Jäsentiedote 22/2011

Pyöräilijän kunto-opas, Tulevia pyöräretkiä, Muistutus Leppävaaran suunnitelmista, Hepolaisia kuntotapahtumiin, Vastaa HKR:n kyselyyn, Ilmastoinfon pyöräilyilta, Kalasataman suunnitelmia, Vuokatti MTB…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 22/2011
*********************************************************************

 1. Pyöräilijän kunto-opas myynnissä
 2. Ilmoittaudu Viron retkelle 5.6.2011 mennessä
 3. HePo jätti muistutuksen Leppävaaran katusuunnitelmista
 4. Kriittinen pyöräretki 14.6.2011
 5. Hepolaisia Tour de Mäntyharju -kuntotapahtumaan 2.7.2011
 6. HePon Tour de Helsinki -joukkueiden kokoaminen alkanut
 7. Osallistu HKR:n asukaskyselyyn
 8. 7.6.2011: Ilmastoinfon pyöräilyilta – politiikkaa vai polkemista?
 9. Keskustelutilaisuus Kalasataman keskuksen suunnitelmista 7.6.2011
 10. Perhepyörät kokoontuvat taas sunnuntairetkelle
 11. Vuokatti MTB -maastopyöräilytapahtuma 27.8.2011
 12. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Pyöräilijän kunto-opas myynnissä

HePo on ottanut myyntiin erän Ilkka Järvimäen maaliskuussa julkaistua Pyöräilijän kunto-opasta (Otava). Kirja sisältää mm. harjoitusohjelmia, neuvoja varusteiden hankkimiseen ja huoltoon sekä vinkkejä pyöräilytaitojen ja kunnon kehittämiseen.

Uutuuskirjan hinta on HePon jäsenille vain 20 euroa. Lisätietoja ja ennakkotilaukset: pekka.sirkia at hepo.fi

Lisätietoja kirjasta

2. Ilmoittaudu Viron retkelle 5.6.2011 mennessä

Kesän 2011 Viron retkelle on vielä muutamia paikkoja jäljellä. Kyseessä on jo 11. pidempi pyöräretki Viroon. Tänä vuonna edessä on kattava Pohjois-/Itä-Viron kierros: upea Palmsen kartano, Käsmun niemi, Sagadin ja Vihulan kartanot, Rakveren linna ja härkä, Vooren pikkukaupunki ja vanhauskoisten kylät Peipsin rannalla, Tartto ja Tammemäen hieno uusi hotelli Pedja-joen rannalla. Viimeinen ilta vietetään viihtyisässä, perivirolaisessa Raplan Nomme-körtsissä tanssahtelun pyörteessä. Melkein kaikissa majapaikoissa on sauna- ja uintimahdollisuus.

Jos haluat mukaan Viron retkelle, toimi ripeästi ja ilmoittaudu 5.6.2011 mennessä Ilpo Tiihoselle (ilpo.tiihonen at mbnet.fi). Ilmoittautuessa 100 € varausmaksu tilille: [tilinumero poistettu] Ilpo Tiihonen.

 • Retken ajankohta: su 3.7. – su 10.7.2011
 • Pyöräilykilometrit: 650 km
 • Alustava hinta: 400 € (sis. yöpymiset, aamiaiset, illalliset, saunat, lauttamatkat Hki-Tallinna-Hki)

Lisätietoja retkestä voi kysellä Ilpolta (ilpo.tiihonen at mbnet.fi) tai Mikolta (mikko.oranen at welho.com).

Retken tiedot matkasuunnitelmineen osoitteessa: [vanhentunut linkki poistettu]

3. HePo jätti muistutuksen Leppävaaran katusuunnitelmista

Espoossa oli 16.5.-30.5.2011 nähtävillä Leppävaaran katusuunnitelmia, jotka koskivat pääasiassa Alberganesplanadin ja Alberganpromenadin muutoksia. Molemmat näistä kaduista ovat tärkeitä pyörä- ja jalankulkuliikenteen reittejä, joilla pyöräilijöille tulisi olla jalankulkijoista erotellut omat väylät. Suunnitelmissa vilkasta pyörä- ja jalankulkuliikennettä ei kuitenkaan oltu riittävästi huomioitu, vaan pyöräreittien nykyinen heikko laatutaso pysyy suunnitelmien mukaan ennallaan ja joiltain osin jopa heikkenee.

