Markkinat pyörätiellä

Taas kerran pidetään lohimarkkinat Merisatamassa. Taas kerran on kojut levitetty pyörätien ympärille niin, että jalankulkijat tukkivat pyörätien koko leveydeltään. Kyseessä on siis nimenomaan pyörätie, eikä esimerkiksi yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie.

Kuka antaa luvat tällaisille tapahtumille ja varsinkin pyörätien tukkimiselle? Turha on kaupungin ylvästellä upeilla rantareiteillä, jos ne tukitaan kesken parhaan pyöräilykauden.

Pyyntö kaupungille: Pyörätiestä ei saa tehdä markkinapaikkaa. Kyllä markkinat varmasti mahtuisivat viereiselle kentälle.

Jos markkinat todella on välttämätöntä pitää pyörätiellä, olisi vähintäänkin peitettävä pyörätien merkki ja osoitettava toimiva vaihtoehtoinen reitti. Nykymallin mukaan pyöräilijöillä ei ole ainoastaan oikeus vaan myös velvollisuus käyttää kyseistä pyörätietä. Vastaavasti jalankulkijoilla eli markkinayleisöllä on lakisääteinen velvollisuus varoa pyörätiellä kulkevia pyöräilijöitä ennen kuin lähtevät sitä ylittämään. Näin lain mukaan, mutta nythän pyöräilijöille vain huudetaan jos kehtaavat sekaan mennä.

Tätä ongelmaa on lupia myöntänyt virkamies tuskin ajatellut. Pyöräilijöiden olemassaolo lienee tyypilliseen tapaan unohdettu. Tai sitten heidän oletetaan taas nöyrästi luopuvan oikeuksistaan.

Vaikka mielelläni lohta söisinkin, Merisataman lohimarkkinoilta en kalojani osta niin kauan kuin tapahtuma pidetään pyörätiellä.