Jäsentiedote 19/2014

Pyöräilyviikko käynnissä – polkaise mukaan tapahtumiin, Tule opastamaan koululaisia tai ryhdy katuajokouluttajaksi, Töölönlahden ja Gotlanninkadun suunnitelmat, Liikenneturvallisuustyöpaja, ECF:n yleiskokouskuulumiset…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 19/2014
*********************************************************************

 1. Pyöräilyviikkoa vietetään 10.-18.5.2014
 2. Maksutonta aamupalaa pyöräilijöille 13.5.2014
 3. Kriittinen pyöräretki kutsuu: Tule mukaan ajamaan pyöräteitä Hämeentielle!
 4. Lähtisitkö opastamaan koululaisia Helyn polkupyöräkouluihin?
 5. HePon katuajot etsii kouluttajia
 6. Tervetuloa Fillarikansan kevätjuhliin Teurastamolle ensi lauantaina
 7. Tule esittelemään HePoa Maailma kylässä -festivaalille
 8. Tutustu Töölönlahden puistosuunnitelmiin
 9. HePo jätti muistutuksen Gotlanninkadun suunnitelmista
 10. Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelma valmisteilla: osallistu työpajaan 12.5.2014
 11. Pyöräilykuntien verkoston vuosiseminaarin videotallenne katsottavissa
 12. ECF:n yleiskokous pidettiin Dublinissa 25.-26.4.2014
 13. Kilometrikisa alkoi – oletko jo mukana?
 14. SuLille valittiin uusi hallitus
 15. Pyöräkeskus avasi jälleen ovensa
 16. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Pyöräilyviikkoa vietetään 10.-18.5.2014

Valtakunnallisen pyöräilyviikon pääteemana on tänä vuonna ”Seniorit satulaan!” Teemalla halutaan saada ikäihmiset pyöräilemään entistä enemmän sekä löytämään pyöräilystä iloa ja terveyttä arkeen. Samalla haastetaan kunnat ja muut tahot parantamaan pyöräilyn olosuhteita ja huomioimaan kaikkein kunnioitettavimmat kansalaiset nykyistä paremmin liikkumiseen kannustavissa ratkaisuissa.

Jo 24. kertaa vietettävä pyöräilyviikko tarjoaa totuttuun tapaan runsaasti ohjelmaa kaikenikäisille pyöräilijöille ympäri Suomen. Pyöräilyviikon teemapäiviä ovat Kansallinen pyöräilypäivä 10.5., Pyörällä töihin -päivä 13.5. ja Pyörällä kouluun -päivä 14.5.

HePo viettää pyöräilyviikkoa järjestämällä tai osallistumalla seuraaviin tapahtumiin:

 • su 11.5. Äitienpäivän valkovuokkoretki
 • ti 13.5. Aamupalaa pyöräilijöille
 • ti 13.5. Kriittinen pyöräretki
 • la 17.5. Fillarikansan kevätjuhlat
 • su 18.5 Maahanmuuttajien pyöräilykoulu

Tarkemmat tiedot tapahtumista löydät tämän tiedotteen kohdista 2, 3 ja 6 sekä kotisivuilta.

Pyöräilyviikko on täynnä tapahtumia ja toimintaa ympäri Suomen. Lisätietoa pyöräilyviikosta ja linkkejä muiden paikkakuntien tapahtumiin löydät Pyöräilykuntien verkoston sivuilta.

2. Maksutonta aamupalaa pyöräilijöille 13.5.2014

HePo, Oranssi, Luonto-Liitto, Reilu kauppa ry ja Tour de Helsinki järjestävät Aamupalaa pyöräilijöille -tapahtuman Pyörällä töihin -päivänä tiistaina 13.5. kello 7-9.

Sörnäisten rantatien varteen Suvilahden sisäänajon kohdalle (ks. kartalla) perustetaan aamupalapiste, jossa pyöräilijöille jaetaan maksuttomia sämpylöitä sekä kahvi- ja teeannoksia. Lisäksi paikalla öljytään ketjuja, pumpataan renkaita ja annetaan pyöräilyvinkkejä.

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/689682111095265/

Mikäli olet olet kiinnostunut osallistumaan tapahtuman järjestelyihin, ota yhteyttä HePon hankesuunnittelija Petteri Nisulaan (petteri.nisula at hepo.fi, puh. 044 550 1445).

Tervetuloa aamupalalle!

3. Kriittinen pyöräretki kutsuu: Tule mukaan ajamaan pyöräteitä Hämeentielle!

Toukokuussa Kriittinen pyöräretki suuntaa Hämeentielle, jonne vaadimme pyöräteitä!

Henkilöautoliikenteen varsinainen läpiajoreitti keskustaan kulkee Sörnäisten rantatien kautta. Silti Hämeentiellä liikkuu 20 000 autoa vuorokaudessa. Hämeentien läpiajoliikenteen takia pyöräilijät joutuvat käyttämään samoja kaistoja kuin bussit, mikä tekee pyöräilystä epämiellyttävää ja vaarallisen tuntuista.

Hämeentielle tarvitaan yksisuuntaiset, sekä jalkakäytävästä että ajoradasta tasoerotetut pyörätiet Hakaniemen ja Kurvin välille. Hämeentien pyörätiet ovat osa hyväksyttyä kantakaupungin pyöräliikenteen tavoiteverkkoa. Me vaadimme, että ne pitää myös rakentaa – pikimmiten.

Kokoonnumme Narinkkatorilla Pyöräkeskuksella tiistaina 13.5. klo 17.30. Kulkue lähtee liikkeelle klo 18. Paikalla puhumassa liikennesuunnittelija Niko Palo kaupunkisuunnitteluvirastosta. Käymme myös kääntymässä Suomen mahdollisesti pienimmässä liikenneympyrässä Kaanaankadun risteyksessä. Tule mukaan tapaamaan tuttuja ja tuntemattomia sekä vaatimaan yhdessä parempaa Helsinkiä pyöräillä!

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/619803721421392/

4. Lähtisitkö opastamaan koululaisia Helyn polkupyöräkouluihin?

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys (Hely) järjestää helsinkiläisissä kouluissa polkupyöräkouluja pyöräilyviikolla. Hely on tiedustellut kiinnostaisiko hepolaisia tulla kouluille järjestämään toiminnallista ohjelmaa kuten pyörien katsastusta ja ajorataa tms.

Hepolaisten apua kaivataan erityisesti seuraavilla kouluilla:

 • tiistai 13.5. kello 9-12 Suutarilan ala-aste
 • tiistai 13.5. kello 12.15-14 Pakilan ala-aste
 • perjantai 16.5. kello 8.30-11.30 Katajanokan ala-aste

Jos koululaisten opastaminen pyöräilyyn kiinnostaa, tarjolla on myös muita kouluja pitkin viikkoa.

Mikäli koululaisten opastaminen kiinnostaa, ota pikaisesti yhteyttä HePon hankesuunnittelija Petteri Nisulaan (petteri.nisula at hepo.fi, puh. 044 550 1445).

5. HePon katuajot etsii kouluttajia

HePo järjestää kaikille avointa ja maksutonta katuajokoulutusta kesällä kerran viikossa. Katuajoihin etsitään nyt uusia kouluttajia.

Koulutus sisältää puolen tunnin teoriaosuuden, joka pidetään Kampin Pyöräkeskuksella klo 17.30 (viikonpäivä vahvistamatta), ja 30-45 minuutin käytännön harjoitteluosuuden, joka pyöräillään kantakaupungin rauhallisemmilla kaduilla ajoradalla pienryhmissä. Teoriaosuuden pitäminen on pääkouluttajan vastuulla. Apukouluttajat osallistuvat pienryhmien ajojen vetämiseen. Opetusmateriaalit ovat valmiina (tai tehdään mahdollisesti uusiksi).

Kouluttajilta edellytetään:

 • kokemusta ajoradalla autojen seassa ajamisesta
 • liikennesääntöjen tuntemusta
 • positiivista, kannustavaa ja vastuullista asennetta

Mukaan voi tulla ensin vaikka apukouluttajaksi katsomaan miten homma toimii. Jokaisen ei tarvitse olla paikalla joka kerta, vaan kouluttajille jaetaan vastuukertoja.

Kouluttaminen on vapaaehtoistyötä. Se on mukavaa ja maailman parantamisesta saa hyvän mielen. Katuajokoulutus on tärkeä osa HePon toimintaa. HePon esimerkin innostamana katuajokoulutus on levinnyt myös muihin kaupunkeihin.

Jos kiinnostuit, tule kuulemaan lisää ja suunnittelemaan tulevan kesän katuajoja suunnittelupalaveriin ensi keskiviikkona 14.5. klo 18 Kulmahuoneelle (Siltasaarenkatu 15). Ilmoittaudu tulostasi (myös vaikka et olisi varma pääsetkö paikalle) sähköpostilla (marjut.ollitervo at hepo.fi) tai Facebookissa: https://www.facebook.com/events/679425865439790/. Ilmoita myös, jos et pääse palaveriin, mutta haluaisit tulla mukaan kouluttajaksi.

6. Tervetuloa Fillarikansan kevätjuhliin Teurastamolle ensi lauantaina

Pyöräilyviikko huipentuu Teurastamolla järjestettäviin juhliin. Tapahtuma alkaa pyöräkulkueella, joka starttaa Narinkkatorilta klo 11. Ajamme rentoa vauhtia isossa letkassa pitkin Helsingin katuja, jonka jälkeen saavumme itse tapahtumapaikalle, Teurastamolle (Työpajankatu 2).

Ohjelmassa mm. Maalaistentori, Vuoden pyöräilijän 2014 julkistaminen, Fidan fillarivaatekirppis sekä polkupyörähuutokauppa. Musiikista vastaa dj TyTTi & Zapasnik.

Lue lisää tapahtuman kotisivuilta: http://mandag.fi/tervetuloa-fillarikauden-avajaisiin-17-5/

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/420963811382955/

HePo on mukana tapahtumassa. Jos haluat osallistua järjestelyihin, ota yhteyttä: matti.kinnunen at hepo.fi. Tapahtumaan on vapaa pääsy, tule moikkaamaan ja juttelemaan!

Tapahtuman pyöräilyn puolesta toteuttavat suunnittelutoimisto Måndag ja Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto. Lisätiedot: ulpu at mandag.fi, puh. 040 7345657.

7. Tule esittelemään HePoa Maailma kylässä -festivaalille

Maailma kylässä -festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla viikonloppuna 24.-25.5. HePo on mukana tapahtumassa omalla esittelypisteellään Mahdollisuuksien tori -teltassa.

Tapahtumaan toivotaan vapaaehtoisia hepolaisia esittelemään yhdistyksen toimintaa. Mukanaolo ei edellytä erityisosaamista, tärkeintä on kiinnostus ihmisten kohtaamiseen ja into houkutella uusia ihmisiä pyöräilemään ja mukaan HePoon. Jos kiinnostuit, ilmoittaudu Timolle (timo.hast at hepo.fi). Kerro samalla, mihin aikaan olisit valmis päivystämään HePon pisteellä. Festivaali on avoinna lauantaina klo 11-20 ja sunnuntaina klo 11-18.

Lisätiedot

8. Tutustu Töölönlahden puistosuunnitelmiin

Töölönlahdelle Finlandia-talon ja junaradan väliselle alueelle on suunnitteilla puistoalue, joka on osa Töölönlahden julkisen tilan kokonaisuutta, Finlandiapuistoa. Keskeisen sijaintinsa vuoksi alue on tärkeä myös liikenteellisesti, sillä sen läpi kulkee vilkkaita pyöräliikenteen reittejä.

Töölönlahden puistosuunnitelma hyväksyttiin jo vuonna 2011. Tänä vuonna kaupunginhallitus kuitenkin palautti suunnitelman valmisteluun liian kalliin hinnan vuoksi, ja kehotti laatimaan väliaikaisen suunnitelman. Väliaikaisen puiston suunnitelmaluonnos on nyt valmis ja siihen voi tutustua rakennusviraston sivuilla 16.5. asti.

Finlandia-talon ja Töölönlahden puiston välissä sijaitsevan Karamzininranta-nimisen kadun katusuunnitelma hyväksyttiin puistosuunnitelman yhteydessä vuonna 2011. Katu rakennetaan vasta myöhemmin suunnitelman mukaiseksi, mutta kadun väliaikaisten järjestelyiden rakentaminen on tarkoitus aloittaa kesällä 2014. Karamzininrannan suunnitelmista pidetään ensi viikolla kokous, jossa on paikalla liikennesuunnittelijoiden ja suunnittelukonsultin lisäksi HePon edustaja hallituksen jäsen Tapio Keihänen.

9. HePo jätti muistutuksen Gotlanninkadun suunnitelmista

Itäkeskukseen on suunnitteilla uusi Gotlanninkatu-niminen katuyhteys Marjaniementien ja Visbynkadun välille. Pyöräliikenteen kannalta katu osuu reitille, joka on jo nykyään merkittävä itä-länsisuuntainen pyöräily-yhteys. Gotlanninkadun onkin suunniteltu olevan osa tulevaa laatukäytäväverkkoa.

Katusuunnitelmaluonnos oli kommentoitavana aikaisemmin tänä vuonna, jolloin HePo otti kantaa mm. tulevan laatukäytävän linjaukseen sekä Gotlanninkadun ja Marjaniementien risteysjärjestelyihin. Merkittäviä muutoksia suunnitelmaan ei kuitenkaan tehty. Valmis katusuunnitelma oli nähtävillä huhtikuun lopussa, jolloin HePo jätti rakennusvirastolle samoja aiheita käsittelevän muistutuksen.

HePon muistutukseen ja katusuunnitelmaan voi tutustua kotisivuilla.

10. Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelma valmisteilla: osallistu työpajaan 12.5.2014

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa laaditaan parhaillaan liikenneturvallisuuden kehittämisohjelmaa. Työn tavoitteena on muodostaa yhteinen käsitys liikenneturvallisuuden tilasta ja kehittämismahdollisuuksista. Liikenneturvallisuusohjelmassa asetetaan selkeitä tavoitteita sekä valitaan keskeiset lähivuosina toteutettavat toimenpiteet ja mittarit niiden seurannalle.

Liikenneturvallisuusohjelmaa on valmisteltu laajassa asiantuntijaryhmässä. Ennen työn eteenpäin viemistä kaivataan vielä aiheeseen liittyvien järjestöjen ja asiasta kiinnostuneiden yksittäistenkin kaupunkilaisten näkemyksiä mielekkäistä tavoitteista ja toimenpiteistä niiden saavuttamiseksi. Kaupunkilaiset voivat tuoda oman panoksensa työhön osallistumalla maanantaina 12.5. klo 17-19 järjestettävään työpajaan info- ja näyttelykeskus Laiturilla (Narinkka 2).

Työhön voi tutustua ja sitä kommentoida hankkeen blogissa osoitteessa http://liikenneturvallisuus.wordpress.com. Lisätietoja: Hanna Strömmer, hanna.strommer at hel.fi, puh. 040 336 1139.

11. Pyöräilykuntien verkoston vuosiseminaarin videotallenne katsottavissa

Pyöräilykuntien verkoston vuosikokous ja -seminaarin pidettiin 9.5. Joensuussa, joka valittiin tänä vuonna vuoden pyöräilykunnaksi. Seminaarin esitykset ovat katsottavissa videotallenteena verkossa vuoden ajan osoitteessa: http://seminaarit.net/avaa/pyorailykuntien_verkosto

Seminaarin ohjelmassa mm. Liikenteen tutkimuskeskus Vernen tutkija Terhi Luukkosen esitys kävelyn ja pyöräilyn seurantatyökaluista ja kävelyn edistämisestä Helsingissä. Lisäksi Joensuun kaupungin liikenneinsinööri Jarmo Tihmala kertoo merkittävimmistä toimenpiteistä ja suunnitelmista Joensuun liikenneympäristössä ja Rambollin projektipäällikkö Riikka Salli esittelee kävelyn ja pyöräilyn uutta suunnitteluohjetta.

12. ECF:n yleiskokous pidettiin Dublinissa 25.-26.4.2014

European Cyclists’ Federationin (ECF) vuosittainen yleiskokous pidettiin Dublinissa Irlannissa huhtikuun lopussa. Suomesta paikalla oli Tampereen polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Matti Koistinen.

Vuosikokouksen yhteydessä pidetyissä työpajoissa käsiteltiin mm. pyöräilyhankkeiden rahoitusta sekä järjestöjohtamista. Lisäksi päätettiin perustaa World Cycling Alliance (WCA) edistämään pyöräilyä maailmanlaajuisella tasolla. WCA:n toiminta käynnistyy virallisesti Velo-city Global -konferenssin yhteydessä Adelaidessa Australiassa toukokuun lopulla.

Yleiskokouksen yhteydessä ECF sai yhdeksän uutta jäsentä, joista yksi on Tampereen polkupyöräilijät (Tapo). Tapon liittymisen myötä Suomessa on nyt kaksi ECF:n täysjäsentä: HePo ja Tapo.

Lue lisää yleiskokouksen kuulumisista ja World Cycling Alliancen perustamisesta ECF:n uutiskirjeestä.

13. Kilometrikisa alkoi – oletko jo mukana?

Kilometrikisa käynnistyi 1.5. ja jatkuu aina 22.9. asti. Luvassa on 144 kisapäivää ja tiukkaa vääntöä tehosarjan kärkisijoituksista.

Kisaan voi edelleen ilmoittaa uusia joukkueita ja osallistujia. Talvikilometrikisassa 2014 polkeneet voivat kirjautua mukaan samalla käyttäjätunnuksella kuin talvikisassakin. Jos sinulla ei vielä omaa tunnusta Kilometrikisaan, käy rekisteröitymässä palveluun ja liittymässä samalla kisaan.

Omista tiedoistasi voit käydä asettamassa kotipaikkakuntasi, jolloin henkilökohtaiset kilometrimerkintäsi kirjautuvat myös asuinpaikkakuntasi hyväksi. Esimerkiksi Turku ja Tampere käyvät Kilometrikisan yhteydessä keskinäistä TURTA-pyöräilykisaansa.

Liittyäksesi mukaan HePon joukkueeseen ja kisaan, tarvitset osallistumiskoodin, joka on: hepopolkija2014

Liity mukaan kisaan osoitteessa: http://www.kilometrikisa.fi

14. SuLille valittiin uusi hallitus

Suomen Liikenneliitto SuLin vuosikokous pidettiin 25.4. Helsingissä. Kokouksessa valittiin yhdistykselle uusi hallitus ja puheenjohtaja sekä käsiteltiin muut sääntömääräiset asiat.

Puheenjohtajana jatkaa Kirsikka Siik. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Timo Hast HePosta, Sini Kahilaniemi, Timo Niemi Kuluttajaliitosta, Mika Pirhonen ja Juhani Tenhunen. Varajäseniä ei valittu.

Suomen Liikenneliitto SuLi ry on valtakunnallinen liikennealan kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on turvallinen, sujuva ja vähän ympäristöä rasittava liikennejärjestelmä ja sitä tukeva liikennepolitiikka. SuLilla on jäseninä sekä järjestöjä että yksityishenkilöitä. HePo on yksi SuLin 22 jäsenjärjestöstä. SuLin kotisivut: http://www.suli.org/

15. Pyöräkeskus avasi jälleen ovensa

Kampin pyöräkeskus on jälleen avattu kesäkauden ajaksi 2.5.-31.10. Pyöräkeskus pidetään avoinna maanantaista lauantaihin klo 10-18.

Narinkkatorilla sijaitseva keskus opastaa pyörän kunnostamisessa ja lainaa maksutta työkaluja. Saatavilla on myös muuta opastusta ja neuvontaa, esimerkiksi pyöräilykarttoja ja vinkkejä kesän pyöräretkille. Aiemmista vuosista poiketen pyöräkeskuksesta ei tänä vuonna vuokrata polkupyöriä.

Pyöräkeskuksessa järjestetään tapahtumia tänäkin vuonna. Tulevista tapahtumista kerrotaan pyöräkeskuksen sivuilla osoitteessa http://pyorakeskus.info/ sekä Facebook-sivuilla http://www.facebook.com/helsinginpyorakeskus.

16. Ajankohtaisia linkkejä

 • European Greenways Association -järjestön toukokuun 2014 uutiskirjeessä aiheina mm. Latviassa, Italiassa ja Espanjassa pidettävät kansainväliset työpajat pyörämatkailusta, Greenways-reiteistä ja rautatieperinnöstä, vuoden pyörämatkailureitiksi 2014 valittu Vennbahn Saksan Aachenista Luxemburgin Troisviergesiin ja pyörämatka Wienistä Nantesiin.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,