Etelä-Leppävaaraa on rakennettu jo vuosia, mutta laadukkaita pyöräliikenteen ratkaisuja ei alueella juuri ole toteutettu. Pyöräilyolot ovat pikemminkin heikentyneet mm. Kehä I:n remontin yhteydessä, kun sujuva Leppävaaran ohittava pyöräily-yhteys poistettiin kehätien itäpuolelta. Alberganesplanadin ja Alberganpromenadin muutostöiden yhteydessä tilannetta voitaisiin ainakin pieneltä osin parantaa. HePo jättikin suunnitelmista Espoon kaupungille muistutuksen, jossa esitettiin parannuksia erityisesti pyöräilyn sujuvuuteen.

Koko muistutus on luettavissa (pdf, 42 kt). Suunnitelmiin voi tutustua Espoon kaupungin sivuilla.

4. Kriittinen pyöräretki 14.6.2011

Uudistuneet kriittiset pyöräretket jatkuvat. Seuraava retki järjestetään tiistaina 14.6.2011. Kulkuetta varten kokoonnutaan Lasipalatsin aukiolle klo 17.30 alkaen, ja liikkeelle lähdetään tasan kello 18.00. Retki ajetaan turvallisesti poliisisaattueessa rauhalliseen tahtiin, joten kaikki pysyvät kulkueen mukana.

Vuoden ensimmäinen kriittinen pyöräretki järjestettiin 10.5.2011. Tuolloin yli 250 pyöräilijää kokoontui kokemaan, millaista on ajaa kaupungissa, jossa pyörille on tilaa. Lähde mukaan tekemään kesäkuun kulkueesta vieläkin isompi. Osoitetaan, että pyöräilijät ovat merkittävä osa liikennettä, joka tulee ottaa huomioon kaupunkisuunnittelussa. Pyöräilijöillä on oikeus hyvin suunniteltuihin ja laadukkaisiin pyöräreitteihin. Näytetään, että pyörä on planeetan paras kulkuneuvo ja kätevä tapa liikkua kaupungilla!

Kriittinen pyöräretki kulkee niillä Helsingin katuosuuksilla, joilla pyöräliikenne on jätetty autoliikenteen varjoon. Kesäkuun retki ajetaan reittiä Lasipalatsi – Kaisaniemi – Hakaniemi – Kurvi – Helsinginkatu – Mannerheimintie – Meilahti. Retki päättyy Sibeliuksenpuistoon, missä jatkamme illanviettoa piknikin ja pyöräilyaiheisen jutustelun merkeissä. Omat eväät mukaan! Retken tarkka reitti kartalla.

Kriittisen pyöräretken järjestävät yhteistyössä HePo ja Maan ystävät. Mikäli haluat tulla mukaan suunnittelemaan ja kehittämään Kriittisiä pyöräretkiä, ilmoittaudu Otsolle (otso.kivekas at hepo.fi) tai tule retken päätteeksi juttelemaan järjestäjien kanssa.

Tapahtuma Facebookissa: [toimimaton linkki poistettu]

5. Hepolaisia Tour de Mäntyharju -kuntotapahtumaan 2.7.2011

Tämän kesän Tour de Mäntyharju (TDM160) poljetaan lauantaina 2.7.2011. Tapahtumaan on lähdössä jälleen joukko hepolaisia jo neljäntenä vuonna peräkkäin.

160 kilometrin reitti kulkee Mäntyharjun satojen järvien maisemissa, kiertäen Repoveden kansallispuiston ympäri. 160 km matkan lisäksi on myös muita matkavaihtoehtoja. Osallistumismaksu sisältää mm. identifiointikortin, ravintohuollon huoltopisteissä ja kunniakirjan. Osallistujien kesken arvotaan tuotepalkintoja.

Hepolainen Matti L. tarjoaa 7 henkilölle majoitusta mökillään, joka sijaitsee 10 km päässä tapahtuman lähtöpaikalta. Tourin jälkeen siirrymme takaisin mökille, jossa rentoudumme rantasaunalla saunoen ja uiden. Myös grilli lämpiää! Fillarifoorumilaisista viime vuonna tapahtumaa olivat ajamassa mm. lampoma, Mutju, nurminen, kp63 ja fiber.

Menemme Mäntyharjulle perjantai-iltana. Matin autokuljetukseen mahtuu muutamia ajajia pyörineen. Mikäli osallistuminen tapahtumaan ja Matin tarjoamat kuljetus- ja majoitusmahdollisuudet kiinnostavat, ota yhteyttä Mattiin (p. 050-406 5795).

Lisätietoa ja ilmoittautuminen Tour de Mäntyharjuun: http://www.tdm160.fi

Samana viikonloppuna Mäntyharjulla järjestetään myös Lowride-nojapyöräilytapahtuma: [toimimaton linkki poistettu]

6. HePon Tour de Helsinki -joukkueiden kokoaminen alkanut

Tour de Helsinki 2011 ajetaan 4. syyskuuta. Lähde mukaan Tour de Helsinki -kuntotapahtumaan HePon joukkueessa! Tapahtumassa neljä ajajaa voi muodostaa joukkueen ja osallistua joukkuekilpailuun. Samaan joukkueeseen voi kuulua sekä naisia, miehiä että lisenssikuskeja.

31.7. mennessä tehty joukkueilmoittautuminen maksaa 190 euroa (47,50 per osallistuja). Tämän jälkeen hinta nousee 220 euroon (55 euroa per osallistuja). Lue ohjeet TdH-sivuilta ja lähetä KAIKKI ilmoittautumisessa tarvittavat henkilötiedot Harrille (harrisusi at saunalahti.fi). Joukkueiden ilmoittamista helpottaa, jos hepolaiset kokoavat ensin itsenäisesti oman porukan. Jos et tunne ketään ja haluat mukaan joukkueeseen, niin ilmoita samalla tavoitevauhtisi, niin yritämme saada sinut mukaan samantasoiseen joukkueeseen. Joukkueiden polkijoille toimitetaan tarkemmat tiedot ilmoittautumismaksujen maksamisesta heti, kun joukkueet saadaan kasattua.

HUOM! TdH:n ilmoittautumisjärjestelmä on tiettävästi sellainen, että mikäli olet jo ehtinyt ilmoittautua tapahtumaan, ei sinua voida enää jälkikäteen liittää mihinkään joukkueeseen. Älä siis ilmoittaudu tapahtumaan soolona, mikäli haluat ajaa osana joukkuetta.

7. Osallistu HKR:n asukaskyselyyn

Helsingin kaupungin rakennusvirasto (HKR) kartoittaa asukaskyselyllä Helsingin puistojen ja katujen toimivuutta. Asukaskyselyn avulla HKR haluaa tehostaa palvelujaan niissä asioissa, joissa asukkaiden mielestä on parantamisen varaa.

Rakennusvirasto hakee kaupunkilaisten mielipidettä mm. oman asuinalueensa katualueiden siisteydestä ja kunnosta sekä talvihoidosta asuinalueilla ja vilkkaasti liikennöidyillä pääväylillä. Lisäksi asukkailta pyydetään arvioita mm. puistojen siisteydestä, istutusten hoidosta sekä penkkien ja leikkivälineiden kunnosta. Kysymykset kattavat myös ulkoilualueiden ja metsäluonnon hoidon.

Palautetta toivotaan yhtä lailla niin autoilijoilta kuin jalankulkijoilta, pyöräilijöiltä ja rullaluistelijoilta. Kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan trendikäs Jopo-pyörä.

Kyselystä valitettavasti puuttuu suoraan pyöräteiden kuntoon liittyvät kysymykset. HePo antoi tästä palautetta HKR:lle, mutta kyselyn sisältöön ei ehditty enää vaikuttaa. Tästä huolimatta myös pyöräilijöiden kannattaa vastata kyselyyn. Palautetta voi antaa esimerkiksi ajoratojen kunnosta, jotka myös toimivat pyöräreitteinä.

Kyselyyn voi vastata heinäkuun puoliväliin saakka HKR:n sivuilla.

8. 7.6.2011: Ilmastoinfon pyöräilyilta – politiikkaa vai polkemista?

Aika: 7.6.2011 klo 16.30-18:00
Paikka: Ilmastoinfo, Sanomatalon 2 krs.

Paikalla puhujia Helsingin polkupyöräilijöistä, Helsingin kaupungilta sekä Aalto-yliopistosta. Aikaa on myös kysymyksiin ja keskusteluun.

