Laatikkopyörä on nyt tilapyörä tai kottipyörä

Pyöräilykuntien verkoston järjestämässä nimikilpailussa etsittiin nopeasti yleistyville tavaroiden ja lasten kuljettamiseen tarkoitetuille erikoispyörille sopivaa lempinimeä. Polkupyöräalan toimijoista koostuvan raadin suosikiksi nousi tilapyörä ja kunniamaininta annettiin nimelle kottipyörä.

Tilapyörä kuvasi raadin mielestä parhaiten monia eri mahdollisuuksia, joita nämä niin sanotut laatikkopyörät käyttäjilleen tarjoavat. Myös kottipyörä herätti paljon positiivisia mielleyhtymiä,

kertoo toiminnanjohtaja Matti Hirvonen Pyöräilykuntien verkostosta. Hyviä ja kekseliäitä ehdotuksia olivat myös hyötypyörä, kuormapyörä, rahtipyörä, pyöräkkä ja poljettava kuljetin eli poku. Kottipyörä-nimi sai kannatusta myös Kielitoimistosta.

Kottipyörä on hauska uudissana ja sana kotti on ollut vanhastaan käytössä eri murteissa,

sanoo kielenhuoltaja Riitta Hyvärinen Kotimaisten kielten keskuksesta. Kotti-sanan merkityksiä ovat Suomen murteiden sanakirjan mukaan esimerkiksi kaukalo, kori, kotelo, suojus, ruuhi tai vaikkapa kimalaisen toukan suojuskenno.

Arjen kuljetusratkaisut polkupyörällä monipuolistuvat ja vaikuttavat monen kotitalouden liikkumisvalintoihin. Erilaisten tavaroiden ja lasten kuljettaminen on niiden ansiosta helpottunut merkittävästi. Lapsiperheissä pyöräilläänkin nykyisin vielä enemmän kuin aikuistalouksissa, kävi ilmi viime viikolla julkaistusta kyselytutkimuksesta. Myös pyörien sähköistyminen lisää käyttömahdollisuuksia ja tilapyöristäkin entistä suurempi osa myydään sähköavusteisina.

Nimikilpailun raadin muodosti Suomi pyöräilee -työvaliokunta, jossa on edustettuina Pyöräilykuntien verkosto ry, Pyöräliitto ry, Suomen Pyöräilyunioni ry, Suomen Latu ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Liikenneturva, Helsingin kaupunki, Helkama Velox Oy, TunturiHellberg Oy sekä Urheilu- ja Vapaa-aikatukkuliikkeet ry. Ehdotuksia sai jättää maalis-huhtikuun ajan Pyöräilykuntien verkoston nettisivuilla.

Tagit:, ,