Jäsentiedote 10/2014

Hallituksen kuulumiset, Hylätyt pyörät taloyhtiöissä, Vuoden pyöräilykunta, Keskustelutilaisuuksia ja seminaareja, Avoimia työpaikkoja ECF:llä…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 10/2014
*********************************************************************

 1. Hallituksen kokouskuulumiset
 2. Hylätyt pyörät taloyhtiöissä -ohje
 3. Joensuusta Vuoden pyöräilykunta 2014
 4. Suomi Pyöräilee -tietoiskun videotallenne katsottavissa
 5. HePon retkitoiminnan suunnittelukokous Kulmahuoneella 16.3.2014
 6. Keskustelutilaisuus kaupunkiliikkumisesta, pyöräilystä ja kaupunkisuunnittelusta 14.3.2014
 7. HePo mukana Miten liikun Helsingissä -tapahtumassa 13.3.2014
 8. Pykälät ja pyöräily -keskustelutilaisuuden videotallenne katsottavissa
 9. Avoimia työpaikkoja ECF:llä
 10. Verkkoseminaari lasten liikenneturvallisuudesta 11.3.2014
 11. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. Hallituksen kokouskuulumiset

HePon hallitus kokoontui vuoden toiseen kokoukseensa maanantaina 3.3. Kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia aiheita:

 • Jäsenasiat: Jäsenmaksulaskut on lähetetty kaikille jäsenille joko sähköpostitse tai kirjeitse. Jäsenmäärä 1389.
 • Pyöräilykypärän käyttövelvoite: Tieliikennelain uudistukseen liittyen keskusteltiin kypärän käytöstä sekä lakiuudistusta koskevista yhdistyksen tavoitteista. Todettiin, että kypärän käyttö on jokaisen pyöräilijän oma valinta ja asetettiin tavoitteeksi kypärän käyttöä koskevan pykälän poistuminen tieliikennelaista.
 • Koulumatkapyöräilyesite: Koulujen pyöräilykieltoja koskevaan kaupunginhallituksen päätökseen liittyen suunniteltiin aihetta koskevan esitteen laatimista kouluille. Esitteessä tuodaan esiin kaupunginhallituksen päätöksen keskeinen sisältö sekä muistutetaan koulumatkapyöräilyn hyödyistä.

2. Hylätyt pyörät taloyhtiöissä -ohje

Suomalaiset pyöräjärjestöt ovat yhteistyönä laatineet Hylätyt pyörät taloyhtiöissä -ohjeen. Ohje on laadittu, jotta pyörävarastoihin hylättyjen pyörien kanssa toimiminen olisi mahdollisimman selkeää, oikeudenmukaista ja ongelmatonta. Ohjeen laatimisessa ovat olleet mukana HePon lisäksi Tampereen polkupyöräilijät, Jyväskylän Pyöräilyseura, Oulun polkupyöräilijät, Turun Polkupyöräilijät, Pyöräilykuntien verkosto ja Suomen Pyöräilyunioni. Lisäksi Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto ovat antaneet ohjeesta omat kommenttinsa, jotka on huomioitu ohjetta laadittaessa.

Ohjeesta on olemassa tulostettava pdf-versio sekä verkkoversio. Molemmat löytyvät HePon kotisivuilta:
http://www.hepo.fi/2014/03/07/hylatyt-pyorat-taloyhtioissa-ohjeistus/

3. Joensuusta Vuoden pyöräilykunta 2014

Joensuu on valittu Vuoden pyöräilykunnaksi 2014. Perusteena palkinnolle on määrätietoinen pyöräilyolosuhteiden kehittäminen ja kunnianhimoinen ote pyöräilyn edistämisessä.

Pyöräilymäärät ovat Joensuussa suomalaisittain suuria, sillä pyöräilyn kulkutapaosuus on kaupungissa 18 prosenttia. Kaupungin päättäjät ovat sitoutuneita parantamaan pyöräilyoloja ja investoinnit ovat olleet hyvällä tasolla. Keskustaan on suunnitteilla useita parannushankkeita, kuten laatuväyliä ja pyöräpysäköintiä. Pyöräilyä on edistetty Joensuussa myös lisäämällä asukkaiden tietoisuutta pyöräilyn positiivisista vaikutuksista.

Lisätietoa Pyöräilykuntien verkoston sivuilla:
http://www.poljin.fi/fi/uutiset/2014/03/07/joensuu-vuoden-pyorailykunta

Aiheesta uutisoi Yle Uutiset 7.3.2014:
http://yle.fi/uutiset/joensuu_on_vuoden_pyorailykunta/7124857

4. Suomi Pyöräilee -tietoiskun videotallenne katsottavissa

Fillari-messujen avajaispäivänä 7.3. pidetty Suomi Pyöräilee -tietoisku välitettiin suorana nettiin, ja tallenne on nyt katsottavissa osoitteessa http://www.fillariavaruus.fi/. Tilaisuuden esitysmateriaalit linkitetään em. sivulle lähiaikoina.

5. HePon retkitoiminnan suunnittelukokous Kulmahuoneella 16.3.2014

Minne sinä toivoisit HePon retkien suuntaavan tulevana kesänä? Onko sinulla ehdotuksia hyvistä retkikohteista? Haluaisitko kenties järjestää perhepyöräretken omassa kaupunginosassasi, mutta sinulla ei ole kokemusta pyöräretkien vetämisestä?

Tule mukaan ideoimaan kauden retkitoimintaa Kulmahuoneelle (Siltasaarenkatu 15) sunnuntaina 16.3 klo 15 alkaen. HePo tarjoaa osallistujille kahvit ja pientä purtavaa.

Uudet retkivetäjät ovat erittäin toivottuja mukaan! Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta retkien vetämisestä, voit myös aloittaa apuvetäjänä ja suunnitella retkiä yhdessä kokeneemman vetäjän kanssa. Retkien vetäminen on hauskaa ja palkitsevaa toimintaa!

Lisätietoa HePon pyöräretkistä: http://www.hepo.fi/retket-ja-lenkit/pyoraretket/
Yhteystiedot: Satu Leppänen, retkivastaava (satu.leppanen at hepo.fi)

6. Keskustelutilaisuus kaupunkiliikkumisesta, pyöräilystä ja kaupunkisuunnittelusta 14.3.2014

Pohjoismainen Kulttuuripiste järjestää yhteistyössä HePon kanssa keskustelutilaisuuden, jonka aiheena on pyöräilyn rooli kaupunkisuunnittelussa arjen liikennemuotona. Mukana keskustelemassa ovat kaupunginvaltuutettu ja HePon hallituksen jäsen Otso Kivekäs, ECF:n hallituksen jäsen ja Tanskan pyöräilijäjärjestön ex-toimitusjohtaja Jens Loft Rasmussen sekä liikennesuunnittelija Marek Salermo Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta. Tilaisuus on englanninkielinen.

Aika: perjantai 14.3. klo 14-16
Paikka: TING-sali, Pohjoismainen Kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9
Lisätiedot

Shortly in English:

Nordic Culture Point organises in cooperation with HePo a debate on mobility and the role of bicycling in urban planning. Otso Kivekäs, member of the Helsinki City Council and board member of HePo, Jens Loft Rasmussen, board member of the European Cyclists’ Federation and former CEO of the Danish Cyclists’ Federation, and Marek Salermo from the City Planning Department of Helsinki City will discuss the issue and answer questions from the audience during the debate. Discussion in English.

When: Friday 14th March at 2-4 pm.
Where: TING-hall, Nordic Culture Point, Kaisaniemenkatu 9
More info

7. HePo mukana Miten liikun Helsingissä -tapahtumassa 13.3.2014

Tule kuulemaan HSL:n palveluista, kysymään neuvoja julkisten liikennevälineiden käyttöön, testaamaan itse palveluita ja kuuntelemaan ohjeistusta. Samalla kuulet eri lipputyypeistä ja hinnoista sekä alennuksista, pääset kokeilemaan uutta Reittiopasta ja tutustut muihin sähköisiin palveluihin, testaat korttisi matkakortinlukulaitteessa ja löydät sinua lähinnä olevan pyöräilyreitin. HSL:n henkilökunta on paikalla vastaamassa kysymyksiisi ja ottamassa vastaan palautetta sekä ideoita ja toiveita.

Paikalla ovat myös HePon edustajat kertomassa pyöräilystä Helsingissä ja vastaamassa kysymyksiin.

Aika: 13.3. klo 17-19
Paikka: Seutusali, Opastinsilta 6, Pasila

Tapahtumassa on kahvi- ja teetarjoilu. Tervetuloa! Järjestäjät: MoniHeli ry, HSL sekä Helsingin Polkupyöräiljät ry

Tapahtuma Facebookissa

8. Pykälät ja pyöräily -keskustelutilaisuuden videotallenne katsottavissa

Pykälät ja pyöräily -seminaarissa 25.2. keskusteltiin parhaillaan käynnissä olevasta tieliikennelain uudistuksesta ja etsittiin vastausta kysymykseen ”Miten pyöräilijöiden asemaa voidaan parantaa tieliikennelakia uudistettaessa?” Keskustelijoina olivat liikenneministeri Merja Kyllönen, Kalle Vaismaa Tampereen teknillisestä yliopistosta sekä Otso Kivekäs ja Marjut Ollitervo HePosta.

Keskustelutilaisuuden videotallenne on katsottavissa osoitteessa: http://bambuser.com/v/4391098

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Vihreä eduskuntaryhmä, Ajatuspaja Visio, Helsingin vihreät ja HePo.

9. Avoimia työpaikkoja ECF:llä

ECF hakee viittä työntekijää järjestön toimipisteeseen Brysseliin. Haettavana on talousasiantuntijan, kaupunkiliikkumisen asiantuntijan, toimistotyöntekijän ja kaksi projektityöntekijän paikkaa. Tarjolla on mahdollisuus työskennellä kansainvälisessä työyhteisössä pyöräilyn tulevaisuuden puolesta.

Jätä hakemuksesi 14.3. mennessä osoitteessa:
http://www.ecf.com/about-us/vacancies-and-tenders/

ECF eli European Cyclists’ Federation on eurooppalaisten pyöräjärjestöjen kattojärjestö. HePo on ECF:n perustajajäsen.

10. Verkkoseminaari lasten liikenneturvallisuudesta 11.3.2014

Tiistaina 11.3. klo 12-13 (Suomen aikaa) järjestetään verkkoseminaari, joka käsittelee lasten liikenneturvallisuutta. Seminaarissa keskitytään erityisesti siihen, miten lapsille suunnattuja turvallisuutta parantavia ohjelmia tulisi suunnitella ja toteuttaa. Yhtenä aiheena on lasten pyöräilykoulutus. Seminaari on maksuton.

Seminaarin järjestää European Road Safety Charter eli Euroopan tieliikenneturvallisuuden peruskirja, joka on Euroopan komission alainen foorumi, ja jossa toimii mukana yrityksiä, järjestöjä, tutkimuslaitoksia ja viranomaisia. Peruskirjan allekirjoittaneet tahot ovat sitoutuneet toimimaan tieliikenneturvallisuuden parantamiseksi.

11. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , ,