HePon kanta pyöräilykypäriin

Pyöräilykypärä, sen käyttäminen ja käytön sääntely laissa nousevat toistuvasti esiin pyöräilyn turvallisuutta koskevissa keskusteluissa. HePon kanta pyöräilykypärän käyttöpakkoon on seuraava:

Pyöräilykypärän käyttöpakko vähentää todistetusti pyöräilyä. Pyöräilyn vähenemisen seurauksena

  • Liikenneturvallisuus heikkenee. Mitä vähemmän liikenteessä on pyöräilijöitä, sitä vaarallisempaa pyöräily on.
  • Arkiliikunta vähenee ja elintasosairaudet lisääntyvät.
  • Ruuhkat, liikennemelu ja saasteet lisääntyvät.

Pyöräilyn terveyshyödyt ylittävät moninkertaisesti pyöräilyn riskit. Pyöräilykypärän käyttöpakosta olisi sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta merkittävästi enemmän haittaa kuin hyötyä. Erityisesti pyöräilyn turvallisuusnäkökulmasta käyttöpakko kääntyisi tarkoitustaan vastaan: se heikentäisi pyöräilyn turvallisuutta. HePon kanta on, että käyttöpakkoa ei tule säätää. Nykyinen epäselvä ja väärin tiedotettu kypärän käyttösäännös tulee poistaa kokonaan ja ihmisille on jätettävä aito valinnanvapaus.

HePo ei vastusta pyöräilykypäriä itsessään eikä niiden käyttöä. Kypärän käyttäminen tai käyttämättä jättäminen on jokaisen oma päätös. Tällä hetkellä Suomen laki ainoastaan suosittelee kypärän käyttöä.

HePon kuntolenkeillä kypärä on pakollinen samaan tapaan kuin muissa järjestetyissä pyöräkilpailuissa ja urheiluharjoituksissa. Kypärä saattaa olla joissakin kaatumistapauksissa hyödyllinen ja vähentää pään alueen vammojen vakavuutta. Standardikypärää ei ole suunniteltu suojaamaan törmäyksessä moottoriajoneuvon kanssa.

Jatkuva itseään toistava keskustelu pyöräilykypäristä vie huomion pois liikenteen todellisesta ongelmasta ja sen parannustoimenpiteistä. Liikenneturvallisuus syntyy hyvän pyöräilyinfran sekä hyvän liikennekäyttäytymisen yhdistelmänä. Kypärä ei auta kummassakaan näistä asioista. Siksi HePon mielestä pyöräilykypärän käyttämisestä käytävään keskusteluun ei kannata hukata aikaa. Voimavarat tulee suunnata infrastruktuurin ja liikennekulttuurin parantamiseen.

Linkkejä:

Tagit: