Jäsentiedote 40/2011

Muista turvaväli pysäköityyn autoon, HePo saa pian 1000. jäsenensä, Kilometrikisa päättyi, Kriittinen pyöräretki Kalliossa, HePon 30-vuotissynttärit, Jäsenetuja…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 40/2011
*********************************************************************

 1. Muista turvaväli pysäköityyn autoon
 2. HePo saa pian 1000. jäsenensä – arvonnassa 150 euron lahjakortti!
 3. Hepolaiset polkivat seitsemänneksi Kilometrikisassa
 4. Kriittinen pyöräretki 11.10.2011 vaatii Hämeentielle pyöräkaistoja
 5. Retkikauden päättäjäiset 16.10.2011
 6. HePon hiekkatielenkit alkavat ensi viikolla
 7. Ennakkokutsu: 30-vuotias HePo viettää synttäreitään 19.11.2011
 8. Synttäreiden suunnittelutapaaminen 20.10.2011
 9. Jäsenetu Kivenlahden Pyörähuollosta: Polkupyörän kuntohuolto ja talvisäilytys
 10. Keskustan työmaajärjestelyitä valvotaan tehostetusti ensi viikolla
 11. LVM pyytää kommentteja liikennepoliittiseen selontekoon
 12. Pyöräilijän kunto-opasta vielä muutama kappale jäljellä
 13. Kirjauutuus: Parhaat eurooppalaiset käytännöt pyöräilyn ja kävelyn edistämisessä
 14. Pyöräily osana energiatehokasta Helsinkiä
 15. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Muista turvaväli pysäköityyn autoon

Maunulassa tapahtui keskiviikkoaamuna 28.9. erittäin ikävä liikenneonnettomuus, joka vaati nuoren miespyöräilijän hengen.

Pyöräilijä oli ajamassa aikaisin aamulla Suursuontietä pitkin, kun samaan aikaan kadun varteen pysäköidystä autosta nousemassa ollut henkilö avasi autonsa oven. Takaa tullut pyöräilijä ei enää ehtinyt väistää, vaan törmäsi avonaiseen auton oveen. Törmäyksen johdosta pyöräilijä kaatui samaan aikaan ohi kulkeneen bussin eteen ja jäi sen alle. Pyöräilijää ei ehditty kuljettaa sairaalaan, vaan hän kuoli elvytysyrityksistä huolimatta tapahtumapaikalle.

Onnettomuudessa menehtyneen pyöräilijän muistoksi järjestettiin samana iltana polkupyöräkulkue. Kulkueeseen osallistuneet pyöräilijät jättivät turmapaikalle valkoiseksi maalatun ”aavepyörän”.

Poliisi ja onnettomuustutkintalautakunta tutkivat onnettomuuteen johtaneita syitä. Selvää on, että tapahtumat olivat usean epäonnisen sattuman summa. HePo muistuttaa kuitenkin pyöräilijöitä siitä, että oman ajolinjan ja pysäköidyn auton väliin on aina syytä jättää riittävä turvaväli. Vaikka autosta poistuvalla henkilöllä onkin velvollisuus varovaisuuteen, saattaa oven avata myös esimerkiksi lapsi, joka ei ymmärrä aiheuttamaansa vaaratilannetta.

HePo toivoo myös, että autoilijat ja erityisesti raskaiden ajoneuvojen ja raitiovaunun kuljettajat jättäisivät riittävän turvavälin ajaessaan pyöräilijän takana ja lähtiessään ohittamaan pyöräilijää. HePo esittää osanottonsa uhrin omaisille ja lähipiirille. Onnettomuudesta uutisoi mm. Ylen Uutiset.

2. HePo saa pian 1000. jäsenensä – arvonnassa 150 euron lahjakortti!

HePon jäsenmäärä on jatkanut voimakasta kasvuaan. Tänä vuonna on vastaanotettu jo ennätykselliset 214 uutta jäsenhakemusta ja yhteensä meitä on jo yli 900 hepolaista. Koska tuhannen jäsenen raja on
lähestymässä, arvotaan kaikkien 6.10.2011 jälkeen liittyneiden uusien jäsenten kesken 150 euron pyöräilyliikelahjakortti siinä vaiheessa, kun HePo saa 1000. jäsenensä.

Nyt on siis hyvä hetki innostaa kaverit, naapurit ja sukulaiset liittymään HePoon. HePon jäsen saa mm. sähköiset jäsentiedotteemme, Polkija-lehden kotiin kannettuna, alennusta monilta yhteistyökumppaneiltamme sekä mahdollisuuden osallistua järjestämillemme pyöränhuolto- ym. kursseille ja jäsentilaisuuksiin. Lisäksi HePon jäsen voi hankkia kauttamme edullisen urheiluvakuutuksen.

3. Hepolaiset polkivat seitsemänneksi Kilometrikisassa

Leikkimielinen Kilometrikisa on kaikille avoin ja maksuton kilpailu, jonka tarkoitus on innostaa ihmisiä työmatkapyöräilyyn ja muuhun arkipyöräilyyn. Kilometrikisa käynnistyi toukokuussa ja päättyi viime perjantaina 30.9.

Kilometrikisassa oli kolme sarjaa erityyppisille joukkueille. Piensarjassa eniten kilometrejä kerrytti utajärveläinen Utajärven Harmaat Pantterit, suursarjassa voiton vei Tellabsin joukkue Espoosta ja tehosarjassa pisimmälle polkivat Idän Polkijat Imatralta.

HePon 87-jäseninen joukkue sijoittui tehosarjan seitsemänneksi tuloksella 2416 km/hlö. Yhteensä hepolaiset polkivat hieman yli 210 000 kilometriä eli yli viisi kertaa maapallon ympäri. Jos sama matka olisi taitettu autolla, olisi polttoainetta kulunut lähes 15 000 litraa ja hiilidioksidipäästöt olisivat olleet vajaat 37 tonnia.

Koko kisassa poljettiin yhteensä noin 19 000 osallistujan voimin runsaat 17 miljoonaa kilometriä. Matka vastaa yli 22 edestakaista matkaa Maasta Kuuhun ja takaisin.

Lisätietoa Kilometrikisasta: http://www.kilometrikisa.fi

4. Kriittinen pyöräretki 11.10.2011 vaatii Hämeentielle pyöräkaistoja

Lokakuun Kriittinen pyöräretki suuntaa Kallioon tiistaina 11.10. Pyöräretken tarkoituksena on nostaa esille erityisesti Hämeentien pyöräilyolot ja vilkkaan läpikulkuliikenteen aiheuttamat ongelmat.

Kallion, Alppilan ja Vallilan kotitalouksista 70-80 % ei omista autoa ja päivittäin autolla ajaa vain yksi kymmenestä. Silti Kallion pääkatu Hämeentie on varattu henkilöautoilijoiden läpikulkuliikenteelle, mikä laskee alueen asumisviihtyvyyttä. Pyöräliikenteelle ei ole nykyisellään varattu vilkkaan liikenteen keskeltä lainkaan omaa tilaa.

Näin ei tarvitsisi olla. Kriittinen pyöräretki vaatii pyöräkaistoja Hämeentielle heti. Pidemmän aikavälin tavoite on ohjata autoliikenne Sörnäisten rantatielle kiertämään Kallio ja vapauttaa Hämeentie paikalliselle elämälle, terasseille ja ihmisille.

Tule mukaan pyöräilemään Helsinki ja Kallio hauskemmaksi! Ennen Kriittistä pyöräretkeä tiistaina 11.10. klo 17.00-17.45 järjestetään keskustelutilaisuus Hämeentiestä ja pyöräilystä info- ja näyttelytila Laiturissa (Narinkka 2, vanha linja-autoaseman rakennus). Pyöräretki starttaa keskustelutilaisuuden jälkeen Lasipalatsin aukiolta tasan klo 18.

Pyöräretki päättyy Ympyrätalon luokse noin klo 18.45. Retken jälkeen mahdollisuus siirtyä jatkoille Ravintola Sävelen parvelle (Hämeentie 2).

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin Polkupyöräilijät, Helsingin Maan ystävät ja Kallio-liike.
Kulkueen reitti kartalla.
Tapahtuma Facebookissa.

5. Retkikauden päättäjäiset 16.10.2011

HePon retkikauden päättäjäisiä vietetään Maunulan majalla sunnuntaina 16.10. Noin 30-40 kilometrin leppoisavauhtiselle pyöräretkelle lähdetään kello 10.30. Retken yhteydessä HePo tarjoaa osallistujille pullakahvit. Tervetuloa mukaan! Retken tiedot Fillarikalenterissa.

Vaikka kesän retkikausi päättyykin, myös talvella pyöräillään. Talvikaudella pyöräilijöitä kokoontuu sunnuntaisin 23.10. alkaen Maunulan majan kahvioon jo kello 10 alkaen kahvittelemaan ja jutustelemaan. Pyöräretkelle lähdetään noin kello 11 sää ja lumitilanne huomioiden.

6. HePon hiekkatielenkit alkavat ensi viikolla

HePon loppusyksyn kuntolenkit hiekkateillä ajetaan lauantaisin 15.10.-17.12.2011. Lenkit lähtevät Maunulan majalta kello 10:30 ja kestävät noin 3-4 tuntia. Lenkeillä ajetaan vaihtelevasti pääkaupunkiseudun ja lähikuntien pikkuteitä.

Hiekkatielenkki korvaa alkaessaan Maunulan majan lauantaisen maantielenkin, joka siis ajetaan tänä syksynä viimeisen kerran 8.10. Muina viikonpäivinä ajettavat maantielenkit jatkuvat normaalisti 23.10. asti.

Yksityiskohtaisemmat tiedot Fillarikalenterissa: http://www.fillarikalenteri.fi/

7. Ennakkokutsu: 30-vuotias HePo viettää synttäreitään 19.11.2011

Tervetuloa juhlistamaan HePon 30-vuotissynttärijuhlia lauantaina 19.11. klo 17 alkaen. Juhlat vietetään osoitteessa Sörnäisten rantatie 33 C. Illalliskortti 15 euroa.

Ilmoittaudu synttäreille 1.11. mennessä osoitteeseen ilmoittautumiset at hepo.fi. Ilmoittautumisviestissä on hyvä mainita mahdollisista erityisruokavalioista ja ruoka-allergioista. Lisätietoja ilmoittautumisista Petteri Nisulalta
(puh. 044-5501445).

Merkitse synttäreiden ajankohta jo nyt kalenteriisi. Lisää synttäri-infoa luvassa vielä seuraavissa jäsentiedotteissa ja HePon nettisivuilla.

8. Synttäreiden suunnittelutapaaminen 20.10.2011

Halukkaat voivat tulla mukaan suunnittelemaan syntymäpäivän ohjelmaa ja muuta tarjontaa ”synttärityöryhmään”. Seuraava suunnittelutapaaminen pidetään torstaina 20.10. klo 17 alkaen nuorten toimintakeskus Hapessa osoitteessa Sörnäisten rantatie 31. Lisätietoja Laura Ahokkaalta (laura.ahokas at hepo.fi tai puh. 050-3293586).

9. Jäsenetu Kivenlahden Pyörähuollosta: Polkupyörän kuntohuolto ja talvisäilytys

Kivenlahden Pyörähuolto tarjoaa hepolaisille Polkupyörän kuntohuolto ja talvisäilytys -palvelupakettia alennettuun hintaan 90 euroa (norm. 115 e).

Vältä kevään huoltojonot ja jätä pyöräsi säilytykseen ja huoltoon ajokautesi päätyttyä. Saat pyöräsi huollettuna ja ajovalmiina heti ajokauden alkaessa keväällä. Kaikki pyörät säilytetään lämpimissä tuuletetuissa sisätiloissa. Pyöriä otetaan vastaan niin kauan kuin tilaa riittää lokakuun loppuun saakka. Pyörän voit noutaa maaliskuun 2012 aikana.

Säilytyspaikkoja on rajoitettu määrä. Voit halutessasi varmistaa talvisäilytyspakettisi ostamalla sen etukäteen verkkokaupassa. Tulosta itsellesi kuitti ja tuo pyöräsi milloin haluat lokakuun loppuun mennessä.

Tarkemmat tiedot palvelupaketin sisällöstä ja tilaukset: [vanhentunut linkki poistettu]

Jos ostat tuotteen verkkokaupassa, saadaksesi alennuksen käytä koodia: ”heposäilytys2011”. Voit maksaa palvelupaketin myös liikkeessä, jolloin saat alennuksen näyttämällä HePon jäsenkorttia.

Kivenlahden Pyörähuollon henkilökunnan tavoitat puhelimella arkisin kello 10-18 numerosta 09-412 9020.

10. Keskustan työmaajärjestelyitä valvotaan tehostetusti ensi viikolla

Tällä ja ensi viikolla kaikkien Helsingin keskustan alueella liikkuvien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota työmaajärjestelyihin, sillä Rakennusvirasto valvoo tehostetusti keskustan rakennustyömaita 10.–14.10.2011.

Tehoiskun tarkoituksena on varmistaa, että työmailla otetaan huomioon kaupunkilaisten turvallisuus ja että työmaat aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa asukkaille ja ohikulkijoille. Valvojat kiinnittävät erityistä huomiota jalankulun ja pyöräliikenteen sujuvuuteen sekä kaivantojen suojaukseen. Mikäli huomauttamista löytyy, urakoitsijalle voidaan määrätä laiminlyöntimaksu.

Jos havaitset puutteita työmaajärjestelyissä, ilmoita havaintosi Rakennusvirastolle (rakennusvirasto at hel.fi). Aiheesta voi keskustella myös Kaupunkifillari-blogissa.

Tarkempia tietoja tehovalvonnasta Rakennusviraston sivuilla.

11. LVM pyytää kommentteja liikennepoliittiseen selontekoon

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää kommentteja liikennepoliittisen selonteon valmisteluun. Yhtenä kommenttipyyntönä kysymys pyöräilyn lisäämisen keinoista. Keskusteluun voi osallistua 14.10. asti osoitteessa [vanhentunut linkki poistettu]

12. Pyöräilijän kunto-opasta vielä muutama kappale jäljellä

HePo otti alkukesästä myyntiin erän Ilkka Järvimäen maaliskuussa 2011 julkaistua Pyöräilijän kunto-opasta (Otava). Kirja sisältää mm. harjoitusohjelmia, neuvoja varusteiden hankkimiseen ja huoltoon sekä vinkkejä pyöräilytaitojen ja kunnon kehittämiseen.

Uutuuskirjan hinta on HePon jäsenille vain 20 euroa. Kirjaa on jäljellä vielä muutama kappale. Lisätietoja ja tilaukset: pekka.sirkia at hepo.fi

Lisätietoja kirjasta.

13. Kirjauutuus: Parhaat eurooppalaiset käytännöt pyöräilyn ja kävelyn edistämisessä

16.9.2011 Helsingissä järjestetyn Jalka rattaalla -seminaarin yhteydessä julkaistiin tärkeä ja ansiokas kirja ”Parhaat eurooppalaiset käytännöt pyöräilyn ja kävelyn edistämisessä”. Kyseessä on Tampereen teknillisen yliopiston Pykälä-tutkimusprojektin julkaisu, jossa esitellään kattavasti pyöräilyratkaisuja mm. Kööpenhaminasta, Odensesta, Gröningenista, Houtenista, Gentista, Genevesta ja Tukholmasta.

Kirjan voi tilata Juvenes-verkkokaupasta.

14. Pyöräily osana energiatehokasta Helsinkiä

Ensi viikolla vietetään energiansäästöviikkoa. Viikon ohjelmaan kuuluu Energiatehokas Helsinki -päivä, jota vietetään torstaina 13.10. Laiturissa (Narinkka 2, vanha linja-autoaseman rakennus). Päivän aikana esitellään www.energiatehokashelsinki.fi -sivustolla viime kesäkuussa kerättyjä kaupunkilaisten kehitysideoita Helsingin energiatehokkuuden edistämiseen. Keinovalikoimaan kuuluu oleellisena osana myös pyöräilyn lisääminen. Lisäksi paneelikeskustelussa pohditaan kestävän elämäntavan haasteita sekä mahdollisuuksia Helsingissä.

Tilaisuuden tarkka ohjelma ja ilmoittautumisohjeet.

15. Ajankohtaisia linkkejä

 • 16.9.2011 pidetyn Jalka rattaalla -seminaarin esitykset Liikenteen tutkimuskeskus Vernen sivuilla.
 • HS.fi 28.9.2011: ”Vaara vaanii katveessa
  Juttu pyöräliikenteen turvallisuudesta ja vaaranpaikoista Helsingissä.
 • Tourism-Review -matkailulehden lokakuun numero: Getting Fit! Cycle Tours on the Rise. Pyörämatkailuaiheisissa artikkeleissa pyöräillään Lontoossa, Ranskan maaseudulla, Islannissa ja Kiinassa.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , ,