Katso, mitä näet!

Hain uuden pyöräni ensihuollosta. Kun kiireellä veivasin kohti esikaupunkeja, teinit kertoivat valojeni näkyvän (turhankin) hyvin. Huikkasin, että se on tarkoituskin. Mutta sitten jäin miettimään.

Olin hankkinut uuteen pyöräni uuden valon. Sen asentaminen oli tietysti oma operaationsa, ja valon suuntauksen tekeminen oli jäänyt puolitiehen. Olen viime vuosina säätänyt valot niin, että tasaisella autotallin ovea tms. näkyy vain lantion alapuolelta, mieluiten niin, että valokeila osoittaa ainakin hiukan alaspäin. Pyöräilykäyttöön suunnitelluilla valoilla säätö on melko helppoa, koska niiden valokeilan yläreuna on tehty tasaiseksi, parhaimmillaan viivasuoraksi.

Toisin on muiden tehovalojen kanssa. Niiden valokeila on yleensä pyöreä – tai sinnepäin. Vaikka valo näyttäisikin hyvin tietä, niin se häikäisee hyvin vastaantulevan silmiin, oli tämä autolla, pyörällä tai jalan liikkeellä. Se ei liene tarkoitus. Paras olisi suunnata valo selkeästi maahan, jolloin kaikki epätasaisuudet yms. pyöräilijää haittaavat asiat tulevat valoon. Tehokkaimpien valojen kohdalla varmasti tiellä ajaessa tehojakin on syytä leikata.

Joten, kiitos pojat! Minäkin säädän valoni näyttämään oikeaan suuntaan.

Samalla toivotan kaikille oikein hyvää Joulua ja pyöräilevää Uutta Vuotta!

Ismo Pykäläinen on Hyvä työpaikka pyöräillä -projektin koordinaattori.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen htp at hepo.fi.