Jäsentiedote 44/2013

HePon sisäpyöräilytunnit käynnistyvät, Talvipyöräilytapahtuma 16.11., Tule vapaaehtoiseksi HTP-hankkeeseen, Roihuvuoren asukasilta 14.11., Kulkulaari avattu, Ouluun uusi pyöräily-yhdistys, Helsingin pyöräilijämäärät kasvussa…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 44/2013
*********************************************************************

 1. HePon sisäpyöräilytunnit käynnistyvät
 2. Talvipyöräilytapahtumaa vietetään 16.11.2013
 3. HTP tarvitsee sinua!
 4. Roihuvuoren asukasillassa 14.11.2013 puhutaan taloyhtiöiden pyöräilynedistämismahdollisuuksista
 5. Kävelyn ja pyöräilyn tietopankki Kulkulaari avattu
 6. Oulun polkupyöräilijät ry. perustettu
 7. Huippuluento kaupunkiliikenteestä Tampereella 6.11.2013
 8. Pyöräilijämäärät kasvussa Helsingissä
 9. Talvipyöräilykongressi Winnipegissä 12.-13.2.2014
 10. Osallistu Espoon katujen laadunvalvontaan
 11. Kilometrikisa valittiin Suomen liikuttajaksi 2013
 12. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon sisäpyöräilytunnit käynnistyvät

HePon sisäpyöräilytunnit alkavat tiistaina 5.11. ja keskiviikkona 6.11. Tuntien suosio ylitti odotukset, sillä ryhmät täyttyivät jo parissa päivässä.

Viime talven tapaan perustettiin kaksi ryhmää. ”Kisakuntoryhmä” ajaa tiistaisin Kampin Motivuksessa klo 19:40 alkaen ja ”kuntoryhmä” keskiviikkoisin Meilahden Liikuntakeskuksessa klo 18:05 alkaen.

Kaikille tunneille mahtuneille on lähetetty 27.10. sähköpostitse vahvistusviesti, joka sisältää käytännön ohjeita tunneille saapumiseen liittyen. Viestin otsikkona oli ”Tervetuloa HePon sisäpyöräilytunneille!”. Luethan viestin ennen tunneille saapumista, niin ei tule yllätyksiä.

Myös jonotuslistalle päätyneisiin on oltu yhteydessä. Mikäli et ole saanut viestiä tai olet epävarma ilmoittautumisesi tilanteesta, ota yhteyttä Janne Nurmiseen (janne.nurminen at hepo.fi, puh. 044 353 4922). Kaikille osallistujille on myös lähetetty 2.11. laskut ohjelmasarjaa koskien.

Lisätietoa talven HePo Spin -tunneista osoitteessa: http://www.hepo.fi/spinning

2. Talvipyöräilytapahtumaa vietetään 16.11.2013

Narinkkatorilla vietetään 16.11. klo 14 alkaen Talvipyöräilytapahtumaa. Tapahtumassa kruunataan vuoden 2013 talvipyöräilijä. Lisäksi tapahtumassa esiintyvät dj Tytti, laulaja-lauluntekijä Kari Tapiiri sekä nykyrunoilija Harri Hertell.

HePo osallistuu talvipyöräilytapahtumaan ständillä ja järjestämällä Ravintolapäivän kunniaksi fillariravintola Cafe Ketjuöljyn. Mikäli voit osallistua ständin tai kahvion pitämiseen 16.11. tai tilaisuuden ideointiin, ota yhteyttä HePon joukkovoimansiirto FB-ryhmän kautta tai sähköpostilla: laura.nurminen at hepo.fi

Lisätietoja tapahtumasta: http://www.vuodentalvipyorailija.fi/
https://www.facebook.com/events/1428932477319129/

3. HTP tarvitsee sinua!

Tarvitsemme ensi keväänä vapaaehtoisia tukemaan uusien työmatkapyöräilijöiden pyöräilyn aloitusta. Sinun ei tarvitse olla guru, into edistää pyöräilyä riittää. Me koulutamme kaikki halukkaat. Keväällä voit sitten päättää, onko sinulla aikaa osallistua yrityskäynneille, joko neuvomaan tai kannustamaan.

Hyvä työpaikka pyöräillä –hankkeen koulutus järjestetään kaikille vapaaehtoisille lauantaina 30.11. klo 14–16 Kulmahuoneella (Siltasaarenkatu 15). Tarjoilun vuoksi ennakkoilmoittautuminen Ismo
Pykäläiselle, jolta saat tarvittaessa myös lisätietoja: htp at hepo.fi tai puh. 040 170 8535.

4. Roihuvuoren asukasillassa 14.11.2013 puhutaan taloyhtiöiden pyöräilynedistämismahdollisuuksista

Osana Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilottia HePo osallistuu torstaina 14.11. kello 18.00 alkavaan Roihuvuoren ilmastoaiheiseen asukasiltaan. HePon Marko Reponen ja Petteri Nisula
esittelevät keinoja, joilla taloyhtiöt voivat parantaa pyöräilyolosuhteita. Lisäksi he kertovat asukaslähtöisen pyöräilynedistämisen mahdollisuuksista ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Asukasilta järjestetään väliaikaisella kylätalolla (Tuhkimonpuisto, Tuhkimontie 10-12). Lisätiedot: Petteri Nisula, puh. 044 550 1445, petteri.nisula at hepo.fi.

5. Kävelyn ja pyöräilyn tietopankki Kulkulaari avattu

Kulkulaari on kävelyn ja pyöräilyn kansallinen tietopankki, joka on tarkoitettu kaikille kävelyn ja pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneille. Asiantuntijapainotteinen sivusto tarjoaa tietoa suunnittelun ja päätöksenteon tueksi esimerkiksi virkamiehille, kuntapäättäjille ja järjestöjen toimijoille. Sivustolta löytyy mm. tutkimusraportteja, selvityksiä, edistämisohjelmia, kampanjakonsepteja ja verkkopalveluita. Kuvapankissa on esimerkkejä suunnitteluratkaisuista ja edistämiskeinoista. Kulkulaari löytyy osoitteesta: http://www.kulkulaari.fi

Palvelun on rahoittanut Liikennevirasto ja sen tuottamisesta ja ylläpidosta vastaa Pyöräilykuntien verkosto. Palvelun tekninen toteuttaja on Druid oy.

Palvelua kehitetään ja täydennetään edelleen. Dokumenttien lisäysehdotuksia ja muita kehitysideoita voi lähettää osoitteeseen kulkulaari at poljin.fi. Sähköpostiviestiin tulee sisällyttää linkki asiakirjaan tai verkkosivuun, lyhyt tiivistelmä keskeisestä sisällöstä sekä ehdotus asiasanoista.

Myös kuvapankkiin otetaan vastaan lisää kuvia. Mikäli haluat toimittaa kuvia, ota yhteyttä projektipäällikkö Petteri Nisulaan (puh. 044 550 1445, petteri.nisula at poljin.fi).

6. Oulun polkupyöräilijät ry. perustettu

Pyöräilijöiden etuja valvovien yhdistysten lukumäärä kasvoi jälleen yhdellä, kun Ouluun perustettiin viime keskiviikkona 30.10.2013 Oulun polkupyöräilijät ry. eli Oupo. Perustamiskokouksessa yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Markku Eilola-Jokivirta.

Oulua kutsutaan usein Suomen pyöräilypääkaupungiksi, sillä siellä noin viidennes matkoista tehdään pyöräillen. Oulu tunnetaan myös talvipyöräilykaupunkina, sillä suuri osa pyöräilijöistä jatkaa polkemista talvellakin – toisin kuin täällä etelässä. Talvipyöräily sai näkyvyyttä Oulussa erityisesti viime talvena, kun kaupunki isännöi maailman ensimmäistä kansainvälistä talvipyöräilykongressia helmikuussa.

Pyöräilyn suosiosta huolimatta – tai ehkä juuri siksi – Oulusta on kuitenkin tähän asti puuttunut arkipyöräilyä ja pyöräilijöiden etuja edistävä taho. HePo onnittelee uutta sisarjärjestöään ja toivottaa Oupolle menestystä pyöräilynedistämisen reunakivikkoisella tiellä!

Oupolla ei ole vielä kotisivuja, mutta yhdistys on Facebookissa:
https://www.facebook.com/oulunpolkupyorailijat

7. Huippuluento kaupunkiliikenteestä Tampereella 6.11.2013

Hollantilainen liikennesuunnittelija ja pyöräilyasiantuntija Herbert Tiemens vierailee Tampereella marraskuun alussa. Tiemens on työskennellyt erityisesti Utrechtin alueella ja ollut luomassa Houtenin kaupungista yhtä maailman parhaista pyöräilykaupungeista.

Tiemens pitää avoimen yleisöluennon keskiviikkona 6.11. klo 14-16 Pantin auditoriossa (Puutarhakatu 11, Tampere). Luennolla Tiemens kertoo ”pyöräilyparatiisi” Houtenista, pyöräilyn pikateistä, pyöräilyn merkityksestä kaupungeille ja niiden taloudelle, pyöräilyn ja julkisen liikenteen yhdistämisestä sekä pyöräpysäköinnistä.

Luento on suunnattu erityisesti liikenne- ja kaupunkisuunnittelijoille, arkkitehdeille ja päättäjille, mutta se on avoin kaikille sujuvasta kaupunkiliikenteestä kiinnostuneille. Luennon kieli on englanti ja sen loppuosaan on varattu runsaasti aikaa keskustelulle sekä kysymyksille.

Tilaisuuden järjestävät Tampereen teknillisen yliopiston liikenteentutkimuslaitos Verne, Tampereen kaupunki ja Tampereen polkupyöräilijät ry. Lisätietoa tapahtumasta:
https://www.facebook.com/events/222991864536794/

Luento kuvataan ja sitä voi seurata reaaliaikaisesti etänä osoitteessa:
http://new.livestream.com/trevea-live/kaupunkiliikenne-2013-11-06/

8. Pyöräilijämäärät kasvussa Helsingissä

Kaupunkisuunnitteluviraston tuoreen polkupyörälaskentaraportin mukaan pyöräilijämäärät ovat tänä vuonna kasvaneet merkittävästi aiempiin vuosiin verrattuna. Konelaskentojen mukaan Helsinginniemen rajan ylitti laskentapisteestä riippuen 6-20 % enemmän pyöräilijöitä kuin edellisenä vuonna. Käsilaskennoissa havaittiin puolestaan niemen rajalla 42 % enemmän pyöräilijöitä.

Vilkkain pyöräliikenteen väylä on Lauttasaaren silta, jota pitkin ajoi kesä-elokuussa 413 500 pyöräilijää. Baanaa käytti vastaavana aikana 313 700 pyöräilijää.

HePo kiittää kaikkia jäseniään, jotka pyöräilemällä tekevät kotikaupungistaan paremman pyöräilykaupungin! Jatketaan polkemista samaan tahtiin ja kannustetaan muutkin mukaan!

Kaupunkisuunnitteluviraston laskentaraportti on ladattavissa. Aiheesta uutisoi mm. Helsingin Sanomat.

9. Talvipyöräilykongressi Winnipegissä 12.-13.2.2014

Kansainvälinen talvipyöräilyyn keskittyvä kongressi järjestetään tulevana talvena Winnipegissä Kanadassa. Kongressi on jatkoa viime talvena Oulussa järjestetylle maailman ensimmäiselle
talvipyöräilykongressille.

Kongressin ohjelmaa kootaan parhaillaan. Puhujat voivat ilmoittaa omat esityksensä mukaan 15.11. asti. Kongressiyleisölle on voimassa alennettu osallistumismaksu 1.12. asti. HePon osallistuminen kongressiin ei ole vielä varmistunut.

Lisätietoa Winnipegin talvipyöräilykongressista:
http://wintercyclingcongresswinnipeg.org/

10. Osallistu Espoon katujen laadunvalvontaan

Espoon kaupunki aloittaa kokeilun, jossa kaupunkilaiset voivat osallistua katujen ja viheralueiden hoidon laadunvalvontaan. Kokeilu koskee Vanhan-Espoon, Tapiolan, Leppävaaran ja Pohjois-Espoon alueita. Tehtävästä kiinnostuneet voivat ilmoittautua palautteen keräämisen hoitavalle tutkimusyritykselle, joka varmistaa, että henkilön asuin- tai työssäkäyntialue on tutkittavalla hoitoalueella.

Palautteet annetaan internetissä vastaamalla kysymyksiin. Arvioihin voi liittää myös valokuvia.

Laadunvalvojaksi voi ilmoittautua osoitteessa:
http://www.palveluplus.fi/espoo

11. Kilometrikisa valittiin Suomen liikuttajaksi 2013

Kilometrikisa on valittu Suomen liikuttajaksi. Palkinto luovutettiin Pyöräilykuntien verkostolle sunnuntaina 20.10. Vuokatissa Suomen Ladun syysliittokokouksessa. Viime vuonna palkinnon sai Suomen Partiolaiset ja edellisvuonna Opiskelijoiden liikuntaliitto.

Kilometrikisan palkitsemiseen vaikutti erityisesti kilpailun liikuttamisvoima. Huomionosoituksen perusteluissa todetaan, että Kilomerikisa innostaa vuosittain tuhansia uusia ihmisiä aloittamaan
säännöllisen työmatkapyöräilyn ja aiheuttaa pyöräilyriippuvuutta joka puolella Suomea.

Vuonna 2007 alkanut kisa on muutamassa vuodessa kymmenkertaistanut osanottajamääränsä. Tänä vuonna osallistujia oli noin 27 000.

Kilometrikisan osallistujille teetetyn kyselyn mukaan Kilometrikisa tavoitti suuren määrän uusia pyöräilijöitä. Osallistujista 16 % ei pyöräillyt juuri ollenkaan ennen Kilometrikisaa. Valtaosa vastaajista ilmoitti jatkavansa entistä aktiivisempaa pyöräilyä myös kilpailun jälkeen. Yli neljännes osallistujista koki, että Kilometrikisa on innostanut heitä myös ympärivuotiseen pyöräilyyn.

Vaikuttavuuskyselyssä selvitettiin myös pyöräilyn esteitä ja kannusteita. Suurimmiksi esteiksi koettiin huonot sääolot, katkeava tai epälooginen pyöräreitti ja reunakivien korkeus risteyksissä.

Aiheesta uutisoi Sotkamo-lehti ja Kainuun Sanomat. Kilometrikisan vaikuttavuuskysely on ladattavissa.

12. Ajankohtaisia linkkejä

Tagit:, , , , , , , , , , , , , ,