Jäsentiedote 19/2015

Kevätkokouskuulumiset, HePolla kaksi työntekijää, Aamupalatapahtuma, Kannanottoja, Lenkkivetäjäkoulutus, Pyöräilyviikko alkaa…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 19/2015
*********************************************************************

 1. Kevätkokouskuulumiset
 2. HePolla jatkossa kaksi työntekijää
 3. Tule mukaan toteuttamaan aamupalatapahtumaa 12.5.2015
 4. HePo teki oikaisupyynnön Helsingin Sanomille
 5. Ajankohtaisia kannanottoja
 6. HePon lenkkivetäjäkoulutus 30.5.2015
 7. Polkaise paikalle pyöräilyviikon tapahtumiin 9.-17.5.2015
 8. Kilometrikisa alkoi 1.5.2015 – Liity HePon joukkueeseen!
 9. Maastopyöräilykoulu 9-13-vuotiaille toukokuussa Espoon keskuspuistossa
 10. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Kevätkokouskuulumiset

HePon sääntömääräinen kevätkokous pidettiin Kulmahuoneella tiistaina 28.4. Paikalla oli 23 yhdistyksen jäsentä. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2014 toimintakertomus ja tilinpäätös. Sääntömääräisten asioiden lisäksi esityslistalla oli Kepan jäsenyyden hakeminen. Kyseessä oli HePon jäseneltä tullut aloite. Kepan jäsenyyttä sekä vastustettiin että kannatettiin, ja lopulta asiasta äänestettiin kättä nostamalla. Äänestyksen tuloksena esitys jäsenyyden hakemisesta hylättiin äänin 6 puolesta, 12 vastaan.

Varsinaisen kokouksen jälkeen kaupunkisuunnitteluviraston (KSV) pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen oli paikalla keskustelemassa KSV:n ja HePon välisen vuorovaikutuksen kehittämisestä. KSV:ssä arvostetaan HePon asiantuntemusta ja toiveena on, että sitä voitaisiin hyödyntää entistä paremmin jatkossakin. Reetan puheenvuoron jälkeen Matti Rämö kertoi huikeasta viimevuotisesta pyörämatkastaan Himalajalle. Matin matkakuvia voi katsella hänen Polkupyörämatkalla – joka päivä -blogissaan.

2. HePolla jatkossa kaksi työntekijää

HePon hallitus päätti kokouksessaan 28.4. palkata kaksi työntekijää, Martti Tulenheimon ja Petteri Nisulan. Molemmat työskentelevät järjestökoordinaattoreina osa-aikaisesti 1,5 päivää viikossa. Heidän toimenkuvaansa kuuluu yleisiä yhdistystoimintaan kuuluvia tehtäviä, kuten viestintää, toiminnan kehittämistä, tapahtumien ja koulutusten järjestämistä sekä raportointia ja hallintoa. Työntekijöiden yhteystiedot löytyvät HePon kotisivuilta: https://www.hepo.fi/yhdistys/hallitus-ja-toimihenkilot/

3. Tule mukaan toteuttamaan aamupalatapahtumaa 12.5.2015

HePo yhteistyökumppaneineen järjestää jälleen Pyöräilyviikolla Aamupalaa pyöräilijöille -tapahtuman. Tapahtuma järjestetään tiistaina 12.5. Pyörällä töihin -päivänä klo 7-9. Tapahtumapaikka on Suvilahdessa Kaasutehtaankatu 1:n pihassa (Oranssi ry). Aiempina vuosina tapahtuma on järjestetty Sörnäisten rantatien varrella, mutta tällä kertaa tapahtumapaikka sijaitsee Suvilahden alueen itäpuolella, sillä REDI-kauppakeskuksen rakennustöiden vuoksi pyöräliikenne ohjataan kulkemaan Itäväylältä ja Hermannin Rantatieltä keskustan suuntaan Kaasutehtaankadun kautta Parrukadulle ja siitä Sörnäisten rantatielle. Karttakuvia väliaikaisista järjestelyistä:
https://www.srv.fi/tyomaa/redi/liikkuminen

Tapahtuman järjestelyissä tarvitaan hepolaisten panosta: muun muassa kylttien ripustajia (sunnuntaina 10.5. noin klo 18 alkaen), telttojen ja kalusteiden pystyttäjiä, ruoan jakajia (mielellään hygieniapassillisia), kahvin keittäjiä, ketjujen öljyäjiä, renkaiden pumppaajia, valokuvaajia sekä hyviä tyyppejä juttelemaan pyöräilystä ja muusta tärkeästä fillaristien kanssa. Yleisölle tapahtuma on avoinna noin klo 7-9. Järjestelyihin osallistuvilta tämä edellyttää läsnäoloa noin klo 6-10 välisenä aikana.

Jos haluat olla mukana toteuttamassa toukokuun aamupalatapahtumaa, ilmoittaudu mahdollisimman pian Ilse Paetaulle (ilse.lappalainen at gmail.com). Ilmoittautuessasi kerro mihin aikaan voit olla paikalla ja mitä olet valmis tekemään (esim. ruoan jakaminen / pyöränhuolto / roudaaminen / mitä vain).

4. HePo teki oikaisupyynnön Helsingin Sanomille

Maaliskuun lopulla ja huhtikuun aikana Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa julkaistiin useita artikkeleita, joissa väärinkäsitykseen perustuen kritisoitiin pyöräilijöiden sääntötuntemusta ja levitettiin harhaanjohtavaa tai väärää tietoa liikennesäännöistä. Tapahtumaketju sai alkunsa artikkeleista, joissa liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija väitti kyselytutkimuksen tuloksiin viitaten, että yli 70 prosenttia pyöräilijöistä ei tunne väistämissääntöjä tilanteessa, jossa pyörällä tullaan pyörätien jatkeelle. Kertomatta jäi se, että kyselytutkimus ei suinkaan ollut valtakunnallinen, vaan vastaajina oli ollut noin 365 yläkoululaista. Huhtikuussa HePo lähetti Helsingin Sanomille oikaisuvaatimuksen, jossa se vaati virheiden ja harhaanjohtavan tiedon korjaamista. Lopulta Helsingin Sanomat korjasi alkuperäisen uutisen virheen, josta kaikki lähti liikkeelle.

Lue tarkempi kuvaus koko tapahtumaketjusta HePon kotisivuilta:
https://www.hepo.fi/2015/05/02/oikaisuvaatimus-helsingin-sanomiin/

5. Ajankohtaisia kannanottoja

HePo jätti huhtikuun aikana kolme kannanottoa Helsingin katusuunnitelmista. Kommentoidut katusuunnitelmat olivat Helsinginkadun länsipää, Siilitie ja Käskynhaltijantie.

 • Helsinginkadun länsipään pyörätiesuunnitelmat etenivät luonnosvaiheesta varsinaisiin suunnitelmiin. HePo antoi luonnoksista jo joulukuussa 2014 kommenttinsa, jotka johtivat joihinkin parannuksiin katusuunnitelmassa. Suunnitelmaan jäi kuitenkin vielä joitain parannusta vaativia kohtia. HePon muistutuksessa kiinnitetään huomiota mm. liian kapeiden pyöräteiden leventämiseen, pyöräilijöiden ajolinjoihin ja Ravintola Töölönrannan huoltoliikenteen järjestelyihin.
 • Siilitien ja Kettutien risteykseen suunnitellaan liikenneympyrää, jossa on hyvin erikoinen ajoratkaisu pyöräilijöille. Tämä vaikeuttaa pyöräilyä eritoten Kettutieltä Siilitien metroaseman suuntaan sekä Siilitieltä pohjoisesta Kettutien suuntaan. Liikenneympyrästä ei pysty näihin suuntiin ajamaan todennäköisesti tavallisellakaan pyörällä, eikä varsinkaan tavarapyörällä tai peräkärryn kanssa. Kettutiellä olevan koulun takia alueella liikkuu paljon koululaisia, joille näin hankala liikenneympäristö on turvaton paikka liikkua pyörällä.
 • Käskynhaltijantielle suunnitellaan pieniä muutoksia, joiden tarkoituksena on mm. parantaa pyöräilyn olosuhteita. Merkittäviä parannuksia ei kaupungin mukaan voida tässä vaiheessa tehdä, sillä Raidejokerin myötä katu rakennetaan lähivuosina joka tapauksessa uusiksi. Koska pienet muutokset eivät merkittävästi parantaisi pyöräily-yhteyksiä, HePo toivoi muistutuksessaan, ettei pelkkiin kosmeettisiin muutoksiin tässä vaiheessa panostettaisi. Sen sijaan katu tulisi toteuttaa laadukkaasti parhaiden suunnittelukäytäntöjen mukaan siinä vaiheessa, kun Raidejokeri toteutetaan.

Kannanottoihin voi tutustua HePon kotisivuilla:
https://www.hepo.fi/pyora-ja-liikenne/kannanotot/

6. HePon lenkkivetäjäkoulutus 30.5.2015

Lenkkivetäjäkoulutuksen ajankohta on siirtynyt ja uusi ajankohta on lauantai 30.5. klo 18. Paikkana on Kulmahuone (Siltasaarenkatu 15). Koulutus on ensisijaisesti tarkoitettu lenkkivetäjille, kuntolenkkien näkökulmasta. Koulutustapahtuma löytyy myös Facebookin puolelta: https://www.facebook.com/events/1430958987217953/

7. Polkaise paikalle pyöräilyviikon tapahtumiin 9.-17.5.2015

Valtakunnallinen pyöräilyviikko alkaa ensi lauantaina 9.5. ja jatkuu aina sunnuntaihin 17.5. saakka. Tänä vuonna pyöräilyviikon teemana on työmatkapyöräily iskulauseella ”Ilo irti työmatkasta!” Pääteemalla halutaan innostaa entistä suurempi osa suomalaisista pyöräilemään työmatkansa niin usein kuin mahdollista. Työmatkapyöräilyteema haastaa kunnat ja työnantajat parantamaan työmatkapyöräilyn olosuhteita ja kiinnittämään huomiota kaikkein tärkeimpien pyöräväylien laatutasoon.

Pyöräilyviikon teemapäivät:

 • Kansallinen pyöräilypäivä ja Pyöräilyviikon avaus 9.5.
 • Pyörällä töihin -päivä 12.5.
 • Pyörällä kouluun -päivä 13.5. http://www.pyorallakouluun.fi

Pääkaupunkiseudulla järjestetään pyöräilyviikolla useita tapahtumia, joista monissa HePokin on mukana. Poimi tästä suosikkisi ja polkaise paikalle:

 • Kehäratapyöräily on HSL:n ja HePon järjestämä opastettu Kehärataa myötäilevä pyöräretki lauantaina 9.5. klo 12. Ilmoittautuminen opastettuihin ryhmiin on päättynyt, mutta reitin voi ajaa myös omatoimisesti. Lisäksi HSL:n edustajat ovat retken lähtöpaikalla Heurekan pihassa vastaamassa Kehärata-aiheisiin kysymyksiin koko tapahtuman ajan. https://www.facebook.com/events/374845499370101/
 • Aamupalaa pyöräilijöille tiistaina 12.5. klo 7-9 Suvilahdessa, katso tarkemmat tiedot tämän tiedotteen kohdasta 3.
 • Pyöräliikenneillassa julkaistaan Helsingin pyöräilykatsaus 2015 ja kuullaan ajankohtaisista liikennehankkeista ja kaupunkipyöräjärjestelmästä. Laituri (Narinkka 2) tiistaina 12.5. klo 18-20. https://www.facebook.com/events/679068215532997/
 • Fillarikansan kevätjuhlia vietetään lauantaina 16.5. Teurastamon pihassa Sörnäisissä (Työpajankatu 2). Samaan aikaan paikalla on myös Maalaisten tori ja Ravintolapäivän tarjontaa, mm. HePon Right to Ride -ryhmä tarjoaa afganistanilaisen soppakeittiön antimia. Paikan päälle voi fillaroida pyöräkulkueessa, joka starttaa kello 12 Narinkkatorilta. Tapahtumassa palkitaan Vuoden pyöräilijä, ja terveisensä fillarikansalle tulee kertomaan Helsingin kaupungin pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen ja Hollannin suurlähettiläs Henk Swarttouw. https://www.facebook.com/events/784985051609079/

Lisätietoa pyöräilyviikosta: http://www.poljin.fi/fi/toimintaa/pyorailyviikko
Pyöräilyvinkit työnantajalle: http://www.poljin.fi/fi/toiminta/pyorailyviikko/pyorailyvinkit-tyonantajalle

8. Kilometrikisa alkoi 1.5.2015 – Liity HePon joukkueeseen!

Leikkimielinen Kilometrikisa käynnistyi toukokuun alussa ja sitä poljetaan ajanjaksolla 1.5.-22.9. Mukaan kisaan ehtii vielä hyvin ilmoittautua. Talvikilometrikisassa 2015 polkeneet voivat kirjautua mukaan samalla käyttäjätunnuksella kuin talvikisassakin. Jos sinulla ei vielä ole omaa tunnusta Kilometrikisaan, käy rekisteröitymässä palveluun ja liittymässä samalla kisaan. HePolla on kisan Tehosarjassa oma joukkue, johon jokainen hepolainen voi liittyä. Liittyäksesi mukaan HePon joukkueeseen tarvitset osallistumiskoodin: polkee2015

Joka kuukausi arvotaan jälleen hienoja pyöräilyaiheisia palkintoja kaikkien osallistujien kesken, muun muassa Jopo 50 v 24” -polkupyörä (arvo 450 euroa), joka on vuonna 1965 markkinoille tulleen Jokaisen Polkupyörän muotokieltä kunnioittava juhlavuoden malli.

Liity mukaan kisaan osoitteessa: https://www.kilometrikisa.fi

Mikäli mieleesi tulee kysymyksiä tai tarvitset ohjeita, lue ensin tämä: http://www.kilometrikisa.fi/faq/

9. Maastopyöräilykoulu 9-13-vuotiaille toukokuussa Espoon keskuspuistossa

Pyöräilyseura IK-32 järjestää yhteistyössä Vantaan Pyöräilijöiden kanssa maastopyöräilykoulun 9-13-vuotiaille lapsille ja nuorille. Koulu alkoi tänään tiistaina 5.5., mutta mukaan ehtii vielä hyvin 12.5. mennessä.

Aika: tiistaisin 5.5.–26.5. klo 18
Paikka: Espoo, Olarin ympäristö (Olarin koulu, Olarinniityntie 4)
Ilmoittautuminen ja lisätietoa: http://ik-32.org/toiminta/harjoitukset/fillarikoulu/

Maastopyöräilytaitojen lisäksi koulussa harjoitellaan pyörän hallintaa ja liikenteessä liikkumista. Kurssi on maksuton. Lapsen ei tarvitse olla minkään seuran jäsen osallistuakseen. Myöskään aiempaa maastopyöräilykokemusta ei vaadita. Osallistuja tarvitsee vain hyvän ajokuntoisen polkupyörän, kypärän sekä tapaturmavakuutuksen.

Lisätiedot: Joni Lehtola joni.lehtola at gmail.com, puh 050 352 4829

10. Ajankohtaisia linkkejä

 • YLE Radio 1:n Välilevyjen Vappupyöräily -ohjelma 1.5.2015: Pyöräretki Koskelantieltä Kivihakaan vie seikkailuradalle, johon on liikennesuunniteltu pystyjyrkkiä nousuja, huimia laskuja, vinhoja kurveja ja sokkoja T-risteyksiä. Seikkailun höysteeksi käydään Hyvinkäällä jännittämässä maantiepyöräkilpailua, kuunnellaan saarnaa kevyen liikenteen tasa-arvosta, eläydytään maailman mukavimman polkupyörämekaanikon kevätiloihin ja -suruihin sekä hoidetaan mielenterveyttä pyöräilemällä Viikin läpi. Mukana HePon varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo.
 • Pyöräilykuntien verkoston Poljin-lehden numerossa 2/2015 aiheina mm. pyöräily ja sukupuoli, polkupyörämatka Himalajalle, Kööpenhamina pyöräilykaupunkina, pyöräilyloma Lanzarotella sekä kanadalaisen Tom Babinin kirjaksi muotoutunut kertomus talvipyöräilyn aloittamisesta.
 • Tämän vuoden Velo-city-konferenssi järjestetään Ranskan Nantesissa 2.-5.6. Konferenssiohjelma on julkaistu ja siihen voi tutustua osoitteessa: http://www.velo-city2015.com/en/

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , ,