Ihanaa talvielämää

Pikkuhiljaa talvikin tuntuu alkavan. Ladulle ei vielä pääse, mutta pyörällä pääsee. Itse asiassa nastarenkailla on paljon turvallisempaa kuin vaelluskengillä. Sen olen haikeana todennut, kun odottelen vielä flunssasta toipumista.

Samalla olen ehtinyt miettimään, miten mukavaa talvipyöräily nykyisin on. Kun aloitin talvipyöräilyn, nastarenkaita kyllä oli – teoriassa. Niitä käyttäessä piti valita, haluaako pitoa vai luistoa. Nastat olivat renkaan reunalla, eivätkä normaali-ilmanpaineilla ottaneet kiinni pintaan, ei edes kurvissa. Rengas oli kesäkuvioitu, joten se rullasi kyllä hyvin, mutta pitoa ei ollut kuin teoriassa. Vaikka nykynastarenkaat ovat nekin kompromisseja, voi nykyisin valita, haluaako maksimaalista pitoa tai kohtuu pitoa ja rullausta. Valmistajat kun ovat ymmärätäneet tehdä renkaita, joissa aivan keskellä ei ole nastoja, mutta heti kun tien pinta tai pyörä kallistuu, astuvat nastat peliin.

Vaikka talvipyöräily on toki hitaampaa kuin kesällä, ei talvella tarvitse arpoa sadevaatteiden tai hengittävämpien asujen välillä. Riittää kun on tuulenpitävää päällä. Ja valotkin ovat nykyisin tehokkaita. Joten ulos ja matkaan!

Ismo Pykäläinen on Hyvä työpaikka pyöräillä -projektin koordinaattori.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen htp at hepo.fi.