Jäsentiedote 6/2016

HePolle uusi jäsenrekisteri, Jäsenalennukset 2016, Talvipyöräile töihin 12.2., Ryhdy pyörien kunnostajaksi vastaanottokeskuksiin tai maahanmuuttajien pyöräilyohjaajaksi…

HePon jäsentiedote 6/2016

 1. HePolle uusi jäsenrekisteri
 2. Jäsenalennukset 2016 päivitetty
 3. HePon kautta terveisiä tai kysymyksiä kaupungin virastoille?
 4. Winter Bike to Work Day 12.2.2016
 5. Ehdota Vuoden pyöräilykuntaa 15.2.2016 mennessä
 6. Pyörämatkailuilta 18.2.2016 Paloheinän kirjastossa
 7. Lähde kunnostamaan pyöriä vastaanottokeskuksiin
 8. Lähde maahanmuuttajien pyöräilykurssien ohjaajaksi – ohjaajaopetusta tarjolla12.3.2016
 9. Tule esittelemään HePoa Fillari-messuille 4.-6.3.2016
 10. Muistutus Helsingin yleiskaavasta
 11. Muistutus Ison Roobertinkadun katusuunnitelmasta
 12. Ajankohtaisia linkkejä

1. HePolle uusi jäsenrekisteri

HePo on ottanut käyttöön uuden jäsenrekisterin. Rekisteri on osa Pyöräliiton jäsenjärjestöilleen hankkimaa FloMembers-jäsenrekisteripalvelua. HePon rekisterissä on tällä hetkellä 1728 jäsentä.

Uuden rekisterin avulla tullaan jatkossa hoitamaan laskutuksen ja jäsenkorttien lisäksi myös jäsentiedotteiden lähettäminen. Lisäksi rekisteri mahdollistaa esimerkiksi spinning- ja tapahtumailmoittautumiset ja T-paitatilaukset sekä näihin liittyvän laskutuksen.

Jäsenmaksulaskut lähetettiin uudesta rekisteristä kaikille vanhoille jäsenille sähköpostitse 14.1. Viestin lähettäjänä näkyy osoite NOREPLY@floapps.com. Jos olet hukannut laskun, yhteystietosi ovat muuttuneet tai sinulla on muuta jäsenyyteen liittyvää asiaa, ota yhteyttä jäsensihteeriin: jasensihteeri at hepo.fi.

2. Jäsenalennukset 2016 päivitetty

HePon jäsenenä saat alennuksia monista pyöräkaupoista sekä urheiluhierontaa ja muuta kehonhuoltoa tarjoavista liikkeistä. Alennuksia tarjoavia liikkeitä on tänä vuonna paljon edellisvuosia enemmän ja tavoitteena on löytää vielä lisää. Jäsenalennuksia tarjoavat liikkeet löydät HePon kotisivuilta: https://www.hepo.fi/yhdistys/jasenyys/jasenedut/

Alennukset saa näyttämällä liikkeessä HePon jäsenkorttia. Uuden jäsenrekisterin myötä jäsenkorttikin uudistuu. Uudet jäsenkortit ovat saatavissa muutaman viikon kuluessa. Jäsenkortteja odotellessa jäsenmaksutositteen esittäminen kassalla toimii väliaikaisratkaisuna.

Muina jäsenetuina HePon jäsen saa:

 • pyöräilyyn liittyvää vaikuttamista ja edunvalvontaa
 • sähköisen jäsenkirjeen 1-2 kertaa kuussa täynnä pyöräilijää kiinnostavaa asiaa
 • osallistua jäsentoimintaan, kuten spinningiin ja yön yli kestäville retkille
 • halutessaan urheiluvakuutuksen (maksullinen)
 • osallistua HePon kisakatsomoihin ja nauttia pyöräilykilpailuiden (Paris-Roubaix, Milano-San Remo, Tour de France, etc) tunnelmasta muiden innokkaiden kanssa.

Suosittele HePon jäsenyyttä kaikille pyöräileville tuttavillesi!

Jäseneksi liittyminen tapahtuu HePon kotisivulla:
https://www.hepo.fi/yhdistys/jasenyys/liity-jaseneksi/

3. HePon kautta terveisiä tai kysymyksiä kaupungin virastoille?

HePon hallituksen jäsenet tapaavat säännöllisesti erityisesti Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mutta myös rakennusviraston edustajia. Tapaamiset ovat puoli- tai epävirallisia keskustelutilaisuuksia, joissa välitetään tietoa siitä mitä kulloinkin on meneillään virastoissa ja HePossa.

Jos sinulla on terveisiä tai kysyttävää kaupungin virastoilta pyöräilyyn liittyvistä asioista, ota yhteyttä HePon puheenjohtaja Matti Kinnuseen pj at hepo.fi. Kaupungin edustajia vierailee myös usein HePon tilaisuuksissa, jonne terveiset tai kysymykset voi tulla esittämään itse.

4. Winter Bike to Work Day 12.2.2016

Winter Bike to Work Day eli Talvipyöräile töihin -päivä on kansainvälinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on kannustaa sinua kokeilemaan talvella pyöräilyä omalla työmatkallasi perjantaina 12.2.2016. Winter Bike to Work Day poljetaan tänä vuonna neljättä kertaa. Tapahtuma on samalla leikkimielinen kisa maailman kaupunkien välillä: missä kaupungissa on eniten talvisia työmatkapyöräilijöitä? Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 10 000 työmatkailijaa eri puolilta maailmaa.

Ilmoittaudu mukaan ja rekisteröi itsesi kartalle osoitteessa:
http://winterbiketoworkday.org/

Lisäksi voit vastailla muutamaan talvipyöräilyä koskevaan kysymykseen, joista tehdään tapahtuman lopuksi yhteenveto. Yhteenvedosta saa helposti ja hauskasti infoa talvipyöräilystä eri osallistujakaupungeissa.

Hepolaiset voivat aloittaa Talvipyöräile töihin -päivän polkaisemalla Hakaniemen torille kello 8.00. Tarkoituksena on ottaa ryhmäkuvia, jotka laitetaan sosiaaliseen mediaan sekä käydä yhdessä kahvilla torikahvilassa tai Hakaniemen hallissa.

Winter Bike to Work Facebookissa:
https://www.facebook.com/WinterBikeToWorkDay/

HePon Tsygällä duuniin -tapahtuma Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/492048501001830/

5. Ehdota Vuoden pyöräilykuntaa 15.2.2016 mennessä

Suomi Pyöräilee -yhteistyövaliokunta on vuodesta 1991 alkaen myöntänyt Vuoden pyöräilykunta-tunnustuksen esimerkillisestä ja määrätietoisesta työstä pyöräilyn edistämiseksi ja sen turvallisuuden parantamiseksi. Viime vuonna vuoden pyöräilykunnaksi valittiin Lappeenranta.

Tarkemmat valintakriteerit löydät täältä.

Kaikilla pyöräilijöillä on mahdollisuus osallistua valintaprosessiin. Voit ehdottaa Vuoden pyöräilykuntaa ja kommentoida muiden esittämiä ehdokkaita Pyöräilykuntien verkoston sivulla.

Ehdotuksia ja kommentteja voi jättää maanantaihin 15.2. asti. Vuoden pyöräilykunta julkistetaan ja kunniakirja luovutetaan kunnan edustajille Suomi Pyöräilee -tietoiskussa perjantaina 4.3. Helsingin Messukeskuksessa.

6. Pyörämatkailuilta 18.2.2016 Paloheinän kirjastossa

Pyörämatkailu on oiva tapa kokea maailmaa. Pyöräilyasiantuntija Ismo Pykäläinen kertoo Paloheinän kirjastossa torstaina 18.2. klo 17:00 alkaen vinkkejä, joiden avulla pyörämatkailu onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Aiheena ovat muun muassa

 • reitin suunnittelu
 • pyörä ja pyörän varustelu
 • tavaroiden kuljetus
 • asusteet
 • valmistautuminen

Lisäksi Kirsti Helminen esittelee Suomen ja vähän lähimaidenkin pyörämatkailukohteita.

