Jäsentiedote 16/2014

HePon kevätkokous, Tule vapaaehtoiseksi kevään tapahtumiin, Tutustu järjestöjen toimintaan kevätkokouksissa, HePon naisten lenkeillä uusi lähtö, Pyörätien käyttövelvoite, Kilometrikisa alkaa…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 16/2014
*********************************************************************

 1. HePon kevätkokous 29.4.2014 Kulmahuoneella
 2. Tule mukaan toteuttamaan aamupalatapahtumaa
 3. Osallistu Fillarikansan kevätjuhlien toteuttamiseen
 4. Tule esittelemään HePon toimintaa Maailma kylässä -festivaalille
 5. HePon naisten lenkeillä uusi Viikin lähtö
 6. Tieliikennelain kokonaisuudistus – pyörätien käyttövelvoite
 7. Kommentoi Mannerheimintien pyörätiesuunnitelmia
 8. Pyöräilykuntien verkoston vuosikokous ja -seminaari 9.5.2014
 9. SuLin vuosikokous 25.4.2014
 10. Helyn kevätkokous 22.4.2014
 11. Kilometrikisa alkaa 1.5.2014 – liity HePon joukkueeseen!
 12. Vielä ehdit ehdottaa Vuoden pyöräilijää 2014
 13. Huolla pyöräsi Kierrätystehtaan Fillaripajassa tai Pienellä pyöränhuoltokurssilla
 14. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon kevätkokous 29.4.2014 Kulmahuoneella

Tervetuloa HePon sääntömääräiseen kevätkokoukseen tiistaina 29.4. klo 18-20. Kokous pidetään Kulmahuoneella osoitteessa Siltasaarenkatu 15. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten vuoden 2013 tilinpäätös ja vuosikertomus. Muut käsiteltävät asiat ilmenevät yhdistyksen säännöistä: http://www.hepo.fi/wiki/Säännöt

Tilaisuudessa kahvitarjoilu. Kokouksen jälkeen mahdollisuus vapaamuotoiseen keskusteluun ja oleskeluun. Tervetuloa tapaamaan tuttuja ja tuntemattomia hepolaisia ja ideoimaan tulevaa fillarikesää!

2. Tule mukaan toteuttamaan aamupalatapahtumaa

HePo järjestää tänä vuonna kaksi Aamupalaa pyöräilijöille -tapahtumaa, jotka ovat saaneet parina viime vuonna suuren suosion. Tapahtumat järjestetään tiistaina 13.5. Pyörällä töihin -päivänä ja tiistaina 16.9. Liikkujan viikolla. 13.5. tapahtumapaikka on Sörnäisten rantatien varsi Suvilahden sisäänajon kohdalla ja 16.9. aamupalapistettä on kaavailtu Baanan länsipäähän.

Tapahtumien järjestelyissä tarvitaan hepolaisten panosta: muun muassa kylttien ripustajia, telttojen ja kalusteiden pystyttäjiä, ruoan jakajia, kahvin keittäjiä, ketjujen öljyäjiä ja renkaiden pumppaajia. Yleisölle tapahtuma on avoinna noin klo 7-9. Järjestelyihin osallistuvilta tämä edellyttää läsnäoloa noin klo 6-10 välisenä aikana.

Jos haluat olla mukana toteuttamassa toukokuun aamupalatapahtumaa, ilmoittaudu mahdollisimman pian Petteri Nisulalle (petteri.nisula at hepo.fi). Ilmoittautuessasi kerro mihin aikaan voit olla
paikalla ja mitä olet valmis tekemään (esim. ruoan jakaminen / pyöränhuolto / mitä vain).

3. Osallistu Fillarikansan kevätjuhlien toteuttamiseen

Yksi vuoden isoimmista fillaritapahtumista järjestetään Pyöräilyviikolla Sörnäisissä, kun fillarikansa juhlii kevättä lauantaina 17.5. Teurastamolla (Työpajankatu 2). Tapahtumassa mm. julkistetaan Vuoden pyöräilijä 2014, huutokaupataan KRIS ry:n uudeksi tuunaama polkupyörä Lastensairaalan hyväksi ja laitetaan pyöräilyvaatetus uusiksi fillarivaatekirppiksellä. Tapahtuma starttaa Narinkkatorilta klo 11 lähtevällä pyöräparaatilla, joka johdattaa fillarikansan juhlapaikalle.

HePo on mukana Fillarikansan kevätjuhlilla omalla esittelypisteellään. Tapahtuman toteuttamiseen ja ohjelman ideointiin etsitään vapaaehtoisia hepolaisia. Olitpa sitten noviisi tai konkari, kaikkien panosta tarvitaan, joten ilmoita auttamishalustasi mahdollisimman pian Matille (matti.kinnunen at hepo.fi).

Lisätiedot tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/420963811382955/

4. Tule esittelemään HePon toimintaa Maailma kylässä -festivaalille

Maailma kylässä -festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla viikonloppuna 24.-25.5. HePo on mukana tapahtumassa omalla esittelypisteellään Mahdollisuuksien tori -teltassa. Tapahtumaan toivotaan vapaaehtoisia hepolaisia esittelemään yhdistyksen toimintaa. Jos haluat osallistua tapahtumaan, ilmoittaudu Timolle (timo.hast at hepo.fi). Kerro samalla, mihin aikaan olisit valmis päivystämään HePon pisteellä. Festivaali on avoinna lauantaina klo 11-20 ja sunnuntaina klo 11-18.

Maailma kylässä on vuodesta 1995 lähtien järjestetty järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Tarjolla on musiikkia, tanssia, teatteria, taidetta, keskusteluja, kirjallisuutta, eksoottista ruokaa ja monipuolista toimintaa. Maailma kylässä antaa uusia kokemuksia ja näkökulmia suvaitsevaan monikulttuurisuuteen, kehitysyhteistyöhön, kestävään kehitykseen ja globaaliasioihin.

Maailma kylässä -festivaalin pääjärjestäjä on Kepa ry, joka on yli 300 kehitysyhteistyötä tekevän tai muuten kehitysmaa- ja globaalikysymysten kanssa työskentelevän suomalaisen kansalaisjärjestön kattojärjestö. Festivaalin ohjelma ja näytteilleasettajat, festivaalialueen kartta ym. lisätiedot: http://www.maailmakylassa.fi/

5. HePon naisten lenkeillä uusi Viikin lähtö

HePon kuntolenkkikausi on juuri käynnistynyt ja uuden kauden myötä mukana on entistä laajempi valikoima rauhallisia, erityisesti naisille suunnattuja lenkkejä. Uutena lenkkinä on aloittanut rauhallinen maanantailenkki, joka on tarkoitettu erityisesti maantiepyöräilyä aloitteleville naisille. Lenkki ajetaan siis naisten ehdoilla, mutta muutkin ovat toki tervetulleita. Keskinopeus pidetään vakiona läpi koko kauden, jolloin mukaan voi tulla missä vaiheessa kautta tahansa. Lähtöpaikalla annetaan ryhmäajo-opastusta.

Tervetuloa mukaan kaikki uudet ja vanhat pyöräilijät!

Muista myös torstai-iltaiset Tammaravit Bembölestä. Naisten kuntolenkeistä saa lisätietoja HePon naisten kuntolenkkivastaavalta: Hanna Humaljoki, hanna.humaljoki at hepo.fi, puh. 050-5013965.

6. Tieliikennelain kokonaisuudistus – pyörätien käyttövelvoite

Kesällä 2013 Liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti tieliikennelain kokonaisuudistushankkeen. HePo yhdessä muiden pyöräjärjestöjen kanssa seuraa uudistusta ja pyrkii vaikuttamaan siihen. Vaikutusprosessin ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus kerätä tietoa eri uudistustarpeista ja julkaista näistä kirjoitukset Kaupunkifillari-blogiin. Pyörätien käyttövelvoitetta kattavasti käsittelevä blogikirjoitus on julkaistu 9.4. Kirjoitus on luettavissa täältä.

7. Kommentoi Mannerheimintien pyörätiesuunnitelmia

Mannerheimintielle suunnitellaan yksisuuntaisia pyöräteitä Reijolankadun ja Nordenskiöldinkadun välille. Tavoitteena on parantaa pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta osuudella, joka on osa pyöräliikenteen tulevaa pääverkkoa. Osuudelle esitetään ns. kolmitasopyörätietä, jossa autoilijoiden, pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden väylät ovat kaikki eri tasossa. Tasoero erottelee jalankulkijat ja pyöräilijät tehokkaammin kuin maalattu tiemerkintä tai kiviraita. Lisäksi tasoero vilkkaaseen ajorataan tekee väylästä pyöräilijöille miellyttävän ja turvallisen tuntuisen.

Pyörätiesuunnitelmiin voi tutustua ja niitä voi kommentoida ensi sunnuntaihin 27.4. asti osoitteessa: http://www.ksv.hel.fi/keskustelut/

8. Pyöräilykuntien verkoston vuosikokous ja -seminaari 9.5.2014

Pyöräilykuntien verkoston vuosikokous pidetään perjantaina 9.5. klo 12-13.15. Kokouspaikkakuntana on Vuoden pyöräilykunnaksi 2014 valittu Joensuu. Kokouksen jälkeen klo 13.30-16.15 on vuorossa pyöräilyseminaari, jossa tutustutaan mm. Joensuun merkittävimpiin pyöräilysuunnitelmiin ja käsitellään ajankohtaisia pyöräilyn ja kävelyn edistämisen aiheita.

Seminaarin jälkeen klo 16.30 lähdetään virkistävälle pyöräretkelle tutustumaan Joensuun parhaisiin pyöräliikenneratkaisuihin ja nähtävyyksiin. Retki kestää noin puolitoista tuntia.

Kaikki päivän ohjelmat tarjoiluineen ovat maksuttomia Pyöräilykuntien verkoston jäsentahojen edustajille. Muista kertoa ilmoittautumisen yhteydessä tarvitsetko polkupyörän lainaksi retkeä varten. Ilmoittautuminen ke 23.4. mennessä Matti Hirvoselle: matti.hirvonen at poljin.fi.

Katso tarkemmat tiedot päivän ohjelmasta Pyöräilykuntien verkoston sivuilta.

Seminaaria seuraavana päivänä lauantaina 10.5. järjestetään Joensuun torilla Pyöräilyviikon valtakunnallinen avaustapahtuma klo 10-14. Luvassa on mieltä ylentävää ohjelmaa kaikille pyöräilyn ystäville. Tarkemmat tiedot ohjelmasta päivitetään osoitteeseen http://www.poljin.fi.

9. SuLin vuosikokous 25.4.2014

Suomen Liikenneliitto SuLin vuosikokous pidetään ensi perjantaina 25.4. klo 15 alkaen Helsingin yliopiston tiloissa Porthaniassa (Yliopistonkatu 3) luentosalissa P723 (7.krs). Kokouksessa valitaan hallitus ja puheenjohtaja sekä käsitellään muut sääntöjen mukaiset vuosikokousasiat. Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki HePon jäsenet, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Tule tapaamaan sulilaisia ja ideoimaan tulevan kauden toimintaa!

Mikäli olet kiinnostunut osallistumisesta SuLin hallituksen toimintaan joko varsinaisena tai varajäsenenä, voit kysyä lisätietoja Timolta (timo.hast at hepo.fi), joka edustaa HePoa SuLin hallituksessa.

Suomen Liikenneliitto SuLi ry on valtakunnallinen liikennealan kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on turvallinen, sujuva ja vähän ympäristöä rasittava liikennejärjestelmä ja sitä tukeva liikennepolitiikka. SuLilla on jäseninä sekä järjestöjä että yksityishenkilöitä. HePo on yksi SuLin 22 jäsenjärjestöstä. SuLin kotisivut: http://www.suli.org/

10. Helyn kevätkokous 22.4.2014

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys Helyn kevätkokous pidetään tiistaina 22.4.2014. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten vuoden 2013 vuosikertomus ja tilinpäätös.

 • Aika: tiistai 22.4. klo 17.30
 • Paikka: Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry, Pengerkatu 11 A

Klo 17.00 alkaen kokouskahvit ja ajankohtaiset kuulumiset Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisilta.

Hely on vuodesta 1989 lähtien tehnyt paikallista liikenneturvallisuustyötä Helsingin ja sen lähikaupunkien alueella. Helyn toiminta painottuu erityisesti lasten, nuorten, maahanmuuttajien ja ikääntyneiden turvallisen liikkumisen edistämiseen. HePo on yksi Helyn 28 jäsenjärjestöstä. Helyn hallituksessa HePoa edustaa Petri Sipilä. Helyn kotisivut: http://hely.fi/

11. Kilometrikisa alkaa 1.5.2014 – liity HePon joukkueeseen!

Leikkimielinen Kilometrikisa käynnistyy toukokuun alussa ja sitä poljetaan ajanjaksolla 1.5.-22.9. Luvassa on 144 kisapäivää ja tiukkaa vääntöä tehosarjan kärkisijoituksista. Esimerkiksi tamperelaisen Kaupin Kanuunoiden kanssa hepolaiset ovat perinteisesti käyneet tiukkaa kilpailua kilometreistä.

Joukkueiden ja osallistujien ilmoittautuminen on nyt käynnissä. Talvikilometrikisassa 2014 polkeneet voivat nyt kirjautua mukaan samalla käyttäjätunnuksella kuin talvikisassakin. Jos sinulla ei vielä omaa tunnusta Kilometrikisaan, käy rekisteröitymässä palveluun ja liittymässä samalla kisaan.

Omista tiedoistasi voit käydä asettamassa myös kotipaikkakuntasi, jolloin henkilökohtaiset kilometrimerkintäsi kirjautuvat myös asuinpaikkakuntasi hyväksi. Näistä on tulossa erilliset statistiikat kisaan myöhemmin. Esimerkiksi Turku ja Tampere käyvät Kilometrikisan yhteydessä keskinäistä TURTA-pyöräilykisaansa.

Liittyäksesi mukaan HePon joukkueeseen ja kisaan, tarvitset osallistumiskoodin:

====================================
Osallistumiskoodi: hepopolkija2014
====================================

Liity mukaan kisaan osoitteessa: https://www.kilometrikisa.fi

12. Vielä ehdit ehdottaa Vuoden pyöräilijää 2014

Vuoden pyöräilijän valintaa on uudistettu tänä vuonna niin, että kaikilla on mahdollisuus ehdottaa valittavaa henkilöä. Oman ehdotuksesi ehdit tehdä vielä tiistaihin 22.4. mennessä osoitteessa http://www.poljin.fi/fi/vuoden-pyorailija-2014-valinta. Ehdotuksessa kannattaa esittää perustelut valinnalle.

Tunnustuksen saajaksi valitaan julkisuuden henkilö tai henkilö, joka näkyvällä tavalla innostaa suomalaisia pyöräilemään omalla henkilökohtaisella esimerkillään tai muuten merkittävällä tavalla edistää pyöräilyä. Tunnustuksen saaja valitaan tehtyjen ehdotusten perusteella Suomi Pyöräilee -työvaliokunnassa. Vuoden pyöräilijä 2014 julkistetaan Fillarikansan kevätjuhlat -tapahtumassa 17.5. Helsingissä.

13. Huolla pyöräsi Kierrätystehtaan Fillaripajassa tai Pienellä pyöränhuoltokurssilla

Suomen suurin ekologisen kulttuurin ja kestävän elämäntavan tapahtuma Kierrätystehdas järjestetään viikonloppuna 26.-27.4. Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on avoinna molempina päivinä klo 10-17.

Kierrätystehtaan ohjelmaan sisältyy mm. erilaisia työpajoja, joista yksi on fillaripaja. Fillaripajassa voit huoltaa oman pyöräsi mekaanikkojen opastuksella. Pisteellä onnistuu lähes kaikki huollot perustarkastuksista isompiinkin operaatioihin. Paikan päältä löytyy niin työkalut, öljyt, pumput, rätit kuin muutkin tarvikkeet. Huomaathan, että pisteellä ei huolleta pyöriä, vaan annetaan opastusta omatoimisten huoltojen tekemiseen. Fillaripajan järjestävät Pyöräpaja ry & Pyörien pyörä.

Lisätiedot tapahtumasta: http://www.kierratystehdas.fi/

Ensi viikolla tarjoutuu toinenkin tilaisuus oman pyörän huoltamiseen ja sen opetteluun. Pyörien pyörä järjestää Narinkkatorin Pyöräkeskuksella Pienen pyöränhuoltokurssin keskiviikkona 23.4. klo 17-20 sekä lauantaina 26.4. klo 11-14. Kurssi on maksuton ja sillä on mahdollisuus oppia kartoittamaan oman polkupyörän huollontarve sekä tekemään tärkeimmät huollot itse. Lisätiedot: https://www.facebook.com/events/1439435106295268/

14. Ajankohtaisia linkkejä

 • Yle Kuningaskuluttaja 7.4.2014: ”Toimiiko polkupyörä kauppakassina?
  Videolla tavarafillari.fi-sivuston päätoimittaja Teppo Moisio näyttää, miten erilaiset kuljetusratkaisut toimivat käytännössä.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,