Jäsentiedote 2/2015

Hallituksen kokouskuulumiset, Muutoksia pyörien valomääräyksissä, Ongelmia katusuunnitelmien hyväksymisessä Vantaalla, Talvikilometrikisa alkaa, Koivusaaren pyörätie, Yleiskaava nähtävillä, Tukea afgaaninaisille…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 2/2015
*********************************************************************

 1. Hallituksen kokouskuulumiset
 2. Uusi määräys sallii otsalampun käytön pyörän ainoana valaisimena
 3. Laintulkinta HePon osallisuudesta aiheutti ongelmia Vantaalla
 4. Helsingin kaupunginhallitus haluaa Koivusaareen suoran pyörätien
 5. Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelma lausunnoilla
 6. Helsingin yleiskaava nähtävillä 27.2.2015 asti
 7. Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2014 -raportti julkaistu
 8. Talvikilometrikisa alkaa 15.1.2015
 9. HePo tukee afgaaninaisten pyöräilyä
 10. Pyöräilyohjaajakoulutukset tulevat jälleen
 11. Ehdota vuoden 2014 pyöräilytekoa
 12. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Hallituksen kokouskuulumiset

HePon hallitus järjestäytyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan Kulmahuoneella 7.1.2015. Varapuheenjohtajana jatkaa Marjut Ollitervo ja jäsensihteerinä Timo Hast. Sihteeriksi valittiin Tapio Keihänen.

Lisäksi hallitus sopi seuraavista vastuutehtävistä:

 • Retkivastaava: Satu Leppänen
 • Miesten kuntolenkkivastaava: Pekka Sirkiä
 • Naisten kuntolenkkivastaava: Hanna Humaljoki
 • Spinning-vastaava: Janne Nurminen
 • Messuvastaava: Jari Kirjalainen

Webmasterin eli HePon kotisivujen WordPress-alustan ylläpitäjän paikka on avoinna. Jos osaat WordPressin hyvin ja haluat auttaa yhdistystämme edistämään pyöräilyä, ota yhteyttä puheenjohtaja Matti Kinnuseen: pj at hepo.fi.

HePon keväästä tulee hyvin aktiivinen. HePo järjestää yhdessä HSL:n kanssa pyöräretken kehärataa seuraillen 9.5., on mukana Fillari-messuilla ja Maailma kylässä -festivaaleilla, osallistuu Kriittisten pyöräretkien järjestämiseen, on mukana pyöräilyviikon tapahtumissa sekä järjestää ainakin yhden aamupalatapahtuman, kevään klassikkokisojen (monumenttien) katsomista yhdessä Roihuvuoren kirjastossa huhtikuussa ja paljon muuta. Tarkempia tietoja lähiaikoina HePon web-sivulla ja tulevissa jäsentiedotteissa.

HePon hallitus kutsuu kaikki jäsenet mukaan tekemään toimintaa ja järjestämään tapahtumia. Ilmoittaudu halukkaaksi joko suoraan puheenjohtajalle Matille (pj at hepo.fi) tai tule mukaan keskustelemaan HePon FB-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/HelsinkiCyclists/. Kaikille on mieluisia hommia tarjolla!

2. Uusi määräys sallii otsalampun käytön pyörän ainoana valaisimena

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin uusi määräys tuo muutoksia polkupyörien varusteisiin. Vuoden alussa voimaan astuneen määräyksen mukaan polkupyörän ainoaksi valaisimeksi riittää pyöräilijään kiinnitetty valaisin, kuten otsalamppu. Aikaisemmin laki on vaatinut, että valaisimen on oltava kiinnitetty pyörään. Polkupyörän valaisimet voidaan siis jatkossa korvata ominaisuuksiltaan vastaavilla kuljettajaan kiinnitetyillä valaisimilla. Turvallisinta on kuitenkin käyttää lisäksi pyörään kiinnitettävää valoa, sillä se viestittää otsalamppua paremmin muille liikkujille pyöräilynopeuden ja -suunnan. Kirkkaat valot – olivat ne sitten kiinni pyörässä tai pyöräilijässä – on hyvä suunnata alaviistoon niin, etteivät ne häikäise vastaantulijoita.

Määräys tuo muutoksia myös pyörän heijastimiin. Polkupyörän sivuille suunnatut lisäheijastimet voivat nykyisen sallitun keltaisen lisäksi olla valkoisia.

3. Laintulkinta HePon osallisuudesta aiheutti ongelmia Vantaalla

HePo otti 19.11.2014 kantaa Vantaalla sijaitsevan Valimotien ja Tapaninkyläntien risteyksen katusuunnitelmiin, sillä niissä ei oltu huomioitu risteyksen kautta kulkevaa pyöräilyn laatureittiä. Katusuunnitelmia käsiteltiin Vantaan teknisessä lautakunnassa 9.12.2014. Lautakunta päätti esittelijän ehdotuksen mukaisesti olla käsittelemättä HePon jättämää muistutusta sillä perusteella, että HePo ei lautakunnan näkemyksen mukaan ole lainsäädännön tarkoittama ”osallinen.” Tämä kuitenkin perustui väärään laintulkintaan. HePo harkitsi valittamista asiasta hallinto-oikeuteen, mutta keskustelu asiasta Vantaan virkamiesten kanssa sai Vantaan pyörtämään päätöksensä. Katusuunnitelmat otetaan uudelleen käsittelyyn seuraavassa kokouksessa tammikuun lopulla ja HePon jättämä muistutus tutkitaan.

Katusuunnitelmat, HePon muistutus sekä lautakunnan päätösasiakirjat ja asiaan liittyvät lainkohdat löytyvät HePon kotisivuilta: http://www.hepo.fi/2014/11/19/muistutus-valimotien-ja-tapaninkylantien-katusuunnitelmista/

HePo tulee myös jatkossa jättämään muistuksia kaikkien pääkaupunkiseudun kuntien katusuunnitelmiin tarvittaessa.

4. Helsingin kaupunginhallitus haluaa Koivusaareen suoran pyörätien

Helsingin kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 7.1. Koivusaaren osayleiskaavaluonnosta. Alkuperäisestä esityksestä poiketen päätökseen lisättiin kehotus huomioida jatkosuunnittelussa sujuvat pyörätieyhteydet. Suorat pyörätiet Koivusaaren läpi eivät ole itsestäänselvyys, sillä luonnoksen mukaan ne on suunniteltu kiertämään Länsiväylälle suunnitellun uuden eritasoliittymän ympäri. Varsinaiset suunnitelmat tehdään asemakaavoituksen yhteydessä, ja riippuvat vielä mm. Länsiväylän tulevaisuudesta. Siksi suoran yhteyden säilyminen on vielä epävarmaa.

Osayleiskaavan ehdotetut pyöräreitit ja nykytila näkyvät tässä

5. Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelma lausunnoilla

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on laatinut liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman, jossa esitetään liikenneturvallisuuden parantamiseen tähtääviä tavoitteita ja konkreettisia toimenpiteitä. Ohjelman painopisteinä ovat

 1. Lasten ja nuorten turvallinen ja vastuullinen liikkuminen,
 2. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuus ja omatoiminen liikkuminen (erityisesti lapset ja nuoret),
 3. Nopeusrajoitusjärjestelmän kehittäminen sekä
 4. Yhteistyö, koordinointi ja viestintä.

Liikenneturvallisuuden kehittämisohjelmassa on sitouduttu valtakunnalliseen ja seudulliseen liikenneturvallisuuden nollavisioon, jonka mukaan liikennejärjestelmä on kaikille liikkujaryhmille niin turvallinen, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä.

Ohjelmaluonnos on parhaillaan lausunnoilla 10.2. asti. Myös HePo on saanut lausuntopyynnön.

Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman luonnos

6. Helsingin yleiskaava nähtävillä 27.2.2015 asti

Helsingin yleiskaavaluonnos on valmistunut ja siitä voi jättää mielipiteitä 27.2. asti. Kaavaluonnoksen sisältöön voi tutustua ja kaavoittajien kanssa keskustella yleisötilaisuuksissa seuraavasti:

 • maanantai 19.1. Kantakaupunki ja eteläinen Helsinki
 • keskiviikko 21.1. Itäinen Helsinki (Itäväylän suunnan kaupunginosat)
 • maanantai 26.1. Keskinen ja pohjoinen Helsinki (Tuusulanväylän ja Lahdenväylän suunnan kaupunginosat)
 • torstai 29.1. Läntinen Helsinki (Turunväylän, Vihdintien ja Hämeenlinnanväylän suunnan kaupunginosat)

Tilaisuudet järjestetään klo 17-20 kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytila Laiturilla (Narinkka 2, vanhan linja-autoaseman rakennus).

Kaava-aineistoon voi tutustua verkossa kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla. Aineistoon sisältyy mm. teemakarttoja, joista yhdessä esitetään tavoite pyöräilyn nopeaksi runkoverkoksi vuonna 2050.

Yleiskaavan verkkosivut: http://www.yleiskaava.fi/

7. Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2014 -raportti julkaistu

Helsinkiläisten liikkumistapoja selvittäneen tutkimuksen tulokset julkaistiin joulukuussa. Raportin mukaan valtaosa matkoista kuljetaan Helsingissä kävellen ja joukkoliikenteellä. Kummankin osuus on noin kolmannes arkipäivien matkoista. Henkilöautolla kuljetaan reilu viidesosa ja pyörällä noin kymmenesosa matkoista.

Tutkimus tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Tuolloin pyöräilyn osuus matkoista oli 9 prosenttia. Seuraavaan tutkimusvuoteen 2012 mennessä osuus oli noussut 11 prosenttiin, mutta sen jälkeen pyöräilyn osuus ei ole kahteen vuoteen kasvanut. Vuoteen 2010 verrattuna pyöräilyn osuus on eniten kasvanut 18-44-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden keskuudessa. Sen sijaan 7-17-vuotiaiden lasten ja nuorten keskuudessa pyöräilyn suosio on selkeästi laskenut.

Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2014 -raportti

8. Talvikilometrikisa alkaa 15.1.2015

Talvikilometrikisa on kesäisin järjestettävän Kilometrikisan talviversio. Kisa on kaikille avoin ja maksuton leikkimielinen kilpailu, jolla innostetaan ihmisiä työmatkapyöräilyyn ja muuhun arkipyöräilyyn. Talvikilometrikisan tavoite on erityisesti kannustaa jatkamaan pyörällä liikkumista talvellakin.

Kilpailuun osallistutaan joukkueittain. Joukkueen jäsenet kirjaavat ylös pyöräilykilometrejään tavoitteenaan polkea kilpailun aikana niin paljon kuin mahdollista. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit niin työ kuin vapaa-ajan matkoistakin.

HePolla on totuttuun tapaan kisan tehosarjassa oma joukkue, johon kuka tahansa HePon jäsen voi liittyä. Kisaan voi ilmoittautua osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi/. Rekisteröitymiseen tarvitset HePon osallistumiskoodin: hepotalvi2015

Talvikilometrikisa alkaa ensi torstaina 15.1. ja kestää 15.3. saakka. Kisassa arvotaan jälleen hienoja pyöräilypalkintoja ja kisan loputtua palkitaan ahkerimmat talvipolkijajoukkueet. Kisan järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry ja Suomi Pyöräilee kampanja.

9. HePo tukee afgaaninaisten pyöräilyä

Afganistanin Bamyanissa toimii aktiivinen nuorten tyttöjen polkupyörätiimi nimeltään Right to Ride. Tytöt harjoittelevat tavoitteellisesti ja osallistuvat kilpailuihin. He haluavat urheiluharrastuksensa ohella murtaa afgaanityttöjen elämää rajoittavia ahtaita sääntöjä. Lisää pyöräilevistä afgaaninaisista Ylen sivulla.

HePo tukee yhteistyössä Naistoimittajat ry:n kanssa Right to Ride-joukkueen toimintaa. Right to Ride –tukiryhmä tukee joukkueen toimintaa ja kerää varoja ja varusteita joukkueelle. Tarvetta on mm. ajovaatteille, kypärille ja pyörille.

Kevään aikana järjestämme varojen keräystempauksia. Tulossa mm. spinning-tunteja. Lisätietoa Right to Ride -tukiryhmän toiminnasta löytyy Facebook-sivulta.

10. Pyöräilyohjaajakoulutukset tulevat jälleen

Jyväskylän pyöräilyseura kouluttaa yhteistyössä Suomen Pyöräilyunioni ry:n kanssa pyöräilyohjaajia. Koulutusten tavoitteena on tuoda lisää osaamista pyöräilytoimintaan, erityisesti seuroihin ja pyöräilypalveluita tarjoaviin yrityksiin. Koulutus järjestetään Jyväskylässä. HePo rohkaisee jäseniä kouluttautumaan pyöräilynohjaajiksi maksamalla osallistumismaksun (120€). Edellytyksenä osallistumismaksun korvaamiselle on osallistuminen yhdistyksen tapahtumien järjestämiseen, kuntolenkkien tai retkien vetäjämiseen tai muuhun toimintaan, kuten katuajokoulutuksen järjestämiseen. Osallistuja kustantaa itse matka-, majoitus- ja ruokailukulut.

Pyöräilyohjaakoulutus antaa eväät erikoistua kunto-, retki- tai maastopyöräilyn ohjaajaksi tai tapahtuman järjestäjäksi. Ohjaaja hallitsee koulutuksen jälkeen:

 • ihmisten kanssa toimimisen ja ryhmän ohjaamisen perusteet
 • perustiedot pyöräilystä alalajeineen sekä pyöräilyn edistämisestä
 • keskeiset pyöräilyvaatteet, -varusteet ja -välineet sekä niiden säätämisen ja huoltamisen
 • keskeiset tiedot ihmisen fysiologiasta, ravinnosta, kehonhuollosta ja valmentautumisesta
 • perustasoisen pyörätapahtuman suunnittelemisen ja järjestämisen
 • keskeiset seikat tapahtumien turvallisuudesta, mm. vastuut, vakuutukset, ohjeet ja lainsäädännön
 • pyöräilyyn liittyvät liikennesäännöt ja liikenteessä kulkemisen
 • suunnistamisen ja reitinvalinnat.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön sekä aikatauluihin täällä:
http://www.jyps.fi/tapahtumat-ja-toiminta/koulutus/ohjaajakoulutus

Mikäli päätät osallistua koulutukseen, ilmoita siitä HePon hallitukselle (info at hepo.fi). Ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta. Ilmoittautumiset ovat jo avoinna, joten toimi pikaisesti. Kurssilla on rajattu osallistujamäärä.

11. Ehdota vuoden 2014 pyöräilytekoa

Vuoden pyöräilyteko -kisassa etsitään vuoden 2014 parasta pyöräilyn edistämistekoa. Samalla tieto hyvistä teoista ja esimerkeistä leviää kaikkien hyödynnettäväksi. Kisaan voi ehdottaa mitä tahansa pientä tai suurta pyöräilytekoa 31.1.2015 mennessä. Voit myös kommentoida muiden tekemiä ehdotuksia.

Kisan järjestää Pyöräilykuntien verkosto ja Suomi Pyöräilee -työvaliokunta. Kisaan voi osallistua Pyöräilykuntien verkoston sivuilla: http://www.poljin.fi/fi/toiminta/vuoden-pyorailyteko-2014-kisa

Voittajat julkistetaan Suomi Pyöräilee -tietoiskussa 6.3.2015 Helsingin Messukeskuksessa. Tässä kisassa palkitaan nimenomaan kolmen parhaaksi valitun ehdotuksen tekijät Suomen Työsuhdepyörän lahjoittamilla palkinnoilla. Itse pyöräilyteon tekijät palkitaan kunniakirjalla ja julkisuudella. Palkinnot parhaiden ehdotusten tekijöille:

 • Tunturi Lumo -polkupyörä (349 €)
 • Fast Rider Office -satula/olkalaukku + Cat Eye -etuvalo/takavalo sarja (110 €)
 • Abus Bondo Light -kaarilukko (nivelöity kokoontaittuva lukko sopii mm. juomapullotelineeseen, 90 €)

12. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , ,