Jäsentiedote 4/2014

Hallituksen järjestäytymiskokouksen kuulumisia, Alkaneen vuoden tapahtumat, HePosta Turvallinen stadilainen 2013, Pyöräilyvuosi 2014 -kalenterit, Pyöräilyn edistämisrahat, Talvikilometrikisa…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 4/2014
*********************************************************************

 1. HePon uusi hallitus järjestäytyi
 2. HePo on Turvallinen stadilainen 2013
 3. Pyöräilyvuosi 2014 -seinäkalenterit myynnissä
 4. HePon varapuheenjohtaja selvitti pyörätierahojen käyttöä
 5. Talvikilometrikisa alkaa 1.2.2014
 6. Tieliikennelain kokonaisuudistus – kansainväliset sopimukset
 7. Yle Uutiset etsii liikenteen vaaranpaikkoja
 8. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon uusi hallitus järjestäytyi

Hallituksen kokoonpano muuttui syyskokouksessa 30.11.2013, kun erovuorossa olleiden Risto Mäentien ja Pekka Sirkiän tilalle valittiin äänestyksellä Matti Kinnunen ja Tapio Keihänen. Lisää syyskokouskuulumisia voit lukea HePon kotisivuilta.

Uusi hallitus kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa sunnuntaina 19.1. Kulmahuoneelle. Kokous oli järjestäytymiskokous, jossa valittiin yhdistykselle varapuheenjohtaja ja muut toimihenkilöt. Varapuheenjohtajaksi valittiin toiselle kaudelleen Marjut Ollitervo. Sihteerinä jatkaa Laura Nurminen ja jäsensihteerinä Timo Hast. Retkivastaavaksi valittiin Satu Leppänen ja miesten kuntolenkkivastaavana jatkaa Pekka Sirkiä. Naisten kuntolenkkivastaava varmistuu myöhemmin.

Taloudenhoitajana pitkään toiminut Jukka Heikkinen on jäämässä pois tehtävästä. Taloudenhoidon eri vaihtoehtojen selvittämistä jatketaan alkuvuoden aikana.

Hallituksen jäsenten ja muiden toimihenkilöiden yhteystiedot ja edustukset löytyvät kotisivuilta.

Toimihenkilövalintojen lisäksi kokouksessa käsiteltiin alkaneen vuoden tapahtumia ja toimintaa:

 • Osallistutaan edellisten vuosien tapaan Fillari-messuille 7.-9.3.
 • Pyöräkirppis järjestetään 26.4. Narinkkatorilla.
 • Järjestetään kaksi aamupalatapahtumaa, ensimmäinen Pyöräilyviikolla 10.-17.5. ja toinen Liikkujan viikolla 16.-22.9.
 • Osallistutaan yhteistyössä poliisin, Liikenneturvan ja Helsingin liikenneturvallisuusyhdistyksen kanssa risteysvalvontakampanjaan Pyöräilyviikolla 12.5. Kampanjassa kiinnitetään huomiota erityisesti autoilijoiden käyttäytymiseen liikenneympyröissä.
 • Järjestetään Hämeentie-kampanja vauhdittamaan pyöräteiden suunnittelua Hämeentielle.
 • Kriittisten pyöräretkien järjestämistä jatketaan läpi vuoden, retket ajetaan joka kuun toinen tiistai.
 • Polkija-lehden seuraava numero pyritään julkaisemaan alkuvuodesta. Kesäkuun alussa on suunniteltu julkaistavaksi vuoden toinen numero yhteistyössä Pyöräily+Triathlon-lehden kanssa.
 • Katuajot pyritään järjestämään tulevana kesänä aiempien vuosien tapaan viikoittain.
 • Spinning järjestetään jälleen talvikaudella 2014-2015.
 • Lisäksi vuoden aikana pyritään järjestämään uusien iltoja, pyöränhuoltokurssi sekä kaupunginosien välinen cyclocross cup.

Lisäksi kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia aiheita:

 • Todettiin jäsenmäärä: 1389 jäsentä.
 • Hyvä työpaikka pyöräillä -palvelu: Hankekoordinaattori Ismo Pykäläisen työsuhde päättyi vuodenvaihteessa, mutta hän jatkaa edelleen tehtävässä vapaaehtoisena. HTP-projektin tuotteesta pyritään saamaan pysyvämpi palvelu.
 • Helsingin pyöräilevät kaupunginosat: Hankkeelle on saatu KKI-tukea 7000 euroa. Jatketaan hanketta edellisen vuoden mallilla ja pyritään luomaan kaupunginosiin pyöräilijöiden toimintaverkostoja. Maahanmuuttajien pyöräilykoulutusta pyritään jatkamaan.
 • Velo-city 2014 järjestetään 27.-30.5. Adelaidessa Australiassa. HePon konferenssiedustajaksi valtuutettiin Olli Pottonen. HePo maksaa edustajan osallistumismaksun.
 • Keskusteltiin Kalasataman pyörätiesuunnitelmiin liittyvistä epäselvyyksistä sekä HKR:n pyöräilyn edistämisrahojen käytöstä.
 • Stadi.TV on tekemässä pyöräilyaiheista keskusteluohjelmaa. HePo on mukana laatimassa ohjelman käsikirjoitusta sekä ohjelman kuvauksissa. Keskusteluosuus kuvataan 29.1.

2. HePo on Turvallinen stadilainen 2013

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys ry on myöntänyt vuoden 2013 Turvallinen stadilainen -palkinnon Helsingin Polkupyöräilijät ry:lle. Perusteluina palkinnon myöntämiselle ovat HePon katuajokoulutus, jossa korostetaan erityisesti polkupyörän oikeaa paikkaa liikenteessä, uudet esitteet liikennesäännöistä, Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilotti, joka aktivoi asukkaita ja kouluttaa maahanmuuttajia sekä Hyvä Työpaikka Pyöräillä -palvelu, joka edistää työmatkapyöräilyä.

http://www.hepo.fi/2013/11/26/hepolle-turvallinen-stadilainen-palkinto/

3. Pyöräilyvuosi 2014 -seinäkalenterit myynnissä

HePo on toteuttanut fillariaiheisen seinäkalenterin vuodelle 2014. Vaikka uusi vuosi onkin jo käynnistynyt, kalenteria voi edelleen ostaa alennettuun 10 euron kappalehintaan. Osta omaksi tai työpaikan kahvihuoneeseen.

Kalenterin kuvat ovat hepolaisten ottamia ja myynnistä saatava tuotto menee HePon pyöräilyn edistämistoiminnan hyväksi. Kalenteriin liittyvät tiedustelut: petteri.nisula at hepo.fi

http://www.hepo.fi/2013/11/27/pyorailyvuosi-2014-nyt-hepon-seinakalenterina/

4. HePon varapuheenjohtaja selvitti pyörätierahojen käyttöä

HePon varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo selvitti, mihin pyöräilyn edistämiseen tarkoitetut pyörätierahat on viime vuosina käytetty. Merkittävä osa rahoista on mennyt pyöräilyn lisäämisen kannalta epäoleellisiin katuihin kuten Karhusaarentiehen ja Sahaajankatuun tai jäänyt kokonaan käyttämättä. Vuoden 2014 pyörätierahoista 37% aiotaan käyttää Ratasmyllyntiehen, joka sekin osuu vain harvan pyöräilijän reitille. Sillä välin kantakaupungin tärkeät pyörätieprojektit jumittavat kaupungin koneistossa.

Kirjoitus pyörätierahoista Kaupunkifillari-blogissa herätti suurta kiinnostusta sosiaalisessa mediassa, ja se keräsi viikon aikana yli 30,000 lukukertaa.

”Mihin pyöräilyn rahat katoavat” Kaupunkifillari-blogissa:
http://www.kaupunkifillari.fi/blog/2014/01/13/mihin-pyorailyn-rahat-katoavat/

Uutisjuttuja aiheesta:

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri vastasi Radio Helsingissä kysymyksiin pyörätierahojen käytöstä:
http://www.radiohelsinki.fi/podcast/46473/noronen-ja-hurme-20-1-2014/

5. Talvikilometrikisa alkaa 1.2.2014

Talvikilometrikisa on kesäisin järjestettävän Kilometrikisan talviversio. Kisa on kaikille avoin ja maksuton leikkimielinen kilpailu, jolla innostetaan ihmisiä työmatkapyöräilyyn ja muuhun arkipyöräilyyn. Talvikilometrikisan tavoite on erityisesti kannustaa jatkamaan pyörällä liikkumista talvellakin.

Kilpailuun osallistutaan joukkueittain. Joukkueen jäsenet kirjaavat ylös pyöräilykilometrejään tavoitteenaan polkea kilpailun aikana niin paljon kuin mahdollista. Mukaan hyväksytään kaikki kisan aikana poljetut kilometrit niin työ kuin vapaa-ajan matkoistakin.

HePolla on totuttuun tapaan kisan tehosarjassa oma joukkue, johon kuka tahansa HePon jäsen voi liittyä. Kisaan voi ilmoittautua osoitteessa http://www.kilometrikisa.fi/. Rekisteröitymiseen tarvitset HePon osallistumiskoodin: hepotin14

Talvikilometrikisa alkaa ensi lauantaina 1.2. ja kestää 31.3. saakka. Kisassa arvotaan jälleen hienoja pyöräilypalkintoja ja kisan loputtua palkitaan ahkerimmat talvipolkijajoukkueet. Kisa on kaikille osallistujille maksuton ja sen järjestävät Pyöräilykuntien verkosto ry ja Suomi Pyöräilee kampanja.

6. Tieliikennelain kokonaisuudistus – kansainväliset sopimukset

Kesällä 2013 Liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti tieliikennelain kokonaisuudistushankkeen. HePo yhdessä muiden pyöräjärjestöjen kanssa seuraa uudistusta ja pyrkii vaikuttamaan siihen. Vaikutusprosessin ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus kerätä tietoa eri uudistustarpeista ja julkaista näistä kirjoitukset Kaupunkifillari-blogiin. Ensimmäinen blogikirjoitus, ”Lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset”, on nyt julkaistu. Kirjoitus on luettavissa täältä.

7. Yle Uutiset etsii liikenteen vaaranpaikkoja

Onko päivittäin käyttämälläsi pyöräilyreitillä risteyksiä, joissa olet meinannut toistuvasti jäädä auton alle? Aiheutuvatko toistuvat läheltä piti -tilanteet jostain korjattavissa olevasta ongelmasta? Yle Uutiset etsii tietoa ja kuvia tällaisista vaaranpaikoista. Lisäksi Aamu-tv käsittelee aihetta tiistaina 28.1.

Ongelmaristeyksiä voi merkitä karttapohjalle osoitteessa:
http://yle.fi/uutiset/merkitse_risteys_karttaan_missa_olit_jaada_auton_alle/7042073

8. Ajankohtaisia linkkejä

 • MTV.fi 19.12.2013: ”Polkupyöräilijä: Älä näy liian kirkkaasti
  Liian kirkkaat valot häikäisevät ja voivat viedä huomion pois huonommin näkyvistä kohteista. Haastattelussa HePon varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo ja komisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisista.
 • Pyöräilykuntien verkoston Poljin-lehden numero 8/2013 on ilmestynyt. Aiheina mm. Espoon pyöräilyn edistämisohjelma ja Kokkolan Pyöräilykaupunkiohjelma, kävelyn ja pyöräilyn määrän seuranta sekä pyörämatka Viroon. Lehti on ladattavissa Pyöräilykuntien verkoston uusituilta poljin.fi-sivuilta.

Tagit:, , , , , , , , , , , ,