Jäsentiedote 12/2014

Kevään tapahtumat suunnitteilla, HePo mukana keskustelutilaisuuksissa, Retki- ja lenkkikausi käynnistyy, Lauttasaarentien pyöräkaistasuunnitelmat, Greenway-kysely…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 12/2014
*********************************************************************

 1. Ennakkotietoa kevään tapahtumista – osallistu suunnitteluun!
 2. HePo osallistui Pohjoismaisen kulttuuripisteen paneelikeskusteluun
 3. Talvikunnossapito- ja talvipyöräilytilaisuus rakennusvirastolla
 4. HePon ohjattu retkitoiminta käynnistyy jälleen
 5. HePon maantielenkkikausi käynnistyy 13.4.2014
 6. Tutustu Lauttasaarentien pyöräkaistasuunnitelmiin
 7. Huhtikuun Kriittinen pyöräretki 8.4.2014
 8. Kutsu yleisötilaisuuteen: Helsingin seudun metropolialue vuonna 2050
 9. Auta väitöstutkijaa vastaamalla greenway-kyselyyn
 10. KevätPolkaisu 2014 -kuntotapahtuma 18.5.2014
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Ennakkotietoa kevään tapahtumista – osallistu suunnitteluun!

Tulevana keväänä järjestetään jälleen useita tapahtumia, joissa HePo on mukana joko järjestäjätahona tai näytteilleasettajana. Tällä hetkellä varmistuneita tai suunnitteilla olevia tapahtumia ovat:

 • Pyöräkirppis Narinkkatorilla lauantaina 26.4. Tapahtuman toteutuminen ei ole varmistunut.
 • Aamupalaa pyöräilijöille -tapahtuma Pyörällä töihin -päivänä tiistaina 13.5. klo 7-9. HePo järjestää tapahtuman yhteistyötahojen kanssa, tapahtuman sijaintia ei vielä ole päätetty.
 • Maailma kylässä -festivaali Kaisaniemen kentällä ja Rautatientorilla viikonloppuna 24.-25.5. HePo osallistuu tapahtumaan näytteilleasettajana. Festivaalin kotisivut: http://www.maailmakylassa.fi/

Pyöräkirppiksen toteutuminen sekä HePon osallistuminen Fillarikansan kevätjuhliin on vielä suunnitteilla. Pyöräkirppis saatetaan esimerkiksi toteuttaa Fillarikansan kevätjuhlien yhteydessä. Suunnittelua ja toteuttamista varten etsitään nyt vapaaehtoisia. Jos haluat osallistua näiden tapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen, ota yhteyttä: petteri.nisula at hepo.fi tai HePon joukkovoimansiirto FB-ryhmässä:
https://www.facebook.com/groups/601943933204347/

2. HePo osallistui Pohjoismaisen kulttuuripisteen paneelikeskusteluun

HePo tapasi tanskalaisen pyöräilynedistäjän Jens Loft Rasmussenin ja osallistui 14.3. pidettyyn Pohjoismaisen kulttuuripisteen järjestämään paneelikeskusteluun, jonka aiheena oli liikkuminen ja pyöräilyn rooli kaupunkisuunnittelussa.

Rasmussen on ECF:n (European Cyclists’ Federation) hallituksen jäsen ja Tanskan pyöräliiton (Danish Cyclists’ Federation) entinen puheenjohtaja. Hepolaiset Otso Kivekäs, Marjut Ollitervo ja Martti Tulenheimo esittelivät Rasmussenille helsinkiläistä pyöräinfraa. Rasmussen kiinnitti huomion pyöräilijöiden vähäiseen määrään Helsingissä. Positiivisena hän piti sitä, että kaduilla näkyy erilaisia ja eri-ikäisiä pyöräilijöitä.

3. Talvikunnossapito- ja talvipyöräilytilaisuus rakennusvirastolla

Helsingin kaupungin rakennusvirasto järjesti 13.3. keskustelutilaisuuden talvipyöräilystä ja talvikunnossapidosta. Paikalla oli yhteensä noin 20 osallistujaa; edustettuina olivat niin pyöräilijät kuin henkilöstöä mm. rakennusvirastosta, Staralta ja kaupunkisuunnitteluvirastosta.

HePo piti tilaisuudessa esitelmän, joka muodosti tapahtuman rungon ja jonka pohjalta käytiin pitkä keskustelu pyöräilijöiden huomioimisesta talvikunnossapidon suhteen. Keskustelu oli varsin monipuolinen ja osallistujilla oli selvästi halua parantaa pyöräilyolosuhteita myös talvisin.

Esityksen tueksi laadittiin muistio, jota rakennusvirasto voi käyttää parantaakseen pyöräväylien talvikunnossapitoa. Muistio ja itse esitys löytyy HePon sivuilta.

4. HePon ohjattu retkitoiminta käynnistyy jälleen

HePon retkitoimikunta kokoontui Kulmahuoneelle 16.3. suunnittelemaan kauden retkitoimintaa. Vanhojen perinteiden mukaan ajetaan sunnuntaisin rentovauhtinen 30-60 km retki, jossa vieraillaan lähiseudun luonto-, kulttuuri- yms. virkistyskohteissa. Lauantaisin ajetaan 60+ km päiväretkiä. Jokaisen kuun ensimmäisenä sunnuntaina ajetaan retki Espooseen.

Retkien lähtöpaikkana toimii Maunulan ulkoilumaja ja lisäksi joillakin retkillä on käytössä kakkoslähtöpaikka, josta voi liittyä mukaan retkelle. Retket ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

HePon retkikausi avataan virallisesti palmusunnuntaina 13.4. Avajaisia edeltävänä päivä lauantaina 12.4. ajetaan prologi.

Tarkemmat kuvaukset retkistä sekä päivitetty retkikalenteri löytyy HePon nettisivuilta. Huom! Retkikalenteriin saattaa tulla kauden aikana muutoksia. Ajantasaiset tiedot retkistä löytyvät aina Fillarikalenterista.

Jos sinulla on toiveita tai ideoita liittyen HePon retkitoimintaan, ota yhteyttä retkivastaava Satu Leppäseen (satu.leppanen at hepo.fi).

5. HePon maantielenkkikausi käynnistyy 13.4.2014

HePon vauhdikkaammat maantiepyörillä ajettavat kuntolenkit käynnistyvät virallisesti 13.4. Kuntolenkkien ohjelma tulee noudattamaan pääpiirteissään viime vuosilta tuttua kaavaa (http://www.hepo.fi/retket-ja-lenkit/kuntolenkit/).

Kuntolenkkien vetäjäpalaveri pidetään maanantaina 24.3., jonka jälkeen lenkkien kuvaukset pyritään päivittämään mahdollisimman pian myös Fillarikalenteriin. Lisätietoja: Pekka Sirkiä (pekka.sirkia at hepo.fi).

6. Tutustu Lauttasaarentien pyöräkaistasuunnitelmiin

Rakennusvirasto laatii parhaillaan Lauttasaarentielle katusuunnitelmaa. Suunnitelman mukaan kadulle rakennetaan yksisuuntaiset pyöräkaistat Meripuistotien ja Ruukinlahdentien välille. Rakennustyöt voitaisiin alustavan aikataulun mukaan aloittaa ensi vuonna.

Pyöräkaistasuunnitelmiin voi tutustua ja niitä voi kommentoida 28.3. asti rakennusviraston sivuilla.

Lauttasaarentien suunnitelmat perustuvat liikennesuunnitelmaan, joka oli nähtävillä noin kaksi vuotta sitten. HePo jätti tuolloin suunnitelmista omat kommenttinsa, joihin voi tutustua kotisivuilla.

7. Huhtikuun Kriittinen pyöräretki 8.4.2014

Kesäkauden ensimmäinen Kriittinen pyöräretki ajetaan 8.4. Kokoontuminen totuttuun tapaan Narinkkatorilla Pyöräkeskuksen edessä kello 17:30 alkaen ja lähtö kello 18:00.

Noin kymmenen kilometrin pituinen reitti kulkee useaa pyöräinfran parantamista vaativaa katua pitkin, pääpiirteittäin Rautatieaseman editse Kaisaniemenkadulle, josta matka jatkuu Hämeentielle. Hämeentielle pitää ehdottomasti saada pyörätiet. Hämeentieltä ajetaan Mäkelänkadulle, josta Teollisuuskadun kautta Nordenskiöldinkatua pitkin Töölöön. Töölöstä matkataan Topeliuksenkadun ja Runeberginkadun kautta Kamppiin ja takaisin Narinkkatorille.

8. Kutsu yleisötilaisuuteen: Helsingin seudun metropolialue vuonna 2050

HSL järjestää tiistaina 1.4. yleisötilaisuuden, jossa kerrotaan ja keskustellaan Helsingin seudun maankäytöstä ja liikennejärjestelmästä. Keskeisiä kysymyksiä ovat rakentamisen sijoittuminen, liikenteen edellytysten parantaminen ja arjen sujuvuus.

Tilaisuus järjestetään Vantaan Tikkurilassa tiedekeskus Heurekassa tiistaina 1.4. klo 18-20. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja siihen ovat tervetulleita kaikki tulevaisuuden yhdyskuntarakenteesta kiinnostuneet. Tule kuulemaan, miten suunnittelu on aloitettu ja kertomaan, mitä sinä odotat tulevaisuuden kaupunkiseudulta.

Helsingin seudulle valmistellaan parhaillaan tulevaisuuteen tähtäävää maankäyttösuunnitelmaa, asumisen strategiaa ja liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Suunnittelu ulottuu vuoteen 2050 ja suunnittelualueena on seudun 14 kuntaa: Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Lisätietoja: http://www.helsinginseutu.fi/masu ja http://www.hsl.fi/hlj

9. Auta väitöstutkijaa vastaamalla greenway-kyselyyn

Greenway-väylät ovat moottoroimattomalle liikenteelle tarkoitettuja reittejä, jotka on rakennettu hyödyntäen esimerkiksi käytöstä poistettuja rautatielinjauksia, kanavien varsia tai historiallisia vaellusreittejä. Reitit voivat palvella kaupunkiliikennettä, kuten Helsingin Baana, mutta yleensä ne sijaitsevat harvaan asutulla alueella palvellen lähinnä matkailua ja virkistystä.

Irlantilaistutkija Richard Manton tekee parhaillaan väitöstutkimusta greenway-väylien suunnittelusta. Tutkimuksensa tueksi hän on laatinut kyselyn, jolla pyritään selvittämään kansainvälisesti ihmisten näkemyksiä väylien suunnittelusta ja ylläpidosta. Kysely on englanninkielinen ja siihen voi vastata osoitteessa: http://www.surveymonkey.com/s/greenwaydesign

Lisätietoa greenway-väylistä löytyy mm. The European Greenways Association -järjestön sivuilta:
http://www.aevv-egwa.org/

10. KevätPolkaisu 2014 -kuntotapahtuma 18.5.2014

KevätPolkaisu on vuodesta 2006 lähtien järjestetty kuntotapahtuma, joka on tarkoitettu sekä harraste- että kilpapyöräilijöille. KevätPolkaisussa ajettavat matkat ovat 45 km ja 90 km ja reitti kulkee viiden kunnan alueella (Kerava, Sipoo, Järvenpää, Mäntsälä, Pornainen). Tapahtumakeskuksena toimii Talman koulu Talman laskettelukeskuksen vieressä Sipoossa.

KevätPolkaisu järjestetään tänä vuonna sunnuntaina 18.5., lähtö klo 11.00. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: http://www.kevatpolkaisu.com

Tapahtumaan voi osallistua myös vapaaehtoisena toimitsijana. Tehtäviä on monenlaisia esimerkiksi liikenteenohjauksen parissa sekä infotiskin ja huoltopisteen hoitamisessa. Lisätiedot toimitsijatehtävistä: matti.loukonen at medvia.fi.

11. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , ,