvitetty

Suomalaisten tyytyväisyyttä liikennejärjestelmään ja matkaketjuihin mitanneen valtakunnallisen kyselytutkimuksen tulokset on julkaistu. Syksyllä 2011 tehdyssä Liikenneviraston ja HSL:n tilaamassa tutkimuksessa selvitettiin ihmisten tyytyväisyyttä muiden kulkutapojen ohella myös pyöräilyn olosuhteisiin.

Pyöräilyolosuhteille annettiin yleisarvosana 3,3 (asteikolla 1-5). Tyytymättömimpiä oltiin pyöräreittien talvikunnossapitoon. Polkupyöräilyn liikenneturvallisuus sai huonomman arvosanan kuin mikään muu kulkutapa. Tyytyväisimpiä oltiin reittien jatkuvuuteen ja yhdistävyyteen, muuhun turvallisuudentunteeseen ja pyöräliikenteen sujuvuuteen. Tyytymättömimpiä pyöräilyn olosuhteisiin oltiin pääkaupunkiseudun ulkopuolisella Uudellamaalla ja pienillä kaupunkiseuduilla. Pääkaupunkiseudun pyöräilyoloihin oltiin aavistuksen tyytyväisempiä muuhun maahan verrattuna.

Tutustu tutkimuksen loppuraporttiin tästä (pdf, 2,2 Mt)

8. Ajankohtaisia linkkejä

 • European Greenways Association (EGWA) -järjestön tiedotteessa 11/2011 aiheina mm. European Greenways Awards -palkitut, Euroopan laajuinen reittiopas Naviki kehitteillä, Sustrans kannustaa liikkumaan kestävillä kulkutavoilla Isossa-Britanniassa (englanniksi, pdf, 670 kt).
 • Vartti 15.12.2011: ”Rautatieaseman pyörätelineille tulee lähtö
  Osa Helsingin päärautatieaseman pyöräparkeista poistetaan talven ajaksi, jotta alueen talvikunnossapito olisi helpompaa. Vartin uutisesta jää kuitenkin sellainen kuva, että kaikki pyörätelineet poistettaisiin. Näin ei kuitenkaan ole. HePon varapuheenjohtaja Otso Kivekäs selvitteli asiaa, lisätietoa aiheesta löytyy hänen blogistaan.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , ,