Jäsentiedote 43/2015

Jäsentiedote 43/2015: HePon syyskokous, Tule Lumikummiksi, Tsygällä tsufelle, Box Bike Helsinki, Uusia pyöräilijäjärjestöjä, Tulevia tapahtumia…

Helsingin Polkupyöräilijöiden jäsentiedote 43/2015

 1. HePon syyskokous ja pikkujoulut 21.11.2015
 2. Jäsenkyselyssä HePon toiminnalle hyvä arvosana
 3. Lähde Lumikummiksi parantamaan pyöräteiden talvikunnossapitoa
 4. Tsygällä tsufelle – aamukahvit pyöräilijöille joka perjantai
 5. HePo jätti muistutuksen Kivistön katusuunnitelmista
 6. Suomeen kaksi uutta pyöräilijäjärjestöä
 7. Myytinmurtaja–kampanja käynnistyi – mukaan mahtuu
 8. Box Bike Helsinki -hankkeessa nuoret rakentavat oman tavarapyörän
 9. Matkapyöräilyilloissa pyöräillään Ranskassa ja Himalajalla
 10. Liikenneoikeuspäivä 27.10.2015
 11. Helyn LOISTOilta 30.10.2015
 12. #BikeHEL -tagi kerää pyöräilykuvat Helsingistä
 13. Lokakuun Kriittinen pyöräretki suuntasi ongelmallisille kantakaupungin kaduille
 14. Hämeentien suunnitelmia esiteltiin Laiturilla
 15. Ajankohtaisia linkkejä

1. HePon syyskokous ja pikkujoulut 21.11.2015

Tervetuloa HePon sääntömääräiseen syyskokoukseen lauantaina 21.11. kello 18:00 alkaen Kulmahuoneelle (Siltasaarenkatu 15). Kokouksen jälkeen pidetään yhdistyksen pikkujoulut.

Kokouksessa käsitellään syyskokouksen sääntömääräiset asiat, kuten yhdistyksen toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus vuodeksi 2016. Lisäksi valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten ja eroavien tilalle. Erovuorossa hallituksen jäsenistä on Tapio Keihänen. Lisäksi Janne Nurminen eroaa hallituksesta. HePon säännöt löytyvät osoitteesta: http://www.hepo.fi/wiki/Säännöt

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan HePon hallitukseen, voit kysyä kokemuksia hallitustoiminnasta nykyisiltä hallituksen jäseniltä. Yhteystiedot löytyvät HePon kotisivuilta. Voit ilmoittaa kiinnostuksesi jo etukäteen jollekin hallituksen jäsenelle tai vasta paikan päällä kokouksessa. Jos olet kiinnostunut hallitustoiminnasta, mutta et pääse paikalle kokoukseen, ota yhteyttä puheenjohtaja Matti Kinnuseen (pj at hepo.fi), gsm 040-0163618.

Kokouksen virallisen osuuden jälkeen järjestökoordinaattori Petteri Nisula esittelee HePon jäsenkyselyn tuloksia. Syyskokouksen jälkeen vietetään HePon pikkujouluja. Tarjolla on pientä purtavaa, kahvia ja glögiä sekä hyvää seuraa.

Tapahtuma Facebookissa:
http://www.facebook.com/events/971176609591171

2. Jäsenkyselyssä HePon toiminnalle hyvä arvosana

HePon jäsenkyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 368 jäsentä. Yhdistyksen toimintaan oltiin varsin tyytyväisiä: pyydettäessä arvosanaa asteikolla 1-10 keskiarvoksi muodostui 8,45. Kysyttäessä onko HePon jäsenyys vastannut odotuksia, 70,4 prosenttia vastaajista valitsi vaihtoehdon ”täysin”.

Avoimissa vastauksissa kritiikkiä esitettiin muun muassa siitä, että toiminta on liikaa ”sisäpiirin” käsissä. Yhdistyksen hallitus ja aktiivit ovat tiedostaneet asian ja muun muassa juuri jäsenistön osallistumishaluja kartoittava jäsenkysely on yksi keino muuttaa tilannetta.

Järjestökoordinaattori Petteri Nisula esittelee kyselyn tuloksia tarkemmin syyskokouksen yhteydessä.

3. Lähde Lumikummiksi parantamaan pyöräteiden talvikunnossapitoa

Helsingin kaupungin rakennusvirasto kokeilee yhteistyössä HePon kanssa uusia tuulia pyöräteiden talvikunnossapidossa. Perinteisen sepelin sijaan yhdellä testireitillä kokeillaan harjausta ja suolausta. Esimerkiksi Kööpenhaminassa, Tukholmassa ja Amsterdamissa pyöräteiden talvikunnossapito perustuu harjaukseen ja suolaukseen. Toisella testireitillä kokeillaan liukkaudentorjuntamenetelmänä biohajoavaa Granlux De-Ice -liuosta. Liuos on suomalainen keksintö, jota Helsingin kaupunki lähtee kokeilemaan ensimmäisten joukossa. Hepolaisilla on mahdollisuus osallistua kunnossapitokokeiluun pyöräilemällä testireittejä ja antamalla niiden kunnosta aktiivisesti palautetta.

Testireitti koostuu kahdesta osasta:

 1. Pääradan varsi Oulunkylästä Helsinginkadun sillalle. Tällä osuudella testataan lumen harjausta sekä suolaliuosta esimerkiksi Tukholman ja Kööpenhaminan tapaan.
 2. Helsinginkadun sillalta Töölönlahden länsipuolen pyörätielle ja siitä edelleen Baanalle aina Baanan länsipäähän asti. Tällä osuudella kokeilussa on uusi liukkaudentorjuntaliuos.

Kummallakaan osuudella ei tulla käyttämään hiekoitussepeliä.

Jos pyöräilet säännöllisesti talvella jompaakumpaa tai molempia osia reitistä, lähde HePon ja rakennusviraston Lumikummiksi antamaan aktiivisesti palautetta kunnossapidosta! Lumikummeille on luotu oma palautekanavansa, jonka kautta kerätään hieman tarkempaa tietoa kunnossapidon laadusta kyseisillä reiteillä. Palautteen antaminen on silti nopeaa ja sen voi tehdä myös mobiililaitteilla.

Voit ilmoittautua tämän linkin kautta: https://goo.gl/forms/RKPQJ7qv1o

Aktiivisesti palautetta antaneille Lumikummeille on luvassa hyvän mielen lisäksi kaupungilta pieni lahja sekä vakuutus näille pyörämatkoille. Tämän takia lomakkeella kysytään joitakin henkilötietoja. Lumikummit liitetään myös HePon ylläpitämälle sähköpostilistalle, joka toimii tiedotuskanavana kokeilun etenemisestä ja siihen liittyvistä asioista.

4. Tsygällä tsufelle – aamukahvit pyöräilijöille joka perjantai

HePo tarjoaa jouluun saakka perjantaiaamuisin kello 8-9 aamukahvit (ja toki aamuteetkin) Hakaniemen torilla. Tarjoilu on Kahvisiskojen lämpimässä teltassa, josta saatavissa muuta evästä omakustanteisesti. Esimerksi Kahvisiskojen riisipuuro todettiin pyöräilijöiden makuun sopivaksi aamiaisruuaksi.

Tervetuloa tapaamaan muita pyöräilijöitä ja luomaan pyöräilijöiden yhteisöllisyyttä. Saat matkaasi hyvän mielen päivään!

Ensimmäiseen Tsygällä Tsufella -tapahtumaan viime perjantaina 16.10. osallistui 25 pyöräilijää. Tule sinäkin perjantaisin kahville HePon porukoiden kanssa.

5. HePo jätti muistutuksen Kivistön katusuunnitelmista

Kivistön uuden kaupunginosan katuja suunnitellaan ja rakennetaan parhaillaan. Monet alueen pääkatujen risteyksistä on suunniteltu ja osittain jo rakennettukin kaksikaistaisina liikenneympyröinä, joissa jalankulku- ja pyöräliikenne risteää moottoriajoneuvoliikenteen kanssa samassa tasossa. Tällaisissa liittymissä kävelijöiden ja pyöräilijöiden asema ja turvallisuus on kyseenalainen.

Alueen katusuunnitelmat olivat nähtävillä jo huhtikuussa 2012, jolloin HePo jätti muistutuksen, jossa kiinnitettiin huomiota mm. liikenneympyröiden turvallisuuteen. Vuosien varrella suunnitelmat ovat muuttuneet ja ne olivat uudelleen nähtävillä syyskuun lopussa. Muutoksista ja HePon aiemmasta muistutuksesta huolimatta liikenneympyröiden turvallisuus ei ole parantunut. HePo jättikin uuden muistutuksen, jossa kiinnitetään huomiota mm. liikenneympyröihin ja muihin väistämisvelvollisuuksiltaan epäselviin ratkaisuihin.

Tutustu HePon muistutukseen ja katusuunnitelmiin kotisivuilla:
https://www.hepo.fi/2015/09/29/muistutus-kiviston-katusuunnitelmista/

6. Suomeen kaksi uutta pyöräilijäjärjestöä

Suomeen on perustettu kaksi uutta pyöräilijöiden edunvalvontajärjestöä: Joensuussa toimiva Joensuun Polkijat ry ja Rovaniemen alueella toimiva Pohjoinen pyöräyhdistys PUMPPU ry. Molemmat järjestöt liittyivät heti perustamisen jälkeen jäseniksi Pyöräliittoon, jossa on nyt HePon lisäksi yhteensä viisi jäsenjärjestöä eri puolilta Suomea.

Uusien järjestöjen toimintaa voi seurata Facebookissa:

7. Myytinmurtaja–kampanja käynnistyi – mukaan mahtuu

HePo on aloittanut ”myytinmurtaja”-kampanjan, joka murtaa pyöräilyyn liittyviä myyttejä esimerkiksi tekemällä videoita ja muita vastaavia mediatuotantoja.

HePon myytinmurtajat kokoontuivat ensi kertaa 10.10. kahdeksan hengen voimin. Tapaamisessa myyttien murtaminen päätettiin aloittaa ”Pyöräilijät suihkivat menemään viittäkymppiä”-myytistä. Tarkoitus on tehdä lyhyt, minuutin parin, elokuva, jossa mitataan pyöräilijöiden todellisia nopeuksia tutkalla.

HePon myyntinmurtajat Facebook-ryhmä:
https://www.facebook.com/groups/heponmyytinmurtajat/

8. Box Bike Helsinki -hankkeessa nuoret rakentavat oman tavarapyörän

Box Bike Helsinki on Luonto-Liiton Uudenmaan piirin (LUP) lokakuun alussa käynnistämä hanke, jossa joukko helsinkiläisiä polkupyöristä kiinnostuneita nuoria (n. 13-20 vuotiaita) suunnittelee ja toteuttaa tavarapolkupyörän oman nuorisotalonsa, koulunsa tai asuinalueensa yhteiseen käyttöön. Pääosin Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen rahoittamassa hankkeessa ovat mukana LUPin lisäksi mm. HePo ja Pyöräpaja ry. HePo tarjoaa hankkeeseen osallistuville nuorille räätälöidyn katuajo- ja liikenne-etikettikoulutuksen.

Hanke käynnistyy nuorille suunnatun RuutiExpo-tapahtuman yhteydessä 5.11.2015 Helsingin kaupungintalolla. Rakennusprojektiin mukaan pääsevä ryhmä valitaan hakemusten perusteella loppuvuoden aikana ja varsinaiseen rakennustyöhön päästään alkuvuonna 2016. Pyörän on tarkoitus valmistua touko-kesäkuun vaihteessa 2016 ja yleisölle pyörä esitellään kesäkuun aikana.

Hankkeelle etsitään nuorisotyöstä ja nuorten pyöräilyn tukemisesta kiinnostuneita sponsoreita. Jos tiedät hankkeesta kiinnostuneita tahoja tai jos vaikkapa oma työnantajasi voisi olla kiinnostunut tukemaan hanketta, ota yhteyttä hankkeen vetäjään: Markus Seppälä, markusjseppala at gmail.com.

9. Matkapyöräilyilloissa pyöräillään Ranskassa ja Himalajalla

Lokakuussa järjestettyjen Matkapyöräilyiltojen sarjassa on jäljellä vielä kaksi matkakertomusta: 22.10. ”Porukalla jokilaivalla Ranskassa” ja 29.10. ”Seikkailu Himalajalla”. Ennen illan esityksiä pidetään lyhyt pyörämatkan valmisteluun liittyvä alustus, jonka aikana yleisö voi kysellä ja kertoa omia kokemuksiaan.

Matkapyöräilyillat järjestetään Maunulan kirjastossa (Suursuonlaita 6). Alustus klo 17.30 alkaen, matkakertomus klo 18. Noin tunnin mittaisiin esityksiin mahtuu innostavia tarinoita ja kuvia, mutta myös pohdintaa siitä, kenelle tällainen matkantekotapa sopii ja mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon.

Matkapyöräilyiltojen ohjelma:
https://www.hepo.fi/2015/09/13/matkapyorailyillat-kaikki-mita-olet-halunnut-tietaa-matkapyorailysta/

10. Liikenneoikeuspäivä 27.10.2015

Liikenneoikeusyhdistys ry järjestää viidennen Liikenneoikeuspäivän tiistaina 27.10. klo 10-15.30 Trafin auditoriossa (Kumpulantie 11, Helsinki, kartta: https://goo.gl/maps/HnWW7PmfYXQ2). Tilaisuus on tarkoitettu tieliikenneoikeuden asiantuntijoille tai siitä kiinnostuneille liikennealan asiantuntijoille ja opiskelijoille.

Liikenneoikeuspäivän ohjelmassa mm. tieliikennerikosten sanktiot, liikennevakuutuslain uudistaminen ja lisääntyvän ajoneuvoautomaation haasteet. Katso koko ohjelma HePon kotisivuilta:
https://www.hepo.fi/2015/09/20/liikenneoikeuspaiva-27-10-2015/

Ilmoittautuminen viimeistään perjantaina 23.10. klo 12 mennessä: info at liikenneoikeus.fi. Järjestäjät tarjoavat ohjelman mukaiset kahvit, omakustanteinen lounas Trafin ja lähiseudun ravintoloissa.

Lisätiedot: http://www.liikenneoikeus.fi/

11. Helyn LOISTOilta 30.10.2015

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys ry (Hely) järjestää yhteistyössä Lasten liikennekaupungin kanssa LOISTOillan perjantaina 30.10. kello 17-19. Tapahtuma on suunnattu lapsille ja lapsiperheille, ja se keskittyy näkymisen tärkeyteen liikenteessä: heijastimiin, tarkkaavaisuuteen ja huomiointiin. Tapahtumapaikka on Lasten liikennekaupunki Auroran kentän kupeessa (Auroranportti 2, kartta: https://goo.gl/maps/cjbx1sJBnbs). Ohjelmassa mm. Nallekoplan konsertti, kuorma-autoesittelyä, polkuautoilua, heijastinetsintää, kahvila ja joukkoliikenneopastusta.

12. #BikeHEL -tagi kerää pyöräilykuvat Helsingistä

HePo on aloittanut #BikeHEL hashtagin käyttämisen Helsingissä otettujen pyöräilykuvien tunnistamiseen. Kuvat kertovat pyöräilyn ilosta, riemusta ja kaupunkimme kauneudesta. Ota kuvia ja nauti muiden ottamista kuvista vaikkapa http://iconosquare.com/viewer.php#/tag/bikehel/ -osoitteessa.

13. Lokakuun Kriittinen pyöräretki suuntasi ongelmallisille kantakaupungin kaduille

Lokakuun Kriittinen pyöräretki ajettiin 13.10. muun muassa Runeberginkatua, Topeliuksenkatua, Pasilan siltaa, Mäkelänkatua ja Hämeentietä pitkin. Nämä ovat kohteita, joissa pyöräliikenne tarvitsee parempia järjestelyjä, erityisesti pyöräteitä tai -kaistoja.

Kuulaassa syyssäässä ajettuun Kriittiseen pyöräretkeen osallistui 64 pyöräilijää ja yksi koira. Lisäksi paikalla oli Laajasalon opiston KaupunkiTV, joka teki tapahtumasta lyhyen uutisvideon. Haastateltavana HePon Tapio Keihänen: http://youtu.be/RLRlFE_BHro

14. Hämeentien suunnitelmia esiteltiin Laiturilla

Hämeentien liikennesuunnittelijat esittelivät Hakaniemen ja Kurvin välille valmistunutta liikennesuunnitelman luonnosta näyttely- ja infotila Laiturilla 6.10. Tilaisuudessa oli paikalla noin X henkilöä, joista monet olivat aktiivisia hepolaisia.

Hämeentien liikennesuunnitelmaluonnoksessa esitetään mm. jalkakäytävien, raitiotien ja bussipysäkkien leventämistä, pyöräkaistojen rakentamista ja henkilöautoliikenteen vähentämistä läpiajokiellolla. Hämeentielle pääsisi edelleen ajamaan henkilöautolla poikkikatujen kautta. Huolto- ja tonttiliikenne kaikkiin kiinteistöihin säilyisi.

HePo on kampanjoinut aktiivisesti Hämeentien pyöräliikennejärjestelyjen parantamisen puolesta useita vuosia ja yhdistys toteutti mm. 11 500 nimeä keränneen kuntalaisaloitekampanjan asiasta. Hämeentien uusien suunnitelmien valmistuminen osoittaa, että HePon pitkäjänteisellä työllä on merkitystä!

Hämeentien suunnitelmien kommentointimahdollisuus on päättynyt, mutta suunnitelmiin voi edelleen tutustua kaupungin sivuilla: https://kerrokantasi.hel.fi/hameentiesuunnitelma

Juttu Helsingin Sanomissa 20.9.2015: ”Hämeentien liikenteeseen tulossa raju muutos: autot saavat tehdä tilaa pyöräilijöille

15. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,