Jäsentiedote 20/2011

Kevätkokous ensi maanantaina, uutuuskirja kuntopyöräilijöille, kuntokartoitusprojektin yhteenveto, ryhdy Polkijan toimittajaksi, pyöräilyilta tulossa, Keilaniemen suunnitelmia, lainaa käyttöösi tavarapyörä…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 20/2011
*********************************************************************

 1. Kevätkokous 23.5.2011 klo 18 Maunulan majalla
 2. Kuntokartoitusprojektin yhteenveto julkaistu
 3. Sinustako Polkija-lehden toimittaja?
 4. Uusi Viikin Prisman kuntolenkki sai supersuosion
 5. Tule mukaan pyöräilyiltaan
 6. Yleisötilaisuus Keilaniemen liikennesuunnitelmista
 7. Tavarapyörä lainaksi Kierrätyskeskuksesta
 8. Unkarilainen pyörämatkaaja tulossa Suomeen
 9. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Kevätkokous 23.5.2011 klo 18 Maunulan majalla

HePon sääntömääräinen kevätkokous pidetään ensi maanantaina 23.5.2011 klo 18.00 alkaen Maunulan majalla Helsingin keskuspuistossa. Vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Kokouksen yhteydessä hepolaisilla on mahdollisuus ostaa jäsenhintaan maaliskuussa ilmestynyt Ilkka Järvimäen kirja Pyöräilijän kunto-opas. Kokouksessa kirjaa on myynnissä vain muutamia kappaleita, mutta sitä tilataan lisää kysynnän mukaan. Kirjan hinta tulee todennäköisesti olemaan noin 20 euroa.

Tarkempia tietoja ja ennakkotilaukset Pekka Sirkiältä (pekka.sirkia at hepo.fi).

Lisätietoja kirjasta kustantajan sivuilta: [toimimaton linkki poistettu]

2. Kuntokartoitusprojektin yhteenveto julkaistu

HePo kartoitti Helsingin kaupungin rakennusviraston (HKR) tilauksesta Helsingin pääpyöräreittien kunnon viime syksynä. HKR on päättänyt noin 80 kilometrin pituisen reitistön tehostetusta talvikunnossapidosta, ja hepolaisten voimin kartoitettiin ja raportoitiin reittien kunto. Valittu reitistö perustuu sekä virastojen liikennelaskentoihin että yleisön aiemmin antamaan palautteeseen mm. Fillarikanavan kautta.

Kartoitustyössä kiinnitettiin huomiota reitin jatkuvuuteen ja turvallisuuteen sekä teknisiin yksityiskohtiin kuten reunakiveyksiin, pinnoitteen kuntoon, valaistukseen yms. Kartoituksesta laadittiin yksityiskohtainen raportti kaupungin käyttöön sekä yhteenveto julkaistavaksi.

Yhteenveto on nyt julkaistu ja se on luettavissa (pdf, 923 kt).

3. Sinustako Polkija-lehden toimittaja?

HePo on jo vuodesta 1989 lähtien julkaissut Polkija-lehteä. Tuolloin lehti oli A5-kokoinen vihkonen. Historiansa aikana lehteä on saatu julkaistua parhaimmillaan puolenkymmentä numeroa vuodessa. Toissa vuonna julkaisimme komean 25-vuotisjuhlanumeron, mutta viime vuonna ei tekijä- ja materiaaliresurssien puutteessa saatu julkaistuksi yhtäkään numeroa. Tänä vuonna HePo täyttää 30 vuotta, ja syntymäpäivän kunniaksi on tarkoitus saada aikaan näyttävä Polkija-lehti.

Parhaimmillaan Polkija voisi olla elinvoimainen pyöräilyn kulttuurilehti, joka nostaa esille asioita, jotka jäävät muualla pimentoon. Haluatko sinä osallistua sen tekemiseen? Polkija-lehden valmisteluun liittyvää palaveria ollaan järjestämässä. Mikäli olet kiinnostunut juttujen kirjoittamisesta, taittamisesta tai muusta lehden tekemiseen liittyvästä, ota yhteyttä Lauraan (laura.ahokas at hepo.fi).

