Box Bike Helsinki -hankkeessa nuoret rakentavat oman tulkintansa tavarapyörästä

Marraskuun alussa käynnistyi täysin uudenlainen ympäristökasvatushanke, Box Bike Helsinki. Nuoriso- ja pyöräilyjärjestöjen yhteistyönä syntyneessä hankkeessa 13-20-vuotiaista helsinkiläisistä nuorista muodostuva tiimi suunnittelee ja rakentaa omaan käyttöönsä ainutlaatuisen box biken eli suomeksi tavara- tai kuormapyörän.

Box Bike HelsinkiLuonto-Liiton Uudenmaan piirin, Helsingin Polkupyöräilijöiden ja Pyöräpaja ry:n hankkeessa nuoret rakentavat kevään 2016 aikana omannäköisen ja omaehtoisen tulkintansa tavarapyörästä. Hankkeeseen voi hakea 5-8 Helsingissä asuvan nuoren joukkue, joka lähettää vapaamuotoisen hakemuksen 5.11.-4.12.2015 välisenä aikana. Parhaimman hakemuksen lähettänyt joukkue valitaan joulukuun aikana. Kesäkuuhun 2016 mennessä joukkue on luonut jotain mahtavaa ja ainutlaatuista.

Box Bike Helsinki on hankkeena ensimmäinen laatuaan maailmassa, joten tulemme pitämään itsestämme meteliä Suomen lisäksi myös ulkomaille,” kertoo hankkeen suunnittelija ja projektipäällikkö Markus Seppälä. Hankkeen aikana nuoret oppivat myös huoltamaan pyöränsä Pyöräpaja ry:n vetämällä huoltokurssilla sekä kertaavat pyöräilijän liikenne-etikettiä Helsingin Polkupyöräilijöiden räätälöimässä koulutuksessa.

Hankkeen tavoitteena on:

  1. Tutustuttaa nuoret polkupyöriin, niiden rakenteluun ja huoltamiseen sekä niillä liikkumiseen osana hauskaa, tyylikästä ja ympäristöystävällistä elämäntapaa.
  2. Opettaa nuoret huoltamaan hankkeessa rakennettavan pyörän lisäksi omaa fillariaan ja samalla herättää innostusta omistamiensa tavaroiden kunnostamiseen uuden ostamisen sijaan.
  3. Lisätä nuorten tietoisuutta turvallisesta ja toiset huomioivasta liikennekäyttäytymisestä erityisesti kaupungin kaduilla pyöräillessään.

HePon tavoitteena on pyöräilyn arkipäiväistyminen. Tavarapyörällä voi kuljettaa painaviakin taakkoja, mikä vähentää riippuvuuttamme autoista. Tavarapyörän rakentaminen tuo tämän mahdollisuuden nuorten ulottuville, mikä muuttaa tulevaisuuden maailmaa”, sanoo Helsingin Polkupyöräilijät ry:n puheenjohtaja Matti Kinnunen.

Hankkeessa ovat yhteistyökumppaneina lisäksi kaksi helsinkiläistä polkupyöräyritystä, HUG Bikeshop, mikä toimii myös hankkeen työpajana, sekä Fillari Helsinki. Luonto-Liiton Uudenmaan piirin lisäksi hanketta rahoittaa Helsingin kaupungin Nuorisoasiainkeskus.

Lisätietoja:

Markus Seppälä
Projektipäällikkö, Box Bike Helsinki
Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry
puh. 044 3069 546
boxbikehelsinki at gmail.com

Hankkeen kotisivut: boxbikehelsinki.luppi.fi
Hanke Facebookissa: facebook.com/boxbikehelsinki

Kuva: Teemu Saloriutta

Tagit:, , , , ,