Aamupalaa pyöräilijöille –tapahtumalla 10.5.2016 muistutetaan pyöräilyn hyödyistä

aamupala-artikkelikuva-2106

Tiedote 9.5.2016

Helsingin Polkupyöräilijät (HePo), Oranssi ry, Pyöräpaja ry, Classic Bike, Pelago ja Team Rynkeby Espoo järjestävät Aamupalaa pyöräilijöille –tapahtuman Pyörällä töihin -päivänä tiistaina 10.5. kello 7:00-9:00. Suvilahteen, skeittipuiston kulmille (keltaiset kyltit ohjaavat perille) perustetaan aamupalapiste, jossa jaetaan pyöräilijöille sämpylöitä, mehua, kahvia ja teetä, öljytään ketjuja ja pumpataan renkaita sekä annetaan pyöräilyvinkkejä. Tapahtumalla muistutetaan pyöräilyn hyödyistä niin yksittäiselle ihmiselle, työpaikoille kuin koko yhteiskunnalle. Tapahtuma on osa valtakunnallista pyöräilyviikkoa, jonka pääteemana on tänä vuonna sähköavusteinen pyöräily.

– Pyöräily on Helsingissä vahvassa nousussa. Moderni kaupunkipyöräjärjestelmä on juuri otettu käyttöön ja pyöräilijöiden pitkää ajamat Hämeentien pyörätiet on päätetty rakentaa.  Helsinki on julkaisut uuden, erittäin hyvän pyöräliikenteen suunnitteluohjeen. Baanaverkko rakennetaan lähivuosina koko kaupungin kattavaksi. Pyöräilyä markkinoidaan HSL:n toimesta aktiivisesti. Nämä ja muut pyöräilyä edistävät toimet tekevät Helsingistä viihtyisämmän, terveellisemmän ja ympäristöystävällisemmän, iloitsee Helsingin Polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Matti Kinnunen.

Pyöräilyviikon pääteema vuonna 2016 on sähköavusteinen pyöräily iskulauseella ”Aina myötätuulessa!” Sähköpyöräilyn kasvunäkymät ovat Suomessakin huikeat ja se on yksi tehokkaimmista keinosta saada aikaiseksi viisasta kulkutapamuutosta eli houkutella hyppäämään auton ratista satulaan.

– Pyörällä töihin- päivä on tänä vuonna myös Unelmien liikuntapäivä. Vaikka pyöräliikennettä tulee aina tarkastella ensi sijassa liikenteenä, saavutetaan pyöräilyllä hyötyjä myös ihmisten fyysisen aktiivisuuden lisääjänä. Vastoin yleisiä uskomuksia, myös sähköpyöräily on terveyshyötyjä tuottavaa liikuntaa, erityisesti koska sähköpyörä mahdollistaa kaikille auton vaihtamisen pidemmälläkin työmatkalla pyörään, korostaa Kinnunen.

On hienoa, miten pyöräilyn edellytyksiä on vahvistettu Helsingissä viime aikoina, ja lisää parannuksia on luvassa, kun Hämeentie saadaan yksityisautoista vapaaksi. Pyörä on demokraattinen väline liikkua kaupungissa, sillä käytännössä miltei kaikilla on mahdollisuus polkupyörän käyttöön, toteaa Oranssin ry:n toiminnanjohtaja Aino Toiviainen-Koskinen.

Pyöräpaja ry:n aktiivit ovat tapahtuman aikana tarkastamassa polkupyörien renkaiden ilmanpaineet, lisäämässä öljyä ketjuihin sekä antamassa huoltovinkkejä. Monet polkupyörän huoltotoimenpiteistä on mahdollista tehdä myös itse, jos vähän harjoittelee. Jos pitää polkupyörän liikkuvat osat puhtaana ja öljyttynä ne myös kestävät pidempään.

Classic Bike ja Pelago ovat uuden sukupolven pyöräily-yrityksiä, joita on viime aikoina perustettu lukuisia. Esimerkiksi Classic Biken maahantuoma Brompton-taittopyörä mahdollistaa pyöräilyn ja joukkoliikenteen näppärän yhdistämisen, koska kokoon taitettuna se   on helppo ottaa mukaan kaikkiin julkisiin kulkuneuvoihin. Pelago valmistaa Suomessa tyylikkäitä pyöriä eurooppalaisten toimittajien osista ja yritys on malliesimerkki laadukkaan suomalaisen pyöräilykulttuurin noususta, jossa tyylikkyys yhdistyy käytännöllisyyteen.

Hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue Team Rynkeby tarjoaa tapahtumassa ekologista ja maistuvaa Rynkeby Luomu täysmehua, joka on valmistettu luomuhedelmistä ilman lisäaineita. Team Rynkebyn jäsenet kertovat mielellään myös harjoittelustaan kohti heinäkuista ajomatkaansa Pariisiin.

Tapahtumapaikka ja liikennejärjestelyt kartalla

Aamupalaa pyöräilijöille –tapahtuman Facebook-sivu

Pyörällä töihin -päivänä 10.5. Helsingissä järjestetään myös Kriittinen pyöräretki. Jo vuosia kuukausittaisena pyörätapahtumana ollut Kriittinen pyöräretki vaatii parempaa pyöräily-ympäristöä Helsinkiin. Toukokuun Kriittinen pyöräretki suuntautuu jo toistamiseen Pasilaan, jossa kolmivuotinen poikkeusjärjestely on pienistä parannuksista huolimatta edelleen hyvin hankala ja vaarallinen niin pyöräilijöille kuin kävelijöille.
Kriittinen pyöräretki kokoontuu Narinkkatorille kello 17:30 alkaen ja liikkeelle polkaistaan 18:00.

Kriittisen pyöräretken reitti

Kriittisen pyöräretken Facebook-sivu

 

Lisätietoja:

Helsingin Polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Matti Kinnunen 0400 163 618
Oranssin toiminnanjohtaja Aino Toiviainen-Koskinen 050 378 5081
Pyöräpaja ry:n edustaja Aura Seppänen 045 356 3900

 

Tagit:, , , , , , ,