Viimeksi julkaistu Polkija-lehti on ladattavissa tästä (pdf, 4,0 Mt).

4. Uusi Viikin Prisman kuntolenkki sai supersuosion

Viikin Prismalta keskiviikkoisin klo 18 ajettava maantielenkki on osoittautunut heti alusta lähtien erittäin suosituksi: mukana on ollut 30-40 kuskia. Lenkillä on kakkoslähtöpaikka Kuninkaanmäessä, jonne saavutaan noin 18.35, ja siellä osallistujat jaetaan kolmeen keskinopeusryhmään (25+, 28+ ja 30+ km/h). Peruslenkille, joka ajetaan Nikkilän, Ingmanin ja Uuden Porvoontien kautta takaisin Viikkiin, kertyy mittaa noin 57 km. Tervetuloa!

Jos et ole ajanut aiemmin porukassa, tule kuuntelemaan ryhmäajon pelisäännöistä lähtöpaikalle jo klo 17.45.

5. Tule mukaan pyöräilyiltaan

Niklas Wöltjen kutsuu kaikki pyöräilijät ja pyöräilymieliset ihmiset järjestämään ja osallistumaan ensimmäiseen pyöräilyiltaan 27.5.2011. Tässä hänen viestinsä:

Hei kaikki!

Olen Niklas Wöltjen, Helsingin yliopiston opiskelija, innokas pyöräilijä ja järjestämässä muiden kanssa vuoden ensimmäistä pyöräilyiltaa. Pyöräilyillan tarkoitus on saada pääkaupunkiseudun pyöräilyihmiset kokoon kehittämään pyöräilyn edistämistä. Olen esittänyt perusajatukset pyöräilyillasta Kaupunkifillari-blogissa:

http://www.kaupunkifillari.fi/blog/2011/02/19/pyorailyilta-kayntiin/
http://www.kaupunkifillari.fi/blog/2011/05/09/eka-pyorailyilta-tulee/

Ilta kehittyy tietysti osallistujien toivomusten mukaan ja odotan hartaasti sinun omia ideoitasi. Onko sinulla jotakin, jonka haluaisit esittää illassa? Pääset keskustelemaan ideoistasi muiden pyöräilyihmisten kanssa sekä esittämään ne Helsingin kaupungin pyöräilyvastaavalle Marek Salermolle, joka tulee myös olemaan mukana.

Ilta pidetään 27.5.2011 klo 17 alkaen Uuden Ylioppilastalon Kupolissa ja toivotan kaikki kiinnostuneet oikein tervetulleiksi!

Meillä on myös tiedotuslista: [sähköpostiosoite poistettu]. Jos haluat liittyä sille, kirjoita otsikoton maili osoitteeseen [sähköpostiosoite poistettu], tekstinä subscribe pyoraily-ilta. Saat vahvistusviestin, jonka linkkiä napsauttamalla liityt listalle. Jos ilmenee ongelmia, lähetä minulle maili [sähköpostiosoite poistettu], niin hoidan homman käsin.

Terveisin,
Niklas

6. Yleisötilaisuus Keilaniemen liikennesuunnitelmista

Espoon Keilaniemen kaavaehdotus on parhaillaan nähtävillä. Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa neljän asuintornitalon ja toimistorakennuksen rakentaminen Keilaniemen tulevan metroaseman yhteyteen. Samalla Karhusaarentie tunneloidaan Kehä I:n ja Länsiväylän välillä. Muutokset vaikuttavat merkittävästi myös alueen pyöräliikenteen yhteyksiin. Kaavaehdotuksesta voi jättää muistutuksia 15.6.2011 asti.

Uudenmaan ELY-keskus järjestää yleisötilaisuuden Kehä I:n muutoksista Otaniemen, Tapiolan ja Keilaniemen alueella maanantaina 30.5.2011 klo 17 Kino Tapiolassa osoitteessa Mäntyviita 2.

Hankkeen materiaalit löytyvät Espoon kaupungin sivuilta.

7. Tavarapyörä lainaksi Kierrätyskeskuksesta

Kierrätyskeskus on hankkinut asiakkaidensa käyttöön tavarapyöriä. Pyörän voi lainata maksutta 50 euron käteispanttia vastaan viideksi tunniksi kerrallaan, ja sitä saa käyttää muidenkin kuin Kierrätyskeskukseen toimitettavien tai sieltä ostettujen tavaroiden kuljettamiseen. Pyöriä on yksi kappale kussakin Kierrätyskeskuksen toimipisteessä: Hietalahdessa, Kyläsaaressa, Tikkurilassa ja Matinkylässä. Uudella palvelulla halutaan kannustaa ekologiseen liikkumiseen ja palvella autottomia asiakkaita.

Kuljetuspyörät ovat tanskalaisen Christiania Bikesin mallistoa. Pyörissä on etupuolella 88 x 62 x 50 senttimetrin kokoinen laatikko, johon mahtuu vaikkapa pari tuolia tai televisio.

Lisätietoja Kierrätyskeskuksen sivuilta

8. Unkarilainen pyörämatkaaja tulossa Suomeen

HePo on saanut avunpyyntöviestin, jossa toivotaan mm. kontakteja Suomessa tänä kesänä pyörämatkailevalle Simon Wintermansille.

Simon Wintermans on alunperin hollantilainen taidehistorioitsija, restauroija, valokuvaaja ja intohimoinen polkupyöräilijä. Hän muutti Unkariin vuonna 1996 ja on siitä lähtien asunut eteläunkarilaisessa Pécsin kaupungissa. Viime vuonna Simon päätti yhdistää pyöräillen kaikki kolme vuoden 2010 Euroopan kulttuuripääkaupunkia Essenin, Pécsin ja Istanbulin. Matkan jälkeen hän päätti toteuttaa jatkossa saman joka vuosi. Tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat Turku ja Tallinna, joten nyt Simon onkin matkalla Suomeen. Suunniteltu reitti kulkee linjalla Turku – Salo – Espoo – Helsinki – Porvoo – Kerava – Lahti (Pécsin ystävyyskaupunki) – Kouvola – Lappeenranta – Vainikkala.

Unkarilaistunut hollantilaiskollegamme toivoo mm. seuraavanlaista apua: vaatimaton majoitus, keskustelukumppanit eli toive tavata suomalaisia, joiden kanssa voisi jutella (englanniksi, saksaksi, unkariksi) elämänmenosta EU-maassa, valtaväestön ja vähemmistöjen suhteista, kielestä, tavoista, ruokaperinteistä jne. ja ehkä jopa mahdollisuus tavata täällä asuvia unkarilaisia ja hollantilaisia.

Jos haluat auttaa polkupyöräilevän hollantilais-pécsiläisen Simonin suunnitelmien toteutumista, ilmoittaudu Timo Hastille (timo.hast at hepo.fi).

Simon Wintermans piti aiemmalta matkaltaan nettipäiväkirjaa, johon voi tutustua osoitteessa: http://www.europeonbike.info/

9. Ajankohtaisia linkkejä

 • European Cyclists’ Federation -liiton uutiskirje 6.5.2011: [toimimaton linkki poistettu]
 • Radio Suomen Pyöräilyilta 17.5.2011: Keskustelemassa kirjailija ja toimittaja Matti Rämö, Fillari-lehden päätoimittaja Janne Lehti sekä Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen. Ohjelmataltiointi kuunneltavissa: http://areena.yle.fi/radio/1300977
 • Nelosen TV-uutiset 19.5.2011: Uutislähetyksessä aiheena pyöräilyturvallisuus (kohdasta 6:40 eteenpäin). Haastateltavana mm. HePon puheenjohtaja Janne Nurminen: [toimimaton linkki poistettu]
  Aiheesta lisää Nelosen netissä otsikolla ”Pyöräilijät vaativat turvallisempia katuja”: [toimimaton linkki poistettu]

Tagit:, , , , , , , , , , , ,