 • 16:30 Pyöräilyä ja liikennepolitiikkaa vuonna 2011
  Janne Nurminen (Helsingin Polkupyöräilijät ry.)
 • 17:00 Pyöräliikenteen suunnittelu Helsingissä
  Niko Palo (liikenneinsinööri, Helsingin Kaupunkisuunnitteluvirasto, pyöräliikenteen ja jalankulun suunnittelu)
 • 17:15 Pyöräkeskus, suunnitelmat ja tavoitteet
  Saana Tikkanen (Aalto-yliopiston opiskelija)

Lisäksi Classic Biken edustaja Jari Vainio esittelee Classic Biken pyöriä, joita pääsee myös testaamaan. Lisätietoa pyöristä: http://www.classicbike.fi

Lisää tapahtumasta netissä:

9. Keskustelutilaisuus Kalasataman keskuksen suunnitelmista 7.6.2011

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa valmistellaan asemakaavan muutosta Kalasataman keskukseen, joka muodostuu Kalasataman metroaseman ympärille. Suunnittelualuetta rajaavat Hermannin rantatie, Työpajankatu, Leonkatu ja Kalasatamanpuisto.

Kalasataman keskukseen suunnitellaan kaupallista keskusta ja kahdeksaa 20-33 kerroksista tornitaloa. Itäväylä ja metro katetaan viherkannella. Keskukseen on suunniteltu myös kaupungin terveys- ja sosiaaliasemaa. Tavoitteena on, että keskus yhdistää Kalasataman etelä- ja pohjoisosaa toisiinsa sekä vähentää Itäväylän aiheuttamia haittavaikutuksia. Keskuksen rakentaminen vaikuttaa myös alueen läpi kulkeviin pyöräliikenteen yhteyksiin.

Alueen suunnittelusta järjestetään keskustelutilaisuus tiistaina 7.6.2011 klo 18-20 kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytilassa Laiturilla osoitteessa Narinkka 2. Suunnitelmista voi jättää mielipiteensä 20.6.2011 mennessä.

Lisätietoa ja havainnekuvia suunnitelmista: [toimimaton linkki poistettu]

10. Perhepyörät kokoontuvat taas sunnuntairetkelle

Tavarafillari.fin perhefillariretki on jokakuinen koko perheelle sopiva fillarikokoontuminen, joka järjestetään Helsingissä aina kuun ensimmäisenä sunnuntaina kesän ajan. Tarkoitus on pitää hauskaa, nauttia kesästä ja päästä ihmettelemään ja kokeilemaan muiden perheiden käytössä olevia perhefillareita.

Retki on tarkoitettu sekä perheen kanssa liikkumiseen sopivan pyörän tai perävaunun omistaville perheille että sellaisista haaveileville. Koska perävaunujen ja etenkin perhepyörien koeajomahdollisuuksia on rajallisesti, retki on hyvä paikka päästä tsekkaamaan ja kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja sekä kuulemaan muiden kokemuksia ennen kulkupelin hankkimista omalle perheelle.

Kesäkuun retki kokoontuu ensi sunnuntaina 5.6.2011 klo 12 Kahvila Regattan (Merikannontie 10, Helsinki) edustalle ja suuntaa siitä yhdessä kohti Villa Elfvikiä Espoossa.

Lisätietoja retkestä sekä kuvia edelliseltä retkeltä

11. Vuokatti MTB -maastopyöräilytapahtuma 27.8.2011

Vuokatti MTB -maastopyöräilytapahtuma järjestetään 27.8.2011 Vuokatin upeissa vaaramaisemissa. Vuoden 2011 tapahtumakeskus sekä lähtö ja maali sijaitsevat Vuokatin Urheiluopistolla. Tapahtumassa on kaksi reittivaihtoehtoa: 23 ja 46 km. Reitit kulkevat pääosin latupohjia pitkin, mutta tarjolla on myös teknisempää polkutaivalta sekä vauhdin hurmaa laskettelurinteessä. Vuokatti MTB:n yhteydessä ajetaan myös opiskelijoiden SM-kisa.

Osallistumismaksusta saa alennusta opiskelijakortilla ja S-Etukortilla. Tapahtuman järjestää Kainuun Liikunta ry.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: http://www.vuokattimtb.fi/

12. Ajankohtaisia linkkejä

 • European Cyclists’ Federation -liiton uutiskirjeessä 23.5.2011 aiheina mm. Kansainvälinen liikennefoorumi ITF, ECF:n työntekijät esittäytyvät (ml. hepolainen Martti Tulenheimo), tavaroiden kuljetus pyörällä ja Ljubljanan uudet kaupunkipyörät: [toimimaton linkki poistettu]

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , ,