Jäsentiedote 34/2015

Pyöräilijän kuolema päälleajossa, rikosilmoituksia kerätään, Kriittinen pyöräretki Espoossa, hallituksen strategiailtapäivä…

Helsingin Polkupyöräilijöiden jäsentiedote 34/2015

 1. Pyöräilijän kuolema päälleajon seurauksena ja HePon toimet asiaan liittyen
 2. HePo kerää rikosilmoituksia liikenneuhkailuista
 3. Kriittinen pyöräretki 11.8. Länsiväylää pitkin Espooseen
 4. HePon hallituksen strategiailtapäivä 15.8.2015
 5. Maahanmuuttajanaisille jälleen pyöräilykoulutusta
 6. Katuajokoulutus 25.8.2015
 7. Pyöräretki Espoo Cinéen Bikes vs Cars –elokuvanäytökseen ja keskustelutilaisuuteen 27.8.2015
 8. Perhepyörien koeajotilaisuus Matinkylässä 13.9.2015
 9. Ajankohtaisia linkkejä

1. Pyöräilijän kuolema päälleajon seurauksena ja HePon toimet asiaan liittyen

Kaikkia pyöräilijöitä on syvästi koskettanut pyöräilijän menehtyminen 12.8. Töölössä tapahtuneen, ilmeisen tahallisen päälleajon seurauksena.

HePo antoi aiheesta kannanoton 14.8., jossa vaaditaan kaikkia liikenteen osapuolia kunnioittamaan toistensa koskemattomuutta. HePon edustajat ovat kommentoineet asiaa lukuisille medioille (linkkejä tiedotteen lopussa). HePon jäsenet ovat olleet myös aktiivisesti mukana muistotilaisuuksissa 13.8. ja 16.8. Asia pidetään esillä eri tahojen kanssa käytävissä keskusteluissa ja viestinnässä.

HePon kannanotto 14.8: Liikenteessä on kunnioitettava toisten henkeä ja terveyttä:
https://www.hepo.fi/2015/08/14/mediatiedote-liikenteessa-on-kunnioitettava-toisten-henkea-ja-terveytta/

HePo esittää syvän osanottonsa menehtyneen pyöräilijän läheisille.

2. HePo kerää rikosilmoituksia liikenneuhkailuista

HePo kerää rikosilmoituksia tilanteista, joissa joku on uhkaillut liikenteessä pyöräilijöitä, ohittanut vaarallisen läheltä tai ajanut päälle.

Jos joudut tilanteeseen, jossa autoilija yrittää ”kouluttaa” sinua, tai ajaa piittaamattomasti ja vaarallisesti:

 1. Tee rikosilmoitus. Se tuskin johtaa mihinkään, mutta poliisi ei voi enää sanoa, että tapauksia on vain vähän.
 2. Lähetä ilmoitus myös HePolle, pj at hepo.fi.
 3. Kerro myöhemmin, johtiko ilmoitus johonkin.

Julkaisemme kerätyistä ilmoituksista myöhemmin osia tai kaiken nimettöminä ja ilman tunnistettavia tietoja. Saatamme myös luovuttaa niitä tutkimuskäyttöön.

3. Kriittinen pyöräretki 11.8. Länsiväylää pitkin Espooseen

Elokuun Kriittinen pyöräretki suuntautui Länsiväylän kautta Tapiolaan ja otti samalla kantaa Länsiväylän bulevardisoimisajatuksiin. Tämä teema keräsi ennätysmäärän polkijoita Kriittisellä pyöräretkellä pitkään aikaan, polkijoita oli paikalla eri arvioiden mukaan yli kahdestasadasta noin kolmeensataan.

Ennen lähtöpolkaisua Narinkkatorilla oli muutama lyhyt puhe, joiden videoihin löytyy linkit alta:

 1. Antero Alku, joukkoliikenneasiantuntija
 2. Reetta Keisanen, Helsingin kaupungin pyöräilykoordinaattori
 3. Kirsi Louhelainen, Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta
 4. Lari Karreinen, Espoon tekninen lautakunta

4. HePon hallituksen strategiailtapäivä 15.8.2015

HePon hallitus kokoontui 15.8. strategiailtapäivään, jossa pohdittiin HePon tavoitteita ja toimintamuotoja. Todettiin, että perustavoitteet ovat samat kuin aiemmin: HePo pyrkii pyöräilyn lisäämiseen ja yhdistyksen kasvattamiseen sekä jäsenistön aktiivisuuden parempaan hyödyntämiseen.

Keskustelua käytiin erityisesti siitä, missä määrin HePo painottuu toiminnassaan liikennesuunnitelmien kommentoitiin ja muuhun liikennejärjestelyihin liittyvään vaikuttamiseen ja missä määrin painotetaan pyöräilyn markkinointia, tapahtumien järjestämistä ja mediavaikuttamista. Keskustelussa todettiin, että molempia tarvitaan, mutta liikennesuunnitelmien kommentoinnin ohella on löydettävä tehokkaampia tapoja vaikuttaa pyöräliikenneinfran laatuun. Yksi tapa voisivat olla HePon ja eri virastojen säännölliset tapaamiset, joissa käydään läpi meneillään olevia suunnitelmia.

Pyöräilyn edistämiseksi markkinoinnin ja tapahtumien kautta ideoitiin muun muassa perheille suunnattujen tapahtumien järjestämistä sekä erilaisia markkinointitempauksia, kuten pyöräilijöiden kuvien ja videoiden tuottamiseen kannustavia sosiaalisen median kampanjoita. HePon viestintää on tarkoitus tehostaa ja tehdä siitä suunnitelmallisempaa. Helsingin lisäksi toimintaa pyritään saamaan enemmän Vantaalle ja Espooseen.

Kokonaan oman tilan saamista tulevaisuudessa pidettiin hyvänä tavoitteena, koska se mahdollistaisi monenlaista toimintaa. Ennen oman tilan saamista suunniteltiin nykyisin käytettävissä olevien tilojen käyttämistä tehokkaammin.

5. Maahanmuuttajanaisille jälleen pyöräilykoulutusta

HePo järjestää yhdessä Helsingin liikuntaviraston kanssa jälleen maahanmuuttajanaisten pyöräilykoulutusta. Maksuton kurssi järjestetään Suvilahden kentällä (Kaasutehtaankatu 1) lauantaina 22.8. ja lauantaina 5.9. klo 14.00-16.00. Kurssin yhteiskesto on yhteensä neljä tuntia.

Kurssi on valitettavasti täynnä. Mahdollisten peruutuspaikkojen toivossa ilmoittautumisen voi jättää liikunnanohjaaja Laura Nokkalalle (040 705 9767; laura.nokkala at hel.fi)

HePo on järjestänyt maahanmuuttajille suunnattua pyöräilykoulutusta vuodesta 2013 lähtien ja toiminta palkittiin viime keväänä Vuoden pyöräilyteko 2014 -tunnustuksella.

6. Katuajokoulutus 25.8.2015

Kaupungissa ei ole kaikkialla pyöräteitä. Silloin pyöräilijän paikka on kadulla. Se on kätevämpi ja turvallisempi paikka ajaa kuin jalkakäytävä. Ajorata on tutkimusten mukaan kaupungissa turvallisempi paikka pyöräillä kuin jalkakäytävät.

HePo järjestää tiistaina 25.8. kello 17:30-19:00 katuajokoulutusta. Koulutus aloitetaan pyöräkeskuksen edustalta Narinkkatorilla (Narinkka 3).

Katuajokoulutuksen tarkoituksena on, että osallistujat saavat omakohtaista kokemusta ja uskallusta ajaa kaduilla. Katuajokoulutus on suunnattu kaikille pyörällä ajamisen osaaville täysi-ikäisille takana oleviin kilometreihin katsomatta.

Koulutukseen kuuluu lyhyt teoreettinen osuus pyöräkeskuksen edustalla ja 30-45 min ajoa pienissä ryhmissä kantakaupungin rauhallisemmilla kaduilla.

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/824972264284732/

Lisätietoja katuajokoulutuksesta löytyy osoitteesta: https://www.hepo.fi/toiminta/katuajot/

7. Pyöräretki Espoo Cinéen Bikes vs Cars –elokuvanäytökseen ja keskustelutilaisuuteen 27.8.2015

Tervetuloa elokuiselle pyöräretkelle Espoo Cinéen 27.8. Ilta alkaa HePon vetämällä pyöräretkellä klo 18.00 Narinkkatorilta Tapiolan Louhisalille. Louhisalissa Doc Lounge Helsinki esittää Fredrik Gerttenin uuden dokumenttielokuvan Bikes vs. Cars (Ruotsi 2015, 90 min). Elokuva kuvaa autoilijoiden ja pyöräilijöiden käymää taistelua julkisesta tilasta.

http://www.espoocine.fi/2015/fi/ohjelmisto/elokuvat/bikes-vs-cars

Liput: 5 euroa, etukäteen Espoo Cinén verkkokaupasta tai ovelta

Elokuvan jälkeen Espoon ja Helsingin kaupunki- ja liikennesuunnittelusta pyöräilyn näkökulmasta ovat keskustelemassa mm. kaupunginvaltuutettu ja HePon hallituksen jäsen Otso Kivekäs, Helsingin kaupungin pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen, liikenneinsinööri Heini Peltonen Espoon kaupunkisuunnittelusta sekä pyöräilyaktiivi Lari Karreinen Espoosta. Keskustelun moderoi Helsingin sanomien pyöräblogin toimittaja sekä Vuoden pyöräilijä 2013 Teppo Moisio.

Aikataulu:

18:00 Tapaaminen Narinkkatorilla
18:15 Pyöräily Tapiolaan
19:15 Bikes vs cars -elokuvanäytös
20:45 – 21.30 Pyörien Espoo ja autojen Helsinki -keskustelutilaisuus

8. Perhepyörien koeajotilaisuus Matinkylässä 13.9.2015

Tavarapyörä-Asiantuntija -yritys järjestää sunnuntaina 13.9. kello 10:00-17:00 HePon jäsenille perhepyörien koeajotilaisuuden. Koeajotilaisuus järjestetään yrityksen näyttelytilassa osoitteessa Pyyntitie 3. Tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa.

HePon jäsenet saavat Tavarapyörä-Asiantuntijalta 200 euron alennuksen kaikista pyöristä ajalla 13.9.-31.9.2015.

http://www.tavarapyora-asiantuntija.fi

9. Ajankohtaisia linkkejä

Tullinpuomin valitettavan tapahtuman takia medioissa on viimeaikoina ollut erittäin paljon pyöräilyä koskevia juttuja. Tähän linkkilistaan on poimittu joitain keskeisimpiä sisältöjä pyrkimättäkään listaamaan kattavasti kaikkia.

Tagit:, , , , , , , , , , ,