Mediatiedote: Pyöräilijöille maksutonta aamupalaa Helsingissä pyörällä töihin -päivänä 12.5.

Aamupalaa pyöräilijöille –tapahtumalla  muistutetaan pyöräilyn hyödyistä

Helsingin polkupyöräilijät (HePo), Oranssi ry, Reilu kauppa ry, Pyöräpaja ry, Pelago ja Team Rynkeby Espoo järjestävät Aamupalaa työmatkapyöräilijöille –tapahtuman Pyörällä töihin -päivänä tiistaina 12.5. kello 7:00-9:00. Suvilahteen, skeittipuiston kulmille (keltaiset kyltit ohjaavat perille) perustetaan aamupalapiste, jossa jaetaan pyöräilijöille sämpylöitä, mehua sekä Reilun kaupan banaaneja, kahvia ja teetä, öljytään ketjuja ja pumpataan renkaita sekä annetaan pyöräilyvinkkejä. Tapahtumalla muistutetaan pyöräilyn hyödyistä niin yksittäiselle ihmiselle, työpaikoille kuin koko yhteiskunnalle. Tapahtuma on osa valtakunnallista pyöräilyviikkoa, jonka pääteemana on tänä vuonna työmatkapyöräily.

– Tapahtumalla oli tarkoitus juhlistaa uutta Kulosaaren väliaikaista siltaa, joka on avautunut liikenteelle tällä viikolla. Valitettavasti sillan liikennejärjestelyt ovat pyöräilijöiden kannalta huonot ja vaaralliset. Myös autoilijoiden käytös on muutamana ensimmäisenä päivänä ollut piittaamatonta. Helsingin rakennusviraston ja urakoitsijan on pikaisesti uusittava järjestelyt turvallisemmiksi, vaatii Helsingin Polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Matti Kinnunen.

Kulosaaren liikennejärjestelyjen takia myös tapahtumapaikkaa poikkeaa hiukan aikaisempien vuosien tapahtumien paikasta.

– Vaikka pyöräliikennejärjestelyt eivät aina ole kaikkien onnistuneimpia, pyöräily on lyhyillä matkoilla nopein ja sujuvin tapa liikkua. Pyöräily myös parantaa kuntoa, lisää vireyttä ja hyvinvointia. Tutkimukset osoittavat että saavutettujen terveyshyötyjen takia satsaukset pyöräilyyn ovat hyvin kannattavia investointeja. Tämä olisi hyvä huomata myös työpaikoilla, joissa kannattaa laittaa pyörien säilytystilat kuntoon ja toteuttaa muita pyöräilyä edistäviä toimia, Matti Kinnunen toteaa. 

– Pyöräily on loistava tapa liikkua kaupungissa, tosin Helsingin kaupungin tulisi parantaa pyöräteiden opasteita. Samoin sinänsä hyvässä Helsingin seudun ulkoilukartassa katujen nimet on painettu niin pienellä kirjasimella, ettei niistä saa selvää. Kätevä apu reittien suunnitteluun on netistä löytyvä HSL:n pyöräilyn ja kävelyn reittiopas. Sen avulla vähän tottumattomampikin fillaroija uskaltaa ottaa renkaat alle ja tutustua kaupunkiin uudesta näkökulmasta, vinkkaa Oranssin ry:n toiminnanjohtaja Aino Toiviainen-Koskinen.

– Maailmasta voi tehdä hitusen reilumman paikan heti aamusta, kun nauttii aamiaista, joka on viljelty ja valmistettu sekä viljelijöitä että ympäristöä kunnioittaen. Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia esimerkiksi reilusti viljellyistä banaaneista, sillä Reilun kaupan banaanien myynti kasvoi viime vuonna 23 prosenttia, kertoo Reilun kauppa ry:n markkinointikoordinaattori Jatta Makkula.

Pyöräpaja ry:n aktiivit ovat tapahtuman aikana tarkastamassa polkupyörien renkaiden ilmanpaineet, lisäämässä öljyä ketjuihin sekä antamassa huoltovinkkejä. Monet polkupyörän huoltotoimenpiteistä on mahdollista tehdä myös itse, jos vähän harjoittelee. Jos pitää polkupyörän liikkuvat osat puhtaana ja öljyttynä ne myös kestävät pidempään.

Pelago on mukana aamutohinoissa ja huoltomestari Mikko Kokkonen on paikalla antamassa ensiapua pyörille. Muistamisen arvoista on, että jos uuden pyörän hankinta ei ole tämän kevään agendalla, niin Pelagon myymälän sisäpihalla Kalevankadulla huolletaan kaikenmerkkisiä pyöriä.

Hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue Team Rynkeby tarjoaa tapahtumassa ekologista ja maistuvaa Rynkeby Luomu täysmehua, joka on valmistettu luomuhedelmistä ilman lisäaineita. Team Rynkebyn jäsenet kertovat mielellään myös harjoittelustaan kohti heinäkuista ajomatkaa Travemundesta Pariisiin.

Tapahtumapaikka ja liikennejärjestelyt kartalla:
http://bit.ly/1AJED67

Pyörällä töihin -päivänä 12.5. Helsingissä järjestetään myös Kriittinen pyöräretki. Jo vuosia kuukausittaisena pyörätapahtumana ollut Kriittinen pyöräretki vaatii parempaa pyöräily-ympäristöä Helsinkiin. Kriittinen pyöräretki kokoontuu Narinkkatorille kello 17:30 alkaen ja liikkeelle polkaistaan 18:00.

Lisätietoja:

Helsingin Polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Matti Kinnunen 0400 163 618

Oranssin toiminnanjohtaja Aino Toiviainen-Koskinen 050 378 5081

Reilu kauppa ry:n markkinointikoordinaattori Jatta Makkula 040 549 4521

Pyöräpaja ry:n edustaja Jussi Peltokangas 041 536 9250

Tagit:, , , ,