Pyörämatkailureitistö uudistuu – mahdollisuus kommentoida

Valtakunnallista pyörämatkailureitistöä ollaan parhaillaan uudistamassa. Uudistamisen taustalla on tarve supistaa ylläpidettävää reitistöä ja samalla keskittyä palvelemaan ensisijaisesti pyörämatkailua paikallisen pyöräretkeilyn sijaan. Suunnitteluvaiheessa reitistöä on mahdollista kommentoida.

Nykyinen verkko on jaettu kahteen osaan: valtakunnallisiin ja maakunnallisiin pyörämatkailureitteihin. Valtakunnalliset reitit opastetaan ja ne jakautuvat kolmeen EuroVelo -reittiin sekä kahteentoista muuhun valtakunnalliseen reittiin. Suunniteltujen reitistöjen yhteispituudet ovat tällä hetkellä noin 5000 km, mutta reitteihin voidaan tehdä vielä muutoksia. Tähän mennessä saatujen kommenttien pohjalta reitistöön lisätään esimerkiksi Saimaan ympäri kiertävä valtakunnallinen reitti. Valtakunnallisen reitistön pituudesta päätetään Matkailun edistämiskeskuksen Outdoors Finland (OF) -hankkeeseen liittyen ensi kevääseen mennessä.

Maakunnalliset reitit merkitään omalla merkinnällään. Jatkossa niitä ei enää numeroida, jolloin niiden muuttaminen on helpompaa. Reitteihin tehdään joitain muutoksia, esimerkiksi joitakin reittejä on pudotettu pois kokonaan tai muutettu paikallisiksi. Paikallisesti merkittäviä matkailureittejä voidaan puolestaan merkitä maakunnallisiksi ja haluttaessa opastaa ne paikallisin voimin.

Valtakunnallisten, maakunnallisten ja EuroVelo -reittien lisäksi karttoihin on tarkoitus merkitä edelleen myös paikallisia reittejä. Nykyiset paikallisreitit käydään myöhemmin läpi ja tarvittaessa osa voidaan poistaa ja toisaalta uusia lisätä.

EuroVelo -reittien isot linjat on päätetty, mutta muilta osin reitistöä voi kommentoida. Kommentit toivotaan marraskuun alkuun mennessä. Kommentoitava pyörämatkailureitistön kartta on ladattavissa Pyöräilykuntien verkoston Dropbox-kansiosta. Huomaa, että tiedosto on tif-muodossa ja isokokoinen. Kommentit voi kirjoittaa Google docs -dokumenttiin, missä kaikkien kommentit ovat avoimesti nähtävillä.

Tagit:, ,