Tule kuulemaan, kysymään tai kommentoimaan!

7. Lähde kunnostamaan pyöriä vastaanottokeskuksiin

HePon aktiivit ovat syksyllä kunnostaneet Koskelan vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssa pyöriä turvapaikanhakijoiden käyttöön. Toiminta on hyvin suosittua, ja kunnostukseen on pitkä jono. Toimintaa voitaisiin laajentaa, jos lisää ohjaajia löytyy.

Lähteäkseen mukaan toimintaan ei tarvitse olla pyöränkorjausguru. Tärkeintä on innokkuus ja halu kannustaa. Jos voit sitoutua noin kerran viikossa tulemaan pariksi tunniksi ohjaamaan, olisi siitä suuri apu. Toiminta jatkuu talvitauon jälkeen jo helmikuussa.

Lisää ohjeita saat Ismo Pykäläiseltä: ismopykalainen at hotmail.com

Mahdollisista kunnostettavista lahjoituspyöristä voi myös ilmoittaa Ismolle.

8. Lähde maahanmuuttajien pyöräilykurssien ohjaajaksi – ohjaajaopetusta tarjolla 12.3.2016

HePo tulee viime vuosien tapaan järjestämään kevään ja kesän aikana maahanmuuttajille pyöräilyn perustaitoja opettavia koulutustilaisuuksia. Tarkoitus on myös lisätä yhteistyötä vastaanottokeskusten kanssa ja järjestää vastaanottokeskuksissa koulutusta turvapaikanhakijoille. Toiminnan laajentamiseksi tarvitaan kuitenkin lisää ohjaajia, joilla on kiinnostus ja valmius opettaa aikuisille maahanmuuttajille pyöräilyn perustaitoja.

Kurssien pitämisestä on varmuudella tarjolla roppakaupalla hyvää mieltä ja pyöräilyä harrastavia kavereita. Mahdollisesti vastaanottokeskuksissa kursseja pitäville ohjaajille voidaan maksaa pientä korvausta, mutta tämä selviää myöhemmin.

Maahanmuuttajien pyöräilykurssien ohjaajaopetus järjestetään lauantaina 12.3. Töölön Kisahallilla (Paavo Nurmen kuja 1) klo 11:00-16:00.

Kouluttajina toimivat Satu Leppänen, Ilse Paetau, ja Mirja Priha. Koulutus sisältää teoriaopetusta, keskusteluja sekä käytännön harjoittelua ulkona ryhmissä. Osallistuminen koulutukseen on HePon jäsenille ilmainen.

Linkki ilmoittautumiseen

Lisätietoja saat Satu Leppäseltä: satu.leppanen at hepo.fi

9. Tule esittelemään HePoa Fillari-messuille 4.-6.3.2016

Jokavuotiset Fillari-messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa 4.-6.3.2016. HePo on mukana Fillari-messuilla yhteisellä osastolla Pyöräliiton kanssa.

Haluatko mukaan messuille esittelemään HePon toimintaa, kertomaan pyöräilystä monipuolisena liikkumismuotona ja houkuttelemaan lisää jäseniä HePoon? Tartu tilaisuuteen ja tule mukaan! Osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla kaikkitietävä pyöräilyasiantuntija, vaan tärkeintä on reipas asenne ja mielenkiinto HePon toimintaa kohtaan. HePon esittelypisteellä ei tarvitse päivystää yksin, vaan tukena on aina muita hepolaisia. Lisäksi HePon messuedustajille järjestetään koulutus messuilla toimimisesta keskiviikkona 2.3. kello 17:00-19:00 Kulmahuoneella osoitteessa Siltasaarenkatu 15. Koulutukseen osallistuminen on erittäin suotavaa kaikille HePon messuedustajaksi tuleville.

