Jäsentiedote 42/2013

Syyskokous, Hallituksen kokouskuulumisia, Osallistu Talvipyöräilytapahtumaan ja Menu-messuille, Talvipyöräilyvinkkejä Maunulan kirjastossa, Tieliikennelain kokonaisuudistus, HePon kannanottoja, Lenkkitilastot, Kommentoi pyörämatkailureitistöjä…

Helsingin Polkupyöräilijät ry:n jäsentiedote – Viikko 42/2013
*********************************************************************

 1. HePon syyskokous lauantaina 30.11.2013
 2. Hallituksen kokouskuulumiset
 3. HePolle Facebook-ryhmä vapaaehtoistyöhön osallistuville
 4. Talvipyöräilytapahtuma 16.11.2013 ja Vuoden talvipyöräilijä -kilpailu
 5. Tule esittelemään HePon toimintaa Menu-messuille 23.11.2013
 6. Ovatko työpaikkasi pyöräilyolot kunnossa?
 7. Kesäaika loppuu – talvipyöräily alkaa
 8. Matkapyöräilyillat Maunulan Saunabaarilla
 9. Syksyn ja talvikauden Kriittiset pyöräretket
 10. Tieliikennelain kokonaisuudistus
 11. Mechelininkadun suunnitelmat lautakunnassa 22.10.2013
 12. HePo otti kantaa Matinkylän ja Helsinginkadun suunnitelmiin
 13. Tilastotietoa HePon maantielenkkien osallistujamääristä
 14. Liikenneturva selvitti: Pyöräilyn lisääminen lisää pyöräilyn turvallisuutta
 15. Pyörämatkailureitistö uudistuu – mahdollisuus kommentoida
 16. Ajankohtaisia linkkejä

*********************************************************************

1. HePon syyskokous lauantaina 30.11.2013

Tervetuloa HePon sääntömääräiseen syyskokoukseen lauantaina 30.11.2013 klo 17:00 alkaen Kulmahuoneelle (Siltasaarenkatu 15).

Kokouksessa käsitellään syyskokouksen sääntömääräiset asiat, kuten yhdistyksen toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus vuodeksi 2014. Lisäksi valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Erovuorossa ovat Risto Mäentie ja Pekka Sirkiä.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Kokouksen jälkeen mahdollisuus vapaamuotoiseen keskusteluun pikkujoulutunnelmissa. Tervetuloa tapaamaan tuttuja ja tuntemattomia hepolaisia ja ideoimaan tulevaa pyöräilyvuotta 2014!

2. Hallituksen kokouskuulumiset

HePon hallitus kokoontui vuoden viidenteen kokoukseensa Kulmahuoneelle maanantaina 14.10. Kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia aiheita:

 • Todettiin jäsenmäärä 1342, kuluvalle vuodelle maksaneita 1086
 • Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilotti: Useissa kaupunginosissa on ollut kiinnostusta demokratiapilottitoimintaa kohtaan. Hepolaisten toimesta on järjestetty tapahtumia ja pyöräretkiä. Joissain kaupunginosissa hanke on myös synnyttänyt omaehtoista toimintaa paikallisten aktiivien voimin. Pohjois-Haagasta on kertynyt paljon Kerro kartalla -dataa. Maahanmuuttajanaisten pyöräkoulutuksella on ollut hyvä startti. Jatkossa tapahtumat on hyvä pitää mahdollisimman matalan kynnyksen toimintana. Pohdittiin kotiseutureittien hyödyntämistä retkien järjestämisessä. Mikäli haluat olla mukana toteuttamassa demokratiapilottia, ota yhteyttä projektipäällikkö Marko Reposeen (marko.reponen at hepo.fi, gsm 040 768 7246). http://www.hepo.fi/toiminta/demokratiapilotti/
 • Hyvä Työpaikka Pyöräillä -hanke: Hankkeen kotisivuille on lisätty tietoa työnantajille tarjottavista palveluista, muiden markkinointimateriaalien kehittämistä jatketaan. Pohdittiin keinoja saada yrityksiä mukaan hankkeen asiakkaiksi. Mikäli haluat mukaan hankkeeseen, ota yhteyttä projektikoordinaattori Ismo Pykäläiseen (htp at hepo.fi, 040-170 8535) http://www.hepo.fi/htp
 • Rahoitushakemukset: Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelmalle on jätetty hanketukihakemus Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -hankkeen rahoittamiseksi pilottivuoden jälkeen. Haettu tukisumma on 11000 euroa. Hakemus on ladattavissa (pdf, 128 kt).
 • Ideoitiin pyöräilyyn/pyöräilijöihin kohdistuvien asenteiden selvittämistä valtakunnallisen kyselyn avulla. Kyselyn järjestäminen edellyttäisi yhteistyötahoa, joka pystyisi vastaamaan kyselyn kustannuksista.
 • Keskusteltiin varainhankintamielessä järjestettävän maksullisen pyöräilytapahtuman toteuttamismahdollisuuksista ja ideoista tapahtumakonseptiksi. Ideoitiin mm. kuntopyöräilytapahtumaa ja pyöräkirppistä. Suunnittelua jatketaan.
 • Aktiivien rekrytointi: Päätettiin kokeilla Facebook-ryhmän perustamista aktiivien rekrytoimiseksi eri tapahtumiin ja tehtäviin.
 • Keskusteltiin HePolle tulleista yhteistyöehdotuksista, kuten osallistumisesta talvipyöräilytapahtumaan (katso tiedotteen seuraava kohta), vapaaehtoisten rekrytoimisesta liukastumisvaroituspalveluun, mahdollisuudesta osallistua helsinkiläisellä oppilaitoksella järjestettävään pyöräilyviikonloppuun ensi keväänä sekä Polkija-lehden ja Pyöräily + Triathlon -lehden välisestä yhteistyöstä.
 • Muissa asioissa käsiteltiin mm. lakitapaamisen 12.10. kuulumisia (katso tiedotteen kohta 10), hallituksen kokouksissa käsiteltävien asioiden parempaa esilletuomista, seinäkalenterin 2014 tekemistä, tulevan talven spinning-tunteja (tiedotettu erillisessä jäsentiedotteessa 18.10.) sekä kaupunkisuunnitteluviraston pyöräpysäköintitilaisuuden kuulumisia.

3. HePolle Facebook-ryhmä vapaaehtoistyöhön osallistuville

HePolle on perustettu Facebook-ryhmä yhdistyksen vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille: ”HePon joukkovoimansiirto”. Ryhmä on tarkoitettu viestien välitykseen erilaisissa tilanteissa ja tapahtumissa, aina kun ihmisiä, apua ja neuvoja tarvitaan. Ryhmä löytyy alla olevasta osoitteesta. Vain ryhmään liittyneet näkevät ryhmän julkaisut: https://www.facebook.com/groups/601943933204347/

Nyt ajankohtaisia tapahtumia, joihin kaivataan tekijöitä ovat esimerkiksi Talvipyöräilytapahtuma 16.11. ja vapaaehtoistoiminnan Menu-messut 23.11. Näistä tapahtumista löytyy lisätietoa tiedotteen seuraavissa kohdissa.

4. Talvipyöräilytapahtuma 16.11.2013 ja Vuoden talvipyöräilijä -kilpailu

HePo osallistuu lauantaina 16.11. Narinkkatorilla vietettävään Talvipyöräilytapahtumaan. Alustavasti on suunniteltu, että HePo osallistuu tilaisuuteen ständillä ja järjestämällä Ravintolapäivän kunniaksi fillariravintola Cafe Ketjuöljyn.

Ständin pitämiseen ja kahvion valmisteluihin tarvitaan tekijöitä sekä 15.11. että 16.11. Mikäli voit osallistua ständin tai kahvion pitämiseen, kokkaustalkoisiin tai tilaisuuden ideointiin ota yhteyttä HePon joukkovoimansiirto FB-ryhmän kautta tai sähköpostilla: laura.nurminen at hepo.fi

16.11. Talvipyöräilytapahtumassa julkistetaan Vuoden talvipyöräilijä. Kilpailusta kiinnostuneet voivat ilmoittautua suoraan tapahtuman järjestäjille 23.10. mennessä osoitteessa: http://www.vuodentalvipyorailija.fi/haku/

Lisätietoja kilpailusta ja talvipyöräilytapahtumasta: http://www.vuodentalvipyorailija.fi/

5. Tule esittelemään HePon toimintaa Menu-messuille 23.11.2013

Vapaaehtoistoiminnan Menu-messut on Suomen suurin vapaaehtoistyöntekijöiden rekrytointitapahtuma, joka kokoaa saman katon alle vapaaehtoistoimintaa tarjoavat organisaatiot. HePo on mukana tapahtumassa esittelemässä toimintaansa ja rekrytoimassa uusia ihmisiä mukaan toimintaan. Menu-messut järjestetään lauantaina 23.11. klo 10-18 messukeskuksessa Pasilassa. Samaan aikaan on käynnissä Meidän viikonloppu -tapahtuma, joka koostuu ELMA-, Metsä-, Kädentaito-, OutletExpo-, Menopeli- ja Lemmikkimessuista, joten tapahtumaan odotetaan runsaasti kävijöitä.

HePon messupöydän taakse etsitään vapaaehtoisia jäseniä puhumaan pyöräilystä ja houkuttelemaan uusia jäseniä mukaan yhdistykseen. Osallistujat pääsevät maksutta tutustumaan myös Meidän viikonloppu -tapahtuman antiin. Jos olet kiinnostunut osallistumaan tapahtumaan, ilmoittaudu Timolle: timo.hast at hepo.fi.

Lisätietoa Menu-messuista: http://kansalaisareena.fi/menumessut/

6. Ovatko työpaikkasi pyöräilyolot kunnossa?

Jos eivät, kerro työpaikallasi HePon Hyvä Työpaikka Pyöräillä -palvelusta (http://www.hepo.fi/htp) ja välitä työpaikan yhteystiedot HTP-koordinaattorille, Ismo Pykäläiselle, htp at hepo.fi tai 040-170 8535, niin otamme yhteyttä työpaikkaasi. Yhteistyössä parannamme myös työpaikkojen pyöräilyoloja.

7. Kesäaika loppuu – talvipyöräily alkaa

Älä lopeta pyöräilykautta tähän. Talvella on kiva pyöräillä! Tule Maunulan kirjastoon kuulemaan ja jakamaan vinkkejä talvipyöräilystä, varusteista, asusteista, reiteistä – kaikesta mitä olet halunnut tietää talvipyöräilystä. HePon ja kirjaston asiantuntijat kertovat, vastaavat kysymyksiin ja auttavat. Saat samalla kuulla myös pyöräilevistä työmatkabusseista, jotka kulkevat talvellakin. Kahvitarjoilu kaikille pyörällä saapuville!

Paikka ja aika: Maunulan kirjasto, sunnuntai 27.10. klo 13-15. Huomaathan, että kirjasto on auki klo 12-16. Tapahtuma ja kirjaston yhteystiedot.

Tapahtuman järjestää Maunulan kirjasto yhteistyössä HePon Hyvä Työpaikka Pyöräillä- ja Helsingin Pyöräilevät Kaupunginosat -projektien kanssa.

8. Matkapyöräilyillat Maunulan Saunabaarilla

Haaveiletko pyörämatkasta ulkomaille, muttet ole varma miten matkaan tulisi valmistautua? Vai kaipaatko muuten vain piristystä syksyn pimeneviin iltoihin? Tule kuulemaan ja kysymään matkapyöräilystä Maunulan Saunabaarille! HePo järjestää syksyn aikana sarjan matkapyöräilyiltoja, joissa kokeneet pyörämatkailijat kertovat omista kokemuksistaan Euroopan maanteillä.

Matkapyöräilyillat järjestetään Maunulan asukastalo Saunabaarilla (Metsäpurontie 25) lauantaisin klo 16. Seuraavien iltojen aiheina ja puhujina ovat:

 • 26.10. Kristiina Ullgren: ”Pyöräilyä Valko-Venäjällä ja vähän Baltiassakin
 • 9.11. Janne Säntti: ”Pohjois-Saksan pyöräreiteillä
 • 16.11. Matti Kinnunen: ”Vähän Ruotsia ja muutakin

http://www.hepo.fi/2013/10/14/matkapyorailyillat-maunulan-saunabaarilla/

9. Syksyn ja talvikauden Kriittiset pyöräretket

Syyskuun Kriittinen pyöräretki suuntautui yliopistokampuksille. Mukana järjestämässä oli HePon ja Maan ystävien lisäksi useita opiskelijajärjestöjä. Pyörillä kulkeva mielenilmaus vaati mm. kampuksille parempia pyörätelineitä, pyöräkaistoja keskeisille kampuksille vieville kaduille sekä tasaisempaa päällystettä Unioninkadun pyöräkaistoille. Osallistujia oli noin 160.

Autottoman päivän 22.9. Kriittinen pyöräretki valtasi Itäväylän. Moottoritiemäinen Itäväylä toimii suorimpana yhteytenä Itä-Helsingistä keskustaan, mutta palvelee yksinomaan autoliikennettä, vaikka puolet itähelsinkiläisistä talouksista on autottomia. Kriittinen pyöräretki vaati, että Itäväylän varteen rakennetaan pikimmiten suora ja tasainen pyörätieyhteys, ja että Itäväylä muutetaan kaduksi, jolloin sen varresta vapautuu runsaasti arvokasta rakennusmaata ja moottoritien estevaikutus häviää. Itäväyläkriittinen pyöräretki saavutti kiitettävästi mediahuomiota; muun muassa Nelosen uutiset ja Helsingin Sanomat uutisoivat tapahtumasta. Aurinkoisessa ja lämpimässä säässä retki keräsi yli 200 iloista osallistujaa.

Lokakuun Kriittinen pyöräretki suuntautui Kallioon Hämeentielle, Mäkelänkadulle ja Helsinginkadulle, jotka edelleen odottelevat pyöräteitä tai -kaistoja. Retken alussa pyöräilijöille jaettiin ilmaiseksi Lumituuli Oy:n pyöränvaloja. Osallistujia oli noin 130.

Kriittisiä pyöräretkiä ajetaan läpi talven joka kuun toinen tiistai, lähtö Narinkkatorilta klo 18. Talvikaudella marras-huhtikuussa Kriittiset ajetaan pienimuotoisesti ilman poliisisaattuetta liikennesääntöjen mukaan. Seuraavan kerran liikkeelle polkaistaan tiistai-iltana 12.11. klo 18, kokoontuminen 17.30 alkaen.
http://www.facebook.com/kriittinenpyoraretki

10. Tieliikennelain kokonaisuudistus

Liikenne- ja viestintäministeriössä on parhaillaan käynnissä tieliikennelain kokonaisuudistus. HePo ja Suomen Pyöräilyunionin liikennevaliokunta järjestivät lokakuussa tapaamisen, jonka tarkoituksena oli käynnistää avoin prosessi uuteen tieliikennelakiin vaikuttamiseksi. Paikalle oli kutsuttu kaikki, jotka ovat kiinnostuneita pyöräilijän juridisesta asemasta.

Vaikuttamisprosessin alkuvaiheessa kerätään tietoa eri uudistustarpeisiin liittyvistä asioista, ja loppuvuoden aikana työryhmät kirjoittavat aiheistaan Kaupunkifillari-blogiin. Lisävoimavarat ovat tervetulleita! Lista muutostarpeista on tässä dokumentissa, minkä kautta pääset myös seuraamaan ja kommentoimaan blogipostausten valmistelua. Jos haluat osallistua kirjoittamiseen, saat oikeudet ilmoittamalla gmail-tunnuksesi osoitteisiin marjut.ollitervo at hepo.fi ja antti.poikola at gmail.com. http://www.kaupunkifillari.fi/lainsaadanto/

11. Mechelininkadun suunnitelmat lautakunnassa 22.10.2013

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee seuraavassa kokouksessaan 22.10.2013 Mechelininkadun pyörätiesuunnitelmia. Aiemmasta poiketen liikennesuunnittelupäällikkö on esittämässä eteläpäähän pyöräkaistojen sijaan vanhanaikaisia jalkakäytävän tasoisia pyöräteitä asukaspalautteen perusteella. HePon liikennetyöryhmä lähetti kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille kirjeen, jossa se muistutti, että alkuperäisen suunnitelman mukaiset pyöräkaistat ovat pyöräilyn ja jalankulun turvallisuuden sekä pyöräilyn sujuvuuden kannalta paremmat kuin jalkakäytävän tasoiset pyörätiet. Kirjeessä toivottiin, että kaupunkisuunnittelulautakunta valitsisi pyöräkaistat, tai jos pyörätievaihtoehtoon päädytään, se tehtäisiin ongelmien minimoimiseksi kolmitasoratkaisuna.

Helsingin Sanomat uutisoi Mechelininkadun suunnitelmista 18.10.

12. HePo otti kantaa Matinkylän ja Helsinginkadun suunnitelmiin

Espoon Matinkylässä suunnitellaan lisäkaistoja Matinkartanontien ja Nelikkotien risteykseen. Risteyksessä on nykyisin liikenneympyrä, joka muuttuisi osittain kaksikaistaiseksi. Tällaisten hyvin vilkkaiden kaksikaistaisten liikenneympyröiden on havaittu olevan huonoja pyöräilijöiden turvallisuuden kannalta. Lisäksi sekä auto- että pyöräliikenteen ajolinjat on suunniteltu sellaisiksi, että ne eivät tue väistämisvelvollisuuksien ymmärtämistä ja noudattamista.

HePo jätti suunnitelmasta muistutuksen, jossa esitetään suunnitelman hylkäämistä liikennejärjestelyiden vaarallisuuden vuoksi. Muistutukseen ja suunnitelmaan voi tutustua HePon kotisivuilla. Espoon tekninen lautakunta käsittelee suunnitelmaa keskiviikkona 23.10.2013.

Helsingissä kantakaupungin pyöräliikennejärjestelyiden suunnittelu etenee Helsinginkadulla. Kadun liikennesuunnitelmassa Hämeentien ja Kirstinkadun välille on esitetty yksisuuntaisia pyöräkaistoja ajoradan reunaan. Mäntymäen edustalle on suunniteltu yksisuuntaista pyörätietä, ja Töölönlahden reunassa kulkevaa pyörätietä parannettaisiin. Lisäksi Oopperakujan kohdalle on suunniteltu alikulkua Helsinginkadun ali.

Kadun itä- ja länsipään liikennesuunnitelmat olivat kommentoitavina syyskuun aikana. Päälinjoiltaan suunnitelmat ovat erittäin hyviä ja yksisuuntaiset pyöräkaistajärjestelyt kannatettavia. HePo jätti suunnitelmista kuitenkin kommentin, jossa esitetään parannusehdotuksia joihinkin yksityiskohtiin. HePon kommentit sekä linkit suunnitelmiin löytyvät kotisivuilta.

13. Tilastotietoa HePon maantielenkkien osallistujamääristä

Päättyneen lenkkikauden aikana HePon maantielenkeillä tilastoitiin viikkojen 15-40 aikana yhteensä 3201 osallistumiskertaa. Viime vuonna samana aikana tilastoitiin 3470 osallistumiskertaa, eli muutosta on -7,8 %. Noin puolet tästä muutoksesta selittyy huhtikuun arktisilla keleillä, joiden takia viikoilla 15-16 oli huomattavasti viime vuotta vähemmän osallistujia.

Risto Koivunen on koostanut osallistumiskerroista tilastoa seuraavasti:

 • Tiistai (Vantaankoski): 107 osallistumiskertaa
 • Keskiviikko (Viikki): 953
 • Torstai (Vantaankoski): 98
 • Torstai (Bemböle): 411
 • Lauantai (Maunula): 181
 • Lauantai (Vantaankoski): 10
 • Sunnuntai (Vantaankoski): 1258
 • Muut (pitkät, TdH-prelit yms.): 183

Viime vuoden tapaan Viikin keskiviikkolenkki ja Vantaankosken sunnuntailenkki olivat selkeästi suosituimmat lähdöt. Sen sijaan uusi Vantaankosken lauantailähtö ei saavuttanut suurta suosiota.

14. Liikenneturva selvitti: Pyöräilyn lisääminen lisää pyöräilyn turvallisuutta

Liikenneturvan teettämän tuoreen kirjallisuusselvityksen mukaan pyöräilyn lisääminen yhdessä muiden turvallisuutta parantavien toimenpiteiden kanssa lisää myös pyöräilyn turvallisuutta. Kansainvälisesti tunnettu safety in numbers -ilmiö perustuu siihen, että autoilijoiden ja muiden tienkäyttäjien tietoisuus pyöräilijöistä on parempi, mitä enemmän pyöräilijöitä on liikenteessä. Pyöräilyn turvallisuutta lisäävät toimenpiteet lisäävät pyöräilyn suosiota, mikä puolestaan tekee pyöräilystä näkyvämmän liikenteessä. Avainasemassa on liikennesuunnittelu ja turvallinen pyöräilyinfrastruktuuri. Kirjallisuusselvityksen toteutti Tampereen teknillinen yliopisto. Lue koko tutkimus täältä. Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta 18.9.

15. Pyörämatkailureitistö uudistuu – mahdollisuus kommentoida

Valtakunnallista pyörämatkailureitistöä ollaan parhaillaan uudistamassa. Uudistamisen taustalla on tarve supistaa ylläpidettävää reitistöä ja samalla keskittyä palvelemaan ensisijaisesti pyörämatkailua paikallisen pyöräretkeilyn sijaan. Suunnitteluvaiheessa reitistöä on mahdollista kommentoida.

Nykyinen verkko on jaettu kahteen osaan: valtakunnallisiin ja maakunnallisiin pyörämatkailureitteihin. Valtakunnalliset reitit opastetaan ja ne jakautuvat kolmeen EuroVelo -reittiin sekä kahteentoista muuhun valtakunnalliseen reittiin. Suunniteltujen reitistöjen yhteispituudet ovat tällä hetkellä noin 5000 km, mutta reitteihin voidaan tehdä vielä muutoksia. Valtakunnallisen reitistön pituudesta päätetään Matkailun edistämiskeskuksen Outdoors Finland (OF) -hankkeeseen liittyen ensi kevääseen mennessä.

EuroVelo -reittien isot linjat on päätetty, mutta muilta osin reitistöä voi kommentoida. Kommentit toivotaan marraskuun alkuun mennessä. Kommentoitava aineisto ja kommentointiohjeet löytyvät HePon kotisivuilta.

Lisätiedot: Antero Naskila, antero.naskila at pp.inet.fi, puh. 040-7321783

16. Ajankohtaisia linkkejä

 • Poljin-lehden numerossa 5/2013 aiheina mm. ”Safety in numbers” -ilmiö, pyöräily kouluun, Kokkolan pyöräilykaupunkiohjelma ja pyörämatkailu Mallorcalla. Lataa lehti tästä: http://www.poljin.fi/poljin-5-13
 • Taloussanomat 9.10.2013: ”Kuskit kaahaavat suojatiellä – pienin sakko 48 euroa
  Liikenneministeri Kyllönen haluaa parantaa suojatieturvallisuutta. Haastateltavana HePon puheenjohtaja Janne Nurminen sekä edustajat Autoliitosta, Autokoululiitosta ja Liikenneturvasta.
 • HS 12.9.2013 ”Pyöräkaistoihin totutellaan
  Nor­dens­kiöl­din­ka­dun pyö­rä­kais­ta on otettu vastaan ris­ti­rii­tai­sin tun­tein.

Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , , ,