Jäsentiedote 53/2015

HePo kasvaa, Talvikilometrikisa 1.1.-29.2., Winter Tweed Run 7.2., tarjous KevätPolkaisuun, Hämeentie lautakunnassa, liikenneryhmän kuulumisia…

Helsingin Polkupyöräilijöiden jäsentiedote 53/2015:

 1. HePon jäsenmäärä kasvaa
 2. Talvikilometrikisa alkaa 1.1.2016
 3. Winter Tweed Run Helsinki 7.2.2016
 4. Hepolaiset tarjoushintaan KevätPolkaisu-kuntotapahtumaan 15.5.2016
 5. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi Hämeentien pyörätiet
 6. Pyöräjoulua vietettiin 18.12.2015
 7. Liikenneryhmän kuulumisia
 8. Ajankohtaisia linkkejä

1. HePon jäsenmäärä kasvaa

Vuoden 2015 lopussa HePossa on jäseniä 1733. Heistä 409 on liittynyt HePoon vuonna 2015. HePon jäsenistöstä siis 24% eli noin joka neljäs on ollut jäsenemme alle vuoden. Kasvu on ollut tänä vuonna huimaa. Keskimäärin HePoon on liittynyt uusi jäsen vuoden jokaisena päivänä.

Jäsenkunnan rakenteessa on joitain huomionarvoisia asioita, joita tulisi kehittää.

 • HePon jäsenistö on pääosin yli 30-vuotiasta. HePon olisi keksittävä keinot houkutella mukaan toimintaan ja myös jäseniksi nuorempia aikuisia ja opiskelijoita.
 • HePon jäseniä on melko vähän Espoossa ja Vantaalla. HePo on toki tehnyt aika vähän yhtään mitään Espoossa ja Vantaalla. Vuonna 2016 on tarkoitus laajentaa HePon toimintaa Helsingin ulkopuolelle.

Jäsenistön rakennetta koskevia grafiikoita löytyy HePon nettisivuilta:
https://www.hepo.fi/2015/12/22/hepon-jasenmaara-kasvaa/

Mikäli ystäväpiirissäsi joku pyöräilee eikä ole vielä HePon jäsen, suosittele hänelle HePon jäsenyyttä. Kerro myös, että HePon toiminnasta saa yleiskuvan artikkelista. Mitä enemmän meitä on, sitä enemmän saamme aikaan. Isompi järjestö saa paremmin äänensä ja mielipiteensä kuuluviin. Isommalla järjestöllä on varaa palkata työntekijöitä, mikä mahdollistaa enemmän ja monipuolisempaa toimintaa.

HePo kiinnostaa myös sosiaalisessa mediassa

HePon Facebook-ryhmän jäsenmäärä on kasvanut tänä vuonna nopeasti: 2015 alussa jäseniä oli 2650 ja nyt jäseniä on jo 4215. HePolle on tullut Twitter-seuraajia kolmen viime kuukauden aikana noin 400, joka tarkoittaa neljää uutta seuraajaa päivittäin.

HePon Facebook-ryhmä:
https://www.facebook.com/groups/HelsinkiCyclists/

HePo Twitterissä:
https://twitter.com/hepofi

2. Talvikilometrikisa alkaa 1.1.2016

Talvikilometrikisa on kesäisin järjestettävän Kilometrikisan talviversio. Kisa on kaikille avoin ja maksuton leikkimielinen kilpailu, jolla innostetaan ihmisiä työmatkapyöräilyyn ja muuhun arkipyöräilyyn. Talvikilometrikisan tavoite on erityisesti kannustaa jatkamaan pyörällä liikkumista talvellakin.

Kilpailuun osallistutaan joukkueittain. Joukkueen jäsenet kirjaavat ylös pyöräilykilometrejään tavoitteenaan polkea kilpailun aikana niin paljon kuin mahdollista. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit niin työ kuin vapaa-ajan matkoistakin.

HePolla on totuttuun tapaan kisan tehosarjassa oma joukkue, johon kuka tahansa HePon jäsen voi liittyä. HePon joukkueen tiedot ovat:

Kisa: Talvikilometrikisa 2016
Joukkueen nimi: Helsingin Polkupyöräilijät ry. (HePo)
Osallistumiskoodi: hepotalvi2016

Kisaan voi ilmoittautua osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi/teams/join/

Talvikilometrikisa alkaa perjantaina 1.1.2016 ja kestää 29.2. saakka. Kisassa arvotaan jälleen hienoja pyöräilypalkintoja ja kisan loputtua ahkerimmat talvipolkijajoukkueet palkitaan. Kisan järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry ja Suomi Pyöräilee -kampanja.

Mikäli mieleesi tulee kysymyksiä tai tarvitset ohjeita, lue ensin tämä:
http://www.kilometrikisa.fi/faq/

3. Winter Tweed Run Helsinki 7.2.2016

Winter Tweed Run Helsinki on vuonna 2011 Lontoon alkuperäisen Tweed Runin innoittamana syntynyt nostalginen talvipyöräilytapahtuma, johon kuuluu pyöräretki ja pyöräilijöiden iloista yhdessäoloa. Tapahtuman osallistujia rohkaistaan pukeutumaan vanhaan tapaan tweediin ja muihin vanhoihin pyöräilyvaatteisiin sekä ilmaisevan menneen maailman tyyliä myös puvustuksen yksityiskohdissa. Osallistujien toivotaan ajavan mahdollisimman vanhoilla polkupyörillä.

Vuonna 2016 Winter Tweed Run Helsinki järjestetään sunnuntaina 7. helmikuuta. Reitistä ja aikataulusta kerrotaan myöhemmin tarkemmin tapahtuman Facebook-sivulla:
https://www.facebook.com/events/158289904535040/

4. Hepolaiset tarjoushintaan KevätPolkaisu-kuntotapahtumaan 15.5.2016

Hepolaisille tarjotaan mahdollisuutta osallistua 15.5 2016 järjestettävään KevätPolkaisu-kuntotapahtumaan 30 euron erikoishintaan.

Ensi vuonna jo 11. kerran järjestettävä KevätPolkaisu on kaikentasoisille pyöräilijöille tarkoitettu kuntotapahtuma. Valittavana on joko 48 tai 96 kilometrin pituinen reitti. Tapahtumakeskus sijaitsee Talman koululla (Satotalmantie 11, 04240 Talma) ja reitit kulkevat viiden kunnan (Sipoo, Kerava, Järvenpää, Mäntsälä, Pornainen) alueella. Tapahtuman järjestää pyöräilyseura ZEUS.

Tarkemmat tiedot muun muassa reitistä, nopeusryhmistä, vakuutuksista ja palkinnoista löytyvät tapahtuman kotisivuilta:
http://www.kevatpolkaisu.com/

Hepolaisten 30 euron erikoishinta on voimassa, kun ilmoittautuu 31.1.2016 mennessä ja antaa ilmoittautumiskoodin ”HePo”.

KevätPolkaisun ilmoittautuminen:
http://www.kevatpolkaisu.com/ennakkoilmoittautuminen2016

5. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi Hämeentien pyörätiet

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi 8.12.2015 osaltaan Hämeentien suunnitelman, jossa läpiajo autolla kielletään, parannetaan joukkoliikenteen toimivuutta ja tehdään kadun koko pituudelle modernit pyörätiet.

Suunnitelman mukaan tulevaisuuden Hämeentiellä:

 • Bussit ja ratikat kulkevat nykyistä nopeammin.
 • Pyörällä pääsee turvallisesti niin ala- kuin ylämäkeenkin.
 • Jalankulkijoille on enemmän tilaa ja vähemmän meteliä sekä pakokaasua.
 • Kadunvarren liikkeille on enemmän asiakkaita.
 • Asukkaille on kivempi kotikatu.
 • Kallion läpi ajavat autot siirtyvät rantatielle. Matka pitenee keskimäärin parikymmentä sekuntia.

HePon ainakin viisi vuotta tekemä työ alkaa siis nyt kantaa hedelmää.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksymä liikennesuunnitelma ei kuitenkaan ole lopullinen päätös, vaan vasta esitys. Liikennesuunnitelma etenee kaupunginhallitukseen ja sitten valtuustoon, joka päättää siitä lopullisesti ensi keväänä. Kaupunkisuunnittelulautakunnan kannatus auttaa huomattavasti suunnitelman jatkokäsittelyssä. Mutta positiiviset viestit valtuutetuille ja julkinen Hämeentien suunnitelman hehkuttaminen auttavat lisää!

Jos liikennesuunnitelma hyväksytään keväällä valtuustossa, se konkretisoituu asfaltiksi 2017 – 2018.

6. Pyöräjoulua vietettiin 18.12.2015

Perjantaina 18.12. aamutuimaan Helsingin keskustassa Asema-aukiolla vietettiin Pyöräjoulua. Kahvisiskojen keittämää riisiuuroa ja glögiä nautti aamun aikana yhteensä 150 pyöräilijää. Tunnelma oli lämmin ja jouluinen. Joulutunnelmaa nostattivat erityisesti Tapiolan tonttutrion esittämät joululaulut.

”Mantelin” puurolautaseltaan löysi Marko Heimonen. Palkinnoksi Marko sai Suomen Työsuhdepyörän lahjoittaman Jopon.

Kuvia tapahtumasta löytyy HePon nettisivuilta.

Tapahtuman järjestivät Helsingin Polkupyöräilijät, Pyöräilykuntien verkosto ja Helsingin kaupunki.

7. Liikenneryhmän kuulumisia

Liikenneryhmä järjesti 11.12.2015 tapaamisen Kulmahuoneella. Paikalla oli parikymmentä HePon liikenneryhmän jäsentä ja pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen sekä liikennesuunnittelijat Niko Palo ja Teppo Pasanen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Tapaamisessa Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston Reetta Keisanen kertoi miten katuhanke tyypillisesti etenee ideasta asfalttiin kaupungin organisaatiossa ja millaisia uusia pyöräilyyn vaikuttavia asioita Helsingissä on tulossa lähiaikoina. HePon Tapio Keihänen puolestaan esitteli HePon liikennepoliittista toimintaa, esimerkkeinä mm. Raide-Jokerin suunnitelman kommentointi ja Hämeentien pyöräkaistat -kuntalaisaloite. Tapaamisen aikana ideoitiin paljon keinoja niin Helsingin kuin muidenkin pääkaupunkiseudun kuntien pyöräilyolosuhteiden parantamiseen. Yksi pitkään käytössä olleista keinoista on kaupungin suunnitelmien kommentointi. HePon varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo piti tästä esityksen käyden läpi, miten suunnitelmia luetaan, mihin niissä kannattaa kiinnittää huomiota ja miten niitä kannattaa kommentoida.

Liikenneryhmän toimesta on jätetty kommentteja suunnitelmiin.

Kommentti Raide-Jokerin liikenteen yleissuunnitelmasta

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille suunniteltu pikaraitiolinja. Raitiolinjan rakentaminen vaikuttaa pyöräliikenteen järjestelyihin lähes koko linjan pituudella. Ratalinjan ja siihen välittömästi liittyvien liikenneratkaisuiden alustava suunnitelmaluonnos oli kommentoitavana kesäkuussa 2015. HePo jätti tuolloin suunnitelmasta kommentin.

Raide-Jokerin suunnittelu eteni marraskuussa alustavasta suunnitelmasta liikenteen yleissuunnitelman luonnokseen. Aiemmin kesällä kommentoitavana olleeseen versioon verrattuna suunnitelmiin oli tehty jotain parannuksia, mutta niissä oli edelleen paljon kehitettävää. HePo jätti suunnitelmasta kommentin, jossa mm. kiitetään pyöräteiden yksisuuntaistamista, pyöräliikenteen paikoitellen selkeää erottelua jalankulusta sekä nykyaikaisia liikenneympyröitä. Parannusehdotuksia esitetään mm. pysäkkijärjestelyihin, ajolinjoihin risteyksissä ja liikennejärjestelyiden selkeyteen väylätyypin muuttuessa kaksisuuntaisesta yksisuuntaiseksi. Lisäksi kommentissa kiinnitetään huomiota yhteystarpeisiin mm. Viikin Prismalle sekä pyöräilyn laatukäytävän linjaukseen erityisesti Kehä I:n ja Turunväylän liittymäalueella.

HePon kommentti Raide-Jokerin liikenteen yleissuunnitelmasta
https://www.dropbox.com/s/6l67t4uyby7kr1j/2015-12-05-hepo-kommentti-raide-jokeri-liikennesuunnitelma.pdf

Kommentti Pihlajamäen katusuunnitelmaluonnoksesta

Pihlajamäen ostoskeskuksen ympäristön sekä Pihlajistontien alkupäähän ollaan suunnittelemassa muutoksia. Linja-autopysäkkien yhdistämisen lisäksi luvassa on parannuksia pyöräilyolosuhteisiin mm. Meripihkatielle tulevien pyöräkaistojen muodossa. Parannukset pyöräilyreitteihin ovat tervetulleita, mutta luonnoksista löytyi muutamia parannusta vaativia kohtia. HePo jätti parannusehdotuksia esillä olleisiin suunnitelmaluonnoksiin.

HePon kommentti Pihlajamäen katusuunnitelmaluonnoksista
https://www.dropbox.com/s/giqtdq6eyak44dm/Kommentti%20Pihlajam%C3%A4en%20katusuunnitelmaluonnoksista.pdf

Luonnokset suunnitelmista löytyvät HePon sivuilta:
https://www.hepo.fi/2015/11/29/kommentti-pihlajamaen-katusuunnitelmaluonnoksista/

8. Ajankohtaisia linkkejä

 • Pyöräilykuntien verkoston Poljin-lehti 7/2015 – Jouluisessa Poljin-lehdessä ajankohtaisia tunnelmia turvapaikanhakijoiden pyöräilystä Reinin laakson kulinaariseen pyörämatkailuun.

Tagit:, , , , , , , , , ,