Vastineeksi läsnäolostasi saat vapaan pääsyn koko GoExpo-messujen tarjontaan. HePo myös tarjoaa edustajilleen pientä purtavaa Messukeskuksen kahviloissa.

Messut ovat avoinna seuraavasti:

 • perjantai 4.3. klo 12-19
 • lauantai 5.3. klo 10-18
 • sunnuntai 6.3. klo 10-17

Voit ilmoittautua mukaan merkitsemällä päivystysvuorosi suoraan Doodleen tästä linkistä.

Vaihtoehtoisesti voit ilmoittautua Jari Kirjalaiselle (puh. 050-3079673, jari.kirjalainen at hepo.fi), ja häneltä saat tarvittaessa myös lisätietoja.

10. Muistutus Helsingin yleiskaavasta

Helsingin uusi yleiskaavaehdotus on valmistunut. Pyöräilyn kannalta erityisen ansiokasta yleiskaavaehdotuksessa ovat pyöräilyn laatukäytävät eli baanat, jotka ensimmäistä kertaa on otettu mukaan yleiskaavan oikeusvaikutteiseen liitekarttaan tie-, katu- ja raidelinjausten rinnalle. Baanaverkko on suuntaa antava, eli väylien yksityiskohtaisiin linjauksiin voi vielä tulla muutoksia. Pyöräilyn huomiointi näin merkittävällä tavalla kuitenkin osoittaa, että pyöräliikenne ymmärretään yhtä tärkeäksi liikennemuodoksi kuin muutkin liikennemuodot.

Yleiskaavaehdotus oli nähtävillä 27.11.2015-29.1.2016. HePo jätti kaavaehdotuksesta muistutuksen, jossa kiitetään baanaverkon sisällyttämistä oikeusvaikutteiseen liitekarttaan sekä pyöräilyn huomioimista kantakaupunkimaisilla alueilla. Lisäksi HePo toivoo, että baanaverkon reitit toteutettaisiin mahdollisimman pitkinä yhtenäisinä kokonaisuuksina, jotta ne palvelisivat selkeinä yhteyksinä kaupunginosasta toiseen, eivätkä vain erillisinä osuuksina eri puolilla kaupunkia. Muistutuksessa todetaan myös, että vaikka kaupunkibulevardit ovat merkittävä parannus kaupunkiympäristöön, niitä ei pitäisi toteuttaa kattamalla olemassa olevat väylät betonikannella. Tällainen ratkaisu vähentäisi merkittävästi kaupunkibulevardien tuottamia hyötyjä mm. tunnelien suuaukkojen estevaikutuksen vuoksi.

HePo on ottanut kantaa yleiskaavaan aikaisemminkin. Kaavaluonnos oli nähtävillä keväällä 2015, jolloin HePo jätti kaavasta mielipiteen.

11. Muistutus Ison Roobertinkadun katusuunnitelmasta

Helsingin rakennusvirasto suunnittelee parhaillaan Ison Roobertinkadun peruskorjausta. Korjaussuunnitelma käsittää Fredrikinkadun ja Yrjönkadun välisen kävelykatuosuuden. Suunnitelmissa on mm. uusia kadun pintarakenteet, istuttaa puita ja asentaa pyörätelineitä. Lisäksi Annankadun risteykseen sijoitetaan kaupunkipyöräasema.

Katusuunnitelmaehdotus oli nähtävillä 13.1.-26.1.2016. HePo jätti suunnitelmasta muistutuksen kiittääkseen kaupunkia kauan kaivatun peruskorjauksen etenemisestä ja tuodakseen esille pyöräilyn kannalta keskeisiä seikkoja, jotka peruskorjauksen yhteydessä tulisi huomioida. Esimerkiksi reunakivet tulee asentaa niin, että ne eivät haittaa pyöräillä liikkumista ajoradan ja kävelykadun välillä. Myös sadevesikourujen tulisi olla sellaisia, ettei niiden ylittäminen täräytä pyörää epämiellyttävästi. Muistutuksessa korostettiin myös kaupunkipyöräasemien oikeaa sijoittelua.

12. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , ,