Pyöräilyilon sanansaattajat

petteri-ja-martti

Hepon järjestökoordinaattorit Petteri Nisula ja Martti Tulenheimo toivovat, että Hepo koettaisiin entistä vahvemmin pyöräilijöiden äänitorvena.

Hepon järjestökoordinaattorit toivovat, että mahdollisimman moni jäsen löytäisi mukaan järjestön toimintaan. Erityisen yksimielisiä he ovat siitä, mikä pyöräilyssä on parasta: vapaus mennä, minne haluaa.

Tänä keväänä Hepossa iskettiin uusi vaihde silmään, kun jo aiemmin yhdistykselle työskennellyt Petteri Nisula palkattiin Martti Tulenheimon aisapariksi. Ensimmäistä kertaa 34-vuotiaalla Hepolla on hallituksen ja aktiivien lisäksi kaksi osa-aikaista työntekijää pyörittämässä toimintaa, joka houkuttelee monenikäistä ja intresseiltään erilaista porukkaa.

– Hepo on heterogeeninen kansalaisjärjestö, jossa on mukana niin liikennepolitiikasta kiinnostuneita kaupunkilaisia kuin retki-, kuntopyöräily- ja spinningtoiminnasta nauttivia helsinkiläisiä, Martti kuvailee jäsenistöä.

Hepon jäsenmäärä on kasvanut viime vuosina samaa tahtia, kuin Hepon vaikuttamistyö on saanut lisää painoarvoa ja näkyvyyttä. Tavoitteita ja unelmia toimiston kaksikolla silti riittää:

– Kokopäiväinen henkilöstö ja oma toimisto, joka toimisi helsinkiläisten pyöräilijöiden kohtaamispaikkana, Petteri visioi Martin jatkaessa:

– Ideaalina olisi, että Hepo otettaisiin mukaan kaupungin päätöksentekoon jo suunnitteluvaiheessa. Me pystyisimme kertomaan ilmaiseksi sen, mistä nyt maksetaan konsulteille.

Vankkaa osaamista ja ammattitaitoisia tyyppejä Hepon toiminnassa piisaakin, mutta Martin mukaan kysyntää riittää uusille innokkaille tekijöille:

Mukaan kaivataan aktiivisia pääkaupunkiseutulaisia, jotka rikastaisivat toimintaa entisestään. Täällä on kymmeniätuhansia pyöräilijöitä, jotka voisivat löytää Heposta kanavan paitsi vaikuttaa myös harrastaa. Järjestämme erilaisia retkiä, kuntolenkkejä sekä talvalle spinning-tunteja.

– Pyöräilyn edistämisen kannalta olisi tärkeää, että Hepo koettaisiin entistä vahvemmin helsinkiläisten pyöräilijöiden äänitorvena, Petteri lisää.

Työ, menopeli ja harrastus

Petteri ja Martti – humanisti ja valtiotieteilijä – ovat viihtyneet pyöräilyn parissa jo pitkään. Petterin polku pyöräilyyn alkoi kolmivuotiaana kolmipyöräisellä, mutta varsinainen innostus syttyi, kun täti osti 5-vuotiaalle veljenpojalle vihreän Jupiterin. Martti viiletti 2,5-vuotiaana vaahtosammuttimena oranssinruskealla kolmipyöräisellään pitkin pihoja.

Petterin Jupiter vei töihin eduskuntaan Pyöräilykuntien verkostoon ja Hepoon, Martti taas on aktiivisesti kehittänyt pyöräilyä viimeiset kymmenen vuotta, muun muassa European Cyclists’ Federationilla Brysselissä. Monelle tuttu Kaupunkifillari-blogi on Martin ja hänen ystäviensä perustama.

Pyöräily ei kuitenkaan merkitse tälle duolle ainoastaan työtä, vaan myös jokapäiväistä liikkumistapaa. Fillarointi on Petterille myös harrastus – omalla pyöräverstaalla korjautuvat niin perheenjäsenten kuin naapureidenkin kaksipyöräiset. Martille pyöräily on ennen kaikkea liikennettä, osa kaupunkia ja politiikkaa. Toki vapaa-ajan fillarireissuja, kuten Turun saariston rengastie, on tullut poljettua puolison kanssa.

Fillarit ovat vuosien varrella vaihtuneet lapsuuden nopsista ja tuntureista uudempiin malleihin – Martin perheen seuraava hankinta on laatikkopyörä. Niin kuin mikä tahansa, pyöräily elää elämäntilanteen mukaan. Tikkakoskelta kotoisin olevalla Petterillä oli vuosien tauko, jolloin pyöräily ei kiinnostanut. Ensin oma ajokortti, sitten Helsingin joukkoliikenne viehättivät nuorta opiskelijaa enemmän.

Pyörä on täynnä mahdollisuuksia

Tiimi Nisula–Tulenheimo toivoo, ettei pyöräilijöihin lyötäisi ennakkoasenteita tai virheellisiä stereotypioita: pyöräilijät tuppaavat olemaan ihan samoja ihmisiä, kuin kävelijät ja autoilijatkin.

Suurin osa suomalaisista osaakin pyöräillä, ja pyöräily voi olla yhdistävä kokemus. Muistatko sinä sen tunteen, kun opit ajamaan pyörällä?

Martin ja Petterin puheesta välittyy aidosti pyöräilynilo ja ajatus pyöräilystä ennen kaikkea mahdollisuutena. Heille pyöräilyyn liittyy tunne vapaudesta, mahdollisuudesta mennä minne vain. Mahdollisuudesta kuntoiluun, matkailuun, harrastamiseen.

Tärkeintä on, että nauttii pyöräilystä – oli motivaatio mikä tahansa, Petteri summaa.

Hän itse polkee mieluiten Itä-Helsingin rantateillä ala-asteikäisten lastensa kanssa, jotka lähtevät – hieman vaihtelevalla innolla – mukaan. Kruununhaan kasvatti Martti puolestaan rakastaa kotikulmiensa asfaltoituja katuja. Niillä hän myös opettaa omaa nelivuotiastaan pyöräilyn iloihin.

– Ne ovat olleet ihan parhaita hetkiä tytön kanssa, Martti hymyilee.

Haluatko mukaan Hepon toimintaan suunnittelemaan ja toteuttamaan tulevia tapahtumia? Mitä sinä toivoisit jäsentoiminnalta ja pyöräilyn kehittämiseltä? Ota yhteyttä Petteriin ja Marttiin >>

Tagit:, , ,